Ухвала
від 28.11.2023 по справі 916/1601/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

про залишення заяви про перегляд ухвали

за нововиявленими обставинами

без руху

"28" листопада 2023 р.м. Одеса Справа № 916/1601/20Господарський суд Одеської області у складі судді Грабован Л.І.,

дослідивши матеріали заяви Комунального підприємства Агрофірма Радгосп „Білозерський" про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами

по справі

за заявою кредитора: Комунального підприємства Агрофірма Радгосп „Білозерський"

до боржника: Колективного підприємства "Промжилбуд" (65045, м. Одеса, вул. Велика Арнаутська, буд. 76, офіс 4; код ЄДРПОУ 14117065)

про визнання банкрутом

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою підготовчого засідання суду від 28.07.2020р. (суддя - Лепеха Г.А.) відкрито провадження у справі про банкрутство Колективного підприємства "Промжилбуд" (далі - КП "Промжилбуд"); визнано грошові вимоги Комунального підприємства Агрофірма Радгосп „Білозерський" до КП "Промжилбуд" у сумі 2 856 269, 83 грн.; введено мораторій на задоволення вимог кредиторів; введено процедуру розпорядження майном КП "Промжилбуд"; розпорядником майна боржника призначено арбітражного керуючого Орлову Т.А.

Ухвалою попереднього засідання від 06.10.2020р. визнано вимоги кредиторів КП "Промжилбуд" з вказівкою розміру вимог та черговості їх задоволення.

Ухвалою Господарського суду Одеської області від 24.02.2021р. суддею Лепеха Г.А. заявлено самовідвід від розгляду справи № 916/1601/20 про банкрутство КП "Промжилбуд".

Ухвалою Господарського суду Одеської області від 02.03.2021р. справу прийнято до свого провадження суддею Грабован Л.І.

Постановою Господарського суду Одеської області від 14.05.2021р. визнано банкрутом КП "Промжилбуд", відкрито відносно нього ліквідаційну процедуру, ліквідатором банкрута призначено арбітражного керуючого Дудкіна Р.А.

Комунальне підприємство Агрофірма Радгосп „Білозерський" звернулося із заявою, яка сформована в системі «Електронний суд» 22.11.2023р. (вх. №3-843/23 від 23.11.2023р.), про перегляд судового рішення ухвали Господарського суду Одеської області від 28.07.2020р. у справі № 916/1601/20 за нововиявленими обставинами, у зв`язку з набранням законної сили рішення Господарського суду Одеської області від 23.10.2023р. по справі № 916/1601/20(916/3785/19), яким встановлено факт недійсності заяви КП «Промжилбуд» про зарахування зустрічних однорідних вимог від 08.08.2019р.; визнання грошових вимог Комунального підприємства «Агрофірма Радгосп «Білозерський» до КП «Промжилбуд» в сумі 13 514 237, 08 грн.; зобов`язання ліквідатора КП «Промжилбуд» арбітражного керуючого Дудкіна Р.А. включити грошові вимоги Комунального підприємства Агрофірма радгосп «Білозерський» до реєстру вимог кредиторів у справі №916/1601/20 про банкрутство КП «Промжилбуд» у розмірі 13 514 237, 08 грн. в четверту чергу.

До вказаної заяви додано: витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань; докази надсилання заяви ліквідатору банкрута.

Ч. 1 ст. 3 ГПК України передбачено, що судочинство в господарських судах здійснюється відповідно до Конституції України, цього Кодексу, Закону України "Про міжнародне приватне право", Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", а також міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України.

З 21.10.2019р. набрав чинності Кодекс України з процедур банкрутства.

Відповідно до ч. 2 Прикінцевих та перехідних положень Кодексу України з процедур банкрутства з дня введення в дію цього Кодексу визнано такими, що втратили чинність: Закон України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Ч. 1 ст. 2 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України. Застосування положень Господарського процесуального кодексу України та інших законодавчих актів України здійснюється з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Таким чином, суд застосовує норми Господарсько процесуального кодексу України та Кодексу України з процедур банкрутства.

Відповідно до ч. 1 ст. 320 ГПК України рішення, постанови та ухвали господарського суду, Вищого суду з питань інтелектуальної власності, якими закінчено розгляд справи, а також ухвали у справах про банкрутство (неплатоспроможність), які підлягають оскарженню у випадках, передбачених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", що набрали законної сили, можуть бути переглянуті за нововиявленими або виключними обставинами.

Ч. 1 ст. 322 ГПК України передбачено, що заяви про перегляд судових рішень за нововиявленими або виключними обставинами за формою і змістом повинні відповідати вимогам цього Кодексу щодо оформлення позовних заяв до суду першої інстанції.

Згідно ч. 2 ст. 322 ГПК України у заяві про перегляд судових рішень за нововиявленими або виключними обставинами зазначаються: 1) найменування суду, якому адресується заява, номер справи; 2) повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) (для фізичних осіб) заявника, його місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України, реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серія паспорта (для фізичних осіб - громадян України), номери засобів зв`язку та адреса електронної пошти (за наявності), відомості про наявність або відсутність електронного кабінету; 3) інші учасники справи; 4) судове рішення, про перегляд якого подано заяву; 5) нововиявлені або виключні обставини, якими обґрунтовується вимога про перегляд судового рішення, і дата їх відкриття або встановлення; 6) посилання на докази, що підтверджують наявність нововиявлених або виключних обставин.

Відповідно до ч. 3 ст. 322 ГПК України до заяви додаються: 1) документи, що підтверджують надсилання іншим учасникам справи копій заяви та доданих до неї документів з урахуванням положень статті 42 цього Кодексу; 2) документ про сплату судового збору; 3) докази, що підтверджують наявність нововиявлених або виключних обставин; 4) документ, який підтверджує повноваження представника особи, яка подає заяву, - якщо заява підписана таким представником; 5) клопотання особи про витребування копії рішення міжнародної судової установи, юрисдикція якої визнана Україною, в органу, відповідального за координацію виконання рішень міжнародної судової установи, якщо її немає у розпорядженні особи, яка подала заяву, - у разі подання заяви про перегляд судового рішення з підстави, передбаченої пунктом 2 частини третьої статті 320 цього Кодексу; 6) у разі пропуску строку на подання заяви - клопотання про його поновлення.

Сторони у справі про банкрутство у відповідності до ст. 1 Кодексу України з процедур банкрутства - це конкурсні кредитори (представник комітету кредиторів), забезпечені кредитори, боржник (банкрут).

Учасники у справі про банкрутство згідно ст. 1 Кодексу України з процедур банкрутства - це сторони, арбітражний керуючий, державний орган з питань банкрутства, Фонд державного майна України, Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку, представник органу місцевого самоврядування, представник працівників боржника, уповноважена особа засновників (учасників, акціонерів) боржника, а також у випадках, передбачених цим Кодексом, інші учасники справи про банкрутство, щодо прав або обов`язків яких існує спір.

Учасниками у даній справі є кредитори: Комунальне підприємство Агрофірма радгосп «Білозерський», ОСОБА_1 , СТОВ „Енограй", ОСОБА_2 та ліквідатор банкрута арбітражний керуючий Дудкін Р.А.

Однак, у поданій заяві зазначено лише ліквідатора банкрута арбітражного керуючого Дудкіна Р.А.

На підтвердження надсилання заяви про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами Комунальним підприємством Агрофірма Радгосп „Білозерський" надано докази її надсилання лише ліквідатору банкрута арбітражному керуючому Дудкіну Р.А.

Таким чином, Комунальним підприємством Агрофірма Радгосп „Білозерський" не надано доказів надсилання заяви всім учасникам справи.

Згідно ч.2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір» за подання до господарського суду заяви про перегляд судового рішення у зв`язку з нововиявленими обставинами ставка судового збору - 150 відсотків ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви, іншої заяви і скарги.

Комунальне підприємство Агрофірма Радгосп „Білозерський" просить переглянути судове рішення за нововиявленими обставинами, а саме ухвалу Господарського суду Одеської області від 28.07.2020р., якою відкрито провадження у справі про банкрутство КП "Промжилбуд" та за подання якої був сплачений судовий збір в розмірі 21 020 грн.

Отже, відповідно до вимог Закону України "Про судовий збір", розмір судового збору, який заявник має сплатити за подання до господарського суду заяви про перегляд судового рішення у зв`язку з нововиявленими обставинами складає 31 530 грн.

Однак, доказів сплати судового збору за подання заяви про перегляд судового рішення у зв`язку з нововиявленими обставинами заявником не надано.

У заяві про перегляд судового рішення заявник вказує, що в даному випадку нововиявленими обставинами, встановленими судовим рішенням Господарського суду Одеської області від 23.10.2023р. по справі №916/1601/20 (916/3785/19), є недійсність заяви КП «Промжилбуд» про зарахування зустрічних однорідних вимог від 08.08.2019р., однак відповідних доказів не надано.

Таким чином, заявником до заяви про перегляд судового рішення не додано доказів, що підтверджують наявність нововиявлених обставин.

Ч. 3 ст. 323 ГПК України передбачено, що до заяви про перегляд судового рішення за нововиявленими чи виключними обставинами, яка не оформлена відповідно до вимог статті 322 цього Кодексу, а також подана особою, яка відповідно до частини шостої статті 6 цього Кодексу зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його, застосовуються положення статті 174 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 1 ст. 174 ГПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Згідно ч. 2 ст. 174 ГПК України в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Приймаючи до уваги те, що у заяві про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами не зазначено всіх учасників справи, та до неї не додано доказів її надсилання всім учасникам справи, не додано доказів сплати судового збору, доказів, що підтверджують наявність нововиявлених обставин, суд залишає заяву Комунального підприємства Агрофірма Радгосп „Білозерський" про перегляд судового рішення без руху.

Ч. 4 ст. 174 ГПК України передбачено, що якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Керуючись ст.ст. 174, 321, 322, 323 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1.Залишити без руху заяву Комунального підприємства Агрофірма Радгосп „Білозерський" про перегляд судового рішення.

2.Зобов`язати Комунальне підприємство Агрофірма Радгосп „Білозерський" надати у десятиденний строк з дня вручення ухвали про залишення заяви про перегляд ухвали за нововиявленими обставинами без руху, заяву про усунення недоліків,

в якій зазначити всіх учасників справи,

та до якої має бути додано:

докази надсилання заяви про перегляд судового рішення всім учасникам справи;

докази сплати судового збору;

докази, що підтверджують наявність нововиявлених обставин (рішення Господарського суду Одеської області від 23.10.2023р. по справі №916/1601/20 (916/3785/19); заява КП «Промжилбуд» про зарахування зустрічних однорідних вимог від 08.08.2019р., висновок експерта).

Копію ухвали надіслати на електронну адресу: КП Агрофірма радгосп "Білозерський" (agrofirmabl@ukr.net).

Суддя Л.І. Грабован

Дата ухвалення рішення28.11.2023
Оприлюднено01.12.2023
Номер документу115271016
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Визнання договорів (правочинів) недійсними купівлі-продажу поставки товарів, робіт, послуг

Судовий реєстр по справі —916/1601/20

Ухвала від 13.05.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

Ухвала від 14.05.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

Ухвала від 24.04.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

Ухвала від 10.04.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

Ухвала від 10.04.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

Ухвала від 29.01.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

Рішення від 22.12.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

Ухвала від 19.12.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

Ухвала від 14.12.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

Ухвала від 14.12.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні