Ухвала
від 27.11.2023 по справі б-19/81-10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

"27" листопада 2023 р.м. ХарківСправа № Б-19/81-10

Господарський суд Харківської області у складі:

судді: Міньковського С.В.

розглянувши справу

за заявоюПАТ "Укрсоцбанк" доАТВТ "Харківський канатний завод" м. Харків про визнання банкрутом

ВСТАНОВИВ:

Постановою суду від 28.08.18 ПАТ "Харківський канатний завод" визнано банкрутом та відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором по справі призначено арбітражного керуючого Комлик І.С., зобов`язавши його виконати ліквідаційну процедуру в строк до 28.08.2019.

Ухвалою суду від 02.11.2023 р. судове засідання з розгляду звіту ліквідатора у справі №Б-19/81-10 про банкрутство ПАТ Харківський канатний завод призначено на 19 грудня 2023 року.

До господарського суду надійшла заява ліквідатора, в якій він просить суд: з метою належного виконання вимог Кодексу України з процедур банкрутства зобов`язати Харківську міську раду (ідентифікаційний код юридичної особи: 04059243) сформувати рішення про безоплатне прийняття до комунальної власності Харківської міської територіальної громади захисної споруди цивільного захисту: № 78910, розташоване за адресою: вул. Китаєнка,1, м. Харків; безоплатно без додаткових умов прийняти від Публічного акціонерного товариства Харківський канатний завод до комунальної власності Харківської міської територіальної громади захисну споруду цивільного захисту: № 78910, розташоване за адресою: вул. Китаєнка,1, м. Харків.

Розглянувши надану суду заяву, суд дійшов висновку про наступне.

Відповідно до частини першої статті 7 Кодексу України з процедур банкрутства спори, стороною в яких є боржник, розглядаються господарським судом за правилами, передбаченими Господарським процесуальним кодексом України, з урахуванням особливостей, визначених цією статтею.

Господарський суд, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство, у межах цієї справи вирішує всі майнові спори, стороною в яких є боржник; спори з позовними вимогами до боржника та щодо його майна; спори про визнання недійсними результатів аукціону; спори про визнання недійсними будь-яких правочинів, укладених боржником; спори про повернення (витребування) майна боржника або відшкодування його вартості відповідно; спори про стягнення заробітної плати; спори про поновлення на роботі посадових та службових осіб боржника; спори щодо інших вимог до боржника. Склад учасників розгляду спору визначається відповідно до Господарського процесуального кодексу України. Господарський суд розглядає спори, стороною в яких є боржник, за правилами, визначеними Господарським процесуальним кодексом України. За результатами розгляду спору суд ухвалює рішення. У разі якщо відповідачем у такому спорі є суб`єкт владних повноважень, суд керується принципом офіційного з`ясування всіх обставин у справі та вживає визначених законом заходів, необхідних для з`ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів, з власної ініціативи (частина друга статті 7 Кодексу України з процедур банкрутства).

Згідно з частинами першою - третьою статті 3 Господарського процесуального кодексу України судочинство в господарських судах здійснюється відповідно до закону, чинного на час вчинення окремої процесуальної дії, розгляду і вирішення справи.

Відповідно до ст. 2 Кодексу України з процедур банкрутства провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України.

Водночас судові рішення у процедурі банкрутства можна поділити на дві групи.

Одна з них стосується не вирішення спорів, а розв`язання специфічних питань, притаманних саме процедурам банкрутства, тобто непозовному провадженню: про відкриття провадження у справі про банкрутство, про припинення дії мораторію щодо майна боржника, про закриття провадження у справі про банкрутство, про затвердження плану санації, про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, про призначення керуючого санацією, ліквідатора тощо.

Друга група стосується виключно вирішення спорів. До неї належать судові рішення щодо розгляду спорів, стороною в яких є боржник. Такі спори розглядаються за позовом сторони, тобто в позовному провадженні. Хоча вони вирішуються тим судом, який відкрив провадження у справі про банкрутство, ці спори не стосуються непозовного провадження, яке врегульоване Кодексом України з процедур банкрутства, а тому регламентуються правилами про позовне провадження, встановленими у Господарському процесуальному кодексі України (Постанова Великої Палати Верховного Суду від 18.02.2020 у справі №918/335/17).

Відповідно до абзацу 3 частини другої статті 7 Кодексу України з процедур банкрутства господарський суд розглядає спори, стороною в яких є боржник, за правилами, визначеними Господарським процесуальним кодексом України. За результатами розгляду спору суд ухвалює рішення.

Відповідно до ч. 2 ст. 7 КУзПБ (в редакції від 20.03.2023) заяви (позовні заяви) учасників провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність) або інших осіб у спорах, стороною в яких є боржник, розглядаються в межах справи про банкрутство (неплатоспроможність) за правилами спрощеного позовного провадження.

Отже, оскільки частиною 3 ст. 232 ГПК України встановлено, що розгляд справи по суті судом першої інстанції закінчується ухваленням рішення суду, то суд доходить висновку, що заява ліквідатора про зобов`язання арківської міської ради про прийняття без додаткови умов в комунальну власність цивільну споруду підлягає розгляду в порядку позовного провадження.

Проте, як встановлено судом, заява ліквідатора від 15.11.2023 за вх. №31258/23 не відповідає формі та змісту позовної заяви.

Відповідно до ч. 3 ст. 169 ГПК України, заяви, клопотання і заперечення подаються та розглядаються в порядку, встановленому цим Кодексом. У випадках, коли цим Кодексом такий порядок не встановлений, він встановлюється судом.

У відповідності до приписів п. 2 ч. 1 ст. 175 ГПК України суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо заява не підлягає розгляду за правилами господарського судочинства.

Керуючись ст.ст. 1, 7 Кодексу України з процедур банкрутства, ст.ст. 4, 11, 20, п. 1 ч. 1 ст. 175, ст.ст. 234-235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Відмовити ліквідатору ПАТ "Харківський канатний завод" у відкритті провадження з розгляду заяви про зобов`язання Харківську міську раду вчинити певні дії.

2. Роз`яснити ліквідатору, що заява з має відповідати формі та змісту позовної заяви та розглядатись судом в порядку ст. 7 КУзПБ в позовному провадженні в межах справи про банкрутство №Б-19/81-10.

3. Ухвалу направити ліквідатору.

Ухвала набирає законної сили з моменту її прийняття та може бути оскаржена протягом десяти днів з дня її підписання суддею.

Ухвала підписана 27.11.2023.

Суддя Міньковський С.В.

Дата ухвалення рішення27.11.2023
Оприлюднено28.11.2023
Номер документу115193572
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання банкрутом

Судовий реєстр по справі —б-19/81-10

Ухвала від 23.04.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 23.04.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 02.04.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 28.03.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 04.03.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 15.02.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 14.02.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 30.01.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 30.01.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 11.01.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні