Рішення
від 14.11.2023 по справі 903/848/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

пр. Волі, 54а, м. Луцьк, 43010, тел./факс 72-41-10

E-mail: inbox@vl.arbitr.gov.ua Код ЄДРПОУ 03499885

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

14 листопада 2023 року Справа № 903/848/23 Господарський суд Волинської області у складі судді Слободян О.Г., за участю секретаря судового засідання Лівандовського Т.Г.,

прокурора відділу Волинської обласної прокуратури Лопохи О.С.,

представника третьої особи: Білана Р.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом Заступника керівника Волинської обласної прокуратури в інтересах держави в особі Міністерства освіти і науки України

до відповідача: Черемського природного заповідника

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача Колківський центр професійної освіти

про усунення перешкод у користуванні майном шляхом зобов`язання звільнити та повернути майно

встановив: заступник керівника Волинської обласної прокуратури в інтересах держави в особі Міністерства освіти і науки України звернувся до суду з позовом до Черемського природного заповідника, в якому просить усунути перешкоди державі у користуванні та розпорядженні нерухомим майном площею 59 кв.м шляхом зобов`язання Черемського природного заповідника звільнити та повернути, а Колківському центру професійної освіти прийняти нерухоме майно - частину приміщень навчальною корпусу №2 загальною площею 59,0 кв.м, що розташовані по вул. Андрія Снітка, 48 в смт Маневичі Волинської області.

Також, просить стягнути з відповідача на користь Волинської обласної прокуратури 2684грн. витрат по сплаті судового збору.

Обгрунтовуючи позовні вимоги, прокурор зазначає, що використання державного майна (частини приміщень навчального корпусу №2 загальною площею 59,0 кв.м по вул. Андрія Снітка, 48 в смт Маневичі Волинської області), що належить Міністерству освіти і науки України та перебуває на балансі Колківського центру професійної освіти, здійснюється із порушенням вимог чинного законодавства, адже знаходиться у незаконному користуванні Черемського природного заповідника, який своєю протиправною поведінкою створює перешкоди, що заважають нормальному здійсненню власником користування та розпорядження своїм майном.

Зайняття та використання Черемським природним заповідником зазначеного об`єкта нерухомості державної форми власності фактично позбавляє державу в особі Міністерства освіти і науки України можливості користуватися та розпоряджатися цим об`єктом державної власності, створює ризики належного функціонування навчального закладу, що може призвести до негативних наслідків, нецільового використання останнього.

Ухвалою суду від 18.08.2023р. прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі. Постановлено справу розглядати за правилами загального позовного провадження. Залучено до участі у справі третьою особою, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача, Колківський центр професійної освіти.

Учасники справи, у тому числі відповідач, були належним чином повідомлені про проведення підготовчого засідання, про що свідчать повідомлення про вручення поштових відправлень.

06.09.2023р. Колківський центр професійної освіти (третя особа) надіслав на адресу суду пояснення по суті позову (вх.№01-75/5296/23), в якому зазначив, що підтримує позовні вимоги заступника керівника Волинської обласної прокуратури в повному обсязі. Вказав, що, враховуючи отриману листом Міністерства освіти і науки України від 03.09.2021 р. № 1/11-6460 відмову у погодженні передачі в оренду майна уповноваженим органом управління з метою розміщення державної організації, яка фінансується за рахунок державного бюджету, Колківським центром професійної освіти прийнято рішення відмовити у передачі в оренду державного нерухомого майна - частина навчального корпусу №2 загальною площею 59,0кв.м, яке знаходиться за адресою: Волинська обл., смт Маневичі, вул. Андрія Снітка, 48, у зв`язку з неможливістю використання об`єкта за цільовим призначенням, яке заявлено потенційним орендарем - Черемським природним заповідником, відповідно до частини 4 статті 80 Закону України "Про освіту", пункту 3 частини І статті 7 Закону України "Про оренду державного та комунального майна".

З огляду на вищевикладене, Черемський природний заповідник листом-вимогою від 21.09.2021 р. № 390/01 -08/2-21 було повідомлено про відмову у погодженні передачі в оренду майна уповноваженим органом управління та про необхідність звільнити та повернути закладу освіти займані приміщення у будівлі навчального корпусу №2, яка перебуває на балансі Колківського центру професійної освіти.

Керівником Черемського природного заповідника в усній формі було запевнено в тому, що займані приміщення будуть ними звільнені, однак по даний час вони використовуються не за призначенням без законних на те підстав.

Черемський природний заповідник фактично відшкодовує Колківському ЦПО лише вартість спожитих енергоносіїв: за електроенергію та теплопостачання.

Ухвалою суду від 12.09.2023р. закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду по суті 17.10.2023р.

Дана ухвала суду була надіслана відповідачу на поштову та електронну адресу, проте повернулася без вручення адресату з відміткою пошти "Адресат відсутній за вказаною адресою".

05.10.2023р. Міністерство освіти і науки України надіслало на адресу суду пояснення у справі (вх.№01-75/5937/23), в яких зазначило, що позиція Міністерства полягає в тому, що спірне майно (безпідставно зайняті відповідачем приміщення) повинне використовуватися для забезпечення освітньої діяльності Колківського ЦПО.

У вказаних поясненнях Міністерство освіти і науки України підтримало позовні вимоги прокурора в повному обсязі та просило суд їх задовольнити.

Ухвалою суду від 17.10.2023 відкладено розгляд справи на 14.11.2023.

З метою повідомлення відповідача про розгляд справи по суті, 17.10.2023 на офіційному веб-сайті судової влади України судом також було розміщене оголошення про відкладення розгляду справи №903/848/23 на 14.11.2023.

За таких обставин, суд вважає, що виконав свій обов`язок щодо повідомлення відповідача про розгляд справи.

Відповідач у встановлений строк відзиву на позовну заяву не надав.

Згідно ч.9 ст.165 ГПК України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Відповідно до ч.4 ст. 13 ГПК України, кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

У судовому засіданні 14.11.2023 прокурор позовні вимоги підтримав, просив позов задовольнити повністю.

Представник третьої особи підтримав позовні вимоги.

Дослідивши наявні у справі письмові докази, заслухавши пояснення учасників справи, суд встановив наступне.

Відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України (далі - МОН, Міністерство) від 03.02.2020 №117 «Про реорганізацію закладів професійної (професійно-технічної освіти) Волинської області, зміну типу і назви Колківського вищого професійного училища» припинено Маневицький професійний ліцей (код ЄДРПОУ 03066494) шляхом приєднання до Колківського вищого професійного училища (код ЄДРПОУ 02540120) та створено на базі припиненого закладу освіти територіальне відокремлене спеціалізоване відділення по вул. Андрія Снітка, 48 в смт. Маневичі Волинської області. Колківський ЦПО є правонаступником усього майна, прав та обов`язків Маневицького професійного ліцею.

Згідно з інформацією з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, засновником Колківського центру професійної освіти (далі - Колківський ЦПО, Центр), є Міністерство освіти і науки України.

Згідно з положеннями Статуту Колківського ЦПО, затвердженого наказом МОН від 03.03.2021 №279, останній є державним закладом третього (вищого) рівня професійної (професійно-технічної освіти) підпорядкованим Міністерству освіти і науки України.

Відповідно до пю 6.1 Статуту Центр належить до сфери управління МОН, місцевого органу управління освітою відповідно до повноважень, визначених нормативно-правовими актами.

Майно Колківського ЦПО, зокрема навчально-виробничі, побутові, культурно-освітні, оздоровчі, спортивні будівлі та споруди, гуртожитки, комунікації, обладнання, засоби навчання, транспортні засоби та інші об`єкти є об`єктами державної власності, що закріплені за Центром на праві оперативного управління. Функції управління майном здійснює МОН. Майно та земельні ділянки, що закріплюються за Центром, не можуть бути предметом застави, а також не підлягають перепрофілюванню, використанню не за цільовим призначенням, вилученню або передачі у власність, оренду іншим фізичним чи юридичним особам без згоди Міністерства освіти і науки України (п. 7.9. Статуту).

Наказом МОН України від 04.07.2022 №609 «Про закріплення державного майна за Колківським центром професійної освіти та визначення такими, що втратили чинність, наказів Міністерства освіти і науки України від 22.08.2018 №932, від 06.02.2019 №140 та від 02.06.2019 №137» закріплено на праві оперативного управління за Центром нерухоме державне майно, зокрема навчальний корпус №2 по вул. Андрія Снітка, 48 в смт. Маневичі Волинської області.

Земельна ділянка площею 13,0506 га, кадастровий номер: 0723655100:01:001:1145, на якій знаходиться об`єкт нерухомого майна - навчальний корпус №2 загальною площею 266,9 кв.м. по вул. Андрія Снітка, 48- в смт. Маневичі Волинської області, перебуває у постійному користуванні Колківського центру професійної освіти згідно витягу з Державного реєстру речових правна нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права №289194436 від 08.12.2021 р. Цільове призначення - для обслуговування навчального закладу.

Право державної власності на нерухоме майно - навчальний корпус №2 по вул. Андрія Снітка, 48 (колишня вулиця К. Маркса, яка перейменована рішенням Маневицької селищної ради від 18.12.2015 №3/5 «Про перейменування вулиць селища, які носять комуністичний та націонал-соціалістичний (нацистський) характер тоталітарних режимів»), в смт. Маневичі Волинської області площею 266,9 кв.м зареєстровано за державою Україна в особі Міністерства освіти і науки України, що підтверджується свідоцтвом про право власності від 11.09.2015 № 43726263.

Згідно з витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права від 21.10.2022 № 313001643 право оперативного управління об`єктом нерухомого майна: навчальний корпус №2 по вул. Андрія Снітка, 48 в смт. Маневичі Волинської області площею 266,9 кв.м зареєстровано за Колківським ЦПО.

02.07.2021 за №274/01-08/2-21 Колківським ЦПО до Міністерства освіти і науки України надіслано лист-запит про надання погодження на укладення договору оренди нерухомого майна - частини навчального корпусу №2 загальною площею 59,0 кв.м по вул. Андрія Снітка, 48 в смт. Маневичі Волинської області, оскільки до нього, як балансоутимувача майна, надійшов лист Управління забезпечення реалізації повноважень у Волинській області Регіонального відділення Фонду державного майна України по Львівській, Закарпатській та Волинській областях 01.07.2021 №16-04-793 щодо включення до Переліку державного нерухомого майна за вказаною вище адресою та заява потенційного орендаря - Черемського природного заповідника щодо включення названого майна до Переліку другого типу, який формується за заявами потенційних орендарів, від 25.06.2021 №67/01-15-21.

Надалі з урахуванням листа Міністерства освіти і науки України від 03.09.2021 № 1/1 1-6460 про відмову у наданні дозволу на укладення договору оренди частини навчального корпусу №2 загальною площею 59,0 кв.м по вул. Андрія Снітка, 48 в смт. Маневичі Волинської області з метою розміщення державної організації, яка фінансується за рахунок державного бюджету, Колківським ЦПО видано наказ від 20.09.2021 №72 про відмову у передачі майна в оренду.

Колківський ЦПО листом-вимогою від 21.09.2021 р. № 390/01-08/2-21 повідомив Черемський природний заповідник про прийняте рішення щодо відмови уповноваженого органу управління у погодженні передачі в оренду майна та про необхідність звільнити та повернути закладу освіти займані приміщення у будівлі навчального корпусу №2, яка перебуває на балансі останнього.

З листів Колківського ЦПО від 04.05.2023 №208/01-08/2-23 та від 31.07.2023 № 355/01-08/2-23, наданих на запит обласної прокуратури від 24.04.2023 №24-178вих-23, вбачається, що частина приміщень навчального корпусу №2 загальною площею 59,0 кв.м по вул. Андрія Снітка, 48 в смт. Маневичі Волинської області, які перебувають на балансі Центру, дотепер знаходяться у фактичному користуванні Черемського природного заповідника без законних підстав, не звільненні та використовуються ним не за цільовим призначенням.

Також, з листа Колківського ЦПО від 31.07.2023 № 355/01-08/2-23 вбачається, що центру станом на 31.07.2023 за поточний рік компенсовано Черемським природним заповідником вартість спожитих енергоносіїв на загальну суму 13 200 грн, зокрема за електроенергію - 5200 грн та за теплопостачання 8000 грн.

На запит прокурора від 25.05.2023 №24-278вих-23 Міністерство освіти і науки України як уповноважений орган управління державним майном повідомило листом від 13.06.2023 №1/8461-23, що міністерство не погодило намір передачі державного нерухомого майна в оренду по вул. Андрія Снітка, 48 в смт. Маневичі Волинської області, що обліковується на балансі Колківського ЦПО та повідомило балансоутримувача (лист від 03.09.2021 № 1/11-6460) про прийняте рішення.

Прокурор вважає, що використання державного майна (частини приміщень навчального корпусу №2 загальною площею 59,0 кв.м по вул. Андрія Снітка, 48 в смт. Маневичі Волинської області), що належить МОН та перебуває на балансі Колківського ЦПО, здійснюється із порушенням вимог чинного законодавства, адже знаходиться у користуванні Черемського природного заповідника, який своєю протиправною поведінкою створює перешкоди, що заважають нормальному здійсненню власником користування та розпорядження своїм майном.

Згідно зі статтею 13 Конституції України від імені Українського народу права власника здійснюють органи державної влади та місцевого самоврядування в межах, визначених Конституцією.

Відповідно до ч. 1, 4 ст. 41 Конституції України кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності. Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним.

За приписами ст. 316 ЦК України правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

Відповідно до ст. 317 ЦК України право володіння, користування та розпорядження своїм майном належить власнику цього майна.

Статтею 319 ЦК України визначено, що лише власник має право вчиняти стосовно свого майна будь-які дії, які не суперечать закону.

Право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні (ст. 321 ЦК України).

Відповідно до ст. 326 ЦК України у державній власності є майно, у тому числі грошові кошти, яке належить державі Україна. Від імені та в інтересах держави України право власності здійснюють відповідно органи державної влади. Управління майном, що є державній власності, здійснюється державними органами, а у випадках, передбачених законом, може здійснюватися іншими суб`єктами.

Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом (ч. 2 ст. 328 ЦК України).

Відповідно до стаггі 182 ЦК України право власності та інші речові права на нерухомі речі, обтяження цих прав, їх виникнення, перехід і припинення підлягають державній реєстрації. Порядок проведення державної реєстрації прав на нерухомість та підстави відмови в ній встановлюються законом.

Частиною 4 статті 334 ЦК України визначено, права на нерухоме майно, які підлягають державній реєстрації, виникають з дня такої реєстрації відповідно до закону.

Імперативними нормами ЦК України визначено, що право власності включає в себе три складові - право володіння, користування і розпорядження майном, тому слід дійти висновку, що закон пов`язує володіння з користуванням та розпорядженням цим майном, як невід`ємних складових права власності, а тому користування і володіння, як складові права власності, теж виникають лише з моменту державної реєстрації речового права.

Статтею 2 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень (далі - Закон) визначено поняття державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень як офіційне визнання і підтвердження державою фактів набуття, зміни або припинення речових прав на нерухоме майно, обтяжень таких прав шляхом внесення відповідних відомостей до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Згідно ст.3 Закону речові права на нерухоме майно та їх обтяження, що підлягають державній реєстрації відповідно до цього Закону, виникають з моменту такої реєстрації.

Відповідно до ст. 4 Закону обов`язковій державній реєстрації підлягають речові права та обтяження на нерухоме майно, розміщене на території України, що належить фізичним та юридичним особам, державі в особі органів, уповноважених управляти державним майном, іноземцям та особам без громадянства, іноземним юридичним особам, міжнародним організаціям, іноземним державам, а також територіальним громадам в особі органів місцевого самоврядування, а саме, право власності на нерухоме майно.

Згідно ст. 80 Закону України "Про освіту" до майна закладів освіти та установ, організацій, підприємств системи освіти належать: нерухоме та рухоме майно, включаючи будівлі, споруди, земельні ділянки, комунікації, обладнання, транспортні засоби, службове житло тощо; майнові права, включаючи майнові права інтелектуальної власності на об`єкти права інтелектуальної власності, зокрема інформаційні системи, об`єкти авторського права та/або суміжних прав; інші активи, передбачені законодавством. Порядок, умови та форми набуття закладами освіти прав на землю визначаються Земельним кодексом України.

Основні фонди, оборотні кошти та інше майно державних і комунальних закладів освіти не підлягають вилученню, крім випадків, встановлених законом.

Об`єкти та майно державних і комунальних закладів освіти не підлягають приватизації чи використанню для провадження видів діяльності, не передбачених спеціальними законами, крім надання в оренду з метою надання послуг, які не можуть бути забезпечені безпосередньо закладами освіти, пов`язаних із забезпеченням освітнього процесу або обслуговуванням учасників освітнього процесу, з урахуванням визначення уповноваженим органом управління можливості користування державним або комунальним нерухомим майном відповідно до законодавства.

Майно закладів освіти, яке не використовується для провадження видів діяльності, передбачених спеціальними законами, може бути вкладом у спільну діяльність або використане відповідно до статті 81 цього Закону.

Відповідно до ст. 49 Закону України «Про професійну (професійно-технічну) освіту» засновник закріплює за закладами професійної (професійно- технічної) освіти державної або комунальної форми власності та установами професійної (професійно-технічної) освіти об`єкти права власності (об`єкти, споруди, основні фонди) на праві оперативного управління.

Заклади освіти та установи професійної (професійно-технічної) освіти несуть відповідальність за використання за призначенням закріпленого за ними майна. Контроль за використанням цього майна здійснюється засновником.

За змістом статті 15 ЦК України право кожної особи на звернення до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу визначено статтею 16 цього Кодексу.

Суб`єктивне право на захист - це юридично закріплена можливість особи використати заходи правоохоронного характеру для поновлення порушеного права і припинення дій, які порушують це право.

При цьому під порушенням слід розуміти такий стан суб`єктивного права, за якого воно зазнало протиправного впливу з боку правопорушника, внаслідок чого суб`єктивне право особи зменшилося або зникло як таке, порушення права пов`язано з позбавленням можливості здійснити, реалізувати своє право повністю або частково.

Захист, відновлення порушеного або оспорюваного права чи охоронюваного законом інтересу відбувається, в тому числі, шляхом звернення з позовом до суду відповідно до ч. 1 ст. 16 ЦК України.

Статтею 16 ЦК України, положення якої кореспондуються з положеннями статті 20 Господарського кодексу України, встановлено, що кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Вказаними нормами матеріального права визначено способи захисту прав та інтересів, і цей перелік не є вичерпним.

Отже, суд може захистити цивільне право або інтерес іншим способом, що встановлений договором або законом. Застосування конкретного способу захисту цивільного права залежить як від змісту суб`єктивного права, за захистом якого звернулася особа, так і від характеру його порушення.

У кінцевому результаті ефективний засіб повинен забезпечити поновлення порушеного права, а у разі неможливості такого поновлення - гарантувати особі можливість отримання нею відповідного відшкодування.

Відповідно до частин 1 та 2 статті 319 ЦК України власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону.

Згідно із частиною 1 статті 321 цього ж Кодексу право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

За змістом статті 391 ЦК України власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпоряджання своїм майном.

У розумінні положень наведеної норми право власності може бути також порушене без безпосереднього вилучення майна у власника. Власник у цьому випадку має право вимагати захисту свого права і від особи, яка перешкоджає його користуванню та розпорядженню своїм майном, тобто може звертатися до суду з негаторним позовом.

Звернутися з негаторним позовом може власник або титульний володілець, у якого знаходиться річ, щодо якої відповідач ускладнює здійснення повноважень користування або розпорядження, а відповідачем повинна бути лише та особа, яка перешкоджає позивачеві у здійсненні його законного права користування чи розпорядження річчю.

Підставою для подання негаторного позову є вчинення третьою особою перешкод власнику в реалізації ним повноважень розпорядження або (та) користування належним йому майном.

Однією з умов подання негаторного позову є триваючий характер правопорушення і наявність його в момент подання позову. Другою умовою застосування негаторного позову має бути відсутність між позивачем і відповідачем договірних відносин, адже в разі наявності таких відносин власник здійснює захист порушеного права власності зобов`язально-правовими засобами.

Подібний правовий висновок викладено у постанові Великої Палати Верховного Суду від 03.04.2019 у справі № 924/1220/17 та у постановах Верховного Суду від 08.05.2018 у справі № 914/1623/17, від 26.05.2020 у справі № 906/656/19 та від 03.06.2020 у справі № 916/1666/18, від 19.07.2022 у справі № 910/9577/21.

Зайняття та використання Черемським природним заповідником об`єкта нерухомості державної форми власності фактично позбавляє державу в особі Міністерства освіти і науки України можливості користуватися та розпоряджатися цим об`єктом державної власності, створює ризики належного функціонування навчального закладу, що може призвести до негативних наслідків, нецільового використання останнього.

На день розгляду спору доказів звільнення Черемським природним заповідником приміщень (частини приміщень навчального корпусу №2 загальною площею 59,0 кв.м по вул.Андрія Снітка, 48 у смт.Маневичі Волинської області), що належать Міністерству освіти і науки України та перебувають на балансі Колківського ЦПО суду не надано, таким чином позов про усунення перешкод державі у користуванні та розпорядженні нерухомим майном площею 59 кв.м шляхом зобов`язання Черемського природного заповідника звільнити та повернути, а Колківському центру професійної освіти прийняти нерухоме майно - частину приміщень навчальною корпусу №2 загальною площею 59,0 кв.м, що розташовані по вул. Андрія Снітка, 48 в смт. Маневичі Волинської області, підлягає до задоволення.

З огляду на зазначене, суд дійшов висновку про задоволення позову прокурора повністю.

Згідно із ч.ч. 2-4 ст.13 ГПК України учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Відповідно до ч.1 ст.73 ГПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

За приписами ч.1 ст.74 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Статтею 76 ГПК України визначено, що належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування. Предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Відповідно до ч.1 ст.77 ГПК України обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

За приписами ч.1 ст.86 ГПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Враховуючи положення ст.129 ГПК України, витрати по сплаті судового збору слід покласти на відповідача.

Керуючись ст.ст. 129, 202, 233, 236-240 Господарського процесуального кодексу України, суд

в и р і ш и в :

1. Позов задовольнити повністю.

2. Усунути перешкоди державі у користуванні та розпорядженні нерухомим майном площею 59 кв.м шляхом зобов`язання Черемського природного заповідника (44600, Волинська обл, Маневицький район, смт.Маневичі, вул.Снітка Андрія, буд.48, код ЄДРПОУ 31820241) звільнити та повернути, а Колківському центру професійної освіти (44661, Волинська обл, Луцький район, смт.Колки, вул.Грушевського, буд.43) прийняти нерухоме майно - частину приміщень навчальною корпусу №2 загальною площею 59,0 кв.м, що розташовані по вул. Андрія Снітка, 48 в смт. Маневичі Волинської області.

3. Стягнути з Черемського природного заповідника (44600, Волинська обл, Маневицький район, смт.Маневичі, вул.Снітка Андрія, буд.48, код ЄДРПОУ 31820241) на користь Волинської обласної прокуратури (43000, Волинська обл., м.Луцьк, вул. Винниченка, буд. 15, код ЄДРПОУ 02909915) 2684грн витрат по сплаті судового збору.

Відповідно до ст. 241 ГПК України рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене до Північно-західного апеляційного господарського суду протягом двадцяти днів з дня складення повного рішення.

Повне рішення складено та підписано 27.11.2023.

СуддяО. Г. Слободян

Дата ухвалення рішення14.11.2023
Оприлюднено29.11.2023
Номер документу115229176
СудочинствоГосподарське
Сутьусунення перешкод у користуванні майном шляхом зобов`язання звільнити та повернути майно

Судовий реєстр по справі —903/848/23

Судовий наказ від 15.01.2024

Господарське

Господарський суд Волинської області

Слободян Оксана Геннадіївна

Судовий наказ від 22.12.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Слободян Оксана Геннадіївна

Рішення від 14.11.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Слободян Оксана Геннадіївна

Ухвала від 17.10.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Слободян Оксана Геннадіївна

Ухвала від 12.09.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Слободян Оксана Геннадіївна

Ухвала від 18.08.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Слободян Оксана Геннадіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні