Ухвала
від 27.11.2023 по справі 922/4878/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

"27" листопада 2023 р. м ХарківСправа № 922/4878/23

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Жиляєва Є.М.

розглянувши матеріали

позовної заявиТовариство з обмеженою відповідальністю «Паувер-Он» (61001, м. Харків, вул. Плеханівська, буд. 57 А) до Товариства з обмеженою відповідальністю "Торгівельно-виробнича компанія "Бест-Абразив" (61070, м. Харків, вул. Чкалова, буд. 2-В) про стягнення 123066,44 грн.

ВСТАНОВИВ:

Позивач, Товариство з обмеженою відповідальністю «Паувер-Он» звернулось до Господарського суду Харківської області з позовом до відповідача - Товариства з обмеженою відповідальністю "Торгівельно-виробнича компанія "Бест-Абразив", в якому просить суд стягнути з відповідача на свою користь заборгованість за договором поставки № 08/02/22 від 08.02.2022 в розмірі 92597,40 грн., 3 % річних в розмірі 4794,77 грн. та інфляційні витрати в розмірі 25674,27 грн. Позов обґрунтовано неналежним виконанням відповідачем своїх зобов`язань за договором поставки № 08/02/22 від 08.02.2022, в частині здійснення покупцем повної та своєчасної оплати вартості отриманого у власність від позивача товар у встановлені договором строки.

За попереднім (орієнтовним) розрахунком судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв`язку із розглядом справи, ці витрати складаються з витрат з оплати судового збору у розмірі 2684,00 грн.

Позовна заява не може бути прийнята до розгляду та підлягає залишенню без руху з огляду на наступне.

Відповідно до вимог п. 2 ч. 3 ст. 162 ГПК України, позовна заява повинна містити: повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта (для фізичних осіб - громадян України), якщо такі відомості відомі позивачу, вказівку на статус фізичної особи - підприємця (для фізичних осіб - підприємців), відомі номери засобів зв`язку та адресу електронної пошти, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету.

Однак, позивачем у поданому позові не зазначено інформації щодо наявності у нього та відповідача зареєстрованого електронного кабінету в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі (підсистема "Електронний суд"). Отже, позовна заява не відповідає вимогам п.2 ч. 3 ст. 162 ГПК України, оскільки така не містить відомості про наявність або відсутність електронного кабінету сторін.

Також, відповідно до поданої позовної заяви позивачем зазначено адресу відповідача: 61070, м. Харків, вул. Чкалова, буд. 2, оф. 2. Разом з тим, відповідно до інформації з ЄДРПОУ щодо ТОВ "Торгівельно-виробнича компанія "Бест-Абразив" (код ЄДРПОУ: 40846129) убачається, що належною адресою відповідача є: 61070, м. Харків, вул. Чкалова, буд. 2-В. Отже, зазначена у позові адреса відповідача є невірною, тому позивачу слід усунути зазначений недолік позовної заяви шляхом подання до суду позовної заяви в уточненій редакції із зазначенням в ній вірної (належної) адреси відповідача.

Окрім того, згідно із ч.1 ст.172 ГПК України позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копію та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення. Таке надсилання може здійснюватися в електронній формі через електронний кабінет з урахуванням положень статті 42 цього Кодексу.

Однак у даному разі, звертаючись з позовом до суду, позивачем подано опис вкладення від 17.11.2023 з якого убачається, що копія позовної заяви з доданими до неї документами на ім`я відповідача були надіслані на адресу: 61001, м. Харків, вул. Плеханівська, б. 57А. Тоді, як вже зазначалося судом вище, належною адресою відповідача є: 61070, м. Харків, вул. Чкалова, буд. 2-В. Отже, зазначена в описі вкладення адреса є невірною.

Таким чином, належним доказом відправлення відповідачу копії позовної заяви та доданих до неї документів є опис вкладень в поштовий конверт та документ, що підтверджує надання поштових послуг (касовий чек, розрахункова квитанція тощо) надані в оригіналі та який містить зазначення вірної (належної) адреси і найменуванням адресанта, заповнений відповідно до переліку додатків, долучених до позовної заяви.

Отже, позивачем не надано доказів направлення на адресу місцезнаходження відповідача, зазначену в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань копії позовної заяви та доданих до неї документів, а саме: опис вкладення на вірну (належну) адресу та який заповнено відповідно до переліку додатків, долучених до позовної заяви.

Таким чином суд відзначає, що з метою усунення встановлених недоліків позивач має у встановлений судом строк подати позовну заяву в уточненій редакції із зазначенням в ній належної адреси відповідача та із зазначенням відповідних відомостей про наявність або відсутність електронного кабінету сторін в порядку вимог п. 2 ч. 3 ст. 162 ГПК України, а також подати документи, які підтверджують відправлення відповідачу копії позовної заяви з доданими до неї документами на його належну адресу (опис вкладення, який заповнено відповідно до переліку додатків, долучених до позовної заяви).

Згідно з ст. 174 ГПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. При цьому суд зазначає, що згідно ч.4 ст.13 ГПК України кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Керуючись статтями 162, 164, 172, 174, 232-235 ГПК України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву залишити без руху.

2. Надати позивачу строк для усунення зазначених у цій ухвалі недоліків - у п`ять днів з дня отримання копії ухвали про залишення позовної заяви без руху.

3. Зобов`язати позивача у випадку виправлення зазначених у цій ухвалі недоліків та подання нових доказів невідкладно надіслати відповідні документи відповідачу. Докази про це надати суду.

4. У разі невиконання цієї ухвали у встановлений судом строк, позовна заява вважається неподаною і підлягає поверненню позивачу зі всіма доданими до неї документами.

5. Інформацію у справі, яка розглядається, можна отримати за такою веб-адресою: http://court.gov.ua/.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

СуддяЄ.М. Жиляєв

Дата ухвалення рішення27.11.2023
Оприлюднено30.11.2023
Номер документу115231551
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 123066,44 грн

Судовий реєстр по справі —922/4878/23

Рішення від 02.02.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Жиляєв Є.М.

Ухвала від 04.12.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Жиляєв Є.М.

Ухвала від 27.11.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Жиляєв Є.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні