Ухвала
від 27.11.2023 по справі 206/5525/23
САМАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 206/5525/23

Провадження № 1-кс/206/1436/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27.11.2023слідчий суддя Самарського районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 , при секретареві ОСОБА_2 , розглянувши в судовому засіданні в залі суду в м. Дніпро клопотання слідчого СУ ГУНП в Луганській області майора поліції ОСОБА_3 , що погоджено з заступником начальника відділу обласної прокуратури прокурором ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до документів по кримінальному провадженню №120231300000003368, відомості щодо якого внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань від 01.11.2023, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

В обґрунтуванні вказаного клопотання зазначається, що слідчим управлінням ГУНП в Луганській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за № 120231300000003368 від 01.11.2023, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України, за фактом привласнення, розтрати грошових коштів або заволодіння ними шляхом зловживання службовим становищем службовими особами Комунального некомерційного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Сєвєродонецької міської ради (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) за попередньою змовою з ФОП ОСОБА_5 (ІПН НОМЕР_2 ) під час укладання та виконання договору № 102 від 17.07.2023 щодо закупівлі медичного обладнання, вчиненого в умовах воєнного стану.

Відповідно до інформації УКР ГУНП в Луганській області, останніми, з використанням мережі Інтернет, проведено моніторинг інформації розміщеної у відкритих джерелах щодо закупівель медичного обладнання службовими особами КНП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Сєвєродонецької міської ради (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ).

Проведеною перевіркою встановлені деякі факти, які можуть свідчити про вчинення привласнення та розтрати бюджетних коштів при закупівлі медичного обладнання в 2023 році, а саме: 17.07.2023 КНП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » в особі генерального директора ОСОБА_6 укладено договір № 102 з ФОП ОСОБА_5 (к. НОМЕР_2 ), АДРЕСА_1 , на закупівлю Пристрою для реабілітації МОТОmed loop.la для ніг (Німеччина Reck-Technik) 1 шт. на загальну суму 915 000 грн. без ПДВ.

В ході моніторингу тендеру UA-2023-06-26-007239-a за допомоги порталу публічних закупівель ІНФОРМАЦІЯ_3 встановлено, що зазначений договір укладався на підставі спрощеної закупівлі.

Моніторингом цін на вказане медичне обладнання щодо відповідності ринковим цінам, а також перевіркою закупівель аналогічного медичного обладнання іншими медичними установами України на електронному майданчику ІНФОРМАЦІЯ_3 встановлено, що згідно інформації з Інтернет магазину, сайту ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_4 , ФОП ОСОБА_7 , ФОП ОСОБА_8 , а також інформації про їх закупівлі, його ринкова вартість складає понад 320 840 грн. за одиницю. В наслідок чого виявлено завищення на суму 594 160 грн.

Враховуючи те, що документи щодо здійснення закупівлі медичного обладнання - службовими особами Комунального некомерційного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Сєвєродонецької міської ради (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) у ФОП ОСОБА_5 (ІПН НОМЕР_2 ) шляхом укладання та виконання договору № 102 від 17.07.2023, які перебувають у володінні Комунального некомерційного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Сєвєродонецької міської ради (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), мають суттєве значення для встановлення важливих обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, містить інформацію про обставини, що підлягають доказуванню та події кримінального правопорушення, є важливою для встановлення винних осіб. При цьому без наявності зазначених документів іншим способом довести всі обставини скоєних кримінальних правопорушень та встановити повний перелік осіб, причетних до їх скоєння, неможливо.

Також встановлено, що Комунального некомерційного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Сєвєродонецької міської ради (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), юридична адреса: АДРЕСА_2 , фактично розташований за адресою: АДРЕСА_3 .

Іншими способами довести вказані обставини неможливо, оскільки офіційні державні інформаційні ресурси, бази даних, до яких має доступ Національна поліція України, та інші ресурси зазначених документів та відомостей не містять. У зв`язку з чим слідча звернулася до суду з клопотанням про доступ до документів.

Слідча та прокурор в судове засідання не з`явилися, проте на адресу суду надійшла заява від слідчої, в котрій вона просила проводити розгляд клопотання за її відсутності, а також зазначила, що вимоги підтримує та просить їх задовольнити.

Розглянувши матеріали клопотання, приходжу до висновку про задоволення клопотання про дозвіл на тимчасовий доступ до речей і документів, з можливістю здійснення їх виїмки, виходячи з наступного.

Статтею 2 КПК України передбачено, що завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

У відповідності до ст. 91 КПК України, у кримінальному провадженні підлягають доказуванню: подія кримінального правопорушення (час, місце, спосіб та інші обставини вчинення кримінального правопорушення); винуватість обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, форма вини, мотив і мета вчинення кримінального правопорушення; вид і розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, а також розмір процесуальних витрат; обставини, які впливають на ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, характеризують особу обвинуваченого, обтяжують чи пом`якшують покарання, які виключають кримінальну відповідальність або є підставою закриття кримінального провадження; обставини, що є підставою для звільнення від кримінальної відповідальності або покарання; є предметом кримінального правопорушення, у тому числі пов`язаного з їх незаконним обігом, або підшукані, виготовлені, пристосовані або використані як засоби чи знаряддя вчинення кримінального правопорушення . Доказування полягає у збиранні, перевірці та оцінці доказів з метою встановлення обставин, що мають значення для кримінального провадження.

Відповідно до ст. 92 КПК України, обов`язок доказування обставин, передбачених ст.91 КПК України, за винятком випадків, передбачених частиною другою цієїстатті,покладається наслідчого,прокурора тав установленихКПК Українивипадках -на потерпілого.

Стаття 93КПК Українипередбачає,що збираннядоказів здійснюєтьсясторонами кримінальногопровадження,потерпілим,представником юридичноїособи,щодо якоїздійснюється провадження,у порядку,передбаченому цимКодексом. Сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених цим Кодексом.

Згідно ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні як знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого суді суду.

Згідно з ст. 162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, які містяться в речах і документа відноситься:

1) інформація, що знаходиться у володінні засобу масової інформації або журналіста і надана їм за умови нерозголошення авторства або джерела інформації;

2) відомості, які можуть становити лікарську таємницю;

3) відомості, які можуть становити таємницю вчинення нотаріальних дій;

4) конфіденційна інформація, в тому числі така, що містить комерційну таємницю;

5) відомості, які можуть становити банківську таємницю;

6) особисте листування особи та інші записи особистого характеру;

7) інформація, яка знаходиться в операторів та провайдерів телекомунікацій, про зв`язок, абонента, надання телекомунікаційних послуг, у тому числі отримання послуг, їх тривалості, змісту, маршрутів передавання тощо;

8) персональні дані особи, що знаходяться у її особистому володінні або в базі персональних даних, яка знаходиться у володільця персональних даних;

9) державна таємниця;

10) таємниця фінансового моніторингу;

11) відомості, що становлять професійну таємницю відповідно доЗакону України"Про ринки капіталу та організовані товарні ринки".

З наданих матеріалів вбачається, що органами досудового слідства ведеться досудове розслідування, внесено відомості в ЄДРДР за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України.

Дослідивши надані матеріали, слідчий суддя вважає, що слідчою доведено необхідність застосування даного заходу забезпечення кримінального провадження, так як вказані документи мають істотне значення для подальшого розслідування вказаного кримінального провадження, а саме можуть містити необхідну інформацію для об`єктивного та всебічного досудового розслідування, які необхідні для встановлення осіб, які причетні до привласнення та розтрати бюджетних коштів, свідків та інших осіб, які можуть бути причетні до скоєння вказаного кримінального правопорушення та можуть мати значення доказів у кримінальному провадженні.

Слідчий суддя приймає до уваги те, що тимчасовий доступ до документів, які містять охоронювану законом необхідний для повного, всебічного і об`єктивного розслідування обставин справи, виявлення та викриття винних, встановлення осіб та їх місцезнаходження, причетних до вчинення злочину.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 159-166, 369, 371, 372, 376 КПК України, слідчий суддя,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого СУ ГУНП в Луганській області майора поліції ОСОБА_3 , що погоджено з заступником начальника відділу обласної прокуратури прокурором ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до документів задовольнити.

Надати слідчому СУ ГУНП в Луганській області ОСОБА_9 , старшому слідчому в ОВС СУ ГУНП в Луганській області ОСОБА_10 , слідчому СУ ГУНП в Луганській області ОСОБА_11 , старшому слідчому в ОВС СУ ГУНП в Луганській області ОСОБА_12 , старшому слідчому СУ ГУНП в Луганській області ОСОБА_13 , старшому слідчому СУ ГУНП в Луганській області ОСОБА_14 , тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні Комунального некомерційного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Сєвєродонецької міської ради (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), юридична адреса: АДРЕСА_2 , фактично розташований за адресою: АДРЕСА_3 , з можливістю ознайомитись з ними, зробити копії та їх вилучити, а саме:

- документів по взаємовідносинам між КНП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Сєвєродонецької міської ради (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) та ФОП ОСОБА_5 (ІПН НОМЕР_2 ) - договір, додаткові угоди, акти приймання-передачі, платіжні доручення, накладні, видаткові накладні, квитанції, рахунки-фактури, товарно-транспортні накладні, сертифікати якості на товар, інструкції з експлуатації, документи про проведення процедури закупівлі Пристрою для реабілітації МОТОmed loop.la для ніг (Німеччина Reck-Technik) та інших документів за договором, в період 2023 року (до 17.11.2023);

- документів щодо назви товаровиробника, модель (артикул), код, країна виробника Пристрою для реабілітації МОТОmed loop.la для ніг ( ІНФОРМАЦІЯ_5 ).

- документів щодо ринкової вартості Пристрою для реабілітації МОТОmed loop.la для ніг ( ІНФОРМАЦІЯ_5 ), станом на 17.07.2023.

Ухвала слідчого судді діє протягом двох місяців з дня її постановлення.

Ухвала слідчого судді є остаточною і відповідно до ст. 309 КПК оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудСамарський районний суд м.Дніпропетровська
Дата ухвалення рішення27.11.2023
Оприлюднено26.04.2024
Номер документу115188061
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —206/5525/23

Ухвала від 11.12.2023

Кримінальне

Дніпровський апеляційний суд

Кононенко О. М.

Ухвала від 27.11.2023

Кримінальне

Самарський районний суд м.Дніпропетровська

Малихіна В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні