Постанова
від 30.09.2010 по справі 2а-2768/10/2470
ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

Іменем України

30 вересня 2010 р. м. Чернівц і Справа № 2а-2768/10/2470

Чернівецький окружний а дміністративний суд в складі :

головуючого судді: Спіжав ки Г.Г.,

при секретарі судового зас ідання: Хмілю С.Р.,

за участю сторін:

від позивача - Чмола І.І. ,

від відповідача - не з'яви вся,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адмініст ративний позов Державної под аткової інспекції в м. Чернів ці до Чернівецької обласної організації національної сп ілки архітекторів України пр о припинення юридичної особ и , -

ВСТАНОВИВ:

Державна податкова інс пекція в м. Чернівці звернула сь до суду з адміністративни м позовом про припинення юри дичної особи Чернівецької об ласної організації націонал ьної спілки архітекторів Укр аїни.

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідач з 10.11.2007р. не по дає до органів державної под аткової служби податкові дек ларації, передбачені чинним законодавством, при цьому за боргованості по платежах не має.

В судовому засіданні предс тавник позивача підтримав по зовні вимоги та просив суд за довольнити їх у повному обся зі, посилаючись на обставини , викладені в позовній заяві.

Відповідач в судове засіда ння не з' явився, явку предст авника в судове засідання не забезпечив, причину неявки д о суду не повідомив, заяви про розгляд справи за його відсу тності не направив. Про дату, ч ас та місце проведення судов ого засідання відповідача по відомлено за адресою, внесен ою до Єдиного державного реє стру юридичних та фізичних о сіб - підприємців. Відповідно до ст. 18 Закону України "Про де ржавну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підпр иємців" відомості, внесені до Єдиного державного реєстру, вважаються достовірними і м ожуть бути використані в спо рі з третьою особою доки до ни х не внесено відповідних змі н. Згідно до ч. 8 ст. 35 КАС України вважається, що повістку вруч ено особі, якщо вона доставле на за адресою внесеною до від повідного реєстру. Таким чин ом, суд вважає, що відповідач п ро час і місце судового засід ання був повідомлений належн им чином.

Суд вважає за можливе та доц ільне провести судове засіда ння без участі представника відповідача, вирішивши справ у на підставі наявних в ній до казів, що відповідає вимогам ст. 128 Кодексу адміністративн ого судочинства України.

Заслухавши пояснення пред ставника позивача, розглянув ши матеріали справи, встанов ивши фактичні обставини в сп раві, на яких ґрунтуються поз овні вимоги, проаналізувавши законодавство, яке регулює с пірні правовідносини, суд ді йшов висновку, що адміністра тивний позов слід задовольни ти в повному обсязі з огляду н а наступне.

Чернівецька обласна орган ізація національної спілки а рхітекторів України є юридич ною особою, зареєстрована ви конавчим комітетом Чернівец ької міської ради 10.11.1995р. та взя та на облік Державної податк ової інспекції в м. Чернівці 05 .05.1993р.

Статтями 67 та 68 Конституції У країни передбачено, що кожен зобов'язаний сплачувати под атки і збори в порядку і розмі рах, встановлених законом, не ухильно додержуватися Конст итуції України та законів Ук раїни.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 9 Зако ну України №1251-ХІІ "Про систему оподаткування", платники под атків і зборів (обов'язкових п латежів) зобов'язані подават и до державних податкових ор ганів та інших державних орг анів відповідно до законів д екларації, бухгалтерську зві тність та інші документи і ві домості, пов'язані з обчислен ням і сплатою податків і збор ів (обов'язкових платежів).

Відповідно до п.п. 7.11.12. п. 7.11 ст. 7 З акону України "Про оподаткув ання прибутку підприємств" № 334/94-ВР центральний податковий орган встановлює порядок об ліку і подання податкової з вітності про використання коштів неприбуткових органі зацій та вирішує питання пр о виключення організацій з р еєстру неприбуткових орган ізацій і оподаткування їх доходів у разі порушення ни ми положень цього Закону та і нших законодавчих актів про неприбуткові організації.

Відповідно до п. 1.3 Порядку ск ладання звіту про використан ня коштів неприбутковими уст ановами й організаціями, зат вердженого наказом Державно ї податкової адміністрації У країни від 11.07.97р. №233 та зареєстр ованого в Міністерстві юстиц ії України 06.08.97р. за №290/2094, податко вий звіт про використання ко штів неприбутковими установ ами й організаціями складаєт ься за визначеною формою і по дається неприбутковою устан овою за кожний звітний періо д. Згідно з п. 1.5 Порядку №233 у зві ті зазначаються всі передбач ені в ньому показники нарост аючим підсумком з початку ка лендарного року. У разі незап овнення того чи іншого рядка через відсутність операції (суми) цей рядок прокреслюєть ся.

Відповідно до п. 1.11 ст. 1 Закон у України "Про порядок погаше ння зобов'язань платників по датків перед бюджетами та де ржавними цільовими фондами п одаткова декларація, розрах унок - документ, що подається платником податків до конт ролюючого органу у строки, встановлені законодавством , на підставі якого здійснює ться нарахування та/або спл ата податку, збору (обов'язко вого платежу).

Судом встановлено, що відп овідач з 10.11.2007р. не подає до орга нів державної податкової слу жби податкової звітності, що відповідно до абз. 4 ч. 2 ст. 38 Зак ону України “Про державну ре єстрацію юридичних осіб та ф ізичних осіб-підприємців” ві д 15.05.2003 року № 755-ІV є підставою вин есення судового рішення про припинення юридичної особи.

Згідно довідки Державної п одаткової інспекції в м. Черн івці № 20929/10/19-015 від 28.07.2010р. відповіда ч не має заборгованості по по датках і зборах.

Положенням п. 17 ч. 1 ст. 11 Закону України “Про державну подат кову службу в Україні” встан овлено, що органи державної п одаткової служби мають право звертатися у передбачених з аконом випадках до судових о рганів із заявою (позовною за явою) про скасування державн ої реєстрації суб' єкта підп риємницької діяльності.

Оскільки спір вирішено на к ористь суб'єкта владних повн оважень, звільненого від спл ати судового збору, а також за відсутності витрат позивача - суб'єкта владних повноважен ь, пов'язаних із залученням св ідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (су довий збір), відповідно до ст. 94 КАС України, стягненню з від повідача не підлягають.

На підставі викладеного, ке руючись ст. 38 Закону України “ Про державну реєстрацію юрид ичних осіб та фізичних осіб-п ідприємців”, ст. ст. 71, 86, 94, 158-163, 167 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Адміністративний позов задовольнити повністю.

2. Припинити підприємницьку діяльність юридичної особи - Чернівецької обласної орга нізації національної спілки архітекторів України (вул. Че рвоноармійська, 18, м. Чернівці , ід. код 00185784).

3. Зобов'язати державного ре єстратора з дати надходження судового рішення внести до Є диного державного реєстру за пис про припинення підприємн ицької діяльності юридичної особи - Чернівецької обласн ої організації національної спілки архітекторів України та повідомити про це рішення відповідні державні органи.

Порядок і строки оскарже ння постанови визначаються с т.ст. 185, 186 Кодексу адміністрати вного судочинства України.

Сторони та інші особи, які б еруть участь у справі, а також особи, які не брали участі у с праві, якщо суд вирішив питан ня про їхні права, свободи, інт ереси чи обов'язки, мають прав о оскаржити в апеляційному п орядку постанови суду першої інстанції повністю або част ково, крім випадків, встановл ених цим Кодексом.

Апеляційна скарга подаєть ся до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ух валив оскаржуване судове ріш ення. Копія апеляційної скар ги одночасно надсилається ос обою, яка її подає, до суду апе ляційної інстанції. Апеляцій на скарга на постанову суду п ершої інстанції подається пр отягом десяти днів з дня її пр оголошення. У разі застосува ння судом частини третьої ст атті 160 цього Кодексу, а також п рийняття постанови у письмов ому провадженні апеляційна с карга подається протягом дес яти днів з дня отримання копі ї постанови.

Якщо суб'єкта владних повно важень у випадках та порядку , передбачених частиною четв ертою статті 167 цього Кодексу, було повідомлено про можлив ість отримання копії постано ви суду безпосередньо в суді , то десятиденний строк на апе ляційне оскарження постанов и суду обчислюється з наступ ного дня після закінчення п'я тиденного строку з моменту о тримання суб'єктом владних п овноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Постанову в повному обсяз і виготовлено 5 жовтня 2010 року.

Суддя Г.Г. Спі жавка

Дата ухвалення рішення30.09.2010
Оприлюднено07.10.2010
Номер документу11519517
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-2768/10/2470

Ухвала від 08.12.2011

Адміністративне

Вінницький апеляційний адміністративний суд

Білоус О.В.

Ухвала від 28.12.2011

Адміністративне

Вінницький апеляційний адміністративний суд

Білоус О.В.

Постанова від 30.09.2010

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Спіжавка Георгій Георгійович

Ухвала від 18.08.2010

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Спіжавка Георгій Георгійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні