Ухвала
від 30.11.2023 по справі 905/1353/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м. Харків, пр. Науки, 5, тел.:(057) 702-07-99, факс: (057) 702-08-52,

гаряча лінія: (096) 068-16-02, E-mail: inbox@dn.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ: 03499901, UA368999980313151206083020649


У Х В А Л А

30.11.2023р. Справа № 905/1353/23

Господарський суд Донецької області у складі судді Кучерявої О.О.,

розглянувши клопотання (заяву) Приватного акціонерного товариства «АВДІЇВСЬКИЙ КОКСОХІМІЧНИЙ ЗАВОД» про залишення без руху позовної заяви Товариства з обмеженою відповідальністю «НАУКОВО-ВИРОБНИЧЕ ПІДПРИЄМСТВО «ЗАЛІЗНИЧАВТОМАТИКА»

у справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «НАУКОВО-ВИРОБНИЧЕ ПІДПРИЄМСТВО «ЗАЛІЗНИЧАВТОМАТИКА»

до відповідача Приватного акціонерного товариства «АВДІЇВСЬКИЙ КОКСОХІМІЧНИЙ ЗАВОД»

про стягнення 6 135 421, 16 грн,

без повідомлення сторін

В С Т А Н О В И В

11.10.2023 до Господарського суду Донецької області через підсистему ЄСІТС «Електронний суд» надійшла позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю «НАУКОВО-ВИРОБНИЧЕ ПІДПРИЄМСТВО «ЗАЛІЗНИЧАВТОМАТИКА» до Приватного акціонерного товариства «АВДІЇВСЬКИЙ КОКСОХІМІЧНИЙ ЗАВОД» про стягнення 6 135 421, 16 грн, з яких: 2 967 570,00 грн основного боргу, 2 131 447,23 грн пені, 887 862, 61 грн інфляційних втрат, 148 541,00 грн 3% річних від простроченої суми заборгованості.

Позовна заява надійшла до господарського суду через електронний кабінет-персональний кабінет у підсистемі (модулі) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи представника позивача ТОВ «НАУКОВО-ВИРОБНИЧЕ ПІДПРИЄМСТВО «ЗАЛІЗНИЧАВТОМАТИКА» адвоката Нагірняк Я.В. (документ сформований в системі «Електронний суд» 10.10.2023).

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 11.10.2023 для розгляду даної справи визначено суддю Кучеряву О.О.

Ухвалою суду від 16.10.2023 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі №905/1353/23, яку вирішено розглядати за правилами загального позовного провадження.

01.11.2023 через підсистему «Електронний суд» від представника відповідача надійшло клопотання (заява) про залишення позовної заяви без руху на підставі ч.11 ст. 176 ГПК України, у зв`язку із недотриманням позивачем вимог щодо обов`язкової реєстрації та використання електронного кабінету в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), які визначені Законом України № 3200-IX від 29.06.2023 та яким внесені відповідні зміни до ГПК України.

Розглянувши клопотання (заяву) представника відповідача про залишення позову без руху, суд дійшов висновку, що вказане клопотання не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно із Розділом ІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України № 3200-IX від 29.06.2023 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов`язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документам» цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію через 90 днів з дня його опублікування, крім: підпункту 1 пункту 2 та підпункту 1 пункту 3 розділу I цього Закону в частині обов`язкової реєстрації юридичними особами (приватної форми власності) електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, які вводяться в дію через сім місяців з дня опублікування цього Закону; підпункту 52 пункту 1, підпункту 52 пункту 2 та підпункту 45 пункту 3 розділу I цього Закону, які вводяться в дію одночасно з набранням чинності цим Законом.

20 липня 2023 року в газеті «Голос України» опублікований Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов`язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами» від 29 червня 2023 року № 3200-ІХ. Цей Закон набрав чинності з дня, наступного за днем його опублікування, але його положення вводилися в дію поетапно.

Вища рада правосуддя рішенням від 12 жовтня 2023 року № 977/0/15-23 «Про затвердження Змін до Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи» привела у відповідність норми вказаного Положення до вимог Закону.

18.10.2023 введено в дію зміни, що були внесені в Господарський процесуальний кодекс України Законом України № 3200-IX від 29.06.2023 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов`язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документам», який набрав чинності 21.07.2023.

Частиною 6 статті 6 ГПК України (в редакції, яка набула чинності з 18.10.2023) встановлено, що адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку.

Згідно з ч. 8 ст. 6 ГПК України (в редакції, яка набула чинності з 18.10.2023), реєстрація в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, не позбавляє права на подання документів до суду в паперовій формі.

Особа, яка зареєструвала електронний кабінет в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, може подавати процесуальні, інші документи, вчиняти інші процесуальні дії в електронній формі виключно за допомогою Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи або її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін документами, з використанням власного електронного підпису, прирівняного до власноручного підпису відповідно до Закону України "Про електронні довірчі послуги", якщо інше не передбачено цим Кодексом.

За приписами ч. 5, 6, 7 ст. 42 ГПК України (в редакції, яка набула чинності з 18.10.2023), документи (в тому числі процесуальні документи, письмові та електронні докази тощо) можуть подаватися до суду, а процесуальні дії вчинятися учасниками справи в електронній формі з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, за винятком випадків, передбачених цим Кодексом.

Процесуальні документи в електронній формі мають подаватися учасниками справи до суду з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи в порядку, визначеному Положенням про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та/або положеннями, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів).

Якщо цим Кодексом передбачено обов`язок учасника справи щодо надсилання копій документів іншим учасникам справи, такі документи в електронній формі можуть направлятися з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи або її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін документами, шляхом надсилання до електронного кабінету іншого учасника справи, а в разі відсутності в іншого учасника справи електронного кабінету чи відсутності відомостей про наявність в іншого учасника справи електронного кабінету - у паперовій формі листом з описом вкладення.

Якщо інший учасник справи відповідно до частини шостої статті 6 цього Кодексу зобов`язаний зареєструвати електронний кабінет, але не зареєстрував його, учасник справи, який подає документи до суду в електронній формі з використанням електронного кабінету, звільняється від обов`язку надсилання копій документів такому учаснику справи.

Суд, направляючи такому учаснику справи судові виклики і повідомлення, ухвали у випадках, передбачених цим Кодексом, зазначає у цих документах про обов`язок такої особи зареєструвати свій електронний кабінет та про можливість ознайомлення з матеріалами справи через Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему або її окрему підсистему (модуль), що забезпечує обмін документами.

Судом встановлено, що учасниками цього провадження є дві юридичні особи, які починаючи з 18.10.2023 мали зареєструвати свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку.

Таким чином, відповідно до вищезазначених норм, позивач - ТОВ «НАУКОВО-ВИРОБНИЧЕ ПІДПРИЄМСТВО «ЗАЛІЗНИЧАВТОМАТИКА», після ведення в дію змін, внесених у ГПК України Законом України № 3200-IX від 29.06.2023, тобто з 18.10.2023, зобов`язаний мати зареєстрований Електронний кабінет в підсистемі Електронний суд Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Суд зауважує, що процесуальні дії щодо залишення позову без руху на стадії до прийняття позову до свого провадження та залишення позову без руху після прийняття позову до свого провадження та відкриття провадження у справі регулюються різними правовими нормами ГПК України, - відповідно статтею 174 і статтею 176 названого Кодексу.

Частиною 11 ст. 176 ГПК України встановлено, що суддя, встановивши, після відкриття провадження у справі, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, постановляє ухвалу не пізніше наступного дня, в якій зазначаються підстави залишення заяви без руху, про що повідомляє позивача і надає йому строк для усунення недоліків, який не може перевищувати п`яти днів з дня вручення позивачу ухвали.

Нормами ст.ст. 162, 164, 172 ГПК України не передбачено такої підстави для залишення без руху позовної заяви після відкриття провадження у справі як подання позовної заяви особою, яка відповідно до частини шостої статті 6 цього Кодексу зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, без реєстрації такого документу.

Натомість виключно при вирішенні питання про відкриття провадження у справі суд встановлює наявність підстави для залишення позову без руху у тому числі передбаченої ст.6 ГПК України. Та, як наслідок невідповідності позовної заяви вимогам ст.ст. 6, 162, 164, 172 ГПК України суд постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху на підставі ст.174 ГПК України.

З огляду на вимоги ч. 6 ст. 6, ч. 7 ст. 42 ГПК України (в редакції, яка набула чинності з 18.10.2023), суд, направляючи учаснику справи судові виклики і повідомлення, ухвали повідомляє про обов`язок зареєструвати свій Електронний кабінет в підсистемі Електронний суд Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи та про можливість ознайомлення з матеріалами справи через Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему або її окрему підсистему (модуль), що забезпечує обмін документами.

Відповідно до відповіді №307931 від 28.11.2023, сформованої за допомогою підсистеми Електронний суд ЄСІТС, ТОВ «НАУКОВО-ВИРОБНИЧЕ ПІДПРИЄМСТВО «ЗАЛІЗНИЧАВТОМАТИКА» має зареєстрований Електронний кабінет ЄСІТС, дата реєстрації 02.11.2023.

Зважаючи на вищевикладене, підстави для залишення позовної заяві без руху після відкриття провадження у справі відсутні.

Керуючись ст.ст. 176, 234 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

У Х В А Л И В

У задоволенні клопотання (заяви) представника відповідача про залишення позовної заяви без руху відмовити.

Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці господарського суду Донецької області на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою://dn.arbitr.gov.ua.

Ухвала набрала чинності з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя О.О. Кучерява

Дата ухвалення рішення30.11.2023
Оприлюднено04.12.2023
Номер документу115329416
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —905/1353/23

Рішення від 28.03.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Кучерява Оксана Олександрівна

Ухвала від 25.03.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Кучерява Оксана Олександрівна

Ухвала від 14.03.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Кучерява Оксана Олександрівна

Ухвала від 04.03.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Кучерява Оксана Олександрівна

Ухвала від 23.02.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Кучерява Оксана Олександрівна

Ухвала від 19.01.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Кучерява Оксана Олександрівна

Ухвала від 16.12.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Кучерява Оксана Олександрівна

Ухвала від 07.12.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Кучерява Оксана Олександрівна

Ухвала від 01.12.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Кучерява Оксана Олександрівна

Ухвала від 30.11.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Кучерява Оксана Олександрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні