Ухвала
від 27.11.2023 по справі 906/112/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

майдан Путятинський, 3/65, м. Житомир, 10002, тел. (0412) 48 16 20,

e-mail: inbox@zt.arbitr.gov.ua, web: https://zt.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ 03499916

УХВАЛА

ПРО ЗУПИНЕННЯ ПРОВАДЖЕННЯ У СПРАВІ

"27" листопада 2023 р. м. Житомир Справа № 906/112/23

Господарський суд Житомирської області у складі судді Прядко О.В.,

за участю секретаря судового засідання Толстокарової І.С.,

розглянувши клопотання ТОВ "Центр будівельних та земельних експертиз" про погодження строку, залучення фахівців вих.№1610/668 від 11.09.2023та клопотаннясудового експерта про надання додаткових матеріалів у справі №906/112/23

за позовом: Керівника Звягельської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Житомирської обласної ради

до: Звягельської міської ради Житомирської області

за участю у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача Дочірнього підприємства "Звягельський лісгосп АПК" Житомирського обласного комунального агролісогосподарського підприємства "Житомироблагроліс" Житомирської обласної ради

про витребування земельної ділянки з чужого незаконного володіння

за участю представників сторін:

від позивача: не з`явився;

від відповідача: Грибинюк Т.М., витяг з ЄДР (в режимі відеоконференції);

від третьої особи: Сачок А.В. - адвокат, ордер серії АМ №1050861 від 06.04.2023;

прокурор Тарасюк В.С., службове посвідчення № 071188 від 01.03.2023,

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою від 24.08.2023 клопотання третьої особи про призначення судової земельно-технічної експертизи від 12.06.2023 задоволено, призначено судову земельно-технічну експертизу у справі № 906/112/23, проведення якої доручено Товариству з обмеженою відповідальністю «ЦЕНТР БУДІВЕЛЬНИХ ТА ЗЕМЕЛЬНИХ ЕКСПЕРТИЗ» (вул. Миколи Лисенка, 16, офіс 6, м. Житомир, Житомирська обл., 10014).

12.09.2023 до суду від ТОВ "Центр Будівельних та земельних експертиз" надійшов лист №1610/668 від 11.09.2023, у якому зазначено, що у зв`язку зі значним поточним завантаженням з виконання будівельно-технічних і земельно-технічних досліджень та знаходження на виконанні у експерта одночасно понад десяти експертиз різної категорії складності, в тому числі комісійних та комплексних, за цивільними, кримінальними, господарськими і адміністративними справами, провести призначену експертизу у визначені законодавством строки не вбачається можливим. Разом з тим частина питань, які ставляться на вирішення земельно-технічної експертизи, є вузько направленими і потребують спеціальних знань щодо встановлення складу сільськогосподарських та лісогосподарських угідь. Враховуючи вище наведене, з метою повноти та об`єктивності проведення дослідження по поставленим питанням ТОВ "Центр Будівельних та земельних експертиз" просить розглянути питання щодо залучення до виконання призначеної експертизи відповідних фахівців щодо встановлення складу сільськогосподарських та лісогосподарських угідь.

Разом із тим, до вказаного листа додано клопотання від експерта про надання додаткових матеріалів необхідних для вирішення питань, поставлених перед експертизою, а саме:

- координати, що складені у системі 1963 року, які відображають розташування земельних ділянок, що перебувають у постійному користуванні Дочірнього підприємства "Новоград-Волинський лісгосп АПК" Житомирського обласного комунального агролісогосподарського підприємства "Житомироблагроліс" Житомирської обласної ради, а саме: на лісовий масив кварталів 30, 31, 32 та 33, відповідно до розроблених та затверджених/погоджених матеріалів лісовпорядкування.

У вказаному клопотанні експерт зазначив, що проведення експертизи призупинено до отримання необхiдних матеріалів, та попередив, що у разі незадоволення клопотання у строк 45 календарних днів, ухвала буде виконана за наявними матеріалами або залишена без виконання.

Ухвалою від 18.09.2023 провадження у справі поновлено, та призначено судове засідання для розгляду клопотань про погодження строку проведення експертизи, залучення фахівців №1610/668 від 11.09.2022 та про надання додаткових матеріалів від 18.08.2022 у справі №906/112/23 на "04" жовтня 2023 р.

Судові засідання з розгляду клопотань експертів у даній справі неодноразово відкладалися.

На адресу суду з метою виконання вимог експертів щодо надання додаткових матеріалів, необхідних для проведення судової експертизи, від третьої особи надійшли:

- координати, що складені у системі 1963 року, які відображають розташування земельних ділянок, що перебувають у постійному користуванні Дочірнього підприємства "Новоград-Волинський лісгосп АПК" Житомирського обласного комунального агролісогосподарського підприємства "Житомироблагроліс" Житомирської обласної ради, а саме: на лісовий масив кварталів 30, 31, 32 та 33, відповідно до розроблених та затверджених/погоджених матеріалів лісовпорядкування.

Розглянувши клопотання ТОВ "Центр будівельних та земельних експертиз" вих.№1610/668 від 11.09.2023 про погодження строку виконання експертизи, залучення фахівців у справі №906/112/23, суд зазначає таке.

Відповідно до п.1.13 Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень, затвердженоїнаказом Міністерства юстиції України 08.10.1998 №53/5 (з наступними змінами та доповненнями) (далі Інструкція), строк проведення експертизи встановлюється керівником експертної установи (або заступником керівника чи керівником структурного підрозділу) і не повинен перевищувати 90 календарних днів. У разі значного завантаження експерта (за наявності у нього на виконанні одночасно понад десять експертиз, у тому числі комісійних та комплексних) більший розумний строк установлюється за письмовою домовленістю з органом (особою), який (яка) призначив(ла) експертизу (залучив(ла) експерта), після попереднього вивчення експертом наданих матеріалів.

Беручи до уваги те, що проведення експертизи у справі №906/112/23 у визначені законодавством строки не вбачається за можливе через значним поточним завантаженням з виконання будівельно-технічних і земельно-технічних досліджень та знаходження на виконанні у експерта одночасно понад десяти експертиз різної категорії складності, в тому числі комісійних та комплексних, за цивільними, кримінальними, господарськими і адміністративними справами, провести призначену експертизу у визначені законодавством строки не вбачається можливим. Разом з тим частина питань, які ставляться на вирішення земельно-технічної експертизи, є вузько направленими і потребують спеціальних знань щодо встановлення складу сільськогосподарських та лісогосподарських угідь, суд вважає за необхідне погодити виконання комплексної комісійної судової будівельно-технічної та оціночно-будівельної експертизи у справі №906/112/23 у строк понад 90 календарних днів.

Дослідивши клопотання експерта Хомутовського М.В про надання додаткових матеріалів необхідних для вирішення питань, поставлених перед експертизою від 11.09.2023 та заслухавши позиції представників сторін, суд зазначає таке.

Відповідно до п.2.1 вищевказаної Інструкції, експерт має право, зокрема, ознайомлюватися з матеріалами справи, які стосуються предмета експертизи; відповідно до процесуального законодавства заявляти клопотання про надання додаткових матеріалів і зразків та вчинення інших дій, пов`язаних із проведенням експертизи.

Згідно з приписами ч.ч.3, 6ст.69ГПК України,експерт зобов`язаний надати обґрунтований та об`єктивний письмовий висновок на поставлені йому питання.Експерт має право:ознайомлюватися з матеріалами справи;заявляти клопотання про надання йому додаткових матеріалів і зразків, якщо експертиза призначена судом; викладати у висновку експертизи виявлені в ході її проведення факти, які мають значення для справи і з приводу яких йому не були поставлені питання; бути присутнім під час вчинення процесуальних дій, що стосуються предмета і об`єктів дослідження; для цілей проведення експертизи заявляти клопотання про опитування учасників справи та свідків; користуватися іншими правами, що наданіЗаконом України "Про судову експертизу".

Статтею 13 Закону України "Про судову експертизу" передбачено, щонезалежно від виду судочинства судовий експерт має право подавати клопотання про надання додаткових матеріалів, якщо експертиза призначена судом або органом досудового розслідування або ознайомлюватися з матеріалами справи, що стосуються предмета судової експертизи.

Експерт не має права з власної ініціативи збирати матеріали для проведення експертизи, розголошувати відомості, що стали йому відомі у зв`язку з проведенням експертизи, або повідомляти будь-кому, крім суду та учасника справи, на замовлення якого проводилася експертиза, про її результати. Призначений судом експерт не має права спілкуватися з учасниками судового процесу поза межами судового засідання (ч.2ст.102 ГПК України).

У п.2.3 Інструкції також вказано, що експерту заборонено самостійно збирати матеріали, які підлягають дослідженню, а також вибирати вихідні дані для проведення експертизи, якщо вони відображені в наданих йому матеріалах неоднозначно.

Враховуючи, що законом не передбачено повноважень судового експерта щодо витребування та одержання додаткових матеріалів безпосередньо від учасників судового процесу, суд вважає клопотання експерта про надання додаткових матеріалів від 11.09.2023 обґрунтованим і таким, що підлягає задоволенню.

На виконання вимог ухвали суду 18.09.23р. Керівник окружної прокуратури запропонував залучити в статусі фахівця:

- кандидата сільськогосподарських наук, завідувача кафедри геодезії та землеустрою Поліського національного університету, сертифікованого інженера-землевпорядника - Кудрика Анатолія Порфировича.

Суд залучає до виконання призначеної ухвалою Господарського суду Житомирської області від 24.08.23 у справі №906/112/23 судової земельно-технічної експертизи фахівця для встановлення складу сільськогосподарських та лісогосподарських угідь - кандидата сільськогосподарських наук, завідувача кафедри геодезії та землеустрою Поліського національного університету, сертифікованого інженера-землевпорядника - Кудрика Анатолія Порфировича.

Відповідно до п.2 ч.1 ст.228 та п.6 ч.1 ст.229 ГПК України, суд може з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи на час її проведення.

З огляду на те, що комплексна комісійна судова будівельно-технічна та оціночно-будівельна експертиза у справі №906/112/23 не є завершеною, з метою дотримання процесуальних строків, встановлених нормами ГПК України, суд вважає за необхідне зупинити провадження у справі №906/112/23 на час проведення судової експертизи.

Керуючись статтями 2, 13, 69, 102, 228, 229, 233-235 ГПК України, господарський суд

УХВАЛИВ:

1. Задовольнити клопотання ТОВ "Центр будівельних та земельних експертиз" вих.№1610/668 від 11.09.2023 про погодження строку виконання експертизи, залучення фахівців у справі №906/112/23.

2. Погодити ТОВ "Центр будівельних та земельних експертиз" строк проведення судової земельно-технічної експертизи у справі №906/112/23 у термін понад 90 календарних днів.

3. Залучити до виконання призначеної ухвалою Господарського суду Житомирської області від 24.08.2023 у справі №906/112/23 судової земельно-технічної експертизи фахівця для встановлення складу сільськогосподарських та лісогосподарських угідь - кандидата сільськогосподарських наук, завідувача кафедри геодезії та землеустрою Поліського національного університету, сертифікованого інженера-землевпорядника - Кудрика Анатолія Порфировича.

4. Задовольнити клопотання судового експерта Хомутовського М.В. про надання додаткових матеріалів, необхідних для вирішення питань, поставлених перед експертизою, у справі №906/112/23.

5. Надіслати Товариству з обмеженою відповідальністю "Центр будівельних та земельних експертиз" лист-запит Дочірнього підприємства "Звягельський лісгосп АПК" Житомирського обласного комунального агролісогосподарського підприємства "Житомироблагроліс" Житомирської обласної ради від 03.10.2023 №613; лист-відповідь Житомирської філії ДП «Науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» вих.№129-КН від 09.10.2023 та Технічний звіт по встановленню меж та виготовленню державних актів на право колективної власності і постійного користування землею сільськогосподарського акціонерного товариства «Світоч» Великомолодьківської сільської Ради народних депутатів Нов.-Волинського району Житомирської області.

6. Зобов`язати Дочірнє підприємство "Звягельський лісгосп АПК" Житомирського обласного комунального агролісогосподарського підприємства "Житомироблагроліс" Житомирської обласної ради здійснити попередню оплату проведення експертизи відповідно до виставленого ТОВ "Центр будівельних та земельних експертиз" рахунку-фактури №668 від 11.09.2023.

7. Провадження у справі№906/112/23 зупинити на період проведення судової земельно-технічної експертизи.

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення та може бути оскаржена в частині зупинення провадження у справі.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається: http://court.gov.ua/fair/sud5007/

Суддя Прядко О.В.

Друк:

1 - в справу

2 - Звягельській окружній прокуратурі (ЄСІТС);

- Житомирській обласній прокуратурі (ЄСІТС);

3 - позивачу Житомирська обласна рада (ЄСІТС)

4 - відповідачу Звягельська міська рада Житомирської області (ЄСІТС)

5 - третій особі (ЄСІТС) та представнику третьої особи Сачку А.В. (ЄСІТС).

6 - Товариству з обмеженою відповідальністю «ЦЕНТР БУДІВЕЛЬНИХ ТА ЗЕМЕЛЬНИХ ЕКСПЕРТИЗ» (вул. Миколи Лисенка, 16, офіс 6, м. Житомир, Житомирська обл., 10014, код 40104327) (рек.) + додаткові матеріали.

СудГосподарський суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення27.11.2023
Оприлюднено01.12.2023
Номер документу115268341
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин

Судовий реєстр по справі —906/112/23

Ухвала від 05.06.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Прядко О.В.

Ухвала від 28.05.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Прядко О.В.

Ухвала від 13.05.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Прядко О.В.

Ухвала від 29.04.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Прядко О.В.

Ухвала від 27.11.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Прядко О.В.

Ухвала від 22.11.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Прядко О.В.

Ухвала від 16.11.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Прядко О.В.

Ухвала від 30.10.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Сікорська Н.А.

Ухвала від 16.10.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Прядко О.В.

Ухвала від 09.10.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Прядко О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні