Рішення
від 27.11.2023 по справі 243/6263/23
СЛОВ'ЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Номер провадження 2-о/243/142/2023

Номер справи 243/6263/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

«27» листопада 2023 року Слов`янський міськрайонний суд Донецької області у складі:

Головуючого - судді Хаустової Т.А.

за участю секретаря судового засідання - Кравченко Ю.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні, поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів на підставі наказу № 29-к «Про впровадження дистанційної роботи Слов`янського міськрайонного суду Донецької області» від 10 травня 2022 року, цивільну справу за заявою ІНФОРМАЦІЯ_5, за участю заінтересованої особи: Управління житлово-комунального господарства ІНФОРМАЦІЯ_5, про визнання спадщини відумерлою,-

В С Т А Н О В И В :

До Слов`янського міськрайонного суду Донецької області звернулась ІНФОРМАЦІЯ_5 про визнання спадщини відумерлою, обґрунтовуючи вимоги заяви тим, що до неї надійшла інформація від управління ЖКГ ІНФОРМАЦІЯ_5 про те, що в житловому будинку АДРЕСА_1 тривалий час відсутні мешканці.

Вказана квартира належала на праві власності ОСОБА_1 та ОСОБА_2 .

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_1 помер, ІНФОРМАЦІЯ_2 померла ОСОБА_2 .

Після смерті ОСОБА_1 та ОСОБА_2 відкрилась спадщина, до складу якої увійшла квартира АДРЕСА_1 .

Згідно з інформацією, наданою Першою краматорською державною нотаріальною конторою, спадкові справа до майна померлих ОСОБА_1 та ОСОБА_2 не заводились.

Враховуючи, що залишену після смерті спадщину у встановлений законом строк ніхто не прийняв, спадкова справа за заявою спадкоємців нотаріусом не заводилась, заявник просить суд визнати квартиру АДРЕСА_1 відумерлою спадщиною та передати її до комунальної власності Слов`янської міської територіальної громади.

Заявник, ІНФОРМАЦІЯ_5, до суду не з`явилася, про час, дату та місце розгляду справи була повідомлена належним чином, надала заяву про розгляд справи у відсутності її представника, заяву просила задовольнити.

Представник заінтересованої особи, Управління житлово-комунального господарства ІНФОРМАЦІЯ_5, належним чином повідомлений про час, дату та місце розгляду справи, до судового засідання не з`явився.

Суд, розглянувши подані сторонами документи та матеріали, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується заява, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення справи по суті, приходить до висновку, що заявлені вимоги ІНФОРМАЦІЯ_5, за участю заінтересованої особи: Управління житлово-комунального господарства ІНФОРМАЦІЯ_5, про визнання спадщини відумерлою підлягають задоволенню з огляду на їх законність та обґрунтованість.

Згідно з повідомленням Управління житлово-комунального господарства ІНФОРМАЦІЯ_5 від 10 березня 2023 року, за адресою: квартира АДРЕСА_1 , знаходиться безхазяйна квартира, в якій тривалий час відсутні мешканці.

Відповідно до довідки відділу з ведення реєстраційного обліку місця проживання та місця перебування фізичних осіб ІНФОРМАЦІЯ_5 від 14 березня 2023 року за №20-17/2-496 зареєстровані особи за адресою: АДРЕСА_1 , відсутні.

Згідно з повідомленням КП «Бюро технічної інвентаризації» від 21 березня 2023 року за №126/0.75-2023, право власності на квартиру АДРЕСА_1 , станом на 01.01.2013 зареєстроване за ОСОБА_1 , ОСОБА_2 в рівних частках за кожним на підставі свідоцтва про право власності, видане Слов`янською міською радою народних депутатів 25.01.1994, дата реєстрації - 02.02.1994, номер запису 3705 в книзі 5. Згідно з матеріалами інвентаризації, проведеної 08.12.1993, загальна площа квартири складає 29,1 кв.м, житлова площа - 16,9 кв.м.

Згідно з інформацією з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна від 03 серпня 2023 року, щодо квартири АДРЕСА_1 відомості відсутні.

Відповідно до повідомлення Відділу державної реєстрації актів цивільного стану по Донецькій області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції від 17 квітня 2023 року, наявний актовий запис про смерть №615, складений 04 квітня 1995 року Слов`янським міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків) на ім`я ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , дата смерті - ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відповідно до повідомлення Відділу державної реєстрації актів цивільного стану по Донецькій області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції від 19 жовтня 2023 року, наявний актовий запис про смерть №840, складений 04 червня 2014 року Слов`янським міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків) на ім`я ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , дата смерті - ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Відповідно до повідомлення Першої краматорської державної нотаріальної контори Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції від 14 липня 2023 року, до майна ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 , спадкову справу не заведено, до майна ОСОБА_1 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 , спадкову справу не заведено, що підтверджується Інформаційними довідками зі Спадкового реєстру від 14 липня 2023 року.

Згідно з актом обстеження санітарно-технічного стану жилого будинку (жилого приміщення), проведеного комісією Слов`янської міської ВЦА, від 15 березня 2023 року, обстежено квартиру за адресою: АДРЕСА_1 , та встановлено: що квартира АДРЕСА_1 . Вхідні двері до приміщення квартири замкнені на замок, доступ відсутній. Житловий будинок по АДРЕСА_1 , централізовано забезпечений електро-, тепло-, водопостачанням та водовідведенням. На час обстеження інженерні мережі, будівельні конструкції знаходяться в робочому стані. Визначення санітарно-технічного стану квартири можливо за наявності доступу до приміщення.

Згідно з актом обстеження санітарно-технічного стану жилого будинку (жилого приміщення), проведеного комісією Слов`янської міської ВЦА, від 09 серпня 2023 року, обстежено квартиру за адресою: АДРЕСА_1 , та встановлено: що квартира АДРЕСА_1 . Вхідні двері до приміщення квартири замкнені на замок, доступ відсутній. Житловий будинок по АДРЕСА_1 , централізовано забезпечений електро-, тепло-, водопостачанням та водовідведенням. На час обстеження інженерні мережі, будівельні конструкції знаходяться в робочому стані. Визначення санітарно-технічного стану квартири можливо за наявності доступу до приміщення.

Відповідно до ч. 1 ст. 10 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» сільські, селищні, міські ради є органами місцевого самоврядування, що представляють відповідні територіальні громади та здійснюють від їх імені та в їх інтересах функції і повноваження місцевого самоврядування, визначені Конституцією України, цим та іншими законами.

Відповідно до ст. 60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини.

На всій території України з 24 лютого 2022 року введено воєнний стан внаслідок широкомасштабного збройного вторгнення на територію України підрозділів Збройних сил Російської Федерації та нанесення ракетно-бомбових ударів, які розпочались 24 лютого 2022 року. Воєнний стан продовжено на підставі Указу Президента України.

Відповідно до ст. 21 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» обмеження прав територіальних громад на місцеве самоврядування згідно з Конституцією та законами України може бути застосоване лише в умовах воєнного чи надзвичайного стану.

При цьому, згідно з абз. 1 п. 1 ч. 2 ст. 10 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» у разі утворення військової адміністрації населеного пункту (населених пунктів) Верховна Рада України за поданням Президента України може прийняти рішення про те, що у період дії воєнного стану та 30 днів після його припинення чи скасування начальник військової адміністрації крім повноважень, віднесених до його компетенції цим Законом, здійснює повноваження сільської, селищної, міської ради, її виконавчого комітету, сільського, селищного, міського голови.

Згідно з указом Президента України від 26 травня 2021 року № 188/2022 «Про утворення військових адміністрацій населених пунктів у Донецькій області» утворено ІНФОРМАЦІЯ_5.

Відповідно до постанови від 18.07.2022 № 2397- ІХ «Про здійснення начальниками Дружківської, Костянтинівської та Слов`янської міських військових адміністрацій Краматорського району Донецької області повноважень, передбачених частиною другою статті 10 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» у період дії воєнного стану в Україні та 30 днів після його припинення чи скасування начальники Дружківської, Костянтинівської та Слов`янської міських військових адміністрацій Краматорського району Донецької області крім повноважень, віднесених до їх компетенції Законом України «Про правовий режим воєнного стану», здійснюють повноваження відповідних міських рад, їх виконавчих комітетів, відповідних міських голів.

Відповідно до статей 1216-1218 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється за заповітом або за законом. До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Спадкоємець за заповітом або за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її ( частина перша статті 1268 ЦК України).

Згідно з ч. 1 ст. 1269 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини.

У відповідності до ч. 1 ст. 1270 ЦК України Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Відповідно до частини першої, другої та третьої статті 1277 ЦК України, у разі відсутності спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття орган місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини, а якщо до складу спадщини входить нерухоме майно - за його місцезнаходженням, зобов`язаний подати до суду заяву про визнання спадщини відумерлою.

У разі якщо на об`єкті нерухомого майна на момент відкриття спадщини знаходиться рухоме майно, що входить до складу спадщини, таке рухоме майно переходить у власність територіальної громади, якій передано нерухоме майно. Заява про визнання спадщини відумерлою може також бути подана кредитором спадкодавця, а якщо до складу спадщини входять земельні ділянки сільськогосподарського призначення - власниками або користувачами суміжних земельних ділянок. У такому разі суд залучає до розгляду справи органи місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини та/або за місцезнаходженням нерухомого майна, що входить до складу спадщини. Особи, які мають право або зобов`язані подавати заяву про визнання спадщини відумерлою, мають право на одержання інформації з Спадкового реєстру про заведену спадкову справу та видане свідоцтво про право на спадщину.

Заява про визнання спадщини відумерлою подається після спливу одного року з часу відкриття спадщини. Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини, а нерухоме майно - за його місцезнаходженням.

Аналіз статті 1277 ЦК України дає підстави дійти висновку про те, що для набуття майном статусу відумерлого, по-перше, необхідна відсутність спадкоємців, або ж їх відмова від прийняття спадщини. По-друге, звернення органу місцевого самоврядування до суду з відповідною заявою після спливу одного року з часу відкриття спадщини. І по-третє, статус відумерлого майна повинен бути встановлений відповідним судовим рішенням. Лише за наявності хоча б однієї з вказаних умов, відсутності прямих спадкоємців, орган місцевого самоврядування набуває права звертатися до суду та брати участь в спорах щодо спадкування.

Саме таких висновків у своїй постанові від 14.03.2019 дійшла Друга судова Палата Касаційного цивільного суду Верховного Суду у справі № 523/16155/17.

Відповідно до п. 8 ч. 2 ст. 293 ЦПК України справи про визнання спадщини відумерлою розглядаються в порядку окремого провадження.

Окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав. Суд розглядає в порядку окремого провадження зокрема справи про визнання спадщини відумерлою (частина перша статті 293 ЦПК України).

Відповідно до статті 335 ЦПК України у заяві про визнання спадщини відумерлою мають бути зазначені відомості про час і місце відкриття спадщини, про майно, що становить спадщину, а також докази, які свідчать про належність цього майна спадкодавцю, про відсутність спадкоємців за заповітом і за законом, або про усунення їх від права на спадкування, або про неприйняття ними спадщини, або про відмову від її прийняття.

Відповідно до статті 338 ЦПК України суд, встановивши, що спадкоємці заповітом і за законом відсутні або спадкоємці усунені від права на спадкування, або спадкоємці не прийняли спадщину чи відмовилися від її прийняття, ухвалює рішення про визнання спадщини відумерлою та про передачу її територіальній громаді відповідно до закону.

Судом з`ясовано той факт, що з моменту смерті ОСОБА_1 та ОСОБА_2 минуло більше одного року, після їхньої смерті залишилось спадкове майно, до складу якого увійшла вищевказана квартира, спадкові справи до майна померлих не заводились.

З урахуванням вищевикладеного, суд приходить до висновку про обґрунтованість вимог, викладених в заяві, а відтак спадкове майно у вигляді квартири АДРЕСА_1 слід визнати відумерлим та передати до комунальної власності Слов`янської міської територіальної громади.

На підставі викладеного та керуючись ст. 1277 ЦК України, ст.ст. 76, 334,335,336,337,338 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Заяву ІНФОРМАЦІЯ_5, за участю заінтересованої особи: Управління житлово-комунального господарства ІНФОРМАЦІЯ_5, про визнання спадщини відумерлою - задовольнити.

Визнати відумерлою спадщиною - квартиру АДРЕСА_1 , загальною площею 29,1 кв.м, житловою площею 16,9 кв.м, що належала на праві власності в рівних частках ОСОБА_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Передати квартиру АДРЕСА_1 , загальною площею 29,1 кв.м, житловою площею 16,9 кв.м, що належала на праві власності в рівних частках ОСОБА_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , як відумерлу спадщину, до комунальної власності Слов`янської міської територіальної громади.

Рішення може бути оскаржене в судову палату по цивільних справах Дніпровського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Дніпровського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення прийнято, складено і підписано в нарадчій кімнаті складом суду, який розглянув справу.

Повне судове рішення складено 27 листопада 2023 року.

Головуючий:

Суддя Слов`янського

міськрайонного суду

Донецької області Т.А. Хаустова

Дата ухвалення рішення27.11.2023
Оприлюднено30.11.2023
Номер документу115215146
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання спадщини відумерлою

Судовий реєстр по справі —243/6263/23

Рішення від 27.11.2023

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Хаустова Т. А.

Ухвала від 27.11.2023

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Хаустова Т. А.

Ухвала від 09.11.2023

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Хаустова Т. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні