Рішення
від 28.11.2023 по справі 935/1899/23
КОРОСТИШІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Коростишівський районний суд Житомирської області

Справа № 935/1899/23

Провадження № 2/935/508/23

РІШЕННЯ

Іменем України

28 листопада 2023 року м.Коростишів

Коростишівський районний суд Житомирської області в складі:

головуючого - судді Янчук В.В.,

з секретарем судових засідань - Кумечко С.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Коростишів цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Старосілецької сільської ради, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,-

УСТАНОВИВ:

Позивач звернулась до суду з вказаним позовом до Старосілецької сільської ради, про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини.

В обґрунтування позовних вимог ОСОБА_1 вказала, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла мати позивача ОСОБА_6 . Після смерті матері спадкова справа не була заведена, у зв`язку з тим, що позивач є єдиною спадкоємницею і після смерті мами вступила у володіння спадковим майном. Після звернення до сільської ради дізналась про те, що мама залишила заповіт, посвідчений секретарем Кам"янобрідської сільської ради Коростишівського району Житомирської області 11 березня 2000 року, зареєстрований у реєстрі за №22. Відповідно до змісту заповіту, належне їй майно, а також приватизовану земельну ділянку мати заповіла ОСОБА_1 . Заповіт не змінено і не скасовано. Згодом виявила і державний акт на право власності на земельну ділянку серії ЯА № 146885 від 12 листопада 2004 року, за яким ОСОБА_6 володіла на праві власності земельною ділянкою, площею 2,4147 га , кадастровий номер 1822582400:05:000:0042. Позивач звернулась до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини, однак отримала постанову про відмову у вчиненні нотаріальних дій, у зв`язку з пропуском строку для звернення із заявою про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_6 .

Позивач зазначає, що пропустила строк звернення до нотаріуса з поважних причин, а тому просить надати їй додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини протягом одного місяця, після смерті ОСОБА_6 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Ухвалою Коростишівського районного суду Житомирської області від 20.06.2023 відкрито провадження у справі в порядку загального позовного провадження та призначено підготовче засідання.

Ухвалою Коростишівського районного суду Житомирської області від 10.08.2023 до участі в справі залучено співвідповідачів: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 .

Ухвалою Коростишівського районного суду Житомирської області від 06.10.2023 закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду по суті.

В судове засідання позивач ОСОБА_1 не з`явилась, про час та місце розгляду справи повідомлена належним чином, на адресу суду подала заяву, відповідно до якої, позовні вимоги підтримує в повному обсязі та просить їх задовольнити, а розгляд справи проводити без її участі.

Відповідач Старосілецька сільська рада в судове засідання свого представника не направили, про час та місце розгляду справи повідомлені належним чином. На адресу суду направили заяву, відповідно до якої просили здійснювати розгляд справи у відсутність їх представника, позовні вимоги підтримують та просять їх задовольнити.

Співвідповідач ОСОБА_5 в судове засідання не з`явилась, про час та місце розгляду справи повідомлена належним чином. На адресу суду направила заяву, про розгляд справи у її відсутність. Позов підтримує та просить його задовольнити.

Співвідповідач ОСОБА_2 в судове засідання не з`явилась, про час та місце розгляду справи повідомлена належним чином. На адресу суду направила заяву, про розгляд справи у її відсутність, щодо позовних вимог не заперечує.

ОСОБА_3 в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином. На адресу суду направив заяву, про розгляд справи у його відсутність, не заперечує щодо позовних вимог.

ОСОБА_4 в судове засідання не з`явилась, про час та місце розгляду справи повідомлена належним чином. У підготовчому засіданні позовні вимоги визнала в повному обсязі та не заперечила щодо їх задоволення. Відзив відносно позовних вимог не подавала, заяв та клопотань не надходило.

Оскільки сторони в судове засідання не з`явились, відповідно до ч. 2ст. 247 ЦПК України, фіксація судового засідання з допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Виходячи з наведеного, суд вважає, що рішення у справі можливо ухвалити за відсутності сторін, що відповідає положенню частини 3 статті 211 ЦПК України.

Суд, розглянувши заяви по суті справи сторін, матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду і вирішення справи по суті, дійшов до наступного висновку.

Судом встановлено, що ОСОБА_6 , померла ІНФОРМАЦІЯ_2 і вказана обставина підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 (а.с.8).

Ступінь родинних відносин позивача ОСОБА_1 та померлої ОСОБА_6 , як дочки та матері підтверджується матеріалами справи, а саме: копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 (а.с.9), копією свідоцтва про укладення шлюбу серії НОМЕР_3 (а.с.10).

ОСОБА_6 є власником земельної ділянки площею 2,4147 га кадастровий номер 1822582400:05:000:0042, цільове призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Кам"янобрідської сільської ради, і вказана обставини підтверджується копією державного акта серії ЯА № 146885 (а.с.13)

Як вбачається з заповіту, що посвідчений секретарем Кам`янобрідської сільської ради Коростишівського району Житомирської області, 11.03.2000 р., зареєстрований в реєстрі за № 22, ОСОБА_6 заповіла на випадок своєї смерті все майно з чого б воно не складалося і на що за законом матиме право, а також на приватизовану земельну ділянку ОСОБА_1 . Заповіт на день смерті ОСОБА_6 не змінено і не скасовано ( а.с.12).

ОСОБА_6 до дня смерті була зареєстрована та проживала за адресою: АДРЕСА_1 . Разом з нею за цією адресою ніхто не був зареєстрований і не проживав. Вказана обставина підтверджується копією довідки № 64 від 14.06.2023 Старосілецької сільської ради Житомирського району Житоирської області ( а.с.11).

Постановою приватного нотаріуса Коростишівського районного нотаріального округу Мошковської З.І. від 15.09.2020 за № 434/02-31 року позивачу відмовлено у вчиненні нотаріальної дії -видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом на земельну ділянку площею 2,4147 га кадастровий номер 1822582400:05:000:0042, яка знаходиться на території Кам"янобрідської сільської ради Коростишівського району Житомирської області, у зв`язку з пропуском встановленого ст.ст. 1268-1270 Цивільного кодексу України строку для подачі заяви про прийняття спадщини (а.с.15)

Відповідно до ч.3ст.1272 ЦК Україниза позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Згідно роз`яснень, викладених у п.24 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику у справах про спадкування» № 7 від 30.05.2008 року, особа, яка не прийняла спадщину в установлений законом строк, може звернутися до суду з позовною заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини відповідно до частини третьої статті 1272 ЦК. Вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Враховуючи обставини на які посилається позивач в своєму позові, є спадкоємцем за заповітом після смерті матері ОСОБА_6 , інші спадкоємці до нотаріальної контори з заявами не звертались, в межах заявлених позовних вимог до відповідачів та визнання останніми позовних вимог суд вважає, що зазначені позивачем обставини є поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини та за можливе визначити їй додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини після смерті матері ОСОБА_6 яка померла, ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Таким чином, суд вважає необхідним позов ОСОБА_1 задовольнити.

Враховуючи викладене, на підставіст.1272 ЦК України, керуючись ст.ст. 263-265 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Позов задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , додатковий строк для подачі заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_6 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 , терміном в один місяць з дня набрання рішенням суду законної сили.

Апеляційна скарга на рішення може бути подана до Житомирського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його ухвалення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, або у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Повне рішення суду складено: 28 листопада 2023 року.

Сторони у справі:

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , місце проживання: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків- НОМЕР_4 .

Відповідач:

Старосілецькасільська рада, місце знаходження Житомирська область, Житомирський район, с. Старосільці, вул. Центральна, буд.20-А, код ЄДРПОУ - 04348705.

Співвідповідачі:

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , місце проживання: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_5 .

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , місце проживання: АДРЕСА_3 , реєстраційний номер облікової картки платника податків- НОМЕР_6 .

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , місце проживання: АДРЕСА_4 , реєстраційний номер облікової картки платника податків- НОМЕР_7 .

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , місце проживання: АДРЕСА_5 , реєстраційний номер облікової картки платника податків в матеріалах справи відсутній.

Суддя В.В. Янчук

СудКоростишівський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення28.11.2023
Оприлюднено01.12.2023
Номер документу115282442
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —935/1899/23

Рішення від 28.11.2023

Цивільне

Коростишівський районний суд Житомирської області

Янчук В. В.

Ухвала від 06.10.2023

Цивільне

Коростишівський районний суд Житомирської області

Янчук В. В.

Ухвала від 10.08.2023

Цивільне

Коростишівський районний суд Житомирської області

Янчук В. В.

Ухвала від 20.06.2023

Цивільне

Коростишівський районний суд Житомирської області

Янчук В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні