Ухвала
від 29.11.2023 по справі 420/8506/23
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 420/8506/23

У Х В А Л А

29 листопада 2023 року м.Одеса

Одеський окружний адміністративний суд у складі головуючої Дубровної В.А, розглянувши в порядку письмового провадження окреме процесуальне питання в адміністративній справі за позовною заявою Товариства з обмеженою відповідальністю Глобал Транспорт Солюшнз до Головного управління ДПС в Одеській області про визнання протиправним та скасування рішення та зобов`язання вчинити певні дії,

встановив:

До суду з позовом звернулось Товариство з обмеженою відповідальністю Глобал Транспорт Солюшнз (далі - позивач) до Головного управління ДПС в Одеській області (далі відповідач, ГУ ДПС в Одеській області), в якому з урахуванням заяви від 01.05.2023 р. про уточнення позовних вимог, просить:

- визнати протиправним та скасувати рішення про відповідність/невідповідність платника податку на додану вартість критеріям ризиковості платника податку №7578 від 16.01.2023 року

- зобов`язати Головне управління ДПС в Одеській області виключити ТОВ Глобал Транспорт Солюшнз з переліку сумнівних підприємств.

Ухвалою суду від 25.04.2023 року відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін (у письмовому провадженні) відповідно до частини 5 статті 262 КАС України, якою передбачено, що суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої зі сторін про інше.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що наявні у справі письмові докази уможливлюють прийняти законне та обґрунтоване рішення з огляду на таке.

Відповідно змісту позовних вимог предметом оскарження у даній справі є рішення Комісії ГУ ДПС в Одеській області з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних ( далі - Комісія ГУ ДПС в Одеській області) про відповідність ТОВ Глобал Транспорт Солюшнз критеріям ризиковості платника податку, прийнятого за результатами розгляду подання інформації та копій документів щодо невідповідності платника податку критеріям ризиковості на рішення № 870 від 19.01.2023 р., відповідно до пункту 6 Порядку зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затвердженого постановою Кабінетом Міністрів України від 11.12.2019 р. № 1165 ( далі Порядок № 1165)

На обґрунтування вказаних позовних вимог позивач зазначає, що у січні 2022 року отримав рішення про відповідність/невідповідність платника податку на додану вартість критеріям ризиковості платника податку № 4359, в якому зазначається, що у податкових органів наявна інформація, яка стала відома у процесі поточної діяльності при реалізації докладених на контролюючі органи завдань та функцій, що визначає ризиковість здійснення господарської операції, зазначеної в поданій на реєстрацію податковій накладній. Не погоджуючись з отриманим рішенням, ТОВ «Глобал Транспорт Солюшнз» 09.01.2023 року подало повідомлення про подання інформації та копій документів щодо невідповідності платника податку критеріям ризиковості платника податку № 1 та направило документи, які підтверджують наявність орендованих офісних та складських приміщень, а також копії повідомлень про прийняття на роботу працівників та інші документи в кількості 50 шт. Однак, 16.01.2023 року ТОВ «Глобал Транспорт Солюшнз» отримало рішення про відповідність/невідповідність платника податку на додану вартість критеріям ризиковості платника податку № 7578, що стало підставою звернення до суду.

З наданого відповідачем відзиву на позов, суду стало відмово, що рішенням Комісії ГУ ДПС у м. Києві з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН від 08.12.2021 №219311 ТОВ «Глобал Транспорт Солюшнз» включено до Переліку ризикових платників податків відповідно до п. 8 Критеріїв ризиковості платника податку на додану вартість, визначених Постановою №1165. За результатами отриманих від позивача інформації та копій відповідних документів від 29.12.2021 № 1 комісією Головного управління ДПС у м. Києві прийнято рішення від 12.01.2022 № 4359 про відповідність ТОВ «Глобал Транспорт Солюшнз» критеріям ризиковості. В подальшому, отримавши від ТОВ «Глобал Транспорт Солюшнз» інформацію та копій відповідних документів від 09.01.2023 р. № 1, комісією Головного управління ДПС в Одеській області прийнято рішення від 16.01.2023 №7578 про відповідність ТОВ «Глобал Транспорт Солюшнз» критеріям ризиковості платника податку, яке оскаржується в даній справі.

На підтвердження вказаних обставин разом з відзивом відповідачем надано копії рішень Комісії ГУ ДПС у м. Києві з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН від 08.12.2021 № 219311 та від 12.01.2022 № 4359, оскаржуване рішення Комісії ГУ ДПС в Одеській області рішення від 16.01.2023 №7578 та витяг з Протоколу засідання до Комісії ГУ ДПС в Одеській області про розгляд матеріалів на включення з переліку ризикових.

Питання відповідності/невідповідності платника податку критеріям ризиковості платника податку розглядається комісією регіонального рівня регулюються пунктом 6 Порядку № 1165, яким передбачено, зокрема, у разі отримання рішення про відповідність критеріям ризиковості платника податку платник податку має право подати на розгляд комісії регіонального рівня інформацію та копії відповідних документів, що свідчать про невідповідність платника податку критеріям ризиковості платника податку. Інформація та копії документів подаються платником податку до ДПС в електронній формі засобами електронного зв`язку з урахуванням вимог Законів України Про електронні документи та електронний документообіг, Про електронні довірчі послуги та Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами, затвердженого Мінфіном.

Комісією регіонального рівня розглядається питання виключення платника податку з переліку платників, які відповідають критеріям ризиковості платника податку, у разі виявлення обставин та/або отримання інформації, що свідчать про невідповідність платника податку критеріям ризиковості платника податку, та/або отримання інформації та копій відповідних документів від платника податку, що свідчать про невідповідність платника податку критеріям ризиковості платника податку.

Відповідно до частин 2, 3 ст. 73 КАС України предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення. Сторони мають право обґрунтовувати належність конкретного доказу для підтвердження їхніх вимог або заперечень.

Кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу. ( частина 1 ст. 77 КАС України)

Суб`єкт владних повноважень повинен подати суду всі наявні у нього документи та матеріали, які можуть бути використані як докази у справі. (абзац другий частини другої статті 77 КАС України)

Разом з тим матеріали справи не містять доказів, які підтверджують або спростовують обставини, викладені у позові та відзиві на позов, зокрема, докази надсилання позивачем до податкового органу та відповідно отримання відповідачем Інформації та копій документів від 09.01.2023 р. № 1, за результатами розгляду яких було прийнято оскаржуване рішення.

Частиною 4 статті 9 КАС України визначено, що суд вживає визначені законом заходи, необхідні для з`ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

З огляду на вказане, суд вважає за необхідне витребувати у сторін додаткові докази.

Якщо учасник справи без поважних причин не надасть докази на пропозицію суду для підтвердження обставин, на які він посилається, суд вирішує справу на підставі наявних доказів. ( частина 6 ст. 77 КАС України).

Процедурні питання, пов`язані з рухом справи в суді першої інстанції, клопотання та заяви осіб, які беруть участь у справі, питання про відкладення розгляду справи, оголошення перерви, зупинення або закриття провадження у справі, залишення заяви без розгляду, а також в інших випадках, передбачених цим Кодексом, вирішуються судом шляхом постановлення ухвал (ч. 2 ст. 241 КАС України).

Керуючись ст. ст. 241, 257, 262 КАС України, суд -

ухвалив:

Зобов`язати Головне управління ДПС в Одеській області надати суду належним чином засвідчені копії наступних документів:

- повідомлення № 1 від 09.01.2023 року про подання інформації та копій документів щодо невідповідності платника податку критеріям ризиковості платника податку з доказами його отримання;

- перелік документів, доданих до вказаного повідомлення № 1 від 09.01.2023 року з доказами їх отримання;

- письмові пояснення з доказами та нормативно-правовим обґрунтуванням підстав розгляду комісією ГУ ДПС в Одеській області документів, поданих 09.01.2023 року ТОВ «Глобал Транспорт Солюшнз» на рішення Комісії ГУ ДПС у м. Києві від 12.01.2022 № 4359 про відповідність платника податків критеріям ризиковості.

Зобов`язати ТОВ «Глобал Транспорт Солюшнз» надати суду докази електронної доставки до податкового органу Інформації та копії документів, поданих 09.01.2023 року щодо невідповідності платника податку критеріям ризиковості платника податку, на рішення Комісії ГУ ДПС у м. Києві № 870 від 19.01.2023 р. ( документ довільного формату з назвою документа, квитанцію про його доставку тощо).

Витребувані документи надати суду до 06 грудня 2023 року, в тому числі шляхом направлення їх на електронну адресу суду (inbox@adm.od.court.gov.ua.).

Копію ухвали направити сторонам у справі.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення на неї можуть бути викладені в апеляційній скарзі на рішення суду, прийняте за результатами розгляду справи.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя В.А. Дубровна

СудОдеський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення29.11.2023
Оприлюднено01.12.2023
Номер документу115277160
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи з приводу адміністрування податків, зборів, платежів, а також контролю за дотриманням вимог податкового законодавства, зокрема щодо реалізації податкового контролю

Судовий реєстр по справі —420/8506/23

Ухвала від 12.08.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Юрченко В.П.

Ухвала від 22.07.2024

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Вербицька Н.В.

Ухвала від 09.07.2024

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Вербицька Н.В.

Ухвала від 08.04.2024

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Вербицька Н.В.

Ухвала від 25.03.2024

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Вербицька Н.В.

Ухвала від 05.03.2024

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Вербицька Н.В.

Ухвала від 05.03.2024

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Вербицька Н.В.

Рішення від 30.01.2024

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Дубровна В.А.

Ухвала від 04.12.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Дубровна В.А.

Ухвала від 29.11.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Дубровна В.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні