Рішення
від 01.12.2023 по справі 185/11091/23
ПАВЛОГРАДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 185/11091/23

Провадження № 2/185/3614/23

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

01 грудня 2023 року Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області у складі головуючого судді Болдирєвої У.М.

з участю секретаря судового засідання Бублик А.В.

розглянувши у порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «ТПК Промліфтсервіс», Товариства з обмеженою відповідальністю «Еко-комунтранс», Комунального підприємства «Павлоградтеплоенерго» Павлоградської міської ради, Товариства з обмеженою відповідальністю «Газопостачальна компанія «Нафтогаз України», третя особа ОСОБА_2 про захист прав споживача,

В С Т А Н О В И В:

28 серпня 2023 року ОСОБА_1 через свого представника адвоката Шчекіч Інну Вікторівну звернулась з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «ТПК Промліфтсервіс», Товариства з обмеженою відповідальністю «Еко-комунтранс», Комунального підприємства «Павлоградтеплоенерго» Павлоградської міської ради, Товариства з обмеженою відповідальністю «Газопостачальна компанія «Нафтогаз України» про захист прав споживача.

Позиція позивача

Позивачка посилається на те, що 18 квітня 2023 року вона купила у ОСОБА_2 квартиру АДРЕСА_1 . За усною домовленістю продавець квартири обіцяв не пізніше ніж через місяць після укладення договору купівлі-продажу оплатити заборгованість за комунальні послуги, однак не зробив цього. Договором купівлі-продажу квартири не передбачено обов`язку покупця сплачувати заборгованість за комунальні послуги, утворену колишнім власником.

Відповідачі не бажають у добровільному порядку здійснити перерахунок та виключити борги за комунальні послуги, які належать колишньому власнику квартири ОСОБА_2 .

Позивачка просить:

-зобов`язати КП «Павлоградтеплоенерго» виключити із суми заборгованості ОСОБА_1 за послуги теплопостачання у квартирі АДРЕСА_1 заборгованість попереднього власника квартири, яка виникла до 18 квітня 2023 року у розмірі 16063 грн 17 коп,

-зобов`язати ТОВ «ТПК Промліфтсервіс» виключити із суми заборгованості ОСОБА_1 за послуги з утримання будинків, споруд та прибудинкових територій по квартирі АДРЕСА_1 заборгованість попереднього власника квартири, яка виникла до 18 квітня 2023 року у розмірі 2540 грн 20 коп,

-зобов`язати ТОВ «Еко-комунтранс» виключити із суми заборгованості ОСОБА_1 за послуги з вивезення побутових відходів по квартирі АДРЕСА_1 заборгованість попереднього власника квартири, яка виникла до 18 квітня 2023 року у розмірі 1877 грн 65 коп,

- зобов`язати ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз України» виключити із суми заборгованості ОСОБА_1 за спожитий газ у квартирі АДРЕСА_1 заборгованість попереднього власника квартири, яка виникла до 18 квітня 2023 року у розмірі 1165 грн 92 коп.

Рух по справі

Ухвалою від 30 серпня 2023 року відкрито провадження у справі, залучено до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, ОСОБА_2 , оскільки позовні вимоги стосуються утвореної ним заборгованості за комунальні послуги.

Заперечення відповідачів

Відповідачі КП «Павлоградтеплоенерго», ТОВ «ГК «Нафтогаз України», ТОВ «Еко-комунтранс» згідно поданих відзивів позовні вимоги не визнають.

КП «Павлоградтеплоенерго» вказує про те, що згідно виписки з особового рахунку № НОМЕР_1 заборгованість за спожиті послуги з постачання теплової енергії, яка обліковується за квартирою АДРЕСА_1 становить: станом на 01 квітня 2023 року 15416 грн 01 коп, станом на 01 травня 2023 року 15739 грн 59 коп. Позивачкою не доведено, що заборгованість у розмірі 16063 грн 17 коп утворилася станом на 18 квітня 2023 року та є заборгованістю попереднього власника. Виключення або списання заборгованості за опалення з особового рахунку діючим законодавством не передбачено, зміна власника квартири не є підставою для списання заборгованості попереднього власника. За правовою природою позовні вимоги ОСОБА_1 є запереченнями проти неіснуючих позовних вимог до неї. Позивачкою не названі суб`єктивні права або інтереси споживача, які порушені, не визнані або оспорені КП «Павлоградтеплоенерго». Сама по собі вказівка в особовому рахунку про наявність заборгованості не тягне для позивачки негативних наслідків.

ТОВ «ГК «Нафтогаз України» у відзиві посилається на те, що позивачкою не надано доказів відсутності заборгованості за спожитий природний газ за особовим рахунком № НОМЕР_2 , ЕІС-код НОМЕР_3 , за яким обліковується заборгованість у сумі 1173 грн 88 коп.

ТОВ «Еко-комунтранс» у відзиві зазначає, що заборгованість у розмірі 1877 грн 65 коп складається із заборгованості ОСОБА_2 , яка виникла до 18 квітня 2023 року в сумі 1843 грн 07 коп та заборгованості ОСОБА_1 , яка виникла з 18 квітня 2023 року до 01 травня 2023 року в сумі 34 грн 58 коп. Між позивачкою та ТОВ «Еко-комунтранс» не існує спору щодо заборгованості за комунальні послуги, яка виникла до 18 квітня 2023 року.

ТОВ «ТПК Промліфтсервіс» не скористався правом на подання відзиву

Фактичні обставини, встановлені судом

18 квітня 2023 року ОСОБА_2 продав, а ОСОБА_1 купила квартиру АДРЕСА_1 . У договорі купівлі продажу квартири (пункт 12) зазначено, що покупцю відомий стан заборгованості по комунальним та іншим обов`язковим сплатам за квартиру. (а.с.3-4)

Тобто на дату придбання квартири позивачці було відомо про існування заборгованості попереднього власника по сплаті за комунальні послуги. Однак договором купівлі-продажу квартири не передбачено обов`язку покупця сплатити заборгованість за комунальні послуги, утворену попереднім власником.

Позивачка обґрунтовує свої вимоги тим, що відповідачі не надавали їй комунальні послуги до придбання нею квартири і тому зобов`язані здійснити перерахунок і виключити суму боргу, яка сформована по квартирі у період коли її власником була інша особа.

Норми права,які застосувавсуд

Згідно частини 1 статті 509 Цивільного кодексу України, зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Згідно частини 1 статті 901 Цивільного кодексу України, за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов`язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов`язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Відповідно до положень статті 1 Закону України «Про житлово-комунальні послуги»,

житлово-комунальніпослуги -результат господарськоїдіяльності,спрямованої назабезпечення умовпроживання та/абоперебування осібу житловихі нежитловихприміщеннях,будинках іспорудах,комплексах будинківі спорудвідповідно донормативів,норм,стандартів,порядків іправил,що здійснюєтьсяна підставівідповідних договорівпро наданняжитлово-комунальнихпослуг. Індивідуальний споживач - фізична або юридична особа, яка є власником (співвласником) нерухомого майна, або за згодою власника інша особа, яка користується об`єктом нерухомого майна і отримує житлово-комунальну послугу для власних потреб та з якою або від імені якої укладено відповідний договір про надання житлово-комунальної послуги.

Тобто позивачка є споживачем комунальних послуг, що надаються відповідачами, з дати набуття нею права власності на квартиру АДРЕСА_1 , а саме з 18 квітня 2023 року.

Відповідно з 18 квітня 2023 року виникає обов`язок позивачки по сплаті за комунальні послуги, що надаються за адресою розташування квартири.

Попередній власник квартири до теперішнього часу не оплатив утворену ним заборгованість за комунальні послуги. Позивачка не приймала на себе зобов`язань щодо оплати цієї заборгованості.

Позивачка просить зобов`язати відповідачів виключити із суми заборгованості ОСОБА_1 на комунальні послуги заборгованість попереднього власника квартири ОСОБА_2 , яка виникла станом на 18 квітня 2023 року.

Як передбачено частиною 1 статті 4 Цивільного процесуального кодексу України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Згідно з частиною 1 статті 15 Цивільного кодексу України, кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

З урахуванням цих норм, правом на звернення до суду за захистом наділена особа в разі порушення, невизнання або оспорювання саме її прав, свобод чи інтересів, а також у разі звернення до суду органів і осіб, уповноважених захищати права, свободи та інтереси інших осіб або державні та суспільні інтереси. Суд повинен установити, чи були порушені, не визнані або оспорені права, свободи чи інтереси цих осіб, і залежно від установленого вирішити питання про задоволення позовних вимог або відмову в їх задоволенні.

Позивачка не зазначає, яким чином відповідачами були порушені її права як споживача комунальних послуг. Наявність заборгованості за комунальні послуги попереднього власника квартири не створює для позивачки будь-яких обов`язків, при цьому підприємства надавачі комунальних послуг мають визначене законом право звернутися до суду з позовом про стягнення цієї заборгованості до особи, яка цю заборгованість утворила,тобто до попереднього власника квартири. Відповідачами не оспорюється твердження позивачки про те, що вона не має обов`язку по сплаті заборгованості ОСОБА_2 .

Позивачкою заявлено вимогу про зобов`язання відповідачів виключити із суми її заборгованості заборгованість попереднього власника квартири, однак не надає будь-яких доказів того, що заборгованість попереднього власника включена до суми її заборгованості.

Матеріали справи не містять підтвердження того, що існування обов`язку іншої особи по сплаті комунальних послуг якимось чином порушує права позивачки як власниці квартири та споживача комунальних послуг. Зокрема відсутні дані про будь-які претензії відповідачів, заявлені до позивачки з приводу боргів попереднього власника квартири чи будь-які обмеження, які застосовуються до позивачки через наявність цієї заборгованості.

На підставі викладеного суд приходить до висновку, що відповідачами не були порушені, не визнані чи оспорені права позивачки як споживача.

Судовому захисту підлягає лише порушене, не визнане чи оспорюване право, тому у задоволенні позову слід відмовити.

Розподіл судових витрат

Відповідно доположень статті141ЦПК України,судовий збірпокладається насторони пропорційнорозміру задоволенихпозовних вимог. Іншісудові витрати,пов`язані зрозглядом справи,покладаються у разі відмови в позові - на позивача.

Позивачка звільнена від сплати судового збору при зверненні до суду згідно з частиною 2 статті 22 Закону України «Про захист прав споживачів», тому судові витрати на сплату судового збору слід компенсувати за рахунок держави.

Судові витрати, понесені позивачкою на правничу допомогу і зазначені у попередньому (орієнтовному) розрахунку судових витрат (а.с.18) слід покласти на позивачку.

Керуючись статтями 264-265 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В:

Відмовити повністю у задоволенні позову ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «ТПК Промліфтсервіс», Товариства з обмеженою відповідальністю «Еко-комунтранс», Комунального підприємства «Павлоградтеплоенерго» Павлоградської міської ради, Товариства з обмеженою відповідальністю «Газопостачальна компанія «Нафтогаз України», третя особа ОСОБА_2 про захист прав споживача.

Судові витрати на сплату судового збору компенсувати за рахунок держави.

Інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи (на професійну правничу допомогу) покласти на позивачку.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається у Дніпровський апеляційний суд протягом тридцяти днів з дня його складення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Учасники справи:

- ОСОБА_1 , АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_4 ,

-Товариство з обмеженою відповідальністю «ТПК Промліфтсервіс», 49000 місто Дніпро, вулиця Калинова, будинок 8, ЄДРПОУ 35508966,

- Товариство з обмеженою відповідальністю «Еко-комунтранс», 52071 Дніпропетровська область, Дніпровський район, селище Дослідне, вулиця Наукова, будинок 1, ЄДРПОУ 40294098,

- Товариство з обмеженою відповідальністю «Газопостачальна компанія «Нафтогаз України», 04116 місто Київ, вулиця Шолуденка, будинок 1, ЄДРПОУ 40121452,

-Комунальне підприємство «Павлоградтеплоенерго» Павлоградської міської ради, 51400 Дніпропетровська область, місто Павлоград, вулиця Промислова, будинок 13-а, ЄДРПОУ 03342250,

- ОСОБА_2 , остання відома адреса реєстрації: АДРЕСА_3 , РНОКПП НОМЕР_5 .

Суддя У.М. Болдирєва

СудПавлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення01.12.2023
Оприлюднено04.12.2023
Номер документу115330760
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, пов’язаних із застосуванням Закону України «Про захист прав споживачів»

Судовий реєстр по справі —185/11091/23

Рішення від 01.12.2023

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Болдирєва У. М.

Ухвала від 30.08.2023

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Болдирєва У. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні