Ухвала
від 20.11.2023 по справі 761/18472/23
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/18472/23

Провадження № 1-кп/761/3029/2023

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 листопада 2023 року Шевченківський районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі с/з ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Києві матеріали обвинувального акта в рамках кримінального провадження, відомості щодо якого внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 22023000000000384 від 17 квітня 2023 року, за обвинуваченням:

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Мелітополь Запорізької області, громадянина України, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 ,

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженця с. Завітне Совєтського району, АР Крим, громадянина України, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 ,

у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 111-2, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України,

за участю сторін кримінального провадження:

прокурора ОСОБА_5 ,

представника потерпілого ОСОБА_6 ,

захисників ОСОБА_7 , ОСОБА_8 ,

У С Т А Н О В И В:

29 травня 2023 року до Шевченківського районного суду м. Києва з Офісу Генерального прокурора надійшов обвинувальний акт у кримінальному провадженні з відповідними додатками за обвинуваченням ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 111-2, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України, відомості щодо якого внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 22023000000000384 від 17 квітня 2023 року.

Прокурор ОСОБА_5 у підготовчому судовому засіданні клопотав про призначення судового розгляду на підставі обвинувального акта у відкритому судовому засіданні та здійснення судового розгляду у спеціальному судовому провадженні, обґрунтовуючи свою позицію тим, що обвинувачені ОСОБА_3 , ОСОБА_4 переховується від органу досудового розслідування, суду, на тимчасово окупованій території України, з метою уникнення кримінальної відповідальності за інкриміновані кримінальні правопорушення, передбачені ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 111-2, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України.

Представник потерпілого ОСОБА_6 підтримав клопотання прокурора.

Захисники ОСОБА_7 , ОСОБА_8 заперечували щодо здійснення спеціального судового провадження.

Крім того, на розгляд суду надійшли заяви ТОВ «Кернел -Трейд», адвоката ОСОБА_9 в інтересах ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 про визнання їх потерпілими в кримінальному провадженні за обвинуваченням ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 111-2, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України, відомості щодо якого внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 22023000000000384 від 17 квітня 2023 року.

Прокурор ОСОБА_5 не заперечував щодо задоволення заяв ТОВ «Кернел -Трейд», адвоката ОСОБА_9 в інтересах ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 про визнання їх потерпілими в кримінальному провадженні.

Захисник ОСОБА_8 заперечував щодо задоволення заяв про визнання потерпілими.

Захисник ОСОБА_7 поклався на розсуд суду.

Заслухавши думки сторін кримінального провадження, вивчивши обвинувальний акт та реєстр матеріалів досудового розслідування, суд приходить до наступних висновків.

Обвинувальний акт складено у відповідності до положень КПК України, суттєвих порушень при його складанні, які б перешкоджали призначенню обвинувального акта до судового розгляду судом не виявлено, підстав для закриття кримінального провадження під час підготовчого судового засідання не встановлено, а тому суд приходить до висновку про необхідність призначення судового розгляду на підставі обвинувального акта у кримінальному провадженні за обвинуваченням ОСОБА_3 , ОСОБА_4 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 111-2, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України.

Відповідно до ч. 5 ст. 139 КПК України ухилення від явки на виклик слідчого, прокурора чи судовий виклик слідчого судді, суду (неприбуття на виклик без поважної причини більш як два рази) підозрюваним, обвинуваченим, який оголошений у міжнародний розшук, та/або який виїхав, та/або перебуває на тимчасово окупованій території України, території держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором, є підставою для здійснення спеціального досудового розслідування чи спеціального судового провадження.

Згідно ч.3 ст.323 КПК України передбачено, що судовий розгляд у кримінальному провадженні щодо злочинів, зазначених у частині другій статті 297-1 КПК України, може здійснюватися за відсутності обвинуваченого (in absentia), крім неповнолітнього, який переховується від органів слідства та суду на тимчасово окупованій території України, на території держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором, з метою ухилення від кримінальної відповідальності (спеціальне судове провадження) та/або оголошений в міжнародний розшук. За наявності таких обставин, за клопотанням прокурора, до якого додаються матеріали про те, що обвинувачений знав або повинен був знати про розпочате кримінальне провадження, суд постановляє ухвалу про здійснення спеціального судового провадження стосовно такого обвинуваченого.

Відповідно до наданих прокурором матеріалів кримінального провадження, ОСОБА_3 та ОСОБА_4 19 квітня 2023 року оголошені у розшук та перебувають на території міста Мелітополь Запорізької області, яка є тимчасово окупованою територією України.

Ухвалою слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва від 24 квітня 2023 року надано дозвіл на здійснення спеціального досудового розслідування у кримінальному провадженні за підозрою ОСОБА_4 .

Ухвалою слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва від 27 квітня 2023 року надано дозвіл на здійснення спеціального досудового розслідування у кримінальному провадженні за підозрою ОСОБА_3 .

Судом в порядку та спосіб визначений ст. 323 КПК України було здійснено публікації в засобах масової інформації загальнодержавної сфери розповсюдження «Урядовий кур`єр» щодо виклику обвинувачених ОСОБА_3 та ОСОБА_4 у підготовче судове засідання.

Таким чином, зазначені вище обставини дають підстави стверджувати, що органом досудового розслідування вжито вичерпних заходів для виконання вимог ст.ст. 283, 290, 293 КПК України у кримінальному провадженні за обвинуваченням ОСОБА_3 , ОСОБА_4 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 111-2, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України, а судом було належним чином повідомлено обвинувачених про судове засідання з розгляду обвинувального акта щодо них.

Інкриміновані ОСОБА_3 та ОСОБА_4 кримінальні правопорушення, передбачені ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 111-2, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України відносяться до переліку статей зазначених у ч. 2 ст. 297-1 КПК України, щодо яких можливо здійснювати судовий розгляд у кримінальному провадженні за відсутністю обвинуваченого (спеціальне судове провадження).

У зв`язку з викладеним вище, враховуючи кваліфікацію дій ОСОБА_3 та ОСОБА_4 за ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 111-2, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України, здійснення повідомлення обвинувачених в порядку і спосіб визначений КПК України про розгляд обвинувального акта щодо них, тривалий період переховування ОСОБА_3 та ОСОБА_4 від слідства та суду з метою ухилення від кримінальної відповідальності, а також фактичні дані, відповідно до яких ОСОБА_3 та ОСОБА_4 перебувають на тимчасово окупованій території України, суд вважає за необхідне здійснювати спеціальне судове провадження у зазначеному кримінальному провадженні.

В той же час, суд вважає за необхідне зазначити, що згідно ч. 4 ст. 323 КПК України, якщо після постановлення ухвали про спеціальне судове провадження обвинувачений з`явився або був доставлений до суду, судовий розгляд продовжується з моменту постановлення такої ухвали згідно із загальними правилами, передбаченими цим Кодексом.

Крім того, дослідивши заяви ТОВ «Кернел -Трейд», адвоката ОСОБА_9 в інтересах ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 про визнання їх потерпілими в кримінальному провадженні, заслухавши думку учасників судового провадження, суд дійшов до наступного висновку.

В силу ст. 22 КПК України, кримінальне провадження здійснюється на основі змагальності, сторони кримінального провадження мають рівні права на збирання та подання до суду речей, документів, інших доказів, клопотань, скарг, а також на реалізацію інших процесуальних прав, передбачених цим Кодексом. Суд, зберігаючи об`єктивність та неупередженість, створює необхідні умови для реалізації сторонами їхніх процесуальних прав та виконання процесуальних обов`язків.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 55 КПК України потерпілим у кримінальному провадженні може бути фізична особа, якій кримінальним правопорушенням завдано моральної, фізичної або майнової шкоди, а також юридична особа, якій кримінальним правопорушенням завдано майнової шкоди; права і обов`язки потерпілого виникають в особи з моменту подання заяви про вчинення щодо неї кримінального правопорушення або заяви про залучення її до провадження як потерпілого.

Згідно з ч. 3 ст. 55 КПК України потерпілим є також особа, яка не є заявником, але якій кримінальним правопорушенням завдана шкода і у зв`язку з цим вона після початку кримінального провадження подала заяву про залучення її до провадження як потерпілого.

Зі змісту обвинувального акту, вбачається, що фабула обвинувачення не містить жодної згадки про ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ТОВ «АГРІЯ ЕКСПЕДИТОР». В обставинах пред`явленого обвинувачення відсутні дані про інкримінування ОСОБА_3 та ОСОБА_4 будь-яких протиправних дій стосовно вказаних фізичних осіб та юридичної особи.

Крім того, ОСОБА_11 та ОСОБА_12 не надано жодних доказів на підтвердження заподіяння кримінальним провадженням їм чи ТОВ «АГРІЯ ЕКСПЕДИТОР» майнової шкоди.

Таким чином, з огляду на виклад фактичних обставин в обвинувальному акті та обсяг обвинувачення, відсутній матеріальний елемент для визнання в даному кримінальному провадженні вказаних осіб потерпілими.

Вирішуючи питання щодо визнання потерпілим в кримінальному провадженні ОСОБА_10 відповідно до поданої заяви адвокатом ОСОБА_9 , судом враховується той факт, що ОСОБА_10 є одним з акціонерів Приватного акціонерного товариства «Бердянський завод підйомно-транспортного обладнання», який визнано потерпілим в межах вказаного кримінального провадження.

Також судом враховується позиція, викладена в Постанові Великої Палати Верховного Суду від 15 жовтня 2019 року, відповідно до якої Верховний Суд бере до уваги усталену практику Європейського суду з прав людини, відповідно до якої акціонер (учасник) юридичної особи, навіть мажоритарний, не може розглядатись як належний заявник, якщо йдеться про порушення прав юридичної особи (справа «Кредитний та індустріальний банк проти Чеської Республіки»; справа «Терем ЛТД, Чечеткін та Оліус проти України»; справа «Фельдман та банк «Слов`янський» проти України»). При цьому навіть у разі, якщо юридичну особу було ліквідовано, Європейський суд з прав людини розглядає справи за заявою саме такої юридичної особи, допускаючи її представництво в особі акціонера (учасника), якщо юридична особа не може брати участь у справі в особі своїх органів (справа «Фельдман та банк «Слов`янський» проти України»).

Враховуючи, що Приватне акціонерне товариство «Бердянський завод підйомно-транспортного обладнання», в особі голови наглядової ради ПрАТ «Бердянський завод підйомно-транспортного обладнання» ОСОБА_13 , визнане потерпілим в кримінальному провадженні, то суд не знаходить підстав для задоволення заяви адвоката ОСОБА_9 про визнання потерпілим ОСОБА_10 , який є одним з акціонерів Приватного акціонерного товариства «Бердянський завод підйомно-транспортного обладнання».

Дослідивши заяву ТОВ «Кернел-Трейд» про залучення до кримінального провадження як потерпілого та долучені до неї матеріали, суд вважає, що заява ТОВ «Кернел-Трейд» підлягає задоволенню.

Зі змісту обвинувального акту вбачається, що ТОВ «ГРВ Капитал», в особі директора ТОВ «ГРВ Капитал» ОСОБА_14 , визнано потерпілим в кримінальному провадженні за обвинуваченням ОСОБА_3 , ОСОБА_4 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 111-2, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України, оскільки внаслідок вчинення кримінальних правопорушень втратило можливість вільно розпоряджатись майновими активами, в тому числі зерновою продукцією, яка перебувала на складських приміщеннях.

Разом з тим, з доданих до заяви про визнання потерпілим, ТОВ «Кернел-Трейд» додано договори складського зберігання №45/З від 25.06.2021 року, №53/Й від 25.06.2021 року, №57/Є від 25.06.2021 року, № 37/І від 25.06.2021 року, укладених між ТОВ «ГРВ Капитал» та ТОВ «Кернел-Трейд», відповідно до яких ТОВ «Кернел-Трейд» зобов`язується передати зерно ТОВ «ГРВ Капитал» на зберігання. Крім того, до вказаної заяви долучено копії складських квитанцій №698 від 24.09.2021 року, №134 від 24.09.2021 року, №785 від 24.09.2021 року, №426 від 24.09.2021 року, відповідно до яких ТОВ «ГРВ Капитал» прийняв на зберігання від ТОВ «Кернел-Трейд» зерно.

Згідно ч. 1 ст. 55 КПК України потерпілим у кримінальному провадженні може бути фізична особа, якій кримінальним правопорушенням завдано моральної, фізичної або майнової шкоди.

На підставі вищевикладеного, суд вважає за необхідне визнати Товариство з обмеженою відповідальністю «Кернел-Трейд», код ЄДРПОУ 31454383, адреса: м. Київ, пров. Т. Шевченка, 3, потерпілим у кримінальному провадженні № 22023000000000384 від 17 квітня 2023 року за обвинуваченням ОСОБА_3 , ОСОБА_4 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 111-2, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України.

Керуючись ст.ст. 291, 314-316, 323, 334 КПК України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Заяви адвоката ОСОБА_9 в інтересах ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 про визнання потерпілими в кримінальному провадженні - залишити без задоволення.

Товариство з обмеженою відповідальністю «Кернел-Трейд», код ЄДРПОУ 31454383, адреса: м. Київ, пров. Т. Шевченка, 3, визнати потерпілим у кримінальному провадженні № 22023000000000384 від 17 квітня 2023 року за обвинуваченням ОСОБА_3 , ОСОБА_4 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 111-2, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України.

Призначити судовий розгляд на підставі обвинувального акта у кримінальному провадженні № 22023000000000384 від 17 квітня 2023 року, за обвинуваченням ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 111-2, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України, за відсутності обвинуваченого (in abcentia) в порядку спеціального судового провадження, який відбудеться у приміщенні Шевченківського районного суду м. Києва за адресою: м. Київ, вул. Дегтярівська, 31-А, зал судових засідань № 12, о 08 годині 30 хвилин 01 грудня 2023 року.

Судовий розгляд здійснювати у відкритому судовому засіданні суддею одноособово.

Викликати в судове засідання сторони кримінального провадження.

Інформацію про постановлену ухвалу та повідомлення про виклик обвинувачених ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , опублікувати у засобах масової інформації загальнодержавної сфери розповсюдження згідно з положеннями статті 297- 5 КПК України та на офіційному веб-сайті суду.

Ухвала суду оскарженню не підлягає.

Суддя Шевченківського

районного суду м. Києва ОСОБА_1 .

Дата ухвалення рішення20.11.2023
Оприлюднено04.12.2023
Номер документу115308171
СудочинствоКримінальне
Суть: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Мелітополь Запорізької області, громадянина України, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженця с. Завітне Совєтського району, АР Крим, громадянина України, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 111-2, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України,

Судовий реєстр по справі —761/18472/23

Ухвала від 17.04.2024

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Мартинов Є. О.

Ухвала від 20.11.2023

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Мартинов Є. О.

Ухвала від 07.07.2023

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Мартинов Є. О.

Ухвала від 02.06.2023

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Чайка О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні