Ухвала
від 23.11.2023 по справі зд/380/7/22
КАСАЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

23 листопада 2023 року

м. Київ

справа №ЗД/380/7/22

провадження №К/990/9862/23, №К/990/10360/23

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

судді-доповідача - Жука А.В.,

суддів: Мельник-Томенко Ж.М., Мартинюк Н.М.,

розглянувши в порядку письмового провадження клопотання Політичної партії «Українська Галицька партія» про передачу на розгляд Великої Палати Верховного Суду справи

за заявою ОСОБА_1 до Львівською обласною організацією політичної партії «Українська Галицька Партія», політичної партії «Українська Галицька Партія», третя особа - Львівська обласна територіальна виборча комісія, про забезпечення позову до подання позовної заяви, провадження в якій відкрито за касаційними скаргами:

Політичної партії «Українська Галицька партія» на ухвалу Львівського окружного адміністративного суду від 03 лютого 2022 року (у складі головуючого судді Качур Р.П.) та постанову Восьмого апеляційного адміністративного суду від 09 лютого 2023 року (в складі: головуючого судді - Кухтея Р.В., суддів: Обрізка І.М., Шинкар Т.І.);

адвоката Сікліцького Бориса Віталійовича - представника ОСОБА_1 на постанову Восьмого апеляційного адміністративного суду від 09 лютого 2023 року (в складі: головуючого судді - Кухтея Р.В., суддів: Обрізка І.М., Шинкар Т.І.),

ВСТАНОВИВ:

У лютому 2022 року ОСОБА_1 (далі - заявник, ОСОБА_1 ) звернувся до Львівського окружного адміністративного суду із заявою про забезпечення позову до подання позовної заяви, у якій просив:

зупинити дію рішення Конференції Львівської обласної організації політичної партії «Українська Галицька Партія» про внесення пропозиції Львівською обласною організацією політичної партії «Українська Галицька Партія» щодо відкликання за народною ініціативою депутата Львівської обласної ради ОСОБА_1 від 22.01.2022 (далі - Рішення-1) до прийняття остаточного рішення у справі за позовом ОСОБА_1 до Львівської обласної організації політичної партії «Українська Галицька Партія», політичної партії «Українська Галицька Партія» про визнання протиправними та скасування рішень;

зупинити дію рішення Політичної ради політичної партії «Українська Галицька Партія» (далі - відповідач-2) про відкликання за народною ініціативою депутата Львівської обласної ради ОСОБА_1 від 23.01.2022 (далі - Рішення-2) до прийняття остаточного рішення у справі за позовом ОСОБА_1 до Львівської обласної організації політичної партії «Українська Галицька Партія», політичної партії «Українська Галицька Партія» про визнання протиправними та скасування рішень;

заборонити Львівській обласній територіальній виборчій комісії визнавати обраним депутатом Львівської обласної ради наступного за черговістю кандидата у депутати від Львівської обласної організації політичної партії «Українська Галицька Партія» на підставі рішення Політичної ради політичної партії «Українська Галицька Партія» про відкликання за народною ініціативою депутата Львівської обласної ради ОСОБА_1 від 23.01.2022 до прийняття остаточного рішення у справі за позовом ОСОБА_1 до Львівської обласної організації політичної партії «Українська Галицька Партія», політичної партії «Українська Галицька Партія» про визнання протиправними та скасування рішень.

Ухвалою Львівського окружного адміністративного суду від 03.02.2022 заяву ОСОБА_1 задоволено частково. Застосовано заходи забезпечення позову до подання позовної заяви ОСОБА_1

Зупинено дію рішення Політичної ради політичної партії «Українська Галицька Партія» про відкликання за народною ініціативою депутата Львівської обласної ради ОСОБА_1 від 23.01.2022, що оформлено протоколом засідання Політичної ради політичної партії «Українська Галицька Партія» №23/01-2022 від 23.01.2022, до набрання законної сили відповідним судовим рішенням. У застосуванні інших заходів забезпечення позову до подання позову відмовлено.

Постановою Восьмого апеляційного адміністративного суду від 09.02.2023 апеляційну скаргу Політичної партії «Українська Галицька партія» задоволено частково, ухвалу Львівського окружного адміністративного суду від 03.02.2023 про забезпечення позову до подання позовної заяви змінено в частині обрання виду заходу забезпечення позову, виклавши резолютивну частину судового рішення у наступній редакції:

Заяву ОСОБА_1 задовольнити частково.

Заборонити Львівській обласній територіальній виборчій комісії (вулиця Винниченка, 18, місто Львів, Львівська область, поштовий індекс - 79008, код 43774073) визнавати обраним депутатом Львівської обласної ради наступного за черговістю кандидата у депутати від Львівської обласної організації Політичної партії «Українська Галицька партія» (вулиця Грюнвальдська, 10 квартира 3, місто Львів, поштовий індекс 79044, код ЄДРПОУ - 4014820) на підставі рішення Політичної партії «Українська Галицька партія» (вулиця Нечуя-Левицького, 17 квартира 4, місто Львів, поштовий індекс 79013, код ЄДРПОУ - 39481037) про відкликання за народною ініціативою депутата Львівської обласної ради ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , РНОКПП - НОМЕР_1 ) від 23 січня 2023 року, оформленого протоколом засідання Політичної партії «Українська Галицька партія» від 23 січня 2022 року за №23/01-2022, до набрання законної сили відповідним судовим рішення по даній справі.

У застосуванні інших заходів забезпечення позову до подання позову - відмовити.

Ухвалою Верховного Суду від 04.04.2023 відкрито касаційне провадження за скаргою Сікліцького Бориса Віталійовича представника ОСОБА_1 на постанову Восьмого апеляційного адміністративного суду від 09 лютого 2023 року у справі №ЗД/380/7/22 (провадження №К/990/10360/23).

Ухвалою Верховного Суду від 09.05.2023 відкрито касаційне провадження за скаргою Політичної партії «Українська Галицька партія» на ухвалу Львівського окружного адміністративного суду від 03 лютого 2023 року та постанову Восьмого апеляційного адміністративного суду від 09 лютого 2023 року у справі №ЗД/380/7/22 (провадження №К/990/9862/23).

15 травня 2023 року від Політичної партії «Українська Галицька партія» надійшло клопотання, в якому відповідач, з метою формування єдиної правозастосовчої практики, просить передати справу на розгляд Великої Палати Верховного Суду для вирішення виключної правової проблеми щодо:

1) законності застосування адміністративним судом заходу забезпечення позову, передбаченого процесуальними нормами п.1 ч.1 ст. 151 КАС України (зупинення дії індивідуального акта) щодо рішення вищого керівного органу політичної партії (громадського об`єднання), що не відповідає визначенню термінів «акта індивідуальної дії» та «суб`єкта владних повноважень», які містяться в пунктах 7, 19 ч. 1 ст.4 КАС України;

2) предметної юрисдикції справ за позовом депутата місцевої ради (фізичної особи) до політичної партії (юридичної особи приватного права) з позовними вимогами щодо визнання протиправними та скасування рішення вищого керівного органу політичної партії (громадського об`єднання) про відкликання депутата місцевої ради та віднесення такого спору до компетенції адміністративних судів, з урахуванням приписів ч. 1 ст. 2, п. 7, 19 ч. 1 ст. 4, ч. 1 ст. 5, ч. 4 ст. 46, ст. 276-277 КАС України.

В обґрунтування наявності підстав для передачі цієї справи на розгляд до Великої Палати Верховного Суду заявник вказує на те, що адміністративними судами формується різна судова практика з питання застосування заходу забезпечення позову - зупинення дії рішення вищого керівного органу політичної партії про відкликання депутата. Окрім цього, скаржник піднімає питання юрисдикції спорів щодо оскарження рішення вищого керівного органу політичної партії про відкликання депутата місцевої ради.

Від представника заявника надійшли заперечення на клопотання відповідача, в якому адвокат Сікліцький Б.В. просить відмовити в задоволенні клопотання про передачу справи на розгляд Великої Палати Верховного Суду з підстав необґрунтованості такого клопотання.

Суд, перевіривши доводи клопотання про передачу справи на розгляд Великої Палати Верховного Суду, дійшов висновку про відсутність підстав для його задоволення з огляду на таке.

Підстави для передачі справи на розгляд палати, об`єднаної палати або Великої Палати Верховного Суду визначені статтею 346 КАС України, згідно частини 5 якої суд, який розглядає справу в касаційному порядку у складі колегії або палати, має право передати справу на розгляд Великої Палати Верховного Суду, якщо дійде висновку, що справа містить виключну правову проблему і така передача необхідна для забезпечення розвитку права та формування єдиної правозастосовчої практики.

Відповідно до частини 6 статті 346 КАС України справа підлягає передачі на розгляд Великої Палати Верховного Суду, коли учасник справи оскаржує судове рішення з підстав порушення правил предметної юрисдикції, крім випадків, якщо: 1) учасник справи, який оскаржує судове рішення, брав участь у розгляді справи в судах першої чи апеляційної інстанції і не заявляв про порушення правил предметної юрисдикції; 2) учасник справи, який оскаржує судове рішення, не обґрунтував порушення судом правил предметної юрисдикції наявністю судових рішень Верховного Суду у складі колегії суддів (палати, об`єднаної палати) іншого касаційного суду у справі з подібною підставою та предметом позову у подібних правовідносинах; 3) Велика Палата Верховного Суду вже викладала у своїй постанові висновок щодо питання предметної юрисдикції спору у подібних правовідносинах.

Відповідно до частини 1 статті 347 КАС України питання про передачу справи на розгляд палати, об`єднаної палати або Великої Палати Верховного Суду вирішується судом за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи.

Враховуючи наведені норми і проаналізувавши матеріали касаційних скарг, колегія суддів Верховного Суду дійшла висновку про те, що зазначені у клопотанні мотиви не є такими, що в розумінні наведених законодавчих приписів можуть слугувати підставою для передачі справи №ЗД/380/7/22 на розгляд до Великої Палати Верховного Суду.

На переконання колегії суддів, питання які піднімає відповідач в указаному клопотанні в частині правомірності застосуванні заходів забезпечення позову можуть бути оцінені Верховним Судом під час розгляду касаційних скарг у цій справі.

Натомість, питання щодо предметної юрисдикції справ за позовом депутата місцевої ради (фізичної особи) до політичної партії (юридичної особи приватного права) з позовними вимогами щодо визнання протиправними та скасування рішення вищого керівного органу політичної партії (громадського об`єднання) про відкликання депутата місцевої ради та віднесення такого спору до компетенції адміністративних судів не може бути вирішене у межах даного публічно-правового спору, оскільки предметом його розгляду є саме застосування відповідних заходів забезпечення позову до подання позовної заяви.

А тому у задоволенні клопотання Політичної партії «Українська Галицька партія» про передачу справи на розгляд Великої Палати Верховного Суду слід відмовити.

Керуючись статтями 344, 346, 347, 355, 359 КАС України, Суд

УХВАЛИВ:

Відмовити у задоволенні клопотання Політичної партії «Українська Галицька партія» про передачу справи №ЗД/380/7/22 на розгляд Великої Палати Верховного Суду.

Ухвала суду касаційної інстанції набирає законної сили з моменту її проголошення, є остаточною і оскарженню не підлягає.

...........................

...........................

...........................

А.В. Жук

Н.М. Мартинюк

Ж.М. Мельник-Томенко

Судді Верховного Суду

Дата ухвалення рішення23.11.2023
Оприлюднено24.11.2023
Номер документу115145968
СудочинствоАдміністративне
Сутьзабезпечення позову до подання позовної заяви, провадження в якій відкрито за касаційними скаргами: Політичної партії «Українська Галицька партія» на ухвалу Львівського окружного адміністративного суду від 03 лютого 2022 року (у складі головуючого судді Качур Р.П.) та постанову Восьмого апеляційного адміністративного суду від 09 лютого 2023 року (в складі: головуючого судді - Кухтея Р.В., суддів: Обрізка І.М., Шинкар Т.І.); адвоката Сікліцького Бориса Віталійовича - представника ОСОБА_1 на постанову Восьмого апеляційного адміністративного суду від 09 лютого 2023 року (в складі: головуючого судді - Кухтея Р.В., суддів: Обрізка І.М., Шинкар Т.І

Судовий реєстр по справі —зд/380/7/22

Ухвала від 04.01.2024

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Кухтей Руслан Віталійович

Ухвала від 23.11.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Жук А.В.

Ухвала від 23.11.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Жук А.В.

Постанова від 23.11.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Жук А.В.

Постанова від 23.11.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Жук А.В.

Ухвала від 22.11.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Жук А.В.

Ухвала від 22.11.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Жук А.В.

Ухвала від 09.05.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Жук А.В.

Ухвала від 11.04.2023

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Кухтей Руслан Віталійович

Ухвала від 06.04.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Жук А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні