Ухвала
від 16.11.2023 по справі б29/91/03
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

УХВАЛА

16.11.2023м. ДніпроСправа № Б29/91/03

за заявою Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (м. Дніпро)

до боржника Відкритого акціонерного товариства "Дніпрохімбуд" (м. Кам`янське)

про визнання банкрутом

Суддя Примак С.А.

при секретарі судового засідання Скорик Н.О.

За участі представників сторін:

від кредитора: не з`явився

від боржника: не з`явився

від ліквідатора: не з`явився

від Південного міжрегіонального управління

міністерства юстиції (м. Одеса): Шевченко В.А,

від Регіонального відділення фонду Державного

майна України по Дніпропетровській, Запорізькій

та Кіровоградській областях: Корольова Д.В.

ВСТАНОВИВ:

Провадження у справі про банкрутство Відкритого акціонерного товариства "Дніпрохімбуд" перебуває на стадії ліквідації.

Ухвалою господарського суду від 24.10.2023 продовжено термін ліквідаційної процедури та повноваження ліквідатора до 16.11.2023. Відкладено розгляд клопотання Кам`янської філії Дніпропетровського обласного центру зайнятості №648/2023 від 19.05.2023 про заміну кредитора на правонаступника, розгляд заяви Регіонального відділення Фонду Державного майна України по Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях №10-12-02310 від 14.04.2021 про зобов`язання вчинити певні дії, розгляд заяви Регіонального відділення Фонду Державного майна України по Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях №10-12-03031 від 20.05.2021 про зобов`язання вчинити певні дії у судовому засіданні на 16.11.2023. Зобов`язати Регіонального відділення Фонду Державного майна України по Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях надати до суду до 10.11.2023 надати додаткові документи по справі.

До господарського суду 08.11.2023 від регіонального відділення фонду Державного майна України по Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях надійшли додаткові письмові пояснення по справі (вх. суду №57129/23 від 08.11.2023).

У судове засідання 16.11.2023 з`явилися повноважні представники Південного міжрегіонального управління міністерства юстиції (м. Одеса) та Регіонального відділення фонду Державного майна України по Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях. Інші учасники провадження по справі у вказане судове засідання не з`явилися; про дату, час та місце судового засідання повідомлені належним чином.

Розглянувши у судовому засіданні 16.11.2023 клопотання Кам`янської філії Дніпропетровського обласного центру зайнятості №648/2023 від 19.05.2023 про заміну кредитора на правонаступника, господарський суд встановив.

Наказом Міністерства економіки України "Про реорганізацію державних установ Державної служби зайнятості" №3910 від 18.10.2022, Кам`янський міський центр зайнятості (ідентифікаційний код 20299857) реорганізовано шляхом приєднання до Дніпропетровського обласного центру зайнятості (ідентифікаційний код 03490909).

Таким чином, відповідно до вказаного наказу Міністерства економіки України Дніпропетровський обласний центр зайнятості є правонаступником усіх майнових і немайнових прав і обов`язків Кам`янського міського центру зайнятості.

Відповідно до статті 43 Кодексу України з процедур банкрутства встановлено, що у разі вибуття чи заміни кредитора у справі про банкрутство господарський суд за заявою правонаступника або іншого учасника (учасників) справи здійснює заміну такої сторони її правонаступником на будь-якій стадії провадження у справі. Усі дії, вчинені у справі про банкрутство до вступу у справу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку правонаступник замінив.

Враховуючи вищевикладене, господарський суд вважає за необхідне задовольнити клопотання Кам`янської філії Дніпропетровського обласного центру зайнятості №648/2023 від 19.05.2023 про заміну кредитора на правонаступника та замінити кредитора у справі №Б29/91/03 Кам`янський міський центр зайнятості (ідентифікаційний код 20299857) на його правонаступника Дніпропетровський обласний центр зайнятості (ідентифікаційний код 03490909).

Розглянувши у судовому засіданні заяву Регіонального відділення Фонду Державного майна України по Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях №10-12-03031 від 20.05.2021 про зобов`язання вчинити певні дії, господарський суд встановив.

Відповідно до частин 1-3 статті 3 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що судочинство в господарських судах здійснюється відповідно до Конституції України, цього Кодексу, Закону України "Про міжнародне приватне право", Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", а також міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України. Якщо міжнародним договором України встановлено інші правила судочинства, ніж ті, що передбачені цим Кодексом, іншими законами України, застосовуються правила міжнародного договору. Судочинство у господарських судах здійснюється відповідно до закону, чинного на час вчинення окремої процесуальної дії, розгляду і вирішення справи.

Господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку, передбаченому цим Кодексом для позовного провадження, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (частина 6 статті 12 Господарського процесуального кодексу України).

Відповідно до частини 1, 2, 5 статті 60 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, землю, природні ресурси, підприємства, установи та організації, в тому числі банки, страхові товариства, а також пенсійні фонди, частку в майні підприємств, житловий фонд, нежитлові приміщення, заклади культури, освіти, спорту, охорони здоров`я, науки, соціального обслуговування та інше майно і майнові права, рухомі та нерухомі об`єкти, визначені відповідно до закону як об`єкти права комунальної власності, а також кошти, отримані від їх відчуження. Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини.

Підставою для набуття права комунальної власності є передача майна територіальним громадам безоплатно державою, іншими суб`єктами права власності, а також майнових прав, створення, придбання майна органами місцевого самоврядування в порядку, встановленому законом.

Органи місцевого самоврядування від імені та в інтересах територіальних громад відповідно до закону здійснюють правомочності щодо володіння, користування та розпорядження об`єктами права комунальної власності, в тому числі виконують усі майнові операції, можуть передавати об`єкти права комунальної власності у постійне або тимчасове користування юридичним та фізичним особам, укладати договори в рамках державно-приватного партнерства, у тому числі концесійні договори, здавати їх в оренду, продавати і купувати, використовувати як заставу, вирішувати питання їхнього відчуження, визначати в угодах та договорах умови використання та фінансування об`єктів, що приватизуються та передаються у користування і оренду.

Основні засади передачі об`єктів права державної власності у комунальну власність територіальних громад сіл, селищ, міст, районів у містах або у спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст, а також об`єктів права комунальної власності у державну власність безоплатно або шляхом обміну визначаються Законом України "Про передачу об`єктів права державної та комунальної власності".

У разі ліквідації підприємства-банкрута, зобов`язаного згідно із законодавством передати територіальній громаді об`єкти житлового фонду, в тому числі гуртожитки, дитячі дошкільні заклади та об`єкти комунальної інфраструктури, ліквідатор передає, а орган місцевого самоврядування приймає такі об`єкти без додаткових умов у порядку, встановленому законом (частина 7 статті 61 Кодексу України з процедур банкрутства).

Отже, спірні правовідносини, які склалися між сторонами, виникли з приводу передачі/прийняття майна з державної у комунальну власність - майнові відносини. При цьому, Кам`янська міська рада, як орган місцевого самоврядування, яка уповноважена управляти комунальним майном та розглядати пропозиції щодо передачі споруд цивільного захисту, у цих правовідносинах не здійснює управлінських функцій, вона фактично є набувачем об`єктів житлового фонду.

Відповідно до статті 4 Кодексу цивільного захисту України, цивільний захист це функція держави, спрямована на захист населення, територій, навколишнього природного середовища та майна від надзвичайних ситуацій шляхом запобігання таким ситуаціям, ліквідації їх наслідків і надання допомоги постраждалим у мирний та в особливий період.

Згідно із положеннями пункту 14 частини 1 статті 2 Кодексу цивільного захисту України захисні споруди цивільного захисту - інженерні споруди, призначені для захисту населення від впливу небезпечних факторів, що виникають внаслідок надзвичайних ситуацій, воєнних дій або терористичних актів.

Згідно пункту 14 Порядку створення, утримання фонду захисних споруд цивільного захисту та ведення його обліку, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 10 березня 2017 року № 138 у разі банкрутства (ліквідації) балансоутримувача захисних споруд державної та комунальної форми власності, а також виявлення безхазяйних захисних споруд органи місцевого самоврядування за погодженням з місцевими держадміністраціями, а також центральними органами виконавчої влади, у сфері управління яких перебувають захисні споруди державної форми власності, приймають рішення про їх подальше використання.

Згідно із положеннями пункту 26 частини 2 статті 19 Кодексу цивільного захисту України, до повноважень органів місцевого самоврядування у сфері цивільного захисту належить прийняття рішень про подальше використання захисних споруд цивільного захисту державної та комунальної власності у разі банкрутства (ліквідації) суб`єкта господарювання, на балансі якого вона перебуває, та безхазяйних захисних споруд.

Відповідно до пункту 51 статті 26 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні встановлює виключну компетенцію сільських, селищних та міських рад надання згоди на передачу об`єктів з державної у комунальну власність та прийняття рішень про передачу об`єктів з комунальної у державну власність, а також щодо придбання об`єктів державної власності.

Враховуючи вищевикладене, господарський суд вважає за необхідне задовольнити заяву Регіонального відділення Фонду Державного майна України по Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях №10-12-03031 від 20.05.2021 про зобов`язання вчинити певні дії та зобов`язати ліквідатора Відкритого акціонерного товариства "Дніпрохімбуд" - арбітражного керуючого Касаткіна Дениса Миколайовича (свідоцтво "№1802 від 22.06.2017), передати, а Кам`янську міську раду Дніпропетровської області (51931, Дніпропетровська область, місто Кам`янське, майдан Петра Калнишевського, будинок 2; ідентифікаційний код 24604168) прийняти до комунальної власності міста Ка`янське Дніпропетровської області без додаткових умов захисну споруду цивільного захисту № 14845 (вулиця Дорожня, 1, місто Кам`янське Дніпропетровська область), яка обліковується за Відкритим акціонерним товариством "Дніпрохімбуд" (ідентифікаційний код 01238318).

Крім того, господарський суд зазначає, що у зв`язку з необхідністю додаткового дослідження матеріалів справи, а також витребування додаткових документів по справі, з метою повного та всебічного розгляду справи, господарський суд вважає за необхідне відкласти розгляд заяви Регіонального відділення Фонду Державного майна України по Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях №10-12-02310 від 14.04.2021 про зобов`язання вчинити певні дії у судовому засіданні на 14.12.2023, а також керуючись статтею 119 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд вважає за необхідне продовжити строк ліквідаційної процедури та повноваження ліквідатора у справі до дати наступного судового засідання.

Керуючись статтями 119, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

1. Продовжити термін ліквідаційної процедури та повноваження ліквідатора до14.12.2023

2. Клопотання Кам`янської філії Дніпропетровського обласного центру зайнятості №648/2023 від 19.05.2023 про заміну кредитора на правонаступника - задовольнити.

3. Замінити кредитора у справі №Б29/91/03 Кам`янський міський центр зайнятості (ідентифікаційний код 20299857) на його правонаступника Дніпропетровський обласний центр зайнятості (ідентифікаційний код 03490909).

4. Відкласти розгляд заяви Регіонального відділення Фонду Державного майна України по Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях №10-12-02310 від 14.04.2021 про зобов`язання вчинити певні дії у судовому засіданні на 14.12.2023 на 12:15, яке відбудеться у приміщенні Господарського суду Дніпропетровської області в кабінеті № 3-410 за адресою: вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027.

5. Заяву Регіонального відділення Фонду Державного майна України по Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях №10-12-03031 від 20.05.2021 про зобов`язання вчинити певні дії - задовольнити.

6. Зобов`язати ліквідатора Відкритого акціонерного товариства "Дніпрохімбуд" - арбітражного керуючого Касаткіна Дениса Миколайовича (свідоцтво "№1802 від 22.06.2017), передати, а Кам`янську міську раду Дніпропетровської області (51931, Дніпропетровська область, місто Кам`янське, майдан Петра Калнишевського, будинок 2; ідентифікаційний код 24604168) прийняти до комунальної власності міста Ка`янське Дніпропетровської області без додаткових умов захисну споруду цивільного захисту № 14845 (вулиця Дорожня, 1, місто Кам`янське Дніпропетровська область), яка обліковується за Відкритим акціонерним товариством "Дніпрохімбуд" (ідентифікаційний код 01238318).

Стягувач: ліквідатор Відкритого акціонерного товариства "Дніпрохімбуд" (51909, Дніпропетровська область, місто Кам`янське, Баглійський район, вулиця Дніпропетровська, будинок 27; ідентифікаційний код 01238318) - арбітражний керуючий Касаткін Денис Миколайович (свідоцтво №1802 від 22.06.2017; адреса: 49006, місто Дніпро, вулиця Степана Бандери, будинок 21, офіс 1).

Боржник: Кам`янська міська рада Дніпропетровської області (51931, Дніпропетровська область, місто Кам`янське, майдан Петра Калнишевського, будинок 2; ідентифікаційний код 24604168)

Дана ухвала в частині пункту 6 резолютивної частини є виконавчим документом, яка набирає законної сили - 16.11.2023 та підлягає негайному виконанню.

Строк пред`явлення даної ухвали до виконання в частині пункту 6 резолютивної частини ухвали - по 17.11.2026.

Ухвала набирає законної сили - 16.11.2023 та може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції в порядку та строки, встановлені статтями 254-257 Господарського процесуального кодексу України.

Повний текст ухвали складено та підписано - 21.11.2023.

Суддя С.А. Примак

Дата ухвалення рішення16.11.2023
Оприлюднено27.11.2023
Номер документу115162205
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання банкрутом

Судовий реєстр по справі —б29/91/03

Ухвала від 25.04.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Примак Сергій Анатолійович

Ухвала від 12.03.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Примак Сергій Анатолійович

Ухвала від 06.02.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Примак Сергій Анатолійович

Ухвала від 14.12.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Примак Сергій Анатолійович

Ухвала від 16.11.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Примак Сергій Анатолійович

Ухвала від 24.10.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Примак Сергій Анатолійович

Ухвала від 29.06.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Примак Сергій Анатолійович

Ухвала від 01.06.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Примак Сергій Анатолійович

Ухвала від 23.05.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Примак Сергій Анатолійович

Ухвала від 13.04.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Примак Сергій Анатолійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні