Рішення
від 29.11.2023 по справі 345/4823/23
КАЛУСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №345/4823/23

Провадження № 2/345/1226/2023

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

29.11.2023 року м. Калуш

Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області в складі:

головуючого судді Гапоненко Р.В.

секретаря Баран В.В.

розглянувши у відкритомусудовому засіданнів залісуду вмісті Калушів порядкузагального позовногопровадження справуза позовом ОСОБА_1 до Войнилівської селищної ради про визнання права власності на спадкове майно в порядку спадкування за заповітом, суд

в с т а н о в и в :

Позивачка звернуласядо судуз вищенаведенимпозовом.Свої вимогимотивує тим,що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 , яка проживала в АДРЕСА_1 . 25.10.2012 року ОСОБА_2 склала заповіт, згідно якого все своє майно, що буде належати їй на день смерті, де б воно не знаходилось, із чого б не складалось, а також все те, на що за законом буде мати право, вона заповіла в рівних частках ОСОБА_3 та ОСОБА_1 .

Після смерті ОСОБА_2 , залишилося спадкове майно, якескладається з житлового будинку садибного типу з господарськими будівлями та спорудами, що знаходяться в АДРЕСА_1 та земельними ділянками.

06.09.2013 року ОСОБА_3 чоловік позивачки та рідний син спадкодавця ОСОБА_2 , звернувся до державного нотаріуса Калуського районного нотаріального округу з письмовою заявою про відмову від прийняття спадщини за заповітом .

ІНФОРМАЦІЯ_2 помер ОСОБА_3 . В установленому законом порядку, позивачка звернулась до державного нотаріуса Калуського районного нотаріального округу з заявою про прийняття спадщини та видачу свідоцтва про право на спадщину за заповітом на майно, яке на день смерті належало спадкодавцю ОСОБА_2

11.07.2023 в.о. державного нотаріуса Калуського районного нотаріального округу Фединою А.М. позивачці видано свідоцтво про право на спадщину за заповітом на часток трьох земельних ділянок. Разом з тим, постановою в.о. державного нотаріуса Калуського районного нотаріального округу Фединою А.М. від 11.07.2023 позивачці відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом на будинковолодіння в зв`язку з відсутністю правовстановлюючих документів на нього, а також відмовлено в видачі свідоцтва про право на спадщину на часток земельних ділянок, які належали спадкодавцю ОСОБА_2 .

В позасудовому порядку позивачка не має можливості визнати за собою право власності на спадкове домоволодіння, тому змушена звернутись до суду з даним позовом.

Представник позивачки подав заяву, в якій просить проводити розгляд справи у його відсутності, позовні вимоги підтримує повністю, просить позов задоволити .

Представник відповідача Войнилівської сільської ради подав заяву про розгляд справи у його відсутності. Позовні вимоги позивачки визнає повністю, підтримує їх та просить суд задоволити їх в повному обсязі.

Судом встановлено, що сторонам зрозумілі наслідки визнання позову відповідачем, а також встановлено, що визнання відповідачем позову не суперечить закону та не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб.

Згідно ч. 3ст. 200 ЦПК Україниза результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

З огляду на ті обставини, що визнання позову відповідачем не суперечить закону та не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд вважає доцільним ухвалити рішення в підготовчому судовому засіданні.

Крім того, згідно ч.2ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цьогоКодексурозгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає, що позов підлягає до задоволення, виходячи із наступних підстав.

В судовомузасіданні встановлено,що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 виданого виконкомом Луківської сільської ради Калуського району. 25.10.2012 року ОСОБА_2 склала заповіт, який засвідчений секретарем виконавчого комітету Луківської сільської ради Калуського району та зареєстрований в реєстрі за №56, на випадок смерті зробила таке заповітне розпорядження: із належного їй майна, усі належні їй майнові права а також усе майно що належало на день її смерті заповіла в рівних частках ОСОБА_3 та ОСОБА_1 , копія заповіту до матеріалів заяви додається.

З матеріалів справи вбачається, що після смерті ОСОБА_2 відкрилась спадщина на наступне майно: житловий будинок садибного типу з господарськими будівлями та спорудами, які знаходяться за адресою АДРЕСА_1 , земельна ділянка площею 0,1600 га кадастровий номер 2622884200:06:001:0260 на території урочища «Гори» с. Цвітова Калуського району Івано-Франківської області, земельна ділянка площею 0,0500 га кадастровий номер 2622884200:06:001:0277 на території урочища «Гори» в с. Цвітова Калуського району Івано-Франківської області, земельна ділянка площею 0,1400 га, кадастровий номер 2622884200:06:002:0227 на території урочища «Велика коростова» в с. Цвітова Калуського району Івано-Франківської області .

06.09.2013 року ОСОБА_3 звернувся до Калуської районної державної нотаріальної контори з заявою про відмову від прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 . Цього ж дня до Калуської районної державної нотаріальної контори звернулась із заявою про прийняття спадщини ОСОБА_1

11.07.2023 року державним нотаріусом Першої Івано-Франківської державної нотаріальної контори, виконуючою обов`язки державного нотаріуса Калуської державної нотаріальної контори Фединою А.М., на підставі заповіту, ОСОБА_1 видано свідоцтва про право на спадщину за заповітом на земельні ділянки. Згідно копій Витягів про реєстрацію в Спадковому реєстрі земельні ділянки зареєстровані за номерами 95, 96 та 97 11.07.2023.

11.07.2023 року державним нотаріусом Першої Івано-Франківської державної нотаріальної контори, виконуючою обов`язки державного нотаріуса Калуської державної нотаріальної контори Фединою А.М. винесено постанову про відмову у видачі свідоцтва про право на спадщину. Цією постановою їй відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом на частку домоволодіння АДРЕСА_1 та за законом на частку цього ж домоволодіння та на частку земельних ділянок, призначених для ведення товарного сільськогосподарського виробництва: площею 0,0500 га. що знаходиться на території урочища «Гори» с.Цвітова Калуського району Івано-Франківської області, площею 0,1400 га, що знаходиться на території урочища «Велика коростява» с.Цвітова Калуського району Івано-Франківської області, та земельну ділянку площею 0,1600 га що знаходиться на території урочища «Гори» с.Цвітова Калуського району Івано-Франківської області.

Відповідно до копії довідки №689 від 04.09.2013, що видана виконкомом Луківської сільської ради, за ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживала до дня смерті і була зареєстрована по АДРЕСА_1 , значиться житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами. Інших осіб зареєстрованих і проживаючих в даному будинку не було. На житловий будинок АДРЕСА_1 відсутня первинна реєстрація права власності на правовстановлюючі документи.

Згідно копії довідки №178 від 18.02.2020 Луківської сільської ради, заповіт від імені ОСОБА_2 посвідчувався у виконкомі Луківської сільської ради 25.10.2012 по реєстру №56, не змінювався та не відмінявся. Із померлою на день її смерті в одному господарстві не проживав ніхто.

Відповідно до вимогст. 392 ЦК України- власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Згідност.1216 ЦК Україниспадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Вимогами ст. 1217 ЦК Українипередбачено, що спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Згідно зст. 1223 ЦК Україниправо на спадкування мають особи, визначені у заповіті. У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені устаттях 1261 - 1265 цього Кодексу.Право на спадкування виникає у день відкриття спадщини. Спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Як передбачено ч.1ст.1268 ЦК Україниспадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Як вбачається із матеріалів справи позивачка не відмовилася від прийняття спадщини.

Ст.12 ЦПК України, встановлено, що цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обовязків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно дост.13 ЦПК Українисуд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цьогоКодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд.

Ч. 1ст. 80 ЦПК Українина сторін покладено обов`язок доказування і подання доказів. Це положення є одним із найважливіших наслідків принципу змагальності. Кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Відповідно до ч. 6ст. 80 ЦПК Українидоказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Таким чином, виходячи з заявлених позовних вимог, системного аналізу положень чинного законодавства України та матеріалів справи, суд дійшов висновку про задоволення позову.

На підставі ст.ст.392,1216, 1217, 1223, 1268 ЦК Украни, керуючись ст.ст.12, 13, 80, 259, 263-265,273,354-355 ЦПК Українисуд,-

у х в а л и в :

Позов ОСОБА_1 до Войнилівської селищної ради про визнання права власності на спадкове майно в порядку спадкування за заповітом - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ідентифікаційний номер НОМЕР_2 право власності на спадкове майно яке залишилось після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , а саме:

-на будинок садибного типу з господарськими будівлями та спорудами в цілому, який знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 ;

-на частки земельної ділянки площею 0,1600 га кадастровий номер 2622884200:06:001:0260 цільове призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на території урочища «Гори» с. Цвітова Калуського району Івано-Франківської області, яка належала спадкодавцю на підставі Державного акту на праві власності на земельну ділянку серія ЯД №881240 від 14.04.2010;

-на частки земельної ділянки площею 0,0500 га кадастровий номер 2622884200:06:001:0277 цільове призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на території урочища «Гори» в с. Цвітова Калуського району Івано-Франківської області, яка належала спадкодавцю на підставі Державного акту на праві власності на земельну ділянку серія ЯД №881251 від 14.04.2010;

-на частки земельної ділянки площею 0,1400 га, кадастровий номер 2622884200:06:002:0227 цільове призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на території урочища «Велика коростова» в с. Цвітова Калуського району Івано-Франківської області , яка належала спадкодавцю на підставі Державного акту на праві власності на земельну ділянку серія ЯД №869249 від 14.04.2010

Рішення може бути оскаржене до Івано-Франківського апеляційного суду, шляхом подачі апеляційної скарги через Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області на рішення суду протягом тридцяти днів з дня його складення.

Учасник справи, якому рішення не було вручене у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому рішення суду.

Головуючий:

Дата ухвалення рішення29.11.2023
Оприлюднено01.12.2023
Номер документу115292396
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на спадкове майно в порядку спадкування за заповітом, суд

Судовий реєстр по справі —345/4823/23

Ухвала від 11.01.2024

Цивільне

Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Гапоненко Р. В.

Рішення від 29.11.2023

Цивільне

Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Гапоненко Р. В.

Ухвала від 27.09.2023

Цивільне

Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Гапоненко Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні