Ухвала
від 24.11.2023 по справі 903/906/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

пр. Волі, 54а, м. Луцьк, 43010, тел./факс 72-41-10

E-mail: inbox@vl.arbitr.gov.ua Код ЄДРПОУ 03499885

УХВАЛА

про поновлення (зупинення) провадження у справі

24 листопада 2023 року Справа № 903/906/23

Суддя Господарського суду Волинської області Гарбар І.О., розглянувши клопотання експерта по справі №903/906/23 за позовом Управління освіти Нововолинської міської ради Волинської області до Приватного підприємства Нова Аркада про стягнення 66933,78 грн,

В С Т А Н О В И В:

24.08.2023 Управління освіти Нововолинської міської ради Волинської області надіслало до суду позов Приватного підприємства Нова Аркада про стягнення майнової шкоди (збитків) в розмірі 66933,78 грн.

Ухвалою Господарського суду Волинської області від 31.08.2023 позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження.

Ухвалою від 31.10.2023 призначено у справі судову будівельно-технічну експертизу, проведення якої доручити Волинському відділенню Львівського науково-дослідного інституту судових експертиз. Зупинено провадження у справі у зв`язку з призначенням судової експертизи.

01.11.2023 на виконання вимог ухвали Господарського суду Волинської області від 31.10.2023 надіслано на адресу Волинського відділення Львівського науково-дослідного інституту судових експертиз (вул. Червоного Хреста, 16, м. Луцьк, 43001) матеріали справи №903/906/23 для проведення судової будівельно-технічної експертизи.

21.11.2023 в.о. завідувача відділення Волинського відділення Львівського науково-дослідного інституту судових експертиз направив на адресу суду клопотання експерта на надання додаткових документів та забезпечення доступу до об`єкта дослідження, копію рахунку за проведення експертизи.

Судовий експерт Посікан Л.І., відповідно до ст. 69 ГПК України, п. 2.1, 3.9 Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень, затвердженої наказом Міністерства юстиції України від 08.10.1998 №53/5 для проведення судової будівельно-технічної експертизи, призначеної ухвалою від 31.10.2023, просить додатково надати:

- проектно-кошторисну документацію на «Капітальний ремонт актового залу центру дитячої та юнацької творчості за адресою пр. Перемоги, буд.5 м. Нововолинськ» та «Капітальний ремонт фасаду загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №2 Нововолинської міської ради за адресою вул. Маяковського буд.5 м. Нововолинськ»;

- договір підряду на виконання робіт з капітального ремонту фасаду ЗОШ І-III ступеня №2 №10-03 ВТ від 23.10.2019;

- підсумкові відомості ресурсів та розрахунки загальновиробничих витрат до актів приймання виконаних будівельних робіт ф. №КБ-2в.

Дослідження виконаних робіт з капітального ремонту актового залу центру дитячої та юнацької творчості за адресою пр. Перемоги, буд.5 м. Нововолинська та капітального ремонту фасаду загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №2 Нововолинської міської ради за адресою вул. Маяковського буд.5 м. Нововолинськ пропонує провести 11.01.2024 орієнтовно о 12-й год., для чого в зазначений час експерт прибуде в Управління освіти Нововолинської міської ради.

Пунктом 1 частини першої статті 13 Закону України "Про судову експертизу" передбачено право судового експерта, незалежно від виду судочинства, зокрема, подавати клопотання про надання додаткових матеріалів, якщо експертиза призначена судом або органом досудового розслідування.

Відповідно до ч.ч. 2, 3 ст. 102 ГПК України експерт не має права з власної ініціативи збирати матеріали для проведення експертизи, розголошувати відомості, що стали йому відомі у зв`язку з проведенням експертизи, або повідомляти будь-кому, крім суду та учасника справи, на замовлення якого проводилася експертиза, про її результати. Призначений судом експерт не має права спілкуватися з учасниками судового процесу поза межами судового засідання. При визначенні матеріалів, що надаються експерту чи експертній установі, суд у необхідних випадках вирішує питання про витребування відповідних матеріалів за правилами, передбаченими цим Кодексом для витребування доказів.

Клопотання судового експерта про надання додаткових матеріалів розглядається господарським судом після поновлення провадження у справі; за необхідності для розгляду такого клопотання суд може витребувати матеріали справи з експертної установи, а також повідомити учасників судового процесу про час і місце проведення відповідного судового засідання. Після розгляду клопотання провадження у справі знову зупиняється, а матеріали справи, якщо вони витребувалися судом, надсилаються до експертної установи. При цьому господарським судам слід мати на увазі можливість настання передбачених пунктами 1.13 і 4.9 Інструкції наслідків у вигляді повернення матеріалів справи суду, який призначив експертизу, або повідомлення експертом суду про неможливість надання висновку.

Відповідно до ч. 1 ст. 230 ГПК України провадження у справі поновлюється за клопотанням учасників справи або за ініціативою суду не пізніше десяти днів з дня отримання судом повідомлення про усунення обставин, що викликали його зупинення.

У зв`язку з необхідністю розгляду клопотання експерта про надання додаткових матеріалів, необхідних для виконання судової експертизи, розгляд справи № 903/906/23 слід поновити.

При вирішенні питання щодо узгодження строку проведення експертного дослідження господарський суд виходить з положень пункту 1.13 Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень, затвердженої наказом Міністерства юстиції України №53/5 від 08.10.1998, згідно з якими строк проведення експертизи встановлюється залежно від складності дослідження з урахуванням експертного навантаження фахівців керівником експертної установи (або заступником керівника чи керівником структурного підрозділу), зокрема, у межах понад 90 календарних днів - якщо експертиза є особливо складною чи багатооб`єктною, потребує вирішення більше десяти питань або вирішення питань, які потребують декількох досліджень, чи налічує понад п`ять томів матеріалів справи або є комплексною чи потребує залучення фахівців з інших установ (у тому числі судово-медичних), підприємств, організацій і не може бути виконана в зазначені строки.

Більший розумний строк установлюється за письмовою домовленістю з органом (особою), який (яка) призначив(ла) експертизу (залучив(ла) експерта), після попереднього вивчення експертом наданих матеріалів.

У разі значного завантаження експерта та знаходження в нього на виконанні одночасно понад десяти експертиз, у тому числі комісійних та комплексних, вказані терміни можуть бути переглянуті або встановлені додатково з урахуванням необхідного реального часу на їх виконання.

Приймаючи до уваги обставини, про які вказано експертною установою у листі № 8423/15/вих.-23/ЛЕП від 15.11.2023, щодо завантаженості експертів, суд вважає за можливе задовольнити клопотання експертної установи про узгодження строку проведення експертизи у строк понад 90 календарних днів.

Відповідно до ч.3 ст. 102 ГПК України при визначенні матеріалів, що надаються експерту чи експертній установі, суд у необхідних випадках вирішує питання про витребування відповідних матеріалів за правилами, передбаченими цим Кодексом для витребування доказів.

Відповідно до пункту 2.3 Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень, затвердженої наказом Міністерства юстиції України від 08.10.1998 №53/5, експерту заборонено самостійно збирати матеріали, які підлягають дослідженню, а також вибирати вихідні дані для проведення експертизи, якщо вони відображені в наданих йому матеріалах неоднозначно.

Положеннями ст.81 ГПК України встановлено:

Учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом (частина 1).

У разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази (частина 3).

Відповідно до ст. 6 Закону України "Про судову експертизу", якщо судову експертизу необхідно провести на місці події або за місцезнаходженням об`єкта дослідження, особа або орган, які її призначили або на замовлення яких вона проводиться, повинні забезпечити судовому експертові безперешкодний доступ до об`єкта дослідження і належні умови праці дослідження і належні умови праці.

Згідно з п. 3.9. Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень та Науково-методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 08 жовтня 1998 №53/5, якщо необхідно провести експертизу (дослідження) на місці події або огляд об`єкта за його місцезнаходженням, орган, який призначив експертизу (залучив експерта) (замовив дослідження), повинен забезпечити прибуття експерта, безперешкодний доступ до об`єкта, а також належні умови для його роботи, а в разі потреби викликати учасників процесу або інших осіб. У разі неявки осіб чи їх законних представників, що викликалися, у визначений час на місце події або огляду об`єкта дослідження (огляд) проводиться без їх участі, про що зазначається у висновку.

Враховуючи, що законом не передбачено повноважень судового експерта щодо витребування та одержання додаткових матеріалів безпосередньо від учасників судового процесу, суд вважає клопотання експерта Про надання додаткових документів та забезпечення безперешкодного доступу до об`єкта дослідження, необхідних для проведення будівельно-технічної експертизи за матеріалами справи №903/906/23 в даній справі обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню.

Крім того, суд вважає за необхідне звернути увагу учасників справи на положення частини 8 статті 81 Господарського процесуального кодексу України, відповідно до якої у разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Відповідно до вимог ст. 228 ГПК України, суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку звернення із судовим дорученням про надання правової допомоги або вручення виклику до суду чи інших документів до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави.

Враховуючи наведене, господарський суд дійшов висновку, що провадження у справі слід зупинити.

Керуючись ст.ст. 102, 228, 230 ГПК України, господарський суд,-

УХВАЛИВ :

1. Провадження у справі №903/906/23 поновити.

2. Надати згоду на проведення судової експертизи у справі № 903/9006/23 у строк понад 90 календарних днів.

3. Зобов`язати Управління освіти Нововолинської міської ради Волинської області та Приватне підприємство Нова Аркада надати суду:

- проектно-кошторисну документацію на «Капітальний ремонт актового залу центру дитячої та юнацької творчості за адресою пр. Перемоги, буд.5 м. Нововолинськ» та «Капітальний ремонт фасаду загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №2 Нововолинської міської ради за адресою вул. Маяковського буд.5 м. Нововолинськ»;

- договір підряду на виконання робіт з капітального ремонту фасаду ЗОШ І-III ступеня №2 №10-03 ВТ від 23.10.2019;

- підсумкові відомості ресурсів та розрахунки загальновиробничих витрат до актів приймання виконаних будівельних робіт ф. №КБ-2в.

4. Витребувані документи надати Господарському суду Волинської області в п`ятиденний строк від дня отримання даної ухвали.

5. Повідомити Управління освіти Нововолинської міської ради Волинської області та Приватне підприємство Нова Аркада, про те, що проведення дослідження виконаних робіт з капітального ремонту актового залу центру дитячої та юнацької творчості за адресою пр. Перемоги, буд.5 м. Нововолинська та капітального ремонту фасаду загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №2 Нововолинської міської ради за адресою вул. Маяковського буд.5 м. Нововолинськ відбудеться 11.01.2024 орієнтовно о 12-й год., для чого в зазначений час експерт прибуде в Управління освіти Нововолинської міської ради.

6. Сторонам у справі №903/906/23 забезпечити прибуття повноважних представників до об`єктів дослідження.

7. Позивачу забезпечити безперешкодний доступ судового експерта до об`єктів дослідження, а також належні умови для його роботи.

8. Зобов`язати Управління освіти Нововолинської міської ради Волинської області провести оплату за проведення судової експертизи на підставі отриманого рахунку експертної установи №23-4670, докази на підтвердження цього надати суду.

9. Зупинити провадження у справі № 903/906/23.

Ухвала господарського суду набирає законної сили з моменту її підписання відповідно до ч.2 ст. 235 ГПК України.

Ухвала суду підписана 24.11.2023.

Ухвала суду може бути оскаржена в частині зупинення до Північно-західного апеляційного господарського суду відповідно до ст. 255-256, п. 17.5 Перехідних положень ГПК України.

Суддя І. О. Гарбар

Дата ухвалення рішення24.11.2023
Оприлюднено27.11.2023
Номер документу115162174
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, щодо недоговірних зобов’язань повернення безпідставно набутого майна (коштів)

Судовий реєстр по справі —903/906/23

Рішення від 12.03.2024

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гарбар Ігор Олексійович

Ухвала від 19.02.2024

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гарбар Ігор Олексійович

Ухвала від 24.11.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гарбар Ігор Олексійович

Ухвала від 31.10.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гарбар Ігор Олексійович

Ухвала від 24.10.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гарбар Ігор Олексійович

Ухвала від 26.09.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гарбар Ігор Олексійович

Ухвала від 31.08.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гарбар Ігор Олексійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні