Ухвала
від 27.11.2023 по справі 688/360/23
ШЕПЕТІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа 688/360/23

№ 1-кс/688/2724/23

Ухвала

про тимчасовий доступ до документів

27 листопада 2023 року м. Шепетівка

Слідчий суддя Шепетівського міськрайонного суду Хмельницької області ОСОБА_1 , за участю секретаря судових засідань ОСОБА_2 , розглянувши клопотання начальника відділення СВ Шепетівського РУП ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_3 , подане в рамках кримінального провадження за №42023242250000009 від 20.01.2023, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.191 КК України, про тимчасовий доступ до документів, які містять охоронювану законом таємницю,

встановив:

Начальник СВ Шепетівського РУП ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_3 , за погодженням з прокурором Шепетівської окружної прокуратури ОСОБА_4 , звернувся до суду з клопотанням про тимчасовий доступ до документів, які знаходяться у володінні оператора телекомунікаційних послуг ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (юридична адреса головного офісу: АДРЕСА_1 ).

В обґрунтування клопотання слідчий посилається на те, що службові особи ІНФОРМАЦІЯ_2 та ФОП ОСОБА_5 , діючи за попередньою змовою, з корисливих мотивів, з метою заволодіння бюджетними коштами, під час виконання Договору про закупівлю №11 від 13.12.2022, щодо поставки радіаторів і котлів для систем центрального опалення та їх деталей, зловживаючи своїм службовим становищем, без поставки товару заволоділи бюджетними коштами, сума договору становить 2 200 000,00 грн.(два мільйони двісті тисяч гривень).

20січня 2023року відомостіпо вказаномуфакту внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42023242250000009 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.191 КК України.

Разом з ти, місцем доставки товару відповідно до договору №11 про закупівлю від 13.12.2022 були АДРЕСА_2 , та АДРЕСА_3 .

Строком (терміном) поставки(передачі) товару: до 25.12.2022, відповідно цей договір набирає чинності з моменту його підписання та діє до 31.12.2022.

Окрім того, встановлено, що на даний час радіатори і котли для систем центрального опалення та їх деталей код 44620000-2 згідно ДК 021:2015 у кількості 2 комплекти, ціна за одиницю 1 100 000,00, загальна вартість 2 200 000,00 грн відповідно до договору укладеного між ФОП ОСОБА_5 , юридична та поштова адреса: АДРЕСА_4 та ІНФОРМАЦІЯ_3 в особі директора ОСОБА_6 , строк дії якого до 31.12.2022 поставлено.

В той же час встановлено, що 07.08.2022, укладених між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » та ФОП « ОСОБА_7 », договорів поставки (купівлі - продажу) № 07/08-1, предметом яких являлись котли опалювальні твердопаливний КОТК 500 кВт, заводський номер №0011/22 та № 0012/22, загальною вартістю 100000 гривень.

Під час досудового розслідування встановлено, що на момент вчинення кримінального правопорушення ФОП ОСОБА_5 , юридична та поштова адреса: АДРЕСА_5 , користувався та користується мобільним номером НОМЕР_1 ; ФОП ОСОБА_7 , юридична та поштова адреса: АДРЕСА_6 , користувався та користується мобільним номером НОМЕР_2 та директор ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », юридична та поштова адреса: АДРЕСА_7 , ОСОБА_8 , користувався та користується мобільним номером НОМЕР_3 , які між собою спілкувались за допомогою вище вказаних мобільних терміналів.

Враховуючи вищезазначене, та те, що вищевказана особа при вчиненні злочину могла користуватись мобільним зв`язком, у органу досудового розслідування виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу до документів, що місять інформацію про абонентів мобільного зв`язку. Дана інформація має суттєве значення для провадження та може бути використаною як доказ того, що особа, які користувалися послугами мобільного зв`язку зазначеного оператору, надавала завідомо неправдиве повідомлення про вчинення кримінального правопорушення.

В ході досудового розслідування виникла необхідність в отриманні документів, що перебувають у користуванні ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ( АДРЕСА_1 ), а саме: телефонні з`єднання, у тому числі «SMS» та нульових з`єднань абонентів: НОМЕР_1 , яким користується ФОП ОСОБА_5 , юридична та поштова адреса: АДРЕСА_5 ; НОМЕР_2 , яким користується ФОП ОСОБА_7 , юридична та поштова адреса: АДРЕСА_6 ; НОМЕР_3 , яким користується директор ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », юридична та поштова адреса: АДРЕСА_7 , ОСОБА_8 , у період часу з 01.06.2022 по 21.11.2023.

З метою найбільш всебічного, повного і неупередженого розслідування зазначеного кримінального правопорушення, встановлення осіб, які його вчинили, виникла необхідність в отриманні інформації про зв`язок, абонентів, надання телекомунікаційних послуг, у тому числі отримання послуг, їх тривалості, змісту, маршрутів передавання та місцезнаходження від оператора стільникового зв`язку ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Прокурор ОСОБА_4 та слідчий ОСОБА_3 , в судове засідання не з`явилися, подали заяву про розгляд клопотання без їх участі, підтримали клопотання, просили його задовольнити.

Слідчий суддя вважає, що неявка прокурора та слідчого в судове засідання не перешкоджає розгляду клопотання.

На підставі ч.2 ст.163КПК України слідчий суддя визнав за можливе проводити розгляд клопотання у відсутності особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, з огляду на наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів.

Відповідно до ч.4 ст.107КПК України фіксування судового засідання за допомогою технічних засобів не здійснювалося.

Дослідивши матеріали клопотання та матеріали кримінального провадження, слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання підлягає частковому задоволенню, виходячи з наступного.

Згідно ст.159КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Тимчасовий доступ до електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку здійснюється шляхом зняття копії інформації, що міститься в таких електронних інформаційних системах або їх частинах, мобільних терміналах систем зв`язку, без їх вилучення.

Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Відповідно до ст.160КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Частиною 2ст.160КПК України передбаченовимоги до клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів. Зокрема у клопотанні зазначаються: 1) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з яким подається клопотання; 2) правова кваліфікація кримінального правопорушення із зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; 3) речі і документи, тимчасовий доступ до яких планується отримати; 4) підстави вважати, що речі і документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 5) значення речей і документів для встановлення обставин у кримінальному провадженні; 6) можливість використання як доказів відомостей, що містяться в речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю; 7) обґрунтування необхідності вилучення речей і оригіналів або копій документів, якщо відповідне питання порушується стороною кримінального провадження.

Частиною 6 ст. 163 КПК України передбачено, що слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбаченихчастиною п`ятоюцієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Дослідивши матеріали клопотання, вимога слідчого щодо надання доступу до SMS, за абонентськими номерами: НОМЕР_1 , яким користується ФОП ОСОБА_5 (юридична та поштова адреса: АДРЕСА_5 ); НОМЕР_2 , яким користується ФОП ОСОБА_7 (юридична та поштова адреса: АДРЕСА_6 ); НОМЕР_3 , яким користується директор ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (юридична та поштова адреса: АДРЕСА_7 ) ОСОБА_8 , не підлягає задоволенню, оскільки не доведено, що без такого втручання в права і свободи особи, як тимчасовий доступ, виконати завдання досудового розслідування буде неможливо.

Слідчий не довів наявність достатніх підстав вважати, що ці документи самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні. Крім того не довів, що ці документи, які містять охоронювану законом таємницю, містять відомості, які можливо використати як докази та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів.

Враховуючи вищевикладене, приходжу до висновку, що вказане клопотання слід задовольнити частково.

Керуючись ст.ст. 131, 132, 159 166 КПК України, слідчий суддя

ухвалив:

Клопотання начальника СВ Шепетівського РУП ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_3 , подане в рамках кримінального провадження за №42023242250000009 від 20.01.2023, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.191 КК України, про тимчасовий доступ до документів, які містять охоронювану законом таємницю, - задовольнити частково.

Надати начальнику слідчого відділення розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності СВ Шепетівського РУП ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_3 ; іншим членам слідчо оперативної групи оперуповноваженому сектору агентурно-оперативної роботи відділу кримінальної поліції Шепетівського РУП ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_9 ; оперуповноваженому сектору розкриття злочинів проти власності відділу кримінальної поліції Шепетівського РУП ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_10 ; оперуповноваженому сектору розкриття злочинів проти власності відділу кримінальної поліції Шепетівського РУП ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_11 ; оперуповноваженому сектору розкриття злочинів проти особи відділу кримінальної поліції Шепетівського РУП ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_12 ; оперуповноваженому зонального сектору відділу кримінальної поліції Шепетівського РУП ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_13 ; оперуповноваженому сектору розкриття злочинів проти власності відділу кримінальної поліції Шепетівського РУП ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_14 ; оперуповноваженому відділу кримінальної поліції Шепетівського РУП ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_15 ; оперуповноваженому зонального сектору відділу кримінальної поліції Шепетівського РУП ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_16 ; оперуповноваженому сектору розкриття злочинів проти власності відділу кримінальної поліції Шепетівського РУП ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_17 ; оперуповноваженому сектору розкриття злочинів проти особи відділу кримінальної поліції Шепетівського РУП ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_18 ; оперуповноваженому зонального сектору зонального сектору відділу кримінальної поліції Шепетівського РУП ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_19 , дозвіл на тимчасовий доступ до документів, з можливістю отримати належним чином завірені копії, які знаходяться у володінні ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (юридична адреса головного офісу: АДРЕСА_8 ), а саме: роздруківок, що містять інформацію про всі телефонні з`єднання, у тому числі нульові з`єднання абонентів: НОМЕР_1 , яким користується ФОП ОСОБА_5 , юридична та поштова адреса: АДРЕСА_5 ; НОМЕР_2 , яким користується ФОП ОСОБА_7 , юридична та поштова адреса: АДРЕСА_6 ; НОМЕР_3 , яким користується директор ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » - ОСОБА_8 , юридична та поштова адреса: АДРЕСА_7 , у період часу з 01.06.2022 по 21.11.2023.

В решті вимог клопотання відмовити.

За наявності контрактних угод або відповідної реєстрації, надати відомості про абонентів.

Ухвала є чинною протягом одного місяця з дня її постановлення.

Ухвала складена у двох примірниках, один для вручення стороні кримінального провадження, якій надано право на доступ до майна, другий залишається в судовій справі.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення на неї може бути подане під час підготовчого провадження в суді.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ, слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до документів, має право постановити ухвалу про проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених документів.

Слідчий суддя Ігор ОГОРОДНІК

СудШепетівський міськрайонний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення27.11.2023
Оприлюднено26.04.2024
Номер документу115218445
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —688/360/23

Ухвала від 14.05.2024

Кримінальне

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області

Огороднік І. В.

Ухвала від 14.05.2024

Кримінальне

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області

Огороднік І. В.

Ухвала від 27.11.2023

Кримінальне

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області

Огороднік І. В.

Ухвала від 12.10.2023

Кримінальне

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області

Огороднік І. В.

Ухвала від 12.10.2023

Кримінальне

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області

Огороднік І. В.

Ухвала від 09.08.2023

Кримінальне

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області

Огороднік І. В.

Ухвала від 20.03.2023

Кримінальне

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області

Березюк О. Г.

Ухвала від 20.03.2023

Кримінальне

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області

Березюк О. Г.

Ухвала від 20.03.2023

Кримінальне

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області

Березюк О. Г.

Ухвала від 07.03.2023

Кримінальне

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області

Березюк О. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні