Постанова
від 07.11.2023 по справі 495/12079/23
БІЛГОРОД-ДНІСТРОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 495/12079/23

№ провадження 1-кс/495/2403/2023

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 листопада 2023 року м. Білгород - Дністровський

Слідчий суддя Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області ОСОБА_1 ,при секретарі ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м.Білгород-Дністровському клопотання слідчого відділення №1 СВ Білгород-Дністровського РВП ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 про накладення арешту на майно, -

В С Т А Н О В И В:

До Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області 07.11.2023 року надійшло клопотання слідчого відділення №2 СВ Білгород-Дністровського РВП ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 про накладення арешту на майно, яке було надано в рамках кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12023162240001304 від 03.11.2023 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 286 КК України.

Виклад обставин, зазначених у клопотанні.

03.11.2023 о 12:01 годині до відділення поліції № 1 Білгород Дністровського РВП ГУНП в Одеській області надійшло телефонне повідомлення зі служби «102» про те, що 03.11.2023 року приблизно о 11.40 годині транспортний засіб навантажувач телескопічний марки JCВ 540-70, реєстраційний номер НОМЕР_1 , помаранчевого кольору, під керуванням водія ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , рухаючись по вул. Першотравневій, в с. Ярославка, Білгород Дністровського району, поблизу магазину «Артем», розташованого за адресою: Одеська область Білгород Дністровський район, с. Ярославка, вул. Садова, 1-а, та навпроти будинку № 2/2, по вул. Першотравневій, в с. Ярославка, виїхав на зустрічну смугу та здійснив зіткнення з мопедом марки «Honda Cesta dio», чорного кольору, без реєстраційного номеру, який перебував під керуванням водія ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , мешканки АДРЕСА_1 .

В результаті дорожньо транспортної пригоди водій мопеду «Honda Cesta dio», чорного кольору, без реєстраційного номеру ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , отримала тілесні ушкодження у вигляді скальпованої рани височної ділянки голови, лінійного перелому правої скулової кістки, підапоневротичної гематоми задньо - тім`яної області, гемосинусу, та після ДТП була доставлена до КП «Саратська ЦЛ». Водій навантажувача телескопічного марки JCВ 540-70, реєстраційний номер НОМЕР_1 , помаранчевого кольору ОСОБА_4 тілесних ушкоджень не отримав та відмовився від госпіталізації.

03.11.2023 року за вказаним фактом відділення №1 СВ Білгород-Дністровського районного ВП ГУНП в Одеській області розпочато кримінальне провадження за № 12023162240001304 за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 286 КК України, процесуальне керівництво яким здійснюється Білгород-Дністровською окружною прокуратурою.

03.11.2023 в період часу з 16:05 годин до 18:04 годин було проведено огляд місця дорожньо транспортної пригоди в ході якого тимчасово вилучено:

- навантажувач телескопічний марки JCВ 540-70, реєстраційний номер НОМЕР_1 , помаранчевого кольору, який згідно свідоцтва про реєстрацію серії № НОМЕР_2 належить СФГ «Нива», код 21011443, юридична адреса: Одеська область Білгород Дністровський район, с. Випасне, вул. Кишинівська, 169 А;

- уламки деталей: фрагменту пластику від бокового дзеркала (чорного кольору), металопластикового тримача дзеркала (чорного кольору).

03.11.2023 року в період часу з 18:40 годин до 19:05 годин слідчим відділення №1 СВ Білгород Дністровського РВП ГУНП в Одеській області було здійснено огляд транспортного засобу та вилучено мопед марки «Honda Cesta dio», чорного кольору, без реєстраційного номеру, належного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Слідчий зазначає, що з метою забезпечення наявності в кримінальному провадженні доказової бази, застосування заходу по його забезпеченню, а саме арешту майна, яке є на даний час тимчасово вилученим відповідно і в подальшому використанні відповідно ст.ст.84, 91 КПК України для встановлення наявності чи відсутності фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження виникла необхідність у накладенні арешту на майно, на підставі чого просив клопотання задовольнити.

Позиції сторін та явка учасників.

В судове засідання слідчий не з`явився, надав заяву у якій просив клопотання розглядати за його відсутності.

Згідно з ч.1 ст.172 КПК України клопотання про арешт майна розглядається слідчим суддею, судом не пізніше двох днів з дня його надходження до суду, за участю слідчого та/або прокурора, цивільного позивача, якщо клопотання подано ним, підозрюваного, обвинуваченого, іншого власника майна, і за наявності - також захисника, законного представника, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження. Неприбуття цих осіб у судове засідання не перешкоджає розгляду клопотання.

Мотивація суду.

З матеріалів клопотання вбачається, що досудове розслідування здійснюється у кримінальному провадженні, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань № 12023162240001304 від 03.11.2023 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 286 КК України.

Відповідно до ч.1 ст.123 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження. Пунктом 7 ч.2 ст.131КПК України передбачено такий вид заходу забезпечення кримінального провадження, як арешт майна.

Частиною 1 ст.170 КПК України передбачено, що арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому КПК України порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження. Відповідно до ч.2 ст.170КПК України слідчий суддя або суд під час судового провадження накладає арешт на майно, якщо є достатні підстави вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у ч.2 ст.167 КПК України.

Частиною другою ст.167КПК України встановлюється, що тимчасово вилученим може бути майно у вигляді речей, документів, грошей тощо, щодо яких є достатні підстави вважати, що вони, зокрема, підшукані, виготовлені, пристосовані чи використані як засоби чи знаряддя вчинення кримінального правопорушення та (або) зберігали на собі його сліди.

Згідно наданого до матеріалів клопотання протоколу огляду місця дорожньо-транспортної пригоди від 03.11.2023 в період часу з 16:05 годин до 18:04 годин в ході здійснення зазначено слідчої дії було тимчасово вилучено: навантажувач телескопічний марки JCВ 540-70, реєстраційний номер НОМЕР_1 , помаранчевого кольору, який згідно свідоцтва про реєстрацію серії № НОМЕР_2 належить СФГ «Нива», код 21011443, юридична адреса: Одеська область Білгород Дністровський район, с. Випасне, вул. Кишинівська, 169 А; уламки деталей: фрагменту пластику від бокового дзеркала (чорного кольору), металопластикового тримача дзеркала (чорного кольору).

Окрім того, 03.11.2023 року в період часу з 18:40 годин до 19:05 годин слідчим відділення №1 СВ Білгород Дністровського РВП ГУНП в Одеській області було здійснено огляд транспортного засобу та вилучено мопед марки «Honda Cesta dio», чорного кольору, без реєстраційного номеру, належного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Навантажувач телескопічний марки JCВ 540-70, реєстраційний номер НОМЕР_1 , помаранчевого кольору переданий під схорону розписку керуючому філії с. Ярославка СФГ «Нива» - ОСОБА_6 та знаходиться на тимчасовому зберіганні на території тракторної бригади СФГ «Нива», за адресою: Одеська область Білгород Дністровський район, с. Ярославка, вул. Першотравнева (промзона); мопед марки «Honda Cesta dio», чорного кольору, без реєстраційного номеру, переданий на тимчасове зберігання до внутрішнього майданчику зберігання речових доказів відділення поліції №1 СВ Білгород-Дністровського РВП ГУНП в Одеській області, розташованого за адресою: Одеська область, смт. Сарата, вул. Ігнаца Ліндла, 42, та уламки деталей: фрагменту пластику від бокового дзеркала (чорного кольору), металопластикового тримача дзеркала (чорного кольору) передано до кімнати зберігання речових доказів відділення поліції №1 СВ Білгород-Дністровського РВП ГУНП в Одеській області, розташованого за адресою: Одеська область, смт Сарата, вул. Ігнаца Ліндла, 42.

Для виконання завдань кримінального провадження під час розгляду клопотання слідчого про накладення арешту, слідчим суддею були враховані потреби досудового розслідування, а саме необхідність ґрунтовного аналізу вилученого у сукупності з іншими доказами, які містяться у матеріалах кримінального провадження, що потребує додаткового часу, а також вжиття заходів, зокрема, призначення та проведення експертного дослідження.

Постановою слідчого СВ Білгород-Дністровського РВП ГУНП в Одеській області від 03.11.2023 вилучене майно на підставі положень ст. 84, ч.1 ст.98, ст. 110 КПК України визнано речовими доказами.

На виконанняч.1ст.171КПК Українислідчий СВБілгород-ДністровськогоРВП ГУНПв Одеськійобласті звернувсядо слідчогосудді зклопотанням проарешт майна з метою збереження тих об`єктів, які мають статус речового доказу, збереження таких речових доказів необхідне з самого початку встановлення їх наявності, для запобігання змінам, знищенню та відчуженню для збереження речових доказів у кримінальному провадженні та проведення відповідних експертиз та після проведення необхідних слідчих дій.

Відповідно до свідоцтва про реєстрацію серії № НОМЕР_2 навантажувач телескопічний марки JCВ 540-70, реєстраційний номер НОМЕР_1 , помаранчевого кольору належить СФГ «Нива», код 21011443, юридична адреса: Одеська область Білгород Дністровський район, с. Випасне, вул. Кишинівська, 169 А.

Згідно свідоцтва про реєстрацію серії НОМЕР_3 мопед марки «Honda Cesta dio», чорного кольору, без р/н, належить ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Дослідивши надані до клопотання матеріали слідчий суддя зазначає, що на даній стадії досудового розслідування виникла необхідність в арешті зазначеного авто з метою забезпечення доказової бази, та для створення збереженості тих об`єктів, які на думку органу слідства мають статус речового доказу, збереження таких речових доказів необхідне з самого початку встановлення їх наявності, для запобігання змінам, знищенню та відчуженню.

Питання про зберігання речових доказів по кримінальному провадженню, вирішується з урахуванням положень Порядку зберігання речових доказів стороною обвинувачення, їх реалізації, технологічної переробки, знищення, здійснення витрат, пов`язаних з їх зберіганням і пересиланням, схоронності тимчасово вилученого майна під час кримінального провадження затвердженого постановою КМУ №1104 від 19.11.2012 року «Про реалізацію окремих положень Кримінального процесуального кодексу України».

Відповідно до п. 20 цього Порядку, зберігання речових доказів у вигляді автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів, здійснюється на спеціальних майданчиках і стоянках територіальних органів Національної поліції для зберігання тимчасово затриманих транспортних засобів.

Частиною 2 ст.171 КПК України передбачено, що у клопотанні слідчого, прокурора про арешт майна повинно бути зазначено:1) підстави і мету відповідно до положень ст.170 КПК України та відповідне обґрунтування необхідності арешту майна;2) перелік і види майна, що належить арештувати;3) документи, які підтверджують право власності на майно, що належить арештувати, або конкретні факти і докази, що свідчать про володіння, користування чи розпорядження підозрюваним, обвинуваченим, засудженим, третіми особами таким майном;4) розмір шкоди, неправомірної вигоди, яка отримана юридичною особою, у разі подання клопотання відповідно до частини шостої статті 170 цього Кодексу. До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими слідчий обґрунтовує доводи клопотання.

Частиною 11 ст.170 КПК України зазначено, що заборона або обмеження користування, розпорядження майном можуть бути застосовані лише у разі, коли існують обставини, які підтверджують, що їх незастосування призведе до приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі майна.

З урахуванням позиції Верховного Суду у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду у постанові від 19 лютого 2021 року по справі №643/12369/19слідчий суддя зазначає, що арешт майна - це накладення заборони на право розпоряджатися майном з метою його збереження до визначення подальшої долі цього майна та роз`яснює, заборона на відчуження - це перешкода у вільному розпорядженні майном.

Дослідивши клопотання та надані матеріали, слідчий суддя зазначає, що накладення арешту на авто у вигляді заборони відчуження та користування до проведення експертних досліджень виправдовує такий ступінь втручання у права і свободи володільця майна потребам досудового розслідування. З урахуванням мотивів клопотання про арешт майна та доданих до клопотання документів, слідчий суддя приходить до висновку, що органом досудового розслідування доведено наявність достатніх підстав для накладення арешту на вказане вище майно з метою збереження речових доказів, на підставі чого клопотання підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 170, 171, 172, 173 КПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого відділення №2 СВ Білгород-Дністровського РВП ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 про накладення арешту на майно, яке було надано в рамках кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12023162240001304 від 03.11.2023 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 286 КК України задовольнити.

Заборонити відчуження та користування до проведення необхідних судових авто технічних експертиз на:

- навантажувач телескопічний марки JCВ 540-70, реєстраційний номер НОМЕР_1 помаранчевого кольору, який згідно свідоцтва про реєстрацію машини серії № НОМЕР_2 належить СФГ «Нива», код 21011443, юридична адреса: Одеська область Білгород Дністровський район, с. Випасне, вул. Кишинівська, 169 А;

- мопед марки «Honda Cesta dio», чорного кольору, без реєстраційного номеру, належного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Накласти арешт на фрагменту пластику від бокового дзеркала (чорного кольору), металопластикового тримача дзеркала (чорного кольору), поміщених до спільного спеціального пакету Національної поліції України за № 7075409.

Ухвала може бути оскаржена до Одеського апеляційного суду протягом п`яти діб з дня проголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення07.11.2023
Оприлюднено01.12.2023
Номер документу115295492
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —495/12079/23

Постанова від 13.12.2023

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Заверюха В. О.

Ухвала від 13.12.2023

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Мишко В. В.

Постанова від 07.11.2023

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Заверюха В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні