Ухвала
від 27.11.2023 по справі 904/5839/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

УХВАЛА

про прийняття позовної заяви до розгляду

та відкриття провадження у справі

27.11.2023м. ДніпроСправа № 904/5839/23

Суддя Рудь І.А. , розглянувши матеріали позовної заяви

за позовом Павлоградської окружної прокуратури Дніпропетровської області, м. Павлоград Дніпропетровської області в інтересах держави

до відповідача-1: Павлоградської міської ради, м. Павлоград Дніпропетровської області

відповідача-2: Відділу освіти Павлоградської міської ради, м. Павлоград Дніпропетровської області

відповідача-3: Товариства з обмеженою відповідальністю "Юні Інвест Проект", м. Дніпро

про визнання недійсними рішення, договору, припинення права користування земельною ділянкою, зобов`язання усунути перешкоди у користуванні земельною ділянкою шляхом її повернення землекористувачу, демонтажу будівельного паркану та встановлення огорожі будівельного майданчику

ВСТАНОВИВ:

Павлоградська окружна прокуратура Дніпропетровської області звернулась до Господарського суду Дніпропетровської області через систему "Електронний суд" з позовом від 03.11.2023 № б/н в інтересах держави, в якому просить суд:

- визнати недійсним рішення Павлоградської міської ради від 27.07.2021 №349-11/VIII "Про надання згоди на укладання договору сервітуту" в частині встановлення земельного сервітуту 07.10 - інші земельні сервітути (дорога): 0.0751 га, що входить до земельної ділянки площею 1,9960 га з кадастровим номером 1212400000:02:018:0053 за адресою: вул. Озерна, 87, м. Павлоград;

- визнати недійсним договір про встановлення земельного сервітуту від 20.08.2021 № 10, укладений між Відділом освіти Павлоградської міської ради та Товариством з обмеженою відповідальністю "Юні Інвест Проект" в частині встановлення земельного сервітуту 07.10 - інші земельні сервітути (дорога): 0.0751 га, що входить до земельної ділянки площею 1,9960 га з кадастровим номером 1212400000.02:018:0053 за адресою: вул. Озерна, 87, м. Павлоград;

- припинити право користування (сервітут) Товариства з обмеженою відповідальністю "Юні Інвест Проект" земельною ділянкою площею 0.0751 га (дорога), шляхом скасування у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та Реєстрі прав власності на нерухоме майно, Державному реєстрі Іпотек, Єдиному реєстрі заборон відчуження об`єктів нерухомого майна державної реєстрації права користування (сервітуту) за реєстраційним номером 43648624 від 20.08.2021;

- зобов`язати Товариство з обмеженою відповідальністю "Юні Інвест Проект" усунути перешкоди у користуванні земельною ділянкою площею 0.0751 га (дорога), що входить до земельної ділянки площею 1,9960 га з кадастровим номером 1212400000:02:018:0053 за адресою: вул. Озерна, 87 у м. Павлоград Дніпропетровської області, шляхом повернення її землекористувачу Відділу освіти Павлоградської міської ради в стані не гіршому, ніж на момент укладання договору про встановлення земельного сервітуту від 20.08.2021 № 10, в тому числі шляхом зобов`язання Товариства з обмеженою відповідальністю "Юні Інвест Проект" демонтувати будівельний паркан, який знаходиться на території стадіону Ліцею № 9 ім. Євгенія Єніна Павлоградської міської ради, та зобов`язання Товариства з обмеженою відповідальністю "Юні Інвест Проект" встановлення огорожі будівельного майданчику на власній орендованій земельній ділянці з кадастровим номером 1212400000:02:018:0003.

В якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача прокурором у позові зазначений Ліцей № 9 ім. Євгенія Єніна Павлоградської міської ради.

Ухвалою господарського суду від 13.11.2023 позовну заяву залишено без руху, запропоновано Павлоградській окружній прокуратурі Дніпропетровської області протягом семи днів з дня вручення цієї ухвали, в тому числі через систему "Електронний суд", усунути недоліки позовної заяви надавши до суду: відомості про наявність або відсутність електронного кабінету відповідача-1 та відповідача-2; належні докази направлення на адресу відповідача-1 та відповідача-2 позовної заяви від 03.11.2023 № б/н з додатками.

21.11.2023 через систему "Електронний суд" прокурор подав заяву про усунення недоліків позовної заяви від 20.11.2023 № б/н.

Відповідно до ч. 3 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу.

Згідно із ч. 1 ст. 176 Господарського процесуального кодексу України за відсутності підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження суд відкриває провадження у справі протягом п`яти днів з дня надходження позовної заяви або заяви про усунення недоліків, поданої в порядку, передбаченому статтею 174 цього Кодексу.

Позовна заява відповідає вимогам, встановленим ст.ст. 162, 164, 172 Господарського процесуального кодексу України, що є достатнім для прийняття її до розгляду і відкриття провадження у справі.

Враховуючи складність та категорію справи, суд вважає за необхідне розглядати справу в загальному позовному провадженні та призначити підготовче засідання відповідно до приписів ст.ст. 12,177 Господарського процесуального кодексу України.

Водночас, розглянувши клопотання прокурора про залучення до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача, Ліцей № 9 ім. Євгенія Єніна Павлоградської міської ради, суд зазначає таке.

Відповідно до ч. 2 ст. 50 Господарського процесуального кодексу України якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі (п. 4 ст. 50 Господарського процесуального кодексу України).

Прокурор посилається на те, що в результаті ухвалення судового рішення у даній справи, третя особа може повернути у своє користування частину стадіону учбового закладу, до якої вона позбавлена доступу, а тому прийняте судом рішення у даній справі вплине на її права та обов`язки.

За вказаних обставин, господарський суд вбачає підстави для залучення до участі у справі Ліцей № 9 ім. Євгенія Єніна Павлоградської міської ради в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача.

Керуючись ст. ст. 12, 50, 176, 177, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

УХВАЛИВ:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

2. Розгляд справи здійснювати за правилами загального позовного провадження.

3. Призначити підготовче засідання, яке відбудеться 12.12.2023 об 11:40год. у приміщенні Господарського суду Дніпропетровської області в залі судового засідання (кабінет № 3-303) за адресою: м. Дніпро, вул. Володимира Винниченка, 1.

4. Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: Ліцей № 9 ім. Євгенія Єніна Павлоградської міської ради (51400, Дніпропетровська область, м. Павлоград, вул. Озерна, буд. 87, код ЄДРПОУ 26328318).

5. Відповідачам:

- протягом 15 днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі надати до суду відзив на позовну заяву, який має відповідати вимогам статті 165 ГПК України і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду);

- надіслати прокурору та третій особі копію відзиву та доданих до нього документів, надати до суду документи, що підтверджують надіслання (надання) відзиву та доданих до нього документів прокурору та третій особі;

Відповідачу-1, відповідачу-2:

- протягом 15 днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі надати до суду докази реєстрації електронного кабінету відповідно до частини шостої статті 6 ГПК України.

Прокурору:

- протягом 10 днів з дня одержання відзиву на позовну заяву надати до суду відповідь на відзив на позовну заяву, яка має відповідати вимогам статті 166 ГПК України, в якій викласти свої пояснення, міркування та аргументи щодо наведених відповідачами у відзиві заперечень та мотиви їх визнання або відхилення.

- надіслати відповідачам та третій особі копію відповіді на відзив та доданих до неї документів, надати до суду документи, що підтверджують надіслання (надання) відповіді на відзив відповідачам та третій особі;

Відповідачам:

- протягом 10 днів з дня одержання відповіді на відзив надати до суду заперечення, які мають відповідати вимогам статті 167 ГПК України.

Третій особі:

- протягом 15 днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі надати до суду письмові пояснення, які мають відповідати вимогам ст. 168 ГПК України та докази їх надіслання (надання) учасникам справи.

У разі неможливості надати витребувані судом документи - надати письмові пояснення з цього приводу.

6. Роз`яснити, що з метою дотримання правил безпеки в період воєнного стану розгляд справ Господарським судом Дніпропетровської області в судових засіданнях здійснюватиметься в таких випадках:

- за наявності заяв усіх учасників процесу про можливість забезпечення участі представників у судовому засіданні;

- за наявності заяв від усіх учасників процесу про розгляд справ в режимі відеоконференцзв`язку за допомогою будь яких технічних засобів, зокрема, власних.

- письмової згоди від усіх учасників судового провадження про розгляд справи без їх участі.

7. Повідомити учасників справи про можливість подати процесуальні документи (заяви, клопотання, відзиви тощо), письмові та електронні докази на електронну адресу суду (inbox@dp.arbitr.gov.ua), через особистий кабінет в системі "Електронний суд", поштою, факсом або дистанційні засоби зв`язку, вчинити інші процесуальні дії в електронній формі з використанням власного електронного підпису, прирівняного до власноручного підпису з урахуванням вимог Закону України "Про електронні довірчі послуги".

8. Роз`яснити учасникам, що відповідні заяви по суті справи повинні відповідати вимогам ст.ст. 161-165 ГПК України та мають бути подані у строк, визначений в ухвалі.

Звернути увагу сторін на те, що відповідно до ст.135 Господарського процесуального кодексу України суд може постановити ухвалу про стягнення в дохід державного бюджету з відповідної особи штрафу у сумі від одного до десяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, зокрема за ухилення від вчинення дій, покладених судом на учасника судового процесу.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Інформацію про дату та час розгляду справи можна отримати за електронною адресою суду: http://dp.arbitr.gov.ua/sud5005/spisok/csz\

Суддя І.А. Рудь

Дата ухвалення рішення27.11.2023
Оприлюднено29.11.2023
Номер документу115229217
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання недійсними рішення, договору, припинення права користування земельною ділянкою, зобов`язання усунути перешкоди у користуванні земельною ділянкою шляхом її повернення землекористувачу, демонтажу будівельного паркану та встановлення огорожі будівельного майданчику

Судовий реєстр по справі —904/5839/23

Ухвала від 23.04.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Рудь Ірина Анатоліївна

Ухвала від 27.02.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Рудь Ірина Анатоліївна

Ухвала від 29.02.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Рудь Ірина Анатоліївна

Ухвала від 13.02.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Рудь Ірина Анатоліївна

Ухвала від 29.01.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Рудь Ірина Анатоліївна

Ухвала від 12.12.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Рудь Ірина Анатоліївна

Ухвала від 07.12.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Рудь Ірина Анатоліївна

Ухвала від 27.11.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Рудь Ірина Анатоліївна

Ухвала від 13.11.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Рудь Ірина Анатоліївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні