Ухвала
від 28.11.2023 по справі 705/4242/21
УМАНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №705/4242/21

1-кп/705/548/23

У Х В А Л А

щодо призначення повторної судово-психіатричної експертизи

28 листопада 2023 року Уманський міськрайонний суд Черкаської області у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі судового засідання ОСОБА_2 ,

за участю: прокурора ОСОБА_3

обвинуваченого ОСОБА_4

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду в м. Умань об`єднане кримінальне провадження по обвинуваченню ОСОБА_4 у вчиненні кримінальних правопорушень передбачених ч. 3 ст. 185, ч. 4 ст. 185 КК України,

в с т а н о в и в :

У провадженні Уманського міськрайонного суду Черкаської області знаходиться об`єднане кримінальне провадження по обвинуваченню ОСОБА_4 у вчиненні кримінальних правопорушень передбачених ч. 3 ст. 185, ч. 4 ст. 185 КК України.

Ухвалою Уманського міськрайонного суду від 14.02.2023 вирішено призначити судово-психіатричну експертизу з метою перевірки осудності обвинуваченого. На вирішення експертам Черкаської філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків МОЗ України» поставлено запитання: Чи страждав обвинувачений ОСОБА_4 на період вчинення інкримінованих йому кримінальних правопорушень будь-яким психічним розладом, внаслідок якого він не міг у той період усвідомлювати свої дії або керувати ними?; Чи перебував ОСОБА_4 на момент скоєння злочину в тимчасово хворобливому стані та чи міг він у той період усвідомлювати свої дії або керувати ними? Чи страждає обвинувачений ОСОБА_4 у даний час психічною хворобою, що позбавляє його можливості усвідомлювати свої дії або керувати ними? Чи потребує обвинувачений ОСОБА_4 застосування до нього примусових заходів медичного характеру, якщо так, то яких саме?

11.10.2023 на адресу Уманського міськрайонного суду надійшов висновок судово-психіатричного експерта № 461 від 13.09.2023, однак експертом надано відповіді не на всі питання поставленні в ухвалі суду.

У судовому засіданні з урахуванням висновку експерта прокурором заявлено клопотання про призначення повторно судово-психіатричної експертизи, проведення якої доручити експертам з числа експертів Державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України». На вирішення експертам поставити питання, які ставилися під час призначення попередньої експертизи.

Обвинувачений в судовому засіданні підтримав подане прокурором клопотання.

Заслухавши думку учасників судового засідання, суд приходить висновку, що клопотання прокурора підлягає до задоволення з огляду на наступне.

Згідно з ч. 1 ст. 332 КПК України, під час судового розгляду суд за клопотанням сторін кримінального провадження або потерпілого за наявності підстав, передбачених статтею 242 цього Кодексу, має право своєю ухвалою доручити проведення експертизи експертній установі, експерту або експертам.

Відповідно до статті 242 КПК України, експертиза проводиться експертною установою, експертом або експертами, яких залучають сторони кримінального провадження або слідчий суддя за клопотанням сторони захисту у випадках та порядку, передбачених статтею 244 цього Кодексу, якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання.

Згідно ППВС України «Про судову експертизу в кримінальних та цивільних справах» № 8 від 30.05.1997 року, повторна експертиза призначається судом, коли є сумніви у правильності висновку експерта, пов`язані з його недостатньою обґрунтованістю чи з тим, що він суперечить іншим матеріалам справи, а також за наявності істотного порушення процесуальних норм, які регламентують порядок призначення і проведення експертизи.

Враховуючи, що для прийняття рішення по вказаному кримінальному провадженю однією з обставин, що підлягають встановленню, являється наявність у обвинуваченого розладу психічної діяльності в минулому, ступінь і характер розладу психічної діяльності чи психічної хвороби на час вчинення суспільно небезпечного діяння або кримінального правопорушення, враховуючи, що висновок первинної експертизи є неповним, оскільки не дає відповіді на всі поставлені запитання, є необхідність призначення повторної судово-психіатричної експертизи.

Проведення вказаної експертизи необхідно доручити експертам Державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України».

Керуючись ст. 242, ст. 332, 350, КПК України,суд,

п о с т а н о в и в:

Доручити експертам Державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України». (04080, м. Київ, вул. Кирилівська, 103-А) проведення повторної судово-психіатричної експертизи, на вирішення якої поставити питання:

1. Чи страждав обвинувачений ОСОБА_4 на період вчинення інкримінованих йому кримінальних правопорушень будь-яким психічним розладом, внаслідок якого він не міг у той період усвідомлювати свої дії або керувати ними?

2. Чи перебував ОСОБА_4 на момент скоєння злочину в тимчасово хворобливому стані та чи міг він у той період усвідомлювати свої дії або керувати ними? 3. Чи страждає обвинувачений ОСОБА_4 у даний час психічною хворобою, що позбавляє його можливості усвідомлювати свої дії або керувати ними?

4. Чи потребує обвинувачений ОСОБА_4 застосування до нього примусових заходів медичного характеру, якщо так, то яких саме?

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст.ст.384,385 КК України.

Направити обвинуваченого ОСОБА_4 для проходження судово-психіатричної експертизи до Державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України». (04080, м. Київ, вул. Кирилівська, 103-А).

Для проведення призначеної повторної судово-психіатричної експертизи, обвинуваченого ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на час проведення експертизи видати з Державної установи «Черкаський слідчий ізолятор» з подальшою його доставкою до Державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України». (04080, м. Київ, вул.. Кирилівська, 103-А).

Після проведення судово-психіатричної експертизи, обвинуваченого ОСОБА_4 зворотно доставити до Державної установи «Черкаський слідчий ізолятор».

В розпорядження експертів надати копії обвинувальних актів у кримінальному провадженні по обвинуваченню ОСОБА_4 за ч. 3 ст. 185, ч. 4 ст. 185 КК України, копію ухвали суду від 28.11.2023 року про призначення судово-психіатричної експертизи, медичну карту № 2090 стаціонарного хворого ОСОБА_4 ..

В судовому засіданні оголосити перерву для проведення експертизи.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя ОСОБА_5

СудУманський міськрайонний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення28.11.2023
Оприлюднено30.11.2023
Номер документу115233643
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Крадіжка

Судовий реєстр по справі —705/4242/21

Ухвала від 07.05.2024

Кримінальне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Годік Л. С.

Ухвала від 07.05.2024

Кримінальне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Годік Л. С.

Ухвала від 13.03.2024

Кримінальне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Годік Л. С.

Ухвала від 24.01.2024

Кримінальне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Годік Л. С.

Ухвала від 18.01.2024

Кримінальне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Годік Л. С.

Ухвала від 28.11.2023

Кримінальне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Годік Л. С.

Ухвала від 28.11.2023

Кримінальне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Годік Л. С.

Ухвала від 02.10.2023

Кримінальне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Годік Л. С.

Ухвала від 07.08.2023

Кримінальне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Годік Л. С.

Ухвала від 20.06.2023

Кримінальне

Черкаський апеляційний суд

Люклянчук В. Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні