Ухвала
від 20.11.2023 по справі 922/2964/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

"20" листопада 2023 р.м. ХарківСправа № 922/2964/23

Господарський суд Харківської області у складі:

судді: Яризька В.О.

при секретарі судового засідання : Трофименко С.В.

розглянувши заяву ТОВ "FOC TUBA LTD" про припинення повноважень керівника або органу управління у справі

за заявоюТовариства з обмеженою відповідальністю "Тубний завод" доТовариства з обмеженою відповідальністю "Спецобладнання-2018" про визнання банкрутом за участю розпорядника майна арбітражної керуючої Філатової В.К.

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою суду від 24.07.2023відкрито провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Спецобладнання-2018", код ЄДРПОУ 42124334; введено процедуру розпорядження майном боржника; призначено розпорядником майна боржника арбітражну керуючу Філатову Вікторію Костянтинівну (свідоцтво №557від 19.03.13); попереднє засідання господарського суду призначенона 18.09.2023.

Ухвалою суду від 18.09.2023 визначено розмір та перелік визнаних судом вимог кредиторів, що підлягають внесенню розпорядником майна до реєстру вимог кредиторів Товариства з обмеженою відповідальністю "Спецобладнання-2018", а саме:

- Товариства з обмеженою відповідальністю "Тубний завод" в сумі 1 161 899,37 грн, 26840,00 грн. сплаченого судового збору за звернення із заявою про відкриття провадження у справі про банкрутство у даній справі, 60300,00 грн. витрат, пов`язаних із розглядом цієї справи (авансовий платіж згідно ст. 34 Кодексу України з процедур банкрутства.

- товариства з обмеженою відповідальністю "ТК Антарес" до боржника у сумі основного боргу 4832318,00 грн. та судовий збір за подачу заяви з грошовими вимогами у розмірі 5368,00 грн.

- товариства з обмеженою відповідальністю "FOC TUBA LTD" до боржника у сумі основного боргу 4850000,00 грн. та судовий збір за подачу заяви з грошовими вимогами у розмірі 5368,00 грн.

Зобов`язано розпорядника майна включити визнані вимоги кредиторів до реєстру вимог кредиторів у відповідності до вимог Кодексу України з процедур банкрутства; зобов`язано розпорядника майна в десятиденний строк з дня винесення ухвали відповідно до ст. 48 Кодексу України з процедур банкрутства організувати та провести збори кредиторів та комітету кредиторів, визначивши час та місце проведення зборів кредиторів та комітету кредиторів; зобов`язано розпорядника майна надати суду протокол зборів кредиторів боржника, на яких обрати комітет кредиторів, прийняти рішення щодо схвалення плану санації боржника або щодо звернення до господарського суду з клопотанням про введення наступної процедури у справі про банкрутство, а також надати протокол зборів комітету кредиторів, на яких вирішити питання щодо призначення ліквідатора або керуючого санацією боржника; призначено підсумкове засідання на 06.11.2023.

Ухвалою суду від 06.11.2023, яка занесена до протоколу судового засідання, підсумкове засідання відкладено на 20.11.2023.

08.11.2023 до суду через кабінет системи "Електронний суд" від кредитора ТОВ "FOC TUBA LTD" надійшла заява про припинення повноважень керівника або органу управління, в якому заявник просить суд припинити повноваження Звєрєва Федора Олексійовича у якості керівника ТОВ "Спецобладнання-2018" (код ЄДРПОУ: 42124334) та покласти обов`язки керівника ТОВ "Спецобладнання-2018" (код ЄДРПОУ: 42124334) на розпорядника майна ТОВ "Спецобладнання-2018" арбітражного керуючого Філатову Вікторію Костянтинівну (свідоцтво №557 від 19.03.13, адреса : 61039, м. Харків, провулок Океанський, будинок 9).

Подану заяву кредитор обґрунтовує тим, що керівник боржника Звєрєв Федір Олексійович свідомо порушує законодавства та не надає ГУ ДПС у Харківській області до перевірки первинні документи боржника, які мають підтвердити фінансову звітність. Перешкоджання керівником боржника у проведенні податкової перевірки ТОВ "Спецобладнання-2018" та відсутність доступу до первинних документів боржника істотно порушує права ТОВ "Foc Tuba Ltd" як кредитора з найбільшими вимогами до боржника та думку заявника ставить під величезний сумнів достовірність інформації, яка викладена у звіті про діяльність розпорядника майна станом на 19.10.2023 року.

Ухвалою суду від 13.11.2023 заяву ТОВ "FOC TUBA LTD" про припинення повноважень керівника або органу управління призначено до розгляду в судовому засіданніна 20.11.2023.

16.11.2023 до суду від голови комітету кредиторів ТОВ "Тубний завод" надійшло клопотання, в якому останній повідомляє, що зборами кредиторів ТОВ "Спецобладнання-2018" було прийнято рішення, у зв`язку із відсутністю майна та грошових коштів у боржника, про введення наступної судової процедури у справі про банкрутство ТОВ "Спецобладнання-2018" ліквідації та призначення ліквідатором боржника арбітражну керуючу Філатову В.К. Отже, всі повноваження органу управління боржника будуть припинені та перейдуть до ліквідатора. Таким чином вважає дане клопотання недоцільним та таким, що призведе лише до затягування процедури розпорядження майном боржника.

Кредитор - ТОВ "Foc Tuba Ltd" в судове засідання не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи був повідомлений у встановленому законом порядку. Ухвала від 13.11.2023 була направлена ТОВ "Foc Tuba Ltd" до його електронного кабінету та доставлена 13.11.2023, про що свідчить довідка про доставку електронного листа.

Присутній в судовому засіданні розпорядник майна надала відзив на клопотання ТОВ "Foc Tuba Ltd", в якому вона просить суд відмовити в його задоволенні, оскільки зазначає, що ТОВ "Foc Tuba Ltd" не доведено будь-яких фактів вчинення керівником боржника дій, що порушують права та законні інтереси боржника або кредиторів, а також не доведено факти створення перешкод діям розпорядника майна. Також повідомляє, що згідно із даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань Звєрєв Ф.О. не є керівником боржника, а є засновником ТОВ "Спецобладнання-2018", проте нормами КузПБ не передбачено припинення повноважень та прав засновника боржника в справах про банкрутство.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення розпорядника майна, суд зазначає наступне.

Відповідно до ч. 1 ст. 40 Кодексу України з процедур банкрутства, у процедурі розпорядження майном за клопотанням розпорядника майна, сторін або інших учасників справи про банкрутство, що містить підтверджені відомості про перешкоджання керівником або органом управління боржника виконанню повноважень розпорядника майна, невжиття заходів щодо забезпечення збереження майна боржника, а також про вчинення ними дій, що порушують права та законні інтереси боржника або кредиторів, господарський суд має право припинити повноваження керівника або органу управління боржника та покласти виконання його обов`язків на розпорядника майна.

Згідно з ч. 12 ст. 44 Кодексу України з процедур банкрутства, повноваження керівника боржника та виконавчих органів його управління, покладені на них відповідно до законодавства чи установчих документів, можуть бути припинені в разі, якщо ними не вживаються заходи щодо забезпечення збереження майна боржника, створюються перешкоди діям розпорядника майна чи допускаються інші порушення законодавства.

У разі виявлення обставин, передбачених абзацом першим цієї частини, за клопотанням кредиторів або інших учасників справи ухвалою господарського суду повноваження керівника та виконавчих органів управління боржника припиняються, а виконання відповідних обов`язків тимчасово покладається на розпорядника майна до призначення в порядку, визначеному законодавством та установчими документами, нового керівника боржника та виконавчих органів управління боржника.

Згідно позиції Верховного суду України, яка викладена в Постанові від 09 листопада 2022 року по cправі № 910/6210/20, припинення повноважень керівника боржника за ухвалою суду на підставі частини 2 статті 40 КУзПБ можливе лише у випадку, коли вчинення вказаних дій підтверджується відповідними доказами. При цьому підставою для припинення повноважень керівника боржника може бути, зокрема, перешкоджання керівником виконанню повноважень розпорядника майна та вчинення дій, що порушують права та законні інтереси боржника або кредиторів, що передбачає здійснення лише умисних дій керівником боржника, спрямованих на досягнення відповідного протиправного результату, що виключається у разі неможливості надання інформації та документів на вимогу арбітражного керуючого з поважних причин. Наявність відповідних підстав для припинення повноважень керівника боржника повинна довести особа, яка заявляє відповідне клопотання.

В поданій до суду заяві кредитором ТОВ "Foc Tuba Ltd" не було додано чи доведено будь-яких фактів вчинення керівником боржника умисних дій, що порушують права та законні інтереси боржника або кредиторів, чи не вжиття заходів щодо забезпечення збереження майна боржника, а також не доведено факти створення перешкод діям розпорядника майна

До того ж, як зазначає розпорядник майна арбітражна керуюча Філатова В.К. у поданому до суду відзиву, нею виконано всі вимоги, передбачені ст. 44 Кодексу України з процедур банкрутства, підготовлено та надано на затвердження суду звіт про проведену процедуру розпорядження майном боржника ТОВ "Спецобладнання-2018", до звіту додані всі документи та докази щодо проведення процедури.

Крім того, як вбачається з матеріалів справи, кредитор ТОВ "FOC TUBA LTD" не скористався своїм правом та не прийняв участь в зборах кредиторів, які проводилися шляхом опитування в порядку встановленому законом, не приймав участі в розгляді та затвердженні кредиторами звіту розпорядника майна.

Разом із тим, розпорядником майна перед проведенням зборів було направлено всім кредиторам, в тому числі ТОВ "FOC TUBA LTD", звіт про виконану роботу та інші документи. Жодних зауважень, заперечень чи іншої думки від кредитора не надходило.

Також суд звертає увагу на те, що за актуальною інформацією з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, що міститься на офіційному веб-сайті Міністерства юстиції України, керівником боржника є Завалішин Артем Ігорович.

Згідно до ст.10 Закону України "Про державну реєстрацію фізичних осіб- підприємців та юридичних осіб" визначено, що якщо документи та відомості, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, внесені до нього, такі документи та відомості вважаються достовірними і можуть бути використані у спорі з третьою особою.

Звєрєв Федір Олексійович, який зазначений в заяві ТОВ "FOC TUBA LTD" є засновником ТОВ "Спецобладнання-2018", проте нормами Кодексу України з процедур банкрутства, не передбачено припинення повноважень та прав засновника боржника в справах про банкрутство.

Враховуючи вищевикладене, суд не вбачає правових підстав для задоволення заяви ТОВ "FOC TUBA LTD" про припинення повноважень керівника або органу управління та відмовляє в її задоволенні.

Керуючись статтями 44-47 Кодексу України з процедур банкрутства, статтями 233-235 ГПК України, суд

УХВАЛИВ:

Відмовити в задоволенні заяви ТОВ "FOC TUBA LTD" про припинення повноважень керівника або органу управління.

Ухвала набирає законної сили з моменту її постановлення.

Ухвала може бути оскаржена до Східного апеляційного господарського суду протягом десяти днів з дати складення повного тексту ухвали

Повний текст ухвали складено 27.11.2023 .

Суддя Яризько В.О.

СудГосподарський суд Харківської області
Дата ухвалення рішення20.11.2023
Оприлюднено01.12.2023
Номер документу115271217
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи про банкрутство, з них: банкрутство юридичної особи

Судовий реєстр по справі —922/2964/23

Ухвала від 08.04.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Аюпова Р.М.

Постанова від 20.11.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Яризько В.О.

Ухвала від 20.11.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Яризько В.О.

Ухвала від 20.11.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Яризько В.О.

Ухвала від 15.11.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Яризько В.О.

Ухвала від 13.11.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Яризько В.О.

Ухвала від 06.11.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Яризько В.О.

Ухвала від 18.09.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Яризько В.О.

Ухвала від 18.09.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Яризько В.О.

Ухвала від 18.09.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Яризько В.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні