Ухвала
від 01.12.2023 по справі 711/7531/23
ПРИДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Придніпровський районний суд м.Черкаси

Справа № 711/7531/23

Номер провадження 1-кп/711/577/23

УХВАЛА

27 листопада 2023 року м. Черкаси

Придніпровський районний суд м. Черкаси в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

обвинуваченого ОСОБА_4 ,

захисника ОСОБА_5 ,

представника потерпілого ОСОБА_6 ,

розглянувши впідготовчому судовомузасіданні взалі Придніпровськогорайонного судум.Черкаси клопотаннязахисника обвинуваченогоадвоката ОСОБА_5 про закриття кримінального провадження, у зв`язку із закінченням строків давності, подане в рамках кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42022250000000058 від 10.08.2022, за обвинуваченням:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Черкаси, громадянина України, українця, з вищою освітою, працюючого директором КНП «Черкаська міська консультативно-діагностична поліклініка», мешканця АДРЕСА_1 , не судимого,

у вчиненні кримінального правопорушення - злочину, передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України,

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Придніпровського районного суду м. Черкаси перебуває кримінальне провадження, внесене до ЄРДР за № 42022250000000058 від 10.08.2022, відносно ОСОБА_4 обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення - злочину, передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України.

В підготовчому судовому засіданні захисник обвинуваченого ОСОБА_7 заявив клопотання про звільнення ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності на підставі приписів ст.49 КК України за закінченням строків давності. В обґрунтування клопотання зазначив, що відповідно до п.3 ч.1 ст.49 КК України особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею кримінального правопорушення і до дня набрання вироком законної сили минуло п?ять років - у разі вчинення нетяжкого злочину, крім випадку, передбаченого у пункті 2 цієї частини. В свою чергу пункт 2 даної частини ст. 49 КК України передбачає можливість звільнення особи від кримінальної відповідальності у разі вчинення нетяжкого злочину, за який передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк не більше двох років. Оскільки злочин, передбачений ч. 2 ст. 367 КК України, який інкримінується ОСОБА_4 , відповідно до ч.4 ст.12 КК України належить до категорії нетяжких злочинів - особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з моменту вчинення даного злочину і до дня набрання вироком законної сили минуло п?ять років. Згідно обвинувального акту по даному кримінальному провадженню ОСОБА_4 допустив злочинну недбалість, внаслідок якого відбулось безпідставне перерахування грошових коштів з рахунків КНП «Черкаська міська консультативно-діагностична поліклініка» на рахунки інших фізичних осіб. Вказану недбалість ОСОБА_4 допустив в період часу з 01 квітня 2018 року по 26 липня 2018 року. Отже станом на 31.10.2023 з моменту вчинення ОСОБА_4 діянь, інкримінованих йому в рамках даного кримінального провадження, минуло більше п`яти років. Отже, згідно приписів ст. 49 КК України ОСОБА_4 підлягає звільненню від кримінальної відповідальності. Тому просить звільнити ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності, у зв`язку із закінченням строків давності, провадження по справі закрити. Кім того, повернути ОСОБА_4 внесену заставу, яка перерахована на рахунок ТУ ДСА України у Черкаській області, скасувати арешт майна ОСОБА_4 та повернути паспорт для виїзду за кордон, зданий на зберігання слідчому на виконання ухвали слідчого судді.

Обвинувачений ОСОБА_4 підтримав клопотання свого захисника.

Прокурор просив відмовити в задоволенні клопотання захисника, оскільки ОСОБА_4 інкримінується службова недбалість, яка спричинила тяжкі наслідки, які були завдані не в той період, на який посилається захисник, а значно пізніше, тому строки давності не сплили.

Представник потерпілого у вирішенні клопотання захисника ОСОБА_7 покладався на розсуд суду.

Заслухавши думки сторін кримінального провадження, дослідивши матеріали справи суд приходить до наступних висновків.

Відповідно до ст. 2 КПК України завданням кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 49 КК України особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею кримінального правопорушення і до дня набрання вироком законної сили минуло п?ять років - у разі вчинення нетяжкого злочину.

Як вбачаєтьсяз обвинувальногоакту ОСОБА_4 обвинувачується увчиненні кримінального правопорушення - злочину, передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України - службова недбалість, тобто неналежне виконання службовою особою своїх службових обов`язків через несумлінне ставлення до них, що спричинило тяжкі наслідки охоронюваним законом інтересам окремих юридичних осіб, за яке передбачене покарання у виді позбавлення волі на строк від двох до п`яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та зі штрафом від двохсот п`ятдесяти до семисот п`ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або без такого.

Відповідно до ст. 12 КК України дане кримінальне правопорушення відноситься до категорії нетяжких злочинів.

Об`єктивну сторонуслужбової недбалості складає сукупність трьох ознак: 1) діяння у формі невиконання чи неналежного виконання службовою особою своїх службових обов`язків через недбале чи несумлінне ставлення до них (дія чи бездіяльність); 2) суспільно небезпечні наслідки у виді істотної шкоди охоронюваним законом правам, свободам та інтересам окремих громадян, державним чи громадським інтересам, або інтересам окремих юридичних осіб (ч. 1 ст. 367 КК) або тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 367 КК); 3) причинний зв`язок між діянням та наслідками.

Службова недбалість належить до злочинів із матеріальним складом, який за ч. 1 ст. 367 КК визнається закінченим із моменту заподіяння істотної шкоди, а за ч. 2 ст. 367 КК - спричинення тяжких наслідків.

Згідно з п 4. примітки до ст. 364 КК України, тяжкими наслідками устаттях 364-367вважаються такі наслідки, які у двісті п`ятдесят і більше разів перевищують неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

Діями ОСОБА_4 завдана шкода на загальну суму 5333575,14 гривень, що в 4 836 разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

Закриття кримінального провадження є одним із способів остаточного вирішення справи, а тому провадження має закриватись лише після всебічного повного та об`єктивного дослідження всіх обставин справи та оцінки всіх зібраних та перевірених доказів.

Враховуючи вище викладене, а також у зв`язку з тим, що письмові докази на даний час не надані прокурором та не досліджені в судовому засіданні, суд вважає, що встановити з якого періоду була завдана шкода і злочин був закінчений наразі неможливо, тому клопотання захисника щодо закриття кримінального провадження відносно ОСОБА_4 на підставі ст. 49 КК України, у зв`язку з закінченням строків давності є передчасним та задоволенню не підлягає. Але суд вважає за необхідне роз`яснити, що з таким клопотанням сторона захисту може повторно звернутися після дослідження матеріалів досудового розслідування.

Керуючись ст.ст. 314-316, 367, 369-372, 376 КПК України, -

УХВАЛИВ:

В задоволенні клопотання захисника обвинуваченого ОСОБА_4 адвоката ОСОБА_5 про закриттякримінального провадження,внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42022250000000058 від 10.08.2022, за обвинуваченням ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення - злочину, передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України, на підставі ст. 49 КК України, у зв`язку з закінченням строків давності - відмовити.

Роз`яснити, що з таким клопотанням сторона захисту може повторно звернутися після дослідження матеріалів досудового розслідування.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути включені до апеляційної скарги на судове рішення, передбачене ч. 1 ст. 392 КПК України.

Повний текст ухвали виготовлений та проголошений 01.12.2023 о 09.30 год.

Суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення01.12.2023
Оприлюднено04.12.2023
Номер документу115324883
СудочинствоКримінальне
Суть: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Черкаси, громадянина України, українця, з вищою освітою, працюючого директором КНП «Черкаська міська консультативно-діагностична поліклініка», мешканця АДРЕСА_1 , не судимого, у вчиненні кримінального правопорушення - злочину, передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України

Судовий реєстр по справі —711/7531/23

Ухвала від 02.02.2024

Кримінальне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Комплєктова Т. О.

Ухвала від 29.01.2024

Кримінальне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Комплєктова Т. О.

Ухвала від 01.12.2023

Кримінальне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Комплєктова Т. О.

Ухвала від 01.12.2023

Кримінальне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Комплєктова Т. О.

Ухвала від 27.11.2023

Кримінальне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Комплєктова Т. О.

Ухвала від 27.11.2023

Кримінальне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Комплєктова Т. О.

Ухвала від 23.10.2023

Кримінальне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Комплєктова Т. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні