Рішення
від 23.11.2023 по справі 740/3394/23
НІЖИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 740/3394/23

Провадження № 2/740/815/23

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

23 листопада 2023 року м.Ніжин

Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області в складі:

судді Олійника В.П., при секретарі судового засідання Пулинець Ю.О.,

розглянувши у судовому засіданні у порядку спрощеного позовного провадження справу за позовом Акціонерного товариства "Чернігівобленерго" до ОСОБА_1 про стягнення вартості не облікованої електроенергії,

встановив:

У червні 2023 року АТ "Чернігівобленерго" звернулось до суду із позовом до ОСОБА_1 про стягнення 10727 грн. 89 коп вартості електроенергії, необлікованої внаслідок порушення Правил роздрібного ринку електричної енергії. Позов обгрунтований тим, що відповідач є побутовим споживачем відповідно до публічного договору про надання послуг з розподілу електричної енергії у буд. АДРЕСА_1 по особовому рахунку НОМЕР_1 . 01 липня 2022 року при перевірці працівниками Ніжинського РЕМ стану приладів обліку електричної енергії за даною адресою було встановлено факт незабезпечення збереження і цілісності на території та/або об`єкті (у його приміщенні) споживача розрахункових засобів комерційного обліку електричної енергії та пломбі (відбитків їх тавр) відповідно до акту про пломбування або іншого документу, а саме відсутня пломба, що була встановлена на клемній кришці засобу вимірювальної техніки з відбитками тавр оператора системи розподілу, а також відсутня сама клемна кришка. Факт встановлення пломби оператора підтверджено актом контрольного огляду від 17 листопада 2021 року, про що складений акт про порушення правил користування електричною енергією №171781 від 01 липня 2022 року. Споживач з порушенням згоден. Послуги відповідачу надаються на підставі публічного договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії, укладеного з урахуванням ст.ст.633, 634, 641, 642 ЦК України. 25 серпня 2022 року було проведено засідання комісії щодо вищезазначеного акту про порушення, відповідач не був присутній, про розгляд сповіщений. Вартість безобліково спожитої електричної енергії визначена у розмірі 10727 грн. 89 коп. Рішення комісії оформлено протоколом, копію якого отримав відповідач, при цьому отримав розрахунок та рахунок безобліково спожитої електричної енергії. Вартість безобліково спожитої електричної енергії відповідачем не сплачена. Представник позивача ОСОБА_2 просить позов задовольнити.

Згідно ст.ст.19, 274 ЦПК України дана справа, яка є малозначною, підлягає розгляду в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням сторін, про що заперечення останніх суду не подані.

Представник позивача Жила О.А. згідно письмової заяви від 04 жовтня 2023 року позов підтримує, просить розглянути справу за відсутності, проти ухвалення заочного рішення не заперечує.

Згідно заяви від 23 листопада 2023 року відповідач ОСОБА_1 просить справу розглянути за відсутності, позовні вимоги визнає.

Фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу в порядку ч.2 ст.247 ЦПК України не здійснюється.

Фактичні обставини та мотиви, з яких виходить суд, із застосованими нормами права.

Відповідач ОСОБА_1 є споживачем послуг з розподілу електричної енергії, яка надається позивачем АТ «Чернігівобленерго» за його місцем проживання в АДРЕСА_2 .

01 липня 2022 року працівниками ВП Ніжинського РЕМ АТ «Чернігівобленерго» було виявлено в буд. АДРЕСА_1 за місцем проживання відповідача ОСОБА_1 відсутність пломби, що була встановлена на клемній кришці засобу вимірювальної техніки з відбитками тавр оператора системи розподілу, а також відсутня сама клемна кришка, про що складено Акт про порушення №171781 від 01 липня 2022 року, відповідно до якого виявлено відсутність пломби, що була встановлена на клемній кришці засобу вимірювальної техніки з відбитками тавр оператора системи розподілу, та відсутність самої клемної кришки. Споживач з порушенням згоден.

Додатками до вказаного Акту про порушення є, в тому числі, схема електропостачання споживача, фото.

Згідно протоколу №8 від 25 серпня 2022 року проведено засідання комісії Ніжинського РЕМ по розгляду Акту про порушення №171781 від 01 липня 2022 року, засідання проведено за відсутності ОСОБА_1 .. За результатами засідання прийнято рішення про нарахування за 06 місяців згідно Правил РРЕЕ.

Відповідно до розрахунку вартості безоблікової спожитої електроенергії по Акту №171781 від 01 липня 2022 року (кількість днів з дня останнього контрольного огляду з 01 січня 2022 року до 01 липня 2022 року-181 дні), сума нарахованих збитків становить 10727 грн. 89 коп. Даний розрахунок був направлений ОСОБА_1 06 жовтня 2022 року.

Відповідно до ст.714 ЦК України за договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу одна сторона (постачальник) зобов`язується надавати другій стороні (споживачеві, абонентові) енергетичні та інші ресурси, передбачені договором, а споживач (абонент) зобов`язується оплачувати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватись передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного та іншого обладнання.

Так, матеріалами справи встановлено, що між АТ «Чернігівобленерго» та ОСОБА_1 наявні правовідносини щодо надання послуг з розподілу електричної енергії за місцем проживання відповідача в буд. АДРЕСА_1 .

Згідно ст.58 Закону України Про ринок електричної енергії споживач зобов`язаний дотримуватися правил технічної експлуатації, правил безпеки під час експлуатації власних електроустановок, нормативно-правових актів, що регулюють функціонування ринку електричної енергії, та умов укладених договорів.

Відповідно до п.7 Правил користування приміщеннями житлових будинків і гуртожитків, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 08 жовтня 1992 року №572 (з наступними змінами), власник та наймач (орендар) квартири зобов`язаний використовувати приміщення житлового будинку за призначенням, забезпечувати збереження житлових і підсобних приміщень та технічного стану обладнання в тому числі і електричних мереж.

Відтак, саме на відповідача покладений обов`язок щодо забезпечення належного технічного стану електричних мереж, у житловому приміщенні, власником (або наймачем) якого він є.

Відповідно до ст.77 Закону України Про ринок електричної енергії учасники ринку, в тому числі споживачі, які порушили нормативно-правові акти, що регулюють функціонування ринку електричної енергії, несуть відповідальність згідно із законом. Правопорушеннями на ринку електричної енергії є, зокрема, крадіжка електричної енергії, самовільне підключення до об`єктів електроенергетики, споживання електричної енергії без приладів обліку.

Станом на 01 липня 2022 року (з 26 червня 2018 року) діяли Правила роздрібного ринку електричної енергії, які затвердженні постановою НКРЕКП від 14 березня 2018 року №312, відповідно до яких порушено збереження і цілісність розрахункових засобів обліку електроенергії, що є підставою для оформлення акта про порушення та визначення обсягу необлікованої електричної енергії внаслідок такого порушення.

Пунктами 2.3.1., 5.5.5. Правил роздрібного ринку електричної енергії передбачено, що на роздрібному ринку виробництво, передача, розподіл, постачання та споживання електричної енергії без розрахункових засобів комерційного обліку не допускається, крім випадків, передбачених цими Правилами та Кодексом комерційного обліку; споживач електричної енергії зобов`язаний, зокрема, не допускати безоблікового користування електричною енергією від технологічних електричних мереж споживача, а також відшкодовувати збитки, завдані оператору системи та/або споживачу (основному споживачу), у разі виявлення безоблікового користування електричною енергією від технологічних електричних мереж споживача.

Відповідно до п.8.2.5. Правил роздрібного ринку електричної енергії у разі виявлення під час контрольного огляду або технічної перевірки уповноваженим представником оператора системи, від якого споживач одержує електричну енергію, порушень цих Правил, у тому числі фактів безоблікового споживання електричної енергії, на місці виявлення порушення у присутності споживача (представника споживача) або іншої особи, яка допустила представників оператора системи на об`єкт (територію) споживача для проведення перевірки (за умови посвідчення цієї особи), оформлюється акт про порушення згідно з формою, наведеною в додатку 8 до цих Правил. Акт про порушення підписується представником (представниками) оператора системи, який (які) брали участь у перевірці, та споживачем (представником споживача) або іншою особою, яка допустила представників оператора системи на об`єкт (територію) споживача для проведення перевірки (за умови посвідчення цієї особи). До акта про порушення сторонами можуть бути додані пояснення, зауваження та докази, перелік яких (за наявності) зазначається в цьому акті.

Згідно п.п.6 п.8.4.2. Правил визначення обсягу та вартості необлікованої електричної енергії здійснюється оператором системи на підставі акта про порушення, складеного у порядку, визначеному цими Правилами, у разі самовільного підключення електроустановок, струмоприймачів або електропроводки до електричної мережі оператора системи з порушенням схеми обліку.

Так, Актом №171781 від 01 липня 2022 року, складеним представником ВП Ніжинського РЕМ АТ «Чернігівобленерго», встановлено відсутність пломби, що була встановлена на клемній кришці засобу вимірювальної техніки з відбитками тавр оператора системи розподілу, а також відсутня сама клемна кришка. Споживач з порушенням згоден.

Докази щодо правомірності вказаних дій відповідачем ОСОБА_1 суду не подані, тобто відповідачем здійсненні дії щодо незабезпечення збереження і цілісності установлених розрахункових засобів обліку електроенергії, що згідно ст.77 Закону України Про ринок електричної енергії, п.8.4.2. Правил роздрібного ринку електричної енергії є правопорушенням на ринку електричної енергії і є підставою для складення акту про порушення та визначення обсягу та вартості необлікованої електричної енергії, що здійснене відповідачем у встановленому порядку, при цьому вказаний Акт №171781 від 01 липня 2022 року складений за формою, що встановлена вищезазначеними Правилами, підписаний споживачем без зауважень та уповноваженими працівниками позивача, містить зміст виявленого порушення із посиланням на відповідні пункти вказаних Правил та вихідні дані, необхідні та достатні для визначення обсягу недоврахованої електричної енергії та/або суми завданих споживачем збитків.

Відповідно до п.8.4.8. Постанови Національної Комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг Про затвердження Правил роздрібного ринку електричної енергії від 14 березня 2018 року №312, кількість днів, протягом яких споживання електричної енергії здійснювалося з порушенням вимог цих Правил, визначається виходячи з кількості робочих днів електроустановки споживача (крім випадків фіксації засобами комерційного обліку кількості днів, протягом яких споживання електричної енергії здійснювалося з порушенням вимог цих Правил): 2) якщо споживач вчинив дії, що призвели до споживання необлікованої електричної енергії, виявити які представники оператора системи під час проведення контрольного огляду засобу комерційного обліку мали можливість,-з дня останнього контрольного огляду засобу комерційного обліку або технічної перевірки (якщо технічну перевірку було проведено після останнього контрольного огляду засобу комерційного обліку) до дня виявлення порушення, але не більше загальної кількості робочих днів у шести календарних місяцях, що передували дню виявлення порушення; 3) якщо споживач здійснив самовільне підключення електроустановок, струмоприймачів або електропроводки до електричної мережі, що не є власністю оператора системи, з порушенням схеми обліку, вчинив інші дії, що призвели до споживання необлікованої електричної енергії, виявити які представники оператора системи під час проведення контрольного огляду засобу комерційного обліку не мали можливості, або установив пристрій, що занижує покази лічильника електричної енергії (використання фазозсувного трансформатора, постійних магнітів (у разі невстановлення на/в лічильник індикаторів), пристрою випромінювання електромагнітних полів тощо),-з дня останньої технічної перевірки або допуску електроустановки споживача в експлуатацію, або набуття права власності чи користування на об`єкт (якщо технічну перевірку у період з дати допуску електроустановки споживача в експлуатацію або набуття ним права власності (користування) на об`єкт до дати виявлення порушення не було проведено) до дня виявлення порушення, але не більше загальної кількості робочих днів у дванадцяти календарних місяцях, що передували дню виявлення порушення.

Так, 25 серпня 2022 року було проведено засідання комісії по розгляду Акту про порушення споживачем Правил роздрібного ринку електричної енергії, за результатами якого складено Протокол №8 від 25 серпня 2022 року, відповідно до якого прийнято рішення про нарахування вартості необлікованої електричної енергії за 06 місяців.

Згідно розрахунку вартості безобліково спожитої електроенергії по Акту №171781 від 01 липня 2022 року сума нарахованих збитків становить 10727 грн. 89 коп. Даний розрахунок направлений рекомендованим листом ОСОБА_1 06 жовтня 2022 року.

Враховуючи вказані докази по справі наявні підстави для висновку про те, що відповідач ОСОБА_1 вчинив дії щодо не збереження і цілісності засобів комерційного обліку електричної енергії, тому відповідач зобов`язаний відшкодувати позивачу вартість необлікованої електричної енергії, яка обрахована відповідно до норм Методики визначення обсягу та вартості електричної енергії, необлікованої внаслідок порушення споживачами ПКЕЕН.

За таких обставин позов підлягає задоволенню повністю.

При вирішенні справи судом враховуються також положення ст.81 ЦПК України, відповідно до якої кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях. Суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів, а також інших випадків, передбачених цим Кодексом.

Положення вищезазначених процесуальних норм передбачають, що під час розгляду справ у порядку цивільного судочинства обов`язок доказування покладається як на позивача, так і на відповідача.

Метою доказування є з`ясування дійсних обставин справи, обов`язок доказування покладається на сторін, суд за власною ініціативою не може збирати докази. Це положення є одним із найважливіших наслідків принципу змагальності у цивільному процесі.

Принцип змагальності згідно ст.12 ЦПК України забезпечує повноту дослідження обставин справи. Цей принцип передбачає покладання тягаря доказування на сторони. Одночасно цей принцип не передбачає обов`язку суду вважати доведеною та встановленою обставину, про яку сторона стверджує. Така обставина підлягає доказуванню таким чином, аби задовольнити, як правило, стандарт переваги більш вагомих доказів, тобто коли висновок про існування стверджуваної обставини з урахуванням поданих доказів видається більш вірогідним, ніж протилежний.

Відповідно до ст.141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються у разі задоволення позову на відповідача, у разі відмови в позові-на позивача, у разі часткового задоволення позову-на обидві сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Позивачем при подачі позову сплачено 2684 грн. судового збору, Враховуючи положення п.1 ч.2 ст.141 та ч. 1 ст.142 ЦПК України у зв`язку з визнанням відповідачем позову позивачу слід повернути з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову, що становить 1342 грн., а 1342 грн. стягнути з відповідача на користь позивача. Докази на підтвердження звільнення відповідача від сплати судового збору суду не подані.

Керуючись ст.ст.4, 12, 13, 19, 81, 141, 142, 265 Цивільного процесуального кодексу України, суд,-

ухвалив:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути із ОСОБА_1 , місце проживання в АДРЕСА_2 , паспорт громадянина України НОМЕР_2 , на користь Акціонерного товариства «Чернігівобленерго», місцезнаходження-14000, м.Чернігів, вул.Гонча, 40, ідентифікаційний код в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України-22815333, 10727 (десять тисяч сімсот двадцять сім) грн. 89 коп вартості електроенергії, не облікованої внаслідок порушення Правил роздрібного ринку електричної енергії.

Стягнути із ОСОБА_1 , місце проживання в АДРЕСА_2 , паспорт громадянина України НОМЕР_2 , на користь Акціонерного товариства «Чернігівобленерго», місцезнаходження-14000, м.Чернігів, вул.Гонча, 40, ідентифікаційний код в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України-22815333, 1342 (одну тисячу триста сорок дві) грн. судового збору.

Повернути Акціонерному товариству «Чернігівобленерго», місцезнаходження-14000, м.Чернігів, вул.Гонча, 40, ідентифікаційний код в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України-22815333, з державного бюджету 1342 (одну тисячу триста сорок дві) грн. судового збору.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене шляхом подачі до Чернігівського апеляційного суду апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя В.Олійник.

СудНіжинський міськрайонний суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення23.11.2023
Оприлюднено30.11.2023
Номер документу115216933
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —740/3394/23

Ухвала від 15.03.2024

Цивільне

Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області

Олійник В. П.

Рішення від 23.11.2023

Цивільне

Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області

Олійник В. П.

Ухвала від 07.07.2023

Цивільне

Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області

Олійник В. П.

Ухвала від 13.06.2023

Цивільне

Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області

Пантелієнко В. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні