Рішення
від 23.11.2023 по справі 903/961/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

пр. Волі, 54а, м. Луцьк, 43010, тел./факс 72-41-10

E-mail: inbox@vl.arbitr.gov.ua Код ЄДРПОУ 03499885

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

23 листопада 2023 року Справа № 903/961/23

Господарський суд Волинської області у складі судді Слободян О.Г.,

розглянувши у порядку спрощеного позовного провадження справу

за позовом Приватного підприємства Артем-Буд

до Товариства з обмеженою відповідальністю Ковель-Вапно

про стягнення 1 276 820грн. 50коп.

встановив: 11.09.2023 ПП Артем-Буд (позивач) звернувся до суду з позовом (вх.№01-52/1110/23 від 11.09.2023) про стягнення з ТОВ Ковель-Вапно (відповідач) 1 276 820грн. 50коп. заборгованості за непоставлений товар. Також, просить стягнути з відповідача судові витрати по справі.

В обгрунтування позовних вимог позивач посилається на неналежне виконання відповідачем взятих на себе зобов`язань згідно умов договору поставки №7/16/12/21 від 16.12.2021р. щодо здійснення поставки оплаченого позивачем товару та повернення попередньої оплати.

Ухвалою суду від 26.09.2023 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі; постановлено справу розглядати за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін за наявними у справі матеріалами. Встановлено позивачу строк в 5 днів з дня отримання відзиву, для подання відповіді на відзив в порядку ст.166 ГПК України. Встановлено відповідачу строк до 15 днів з дня отримання ухвали про відкриття провадження у справі, для подання відзиву на позов в порядку ст.ст. 165, 178 ГПК України. Роз`яснено відповідачу, що в разі ненадання у встановлений судом строк без поважних причин відзиву, суд вирішує справу за наявними у справі матеріалами. Встановлено відповідачу строк в 5 днів з дня отримання ухвали про відкриття провадження справі, для подання заяви з запереченням проти розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження в порядку ч.4 ст.176 ГПК України.

10.10.2023р. від відповідача надійшов відзив на позовну заяву, в якому останній зазначає, що в порушення п. 6.1 Договору покупець не виконав свій обов`язок з вивезення товару в обумовлений договором строк. Позивач не направляв транспортний засіб за отриманням товару на адресу ТОВ «КОВЕЛЬ-ВАПНО». Як наслідок, відповідач позбавлений був можливості виконати зустрічне зобов`язання з передачі товару у розпорядження покупця на складах свого підприємства відповідно до погоджених договором умов поставки ЕХW. Вказує, що на підставі ч. 3 ст. 538 ЦК України у відповідача виникло право зупинки виконання свого обов`язку. Також посилається на те, що матеріали справи не містять жодних доказів направлення відповідачу усних чи письмових повідомлень (заяв) на отримання товару, позивач не направляв транспортний засіб на адресу ТОВ «КОВЕЛЬ-ВАПНО» для отримання товару, відповідач не отримував вимоги від 18 листопада 2021 року про повернення грошових коштів у розмірі 1 276 820,50 грн. В матеріалах справи відсутня вимога та докази її направлення відповідачу. Відповідач не отримував претензії за вих. №108 від 09.06.2023 року.

Відповідач вважає позовну заяву безпідставною, незаконною та необгрунтованою, з огляду на що просить відмовити у задоволенні позову у повному обсязі.

Позивач відповіді на відзив відповідача суду не надав.

Дослідивши наявні у справі письмові докази, суд встановив наступне.

16 грудня 2021 року між ПП «Артем-Буд» (Покупець) та ТОВ «Ковель-Вапно» (Постачальник) було укладено договір поставки № 7-16/12/21.

Відповідно до п. 1.1 Договору Покупець зобов`язується приймати товар, а саме мінеральний порошок неактивований МП-1 від Постачальника партіями відповідно до підтверджених останнім заявок Покупця по видатковим накладним та зобов`язується своєчасно оплачувати Товар на умовах цього Договору незалежно від результатів своєї господарської діяльності.

Найменування, асортимент, одиниця виміру Товару, ціна та/або інші ознаки (характеристики) Товару зазначаються у видаткових накладних на кожну партію товару, які надає Постачальник, які є невід`ємною частиною Договору (п.1.2).

Товар відвантажується насипом (п.2.3).

Пунктом 3.1 Договору передбачено, що Товар поставляється партіями в межах наявного у Постачальника асортименту та або кількості Товару відповідно до заявок Покупця, погоджених постачальником-у порядку, передбаченому цим Договором, на умовах ЕХW у відповідності до міжнародних правил ІНКОТЕРМС-2010, місце поставки - склад Продавця.

Згідно п.3.2, 3,3 Договору Покупець здійснює замовлення Товару за цінами узгодженими сторонами на момент такого замовлення. Замовлення вважається належним чином оформленим та приймається до розгляду Постачальником, якщо воно здійснене на бланку заявки (замовлення) Постачальника (Додаток № 1 до Договору), підписане уповноваженим представником Покупця та скріплене печаткою (за наявності такої). Покупець направляє заявку (замовлення) електронною поштою на адресу Постачальника.

У випадку погодження заявки, Постачальник надсилає Покупцю Рахунок-фактуру на електронну адресу Покупця. У разі зміни електронної адреси, Покупець зобов`язаний негайно протягом одного дня поінформувати засобами електронного зв`язку Постачальника, в інакшому випадку всі ризики наслідків неотримання Рахунку-фактури Покупцем несе останній. Товар вважається поставленим з моменту прибуття Товару на обумовлену ділянку з Покупцем і з цього моменту право власності на Товар та пов`язані з цим ризики переходять до Покупця. Факт та дата поставки Товару підтверджується видатковою накладною (або ТТН), що підписується представниками Сторін (п.3.5-3.7 Договору).

Згідно з п. 4.1. Договору ціна товару встановлюється у національній валюті України, яка є чинною на дату замовлення товару. Постачальник вправі змінювати ціну товару, про що має повідомити покупця в письмовій формі.

Згідно п.5.1, 5.2 Договору розрахунки проводяться на умовах 100-ої передоплати Товару у безготівковому порядку шляхом перерахування Покупцем грошових коштів у національній валюті України в розмірі вартості погодженого Сторонами замовлення (заявки) на поточний рахунок Постачальника протягом трьох робочих днів з моменту направлення Постачальником Рахунку-фактури. У разі відсутності оплати замовленого Товару у вищезазначений строк, такий Рахунок-фактура та замовлення Покупця анулюються, подальше замовлення Товару здійснюється Покупцем у передбаченому Договором порядку.5.2.Днем виконання зобов`язання з оплати Товару вважається день зарахування грошових коштів з поточного рахунку Покупця на поточному рахунку Постачальника.

За пунктом 6.1 Договору Покупець зобов`язаний вивести Товар згідно з видатковими накладними протягом одного місяця з дня його замовлення у Постачальника.

Цей Договір набирає чинності з моменту його підписання уповноваженими представниками Сторін і діє до 31.12.2022 (п.10.1 Договору). У разі відсутності письмової заяви про припинення Договору не пізніше ніж за 10 днів до закінчення терміну його дії, він вважається продовженим на кожний наступний календарний рік на тих самих умовах (п.10.2 Договору).

На виконання умов Договору відповідно до рахунку ТОВ "Ковель-Вапно" на оплату №Р00000016 від 23 грудня 2021 року позивачем було перераховано відповідачу вартість мінерального порошку МП1 в кількості 1288660 т по 808,33 грн. за тону на загальну суму 1250000,00 грн., що підтверджується платіжним дорученням №439 від 23.12.2021.

Позивач зазначає, що протягом дії договору ПП "Артем-Буд" в телефонному режимі подавали заяви ТОВ "Ковель-Вапно" на отримання оплаченого товару. Проте відповідач всупереч умовам Договору не здійснив поставку товару, визначену в рахунку на оплату №Р00000016 від 23 грудня 2021 року.

Також позивач вказує, що 18 листопада 2021 року підприємством надіслано на адресу відповідача вимогу про повернення грошових коштів у розмірі 1276 820,50 грн., враховуючи наявну переплату в сумі 26820,50 грн. Відповіді на вказану вимогу позивач не отримав.

09.06.2023 року позивачем повторно направлено на адресу відповідача претензію про повернення коштів. Відповіді від відповідача не надійшло, вимога та претензія залишені ним без задоволення.

Позивач вважає, що відповідач не виконав договірні зобов`язання, що полягають у нездійсненні поставки товару та неповерненні сплаченої попередньої оплати, у зв`язку з чим заборгованість відповідача становить 1276820,50грн.

На підтвердження вказаної заборгованості позивач також посилається на підписані сторонами акти звірки взаєморозрахунків за 2021 рік та за 09 місяців 2022 року.

Статтею 11 ЦК України встановлено, що підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

В силу ст. 173 Господарського кодексу України та ст. 509 Цивільного кодексу України, зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Згідно ч.ч. 1, 7 ст.193 ГК України зобов`язання повинні виконуватись належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язань відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Одностороння відмова від виконання зобов`язання не допускається.

Відповідно до ст.599 ЦК України зобов`язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

Частинами першою та другою статті 712 ЦК України передбачено, що за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов`язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов`язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов`язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму. До договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін.

До договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін.

Відповідно до ст. 655 ЦК України за договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов`язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов`язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

Згідно з частиною першою статті 692 ЦК України покупець зобов`язаний оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього, якщо договором або актами цивільного законодавства не встановлений інший строк оплати товару.

За приписами ст. 1 Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" первинний документ - документ, який містить відомості про господарську операцію та підтверджує її здійснення.

Згідно ч. 1 ст. 612 Цивільного кодексу України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Продавець зобов`язаний передати товар покупцеві у строк, встановлений договором купівлі-продажу, а якщо зміст договору не дає змоги визначити цей строк, - відповідно до положень статті 530 цього Кодексу (ст.663 ЦК України).

Відповідно до ч.1, 2 ст.693 ЦК України, якщо договором встановлений обов`язок покупця частково або повністю оплатити товар до його передання продавцем (попередня оплата), покупець повинен здійснити оплату в строк, встановлений договором купівлі-продажу, а якщо такий строк не встановлений договором, - у строк, визначений відповідно до статті 530 цього Кодексу. Якщо продавець, який одержав суму попередньої оплати товару, не передав товар у встановлений строк, покупець має право вимагати передання оплаченого товару або повернення суми попередньої оплати.

Згідно ст.530 ЦК України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов`язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події. Якщо строк (термін) виконання боржником обов`язку не встановлений або визначений моментом пред`явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов`язок у семиденний строк від дня пред`явлення вимоги, якщо обов`язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства.

Згідно ч.3, 4 ст. 538 ЦК України, у разі невиконання однією із сторін у зобов`язанні свого обов`язку або за наявності очевидних підстав вважати, що вона не виконає свого обов`язку у встановлений строк (термін) або виконає його не в повному обсязі, друга сторона має право зупинити виконання свого обов`язку, відмовитися від його виконання частково або в повному обсязі. Якщо зустрічне виконання обов`язку здійснено однією із сторін, незважаючи на невиконання другою стороною свого обов`язку, друга сторона повинна виконати свій обов`язок.

Заперечуючи позов, відповідач зазначає, що вимоги позивача до відповідача щодо поставки товару не було, позивач не звертався до ПП "Артем-Буд" з проханням щодо вивезення товару зі складу продавця.

Пунктом 3.1 Договору сторони погодили, що товар поставляється партіями відповідно до заявок Покупця, погоджених постачальником на умовах ЕХW у відповідності до міжнародних правил ІНКОТЕРМС-2010, місце поставки - склад Продавця.

Згідно Офіційних правил тлумачення торговельних термінів Міжнародної торгової палати (ІНКОТЕРМС) 2010 року базис поставки ЕХW відповідає терміну «франко-завод». Він означає, що продавець вважається таким, що виконав свої зобов`язання щодо поставки, в момент, коли він надав товар у розпорядження покупця на площах свого підприємства чи в іншому названому місці (наприклад, на заводі, фабриці, складі і т. ін.), без здійснення митного очищення товару для експорту та завантаження його на будь-який приймаючий транспортний засіб. При цьому у продавця немає зобов`язань за договорами перевезення та транспортними документами.

Таким чином, цей термін покладає мінімальні обов`язки на Продавця, а Покупець несе всі витрати і ризики у зв`язку з перевезенням товару з площ продавця до місця призначення.

Також, як встановлено у п. 6.1 Договору обов`язок вивести товар згідно з видатковими накладними протягом одного місяця з дня його замовлення у Постачальника покладено на Покупця.

Згідно ч. 1, 2 ст. 532 ЦК України місце виконання зобов`язання встановлюється у договорі. Якщо місце виконання зобов`язання не встановлено у договорі, виконання провадиться: за зобов`язанням про передання нерухомого майна - за місцезнаходженням цього майна; за зобов`язанням про передання товару (майна), що виникає на підставі договору перевезення, - за місцем здавання товару (майна) перевізникові; за зобов`язанням про передання товару (майна), що виникає на підставі інших правочинів, - за місцем виготовлення або зберігання товару (майна), якщо це місце було відоме кредиторові на момент виникнення зобов`язання; за грошовим зобов`язанням - за місцем проживання кредитора, а якщо кредитором є юридична особа, - за її місцезнаходженням на момент виникнення зобов`язання. Якщо кредитор на момент виконання зобов`язання змінив місце проживання (місцезнаходження) і сповістив про це боржника, зобов`язання виконується за новим місцем проживання (місцезнаходженням) кредитора з віднесенням на кредитора всіх витрат, пов`язаних із зміною місця виконання.

У відповідності до ч. 1, ст. 538 ЦК України передбачено, що виконання свого обов`язку однією із сторін, яке відповідно до договору обумовлене виконанням другою стороною свого обов`язку, є зустрічним виконанням зобов`язання. При зустрічному виконанні зобов`язання сторони повинні виконувати свої обов`язки одночасно, якщо інше не встановлено договором, актами цивільного законодавства, не випливає із суті зобов`язання або звичаїв ділового обороту.

Частина 3 ст. 538 Цивільного кодексу України, у разі невиконання однією із сторін у зобов`язанні свого обов`язку або за наявності очевидних підстав вважати, що вона не виконає свого обов`язку у встановлений строк (термін) або виконає його не в повному обсязі, друга сторона має право зупинити виконання свого обов`язку, відмовитися від його виконання частково або в повному обсязі.

Як вбачається з матеріалів справи, позивачем не надано суду доказів звернення до відповідача, як до продавця, про необхідність передачі товару згідно умов договору поставки. У матеріалах справи відсутні заявки ПП "Артем-Буд" на отримання товару згідно п.1.1, 3.1, 5.1 договору, відсутні докази направлення транспортних засобів (подорожні листи, ТТН тощо) за отриманням товару на склад ТОВ "Ковель-Вапно".

Таким чином, позивачем не доведено погодження із відповідачем заявок на отримання товару (асортименту, кількості товару), виконання свого обов`язку, визначеного умовами договору поставки, щодо звернення до відповідача про отримання (вивезення) товару зі скаду відповідача, у зв`язку з чим, відповідач був позбавлений можливості виконанати своє зобов`язання по передачі товару ПП "Артем-Буд".

Крім того суд зазначає, що позивачем не надано суду жодних доказів звернення до відповідача з вимогою про виконання відповідачем умов договору поставки, а саме про передачу товару. В матеріалах справи містяться лише лист позивача від 18.11.2022 про повернення перерахованого авансу на суму 1250000грн та 26820,50грн переплати, а також претензія (повторна) ТОВ "Артем-Буд" від 09.06.2023 про перерахування авансу у зв`язку із невиконанням умов договору поставки.

При цьому, до позовної заяви позивачем не надано доказів невиконання відповідачем умов договору щодо поставки товару, доказів надіслання вимоги на адресу відповідача про отримання товару або його передачу згідно умов договору.

У матеріалах справи містяться акти звірки взаємних розрахунків за період: 2021 рік та 9 місяців 2022 року, підписані сторонами. Проте відповідач і не заперечує про отримання коштів від позивача.

Надаючи оцінку актам звірки, як доказам підтвердження та визнання відповідачем заборгованості суд зазначає, що акт звірки розрахунків не є первинним обліковим документом, виконує в бухгалтерському обліку допоміжну функцію для спрощення взаємних розрахунків за договорами і звірки фактів сплати коштів, використовується виключно в бухгалтерських службах. Акт звіряння взаєморозрахунків може лише опосередковано свідчити про наявність боргу за договором, однак судове рішення не може ґрунтуватися на припущеннях.

Таким чином, суд дійшов висновку, що строк виконання відповідачем зобов`язання щодо передачі позивачу товару не настав, а тому позовні вимоги в частині стягнення сплачених за договором коштів в сумі 1250000грн. є передчасними. Доказів переплати на користь відповідача у розмірі 26820,50грн, які ТОВ "Артем-Буд" просить стягнути з відповідача, позивачем суду взагалі не надано.

З огляду на зазначене, суд дійшов висновку про відмову в позові у повному обсязі.

Згідно із ч.ч. 2-4 ст.13 ГПК України учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Відповідно до ч.1 ст.73 ГПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

За приписами ч.1 ст.74 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Статтею 76 ГПК України визначено, що належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування. Предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Відповідно до ч.1 ст.77 ГПК України обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

За приписами ч.1 ст.86 ГПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Відповідно до ст.129 ГПК України витрати по сплаті судового збору покладаються на позивача, у зв`язку з відмовою в позові.

Керуючись ст.ст. 86, 129, 233, 236-238 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд,

в и р і ш и в:

У позові відмовити повністю.

Відповідно до ст. 241 ГПК України рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене до Північно-західного апеляційного господарського суду протягом двадцяти днів з дня складення повного рішення.

Повне рішення складено 27.11.2023.

СуддяО. Г. Слободян

СудГосподарський суд Волинської області
Дата ухвалення рішення23.11.2023
Оприлюднено29.11.2023
Номер документу115229177
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань купівлі-продажу поставки товарів, робіт, послуг

Судовий реєстр по справі —903/961/23

Судовий наказ від 18.03.2024

Господарське

Господарський суд Волинської області

Слободян Оксана Геннадіївна

Постанова від 06.03.2024

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Бучинська Г.Б.

Ухвала від 29.01.2024

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Бучинська Г.Б.

Ухвала від 08.01.2024

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Бучинська Г.Б.

Рішення від 23.11.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Слободян Оксана Геннадіївна

Ухвала від 26.09.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Слободян Оксана Геннадіївна

Ухвала від 14.09.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Слободян Оксана Геннадіївна

Ухвала від 12.09.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гарбар Ігор Олексійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні