Ухвала
від 29.11.2023 по справі 607/20483/23
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

29.11.2023 Справа №607/20483/23

29листопада 2023року м.Тернопіль

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області у складі:

- головуючого судді Черніцької І.М.

- присяжних Гринди В.П.,

Зелінського В.М.,

- за участю секретаря судового засідання Демборинського М.Р.

- з участю: заявника ОСОБА_1 , його представника - адвоката Сабатюк Н.П.,

представника ОСОБА_2 адвоката Кушнірчука В.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Управління соціальної політики Тернопільської міської ради про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна,-

В С Т А Н О В И В :

Заявник ОСОБА_1 звернувся до Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області із заявою про визнання недієздатною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , встановлення над нею опіки та призначення їй опікуна.

В обґрунтування заяви заявник вказує, що він є чоловіком ОСОБА_3 , яка є онукою ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . ОСОБА_2 є особою з інвалідністю першої групи підгрупи «А». Причиною її інвалідності є стійкі залишкові явища після перенесених інсультів у вигляді дизартрії, бульбарного синдрому, порушення ковтання, правобічний геміпарез, хвороба Іценко-Кушинга, важка форма, ІХС фібриляція передсердя постійна форма, артеріальна гіпертензія, варикозна хвороба вен. ОСОБА_2 є інвалідом з 1991 року та в 2015 році інвалідність встановлено їй довічно. Вона потребує постійного догляду, оскільки не здатна до самообслуговування, контролю власної поведінки та повністю залежить від інших осіб, неспроможна самостійно задовольнити свої основні життєві потреби на рівні, який забезпечує її життєдіяльність. Посилаючись на наведене, просив задовольнити заяву.

Крім того, у поданій заяві заявник просив призначити судово-психіатричну експертизу, на вирішення якої поставити наступні питання:

-Чи страждає ОСОБА_2 на будь-яке психічне захворювання?

-Чи є захворювання ОСОБА_2 хронічним та стійким?

-Чи дозволяє психічне захворювання ОСОБА_2 усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними?

У судовому засіданні заявник ОСОБА_1 та його представник адвокат Сабатюк Н.П. заяву підтримали та просили призначити у справі судову психіатричну експертизу для визначення психічного стану ОСОБА_2 .

Представник заінтересованої особи в судове засідання не з`явився, хоча про час та місце був повідомлений у встановленому законом порядку. Попередньо подав заяву про розгляд справи без їх участі.

Представник ОСОБА_2 адвокат Кушнірчук В.М. просив призначити у справі судову психіатричну експертизу для визначення психічного стану ОСОБА_2 .

Судом встановлено, що заявник ОСОБА_1 є чоловіком ОСОБА_3 , яка є онукою ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Як вбачається з довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією серії АВ №0511076 від 01 грудня 2015 року, ОСОБА_2 є інвалідом І групи підгрупи «А» довічно.

Згідно індивідуальної програми реабілітації інваліда за №2125, ОСОБА_2 потребує стороннього догляду.

Як слідує з довідки про стан здоров`я за №134 від 18 вересня 2023 року, виданої КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» амбулаторної практики сімейної медицини №7, ОСОБА_2 встановлено діагноз: стійкі залишкові явища після перенесених інсультів у вигляді дизартрії, бульбарного синдрому, порушення ковтання, правобічний геміпарез, хвороба Іценко-Кушинга, важка форма, ІХС фібриляція передсердя постійна форма, артеріальна гіпертензія, варикозна хвороба вен.

З довідки за №3075 від 12 вересня 2023 року, виданої Управлінням соціальної політики Тернопільської міської ради, вбачається, що ОСОБА_1 одержував компенсацію за надання соціальних послуг особі з інвалідністю І групи ОСОБА_2 з 08 листопада 2012 року по 07 листопада 2013 року, з 25 листопада 2013 року по 03 листопада 2015 року, з 15 грудня 2013 року по 09 грудня 2016 року, з 19 грудня 2016 року по 03 липня 2020 року, з 07 липня 2020 року по 07 листопада 2020 року.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 39 ЦК України, фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Згідно з вимогами ст. 103 ЦПК України, суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: 1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; 2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

В силу вимог ст. 105 ЦПК України, призначення експертизи судом є обов`язковим у разі заявлення клопотання про призначення експертизи обома сторонами. Призначення експертизи судом є обов`язковим також за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити: 1) характер і ступінь ушкодження здоров`я; 2) психічний стан особи; 3) вік особи, якщо про це немає відповідних документів і неможливо їх одержати.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 298 ЦПК України, суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

В силу вимог ч. 8 ст. 300 ЦПК України, клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

Враховуючи вищенаведене, приймаючи до уваги те, що для встановлення психічного стану ОСОБА_2 потрібні спеціальні знання, суд вважає, що слід призначити судово-психіатричну експертизу, проведення якої доручити експертам Тернопільської філії судових експертиз Державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України».

Згідно з вимогами п. 5 ч. 1 ст.252ЦПК України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи.

В силу вимог п. 9 ч. 1 ст.253ЦПК України провадження у справі зупиняється у випадку пунктом 5 частини першої статті 252 цього Кодексу, - на час проведення експертизи.

Керуючись ст. ст. 103, 105, 252, 298 ЦПК України, суд -

У Х В А Л И В:

Призначити у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Управління соціальної політики Тернопільської міської ради про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна судово-психіатричну експертизу, проведення якої доручити експертам Тернопільської філії судових експертиз Державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України».

На вирішення експертизи поставити питання:

1.Чи хворіє на даний час ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешканка: АДРЕСА_1 , яким-небудь психічним захворюванням?

2.Якщо так, то чи спричиняє це психічне захворювання хронічний, стійкий психічний розлад?

3.Чи є дане захворювання хронічним, стійким психічним розладом?

4.Чи здатна ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, внаслідок наявності психічного розладу?

Проведення даної експертизи доручити експертам Тернопільської філії судових експертиз Державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» в місячний строк з дня отримання ними ухвали суду.

Витрати, пов`язані з проведенням експертизи, віднести на рахунок держави.

Експерта попередити про кримінальну відповідальність за ст. ст. 384, 385 КК України.

В розпорядження експерта надати матеріали цивільної справи №607/20483/23.

ОСОБА_1 зобов`язати забезпечити явку в експертну установу Пилипів Ганни Дмитрівни.

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

Ухвала суду набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала може бути оскаржена шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Тернопільського апеляційного суду протягом 15 днів з дня її проголошення.

Якщо ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, учасник справи має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження протягом 15 днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Повна ухвала складена 29 листопада 2023 року.

Головуюча І.М. Черніцька

Присяжні В.П. Гринда

В.М. Зелінський

Дата ухвалення рішення29.11.2023
Оприлюднено01.12.2023
Номер документу115267625
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —607/20483/23

Рішення від 17.04.2024

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Черніцька І. М.

Рішення від 17.04.2024

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Черніцька І. М.

Ухвала від 05.01.2024

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Черніцька І. М.

Ухвала від 29.11.2023

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Черніцька І. М.

Ухвала від 27.10.2023

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Черніцька І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні