Рішення
від 16.11.2023 по справі 554/8773/23
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 16.11.2023Справа № 554/8773/23 Провадження № 2/554/7977/2023

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

16 листопада 2023 м. Полтава

Октябрський районний суд м. Полтави у складі:

головуючого суддіЧерняєвої Т.М.,

за участі секретаря Янушкевіч А.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Полтавської міської ради, третя особа Приватний нотаріус Полтавського міського нотаріального округу Медвєдєва Валентина Іванівна про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини ,-

ВСТАНОВИВ:

Позивачка ОСОБА_1 звернулася до суду із позовною заявою до Полтавської міської ради, третя особа приватний нотаріус Полтавського міського нотаріального округу Медвєдєва Валентина Іванівна про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини.

Позовні вимоги обгрунтовує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її мати ОСОБА_2 . Позивачка, як спадкоємиця, у встановлений законом строк із заявою про прийняття спадщини до нотаріальної контори не звернулася. Спадкова справа не заводилася, свідоцтво про право на спадщину не видавалося. Інші спадкоємці відсутні.

03.08.2023 року з метою отримання спадщини позивачка звернулася до приватного нотаріуса ПМНО Медвєдєвої В.І. з заявою про прийняття спадщини на майно, яке залишилося після смерті ОСОБА_2 .

Постановою нотаріуса №23/02-31 від 04.08.2023 року відмовлено у прийнятті заяви про прийняття спадщини на майно померлої у зв`язку з пропущенням строку для її прийняття та рекомендовано звернутися до суду. Строк для подання заяви про прийняття спадщини розпочався 19.07.2022 року та тривав до її звернення до нотаріуса 03.08.2023 року на протязі одного року зі збільшенням на 6 місяців, передбаченим законодавством строку.

Позивачка вважає, що збільшення строку для прийняття спадщини відбулося виключно з поважних причин, пов`язаних з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій, до яких слід віднести їх вчинення в період введення воєнного стану в Україні, неможливість перебування в місці знаходження спадкового майна (м. Слов`янськ Донецької області), необізнаність щодо порядку отримання спадщини за заповітом.

У зв`язку з вищевикладеним, просила визначити додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини після смерті матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , строком у 6 місяці із дня набрання законної сили рішенням.

Ухвалою судді Октябрського районного суду м.Полтави від 21.09.2023 року відкрито провадження у справі та постановлено проводити розгляд у порядку загального позовного провадження.

01.11.2023 року до суду надійшов відзив Полтавської міської ради на позовну заяву ОСОБА_1 , відповідно до якого просили відмовити у задоволенні позову з наступних підстав.

Вважає, що причини пропуску строку подання заяви про прийняття спадщини ОСОБА_1 є неповажними, судом не можуть бути визнані поважними такі причини пропуску, як юридична необізнаність позивача щодо строку та порядку прийняття спадщини, необізнаність особи про наявність спадкового майна, тимчасова непрацездатність, встановлення факту, що має юридичне значення для прийняття спадщини, невизначеність між спадкоємцями, хто буде приймати спадщину, відсутність коштів для проїзду до місця відкриття спадщини.

Ухвалою суду від 24.10.2023 року закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду.

У судове засідання позивачка ОСОБА_1 та її представникадвокат Асєєв Є.В. не з`явилися, позивачка надала до суду заяву у якій просить суд справу розглянути за її відсутності, позов підтримала та просила суд його задовольнити у повному обсязі.

Представник відповідача - Полтавської міської ради, до суду не з`явився, у відзиві на позовну заяву просили відмовити у задоволенні позову.

Від третьої особи приватного нотаріуса ПМНО Медвєдєвої В.І. надійшла заява про розгляд справи за її відсутності.

Відповідно до ч.2ст.247ЦПК Україниу разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цьогоКодексурозгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши письмові докази, суд вважає позов таким, що підлягає задоволенню у повному обсязі з наступних підстав.

Частинами першими статей1268,1269,1270,1272ЦК Українивизначено, що спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини. Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.Якщо спадкоємець протягом строку, встановленогостаттею 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її.

Часом відкриття спадщини, згідно ч. 2ст. 1220 ЦК, є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою.

Для прийняття спадщини за заповітом слід вчинити ті ж дії, що і при спадкуванні за законом, а саме, подати до нотаріальної контори відповідну заяву, яка б свідчила про його дійсний намір прийняти спадщину в порядку спадкування за заповітом. При цьому, такі дії теж повинні бути вчинені у встановлений законом для прийняття спадщини строк. Пропуск такого строку, позбавляє спадкоємця можливості прийняти спадщину через нотаріальну контору і потребує пред`явлення ним позову про визначення додаткового строку, достатнього для подання заяви про прийняття спадщини. Вказане у повній мірі відповідає Правовій позиції, висловленій Верховним Судом України в постанові від 06.02.2013 року в справі № 6-167цс12.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 (а.с. 13).

Спадкоємицею є її дочка ОСОБА_1 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_2 (а.с.10) та заповітом, складеним померлою на ім`я останньої від 08.10.1990 року (а.с.18).

Шестимісячний строк для прийняття спадщини спливає 19.01.2023 року.

Відповідно до п.3Постанови КМУ від 28.02.2022 року №164Про деякі питання нотаріату в умовах воєнного стануустановлено, що перебіг строку для прийняття спадщини або відмови від її прийняття зупиняється на час дії воєнного стану, але не більше ніж на чотири місяці. Свідоцтво про право на спадщину видається спадкоємцям після закінчення строку для прийняття спадщини.

Отже, строк звернення до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини у ОСОБА_1 сплинув 19.05.2023 року.

03.08.2023 року ОСОБА_1 звернулася до приватного нотаріуса Полтавського міського нотаріального округу Медвєдєвої В.І. з метою прийняття спадщини, проте постановою нотаріуса від 04.08.2023 року відмовлено у вчиненні нотаріальної діїприйнятті заяви про прийняття спадщини після смерті померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 матері ОСОБА_1 (як спадкоємиці першої черги), після спливу шестимісячного строку, оскільки, відповідно дост.1272 ЦК Українивона вважається такою, що не прийняла її.

Відповідно до ч. 3ст. 1272 ЦК України, за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Пунктом 24Постанови Пленуму Верховного СудуУкраїни від 30 травня 2008року №7«Про судову практику усправах проспадкування»роз`яснено, що вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Суд приходить до висновку, що зазначені позивачкою обставини об`єктивно завадили їй подати заяву про прийняття спадщини у шестимісячний строк, визначений ст.1270 ЦК України, оскільки існували об`єктивні, непереборні, істотні труднощі для спадкоємця, а саме оголошення воєнного стану в Україні, неможливість перебування в місці знаходження спадкового майна (м.Слов`янськ, Донецької області), необізнаність щодо порядку отримання спадщини за заповітом.

Враховуючи вищезазначене, суд визнає причини пропуску шестимісячного строку для подання заяви про прийняття спадщини поважними, у зв`язку з чим, вважає можливим визначити позивачці додатковий строк шість місяцяців, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Керуючись ст. ст.1268,1269,1270,1272 ЦК України, ст. ст.12,13,200,206,263-265 ЦПК України, суд,

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 до Полтавської міської ради, третя особа Приватний нотаріус Полтавського міського нотаріального округу Медвєдєва Валентина Іванівна про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини -задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини після смерті матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , строком на 6 місяців із дня набрання законної сили рішенням суду.

Рішення суду може бути оскаржено в апеляційному порядку протягом 30 днів з дня його проголошення безпосередньо до Полтавського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Найменування сторін.

Позивач ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП - НОМЕР_3 , зареєстрована за адресою АДРЕСА_1 ;

Відповідач Полтавська міська рада, ЄДРПОУ 43434187, м. Полтава, вул. Соборності, 36;

Третя особа- Приватний нотаріус Полтавського міського нотаріального округу Медвєдєва Валентина Іванівна, м. Полтава, вул. Соборності, 49.

Суддя Т.М. Черняєва

Дата ухвалення рішення16.11.2023
Оприлюднено04.12.2023
Номер документу115306101
СудочинствоЦивільне
Сутьприйняття спадщини

Судовий реєстр по справі —554/8773/23

Рішення від 16.11.2023

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Черняєва Т. М.

Ухвала від 24.10.2023

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Черняєва Т. М.

Ухвала від 21.09.2023

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Черняєва Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні