Ухвала
від 01.12.2023 по справі 473/6682/23
ВОЗНЕСЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 473/6682/23

Номер провадження 1-кс/473/1374/2023

УХВАЛА

Іменем України

"01" грудня 2023 р. місто Вознесенськ

Слідчий суддя Вознесенського міськрайонного суду Миколаївської області ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши клопотання прокурора Миколаївської спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Південного регіону ОСОБА_3 про арешт майна за кримінальним провадженням, внесеним до ЄРДР за №12023152190001274,

В С Т А Н О В И В:

30.11.2023 року до Вознесенського міськрайонного суду надійшло клопотання прокурора Миколаївської спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Південного регіону ОСОБА_3 про арешт автомобіля «Nissan Almera» з державним номерним знаком НОМЕР_1 .

Клопотання обґрунтоване тим, що 28.11.2023 близько 17 години 30 хвилин водій ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (військовослужбовець за контрактом, який перебував на посаді водія в/ч НОМЕР_2 , 2 батальйону, 2-ї роти, 3-го взводу, у військовому званні молодшого сержанта), керуючи автомобілем марки «Nissan Almera» з державним номерним знаком НОМЕР_1 під час заїзду у гараж, який знаходиться на території домоволодіння АДРЕСА_1 здійснив наїзд на громадянина ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (військовослужбовця за мобілізацією, перебуваю чого на посаді водія-санітара в/ч НОМЕР_3 , медичної роти, у військовому званні старший солдат), який стояв у гаражі, біля металевого столу лицем до автомобіля та у подальшому затиснувши тіло потерпілого між передньою частиною автомобіля та металевого столу. В результаті даної події потерпілий отримав тілесні ушкодження у виді: заднього вивиху правого колінного суглобу, садна верхньої третини правої гомілки та гомілкостопового суглобу, тромбозу судин правої шинної кінцівки з якими доставлений до приймального відділення КП «КНП ВБЛ» BMP.

29.11.2023 року за даним фактом внесено відомості до ЄРДР за № 12023152190001274 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 286 КК України.

29.11.2023 року винесено постанову про визнання та приєднання до кримінальної справи речових доказів, а саме майна, яке згідно свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу серії СТО № НОМЕР_1 належить ОСОБА_6 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_2 та фактичним користується ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який проживає за адресою: АДРЕСА_3 - автомобіль марки «Nissan Almera» з державним номерним знаком НОМЕР_1 , який на момент ДТП знаходився під керуванням фактичного власника.

В клопотанні прокурор просить про арешт автомобіль марки «Nissan Almera» з державним номерним знаком НОМЕР_1 , який на момент ДТП знаходився під керуванням ОСОБА_4 , із залишенням вказаного транспортного засобу на майданчику тимчасового утримання транспортних засобів Вознесенського РУП ГУНП в Миколаївській області за адресою: м. Вознесенськ, вул. Київська, 24.

Клопотання обґрунтоване необхідністю забезпечення збереження речового доказу, недопущення його зникнення, втрати, знищення, перетворення, пересування, відчуження, з метою забезпечення проведення необхідних експертиз, а також подальшого забезпечення цивільного позову.

Прокурор Миколаївської спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Південного регіону ОСОБА_3 в судове засідання не з`явився. Надіслав суду заяву про розгляд клопотання без його участі та просив його задовольнити.

Власник автомобіля марки «Nissan Almera» з державним номерним знаком НОМЕР_1 ОСОБА_6 просила розглядати клопотання про арешт майна без її участі.

Дослідивши матеріали, додані до клопотання, слідчий суддя прийшов до наступного.

Згідно п. 7 ч. 2 ст. 131 КПК України заходом забезпечення кримінального провадження є арешт майна.

Згідно з ч.1 ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 170 КПК України арешт майна допускається з метою забезпечення збереження речових доказів. При цьому, відповідно до ч. 3 ст. 170 КПК України, у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу, тобто є речовим доказом. Так, ч. 1 ст. 98 КПК України визначено, що речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

При вирішенні питання про арешт майна слідчий суддя, суд повинен враховувати: правову підставу для арешту майна; можливість використання майна як доказу у кримінальному провадженні (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другоїстатті 170 цього Кодексу); розумність та співмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження; наслідки арешту майна для підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб.

У разі задоволення клопотання слідчий суддя, суд застосовує найменш обтяжливий спосіб арешту майна.

Заборона абообмеження користування,розпорядження майномможуть бутизастосовані лишеу разі,коли існуютьобставини,які підтверджують,що їхнезастосування призведедо приховування,пошкодження,псування,зникнення,втрати,знищення,використання,перетворення,пересування,передачі майна (ч. 11 ст. 170, ч.ч. 2, 4ст. 173 КПК України).

Відповідно до матеріалів, доданих до клопотання, 28.11.2023 близько 17 години 30 хвилин водій ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (військовослужбовець за контрактом, перебуваючий на посаді водія в/ч НОМЕР_2 , 2 батальйону, 2-ї роти, 3-го взводу, у військовому званні молодшого сержанта), керуючи автомобілем марки «Nissan Almera» з державним номерним знаком НОМЕР_1 під час заїзду у гараж, який знаходиться на території домоволодіння АДРЕСА_1 здійснив наїзд на громадянина ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (військовослужбовця за мобілізацією, перебуваю чого на посаді водія-санітара в/ч НОМЕР_3 , медичної роти, у військовому званні старший солдат), який стояв у гаражі, біля металевого столу лицем до автомобіля та у подальшому затиснувши тіло потерпілого між передньою частиною автомобіля та металевого столу. В результаті даної події потерпілий отримав тілесні ушкодження у виді: заднього вивиху правого колінного суглобу, садна верхньої третини правої гомілки та гомілкостопового суглобу, тромбозу судин правої шинної кінцівки з якими доставлений до приймального відділення КП «КНП ВБЛ» BMP.

04.09.2023 року за даним фактом внесено відомості до ЄРДР за № 12023152190000951 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 286 КК України.

Постановою слідчого СВ Вознесенського РУП ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_7 від 29.11.2023 автомобіль марки «Nissan Almera» з державним номерним знаком НОМЕР_1 , був визнаний речовим доказом по справі та поміщений на майданчик тимчасового утримання транспортних засобів Вознесенського РУП ГУНП в Миколаївській області за адресою: м. Вознесенськ, вул. Київська, 24.

Оскільки автомобільмарки «NissanAlmera»з державнимномерним знаком НОМЕР_1 ,є речовимидоказами покримінальному провадженню,тому слідчийсуддя,з метоюзапобігання можливостійого зникнення,втрати,знищення,перетворення,пересування,відчуження,вважає необхіднимнакласти нанього арешт.Визначаючи спосібарешту майна,слідчий суддявиходить зтого,що вмежах проведеннядосудового розслідуванняє необхідністьпроведення завтомобілем рядуекспертиз,що вимагаєзбереження йогов максимальнонезмінному стані,з метоюзапобігання зникнення,втрати,знищення,перетворення,пересування,відчуження вилученогов ходіогляду майна,збереження речовогодоказу, а також подальшого забезпечення цивільного позову, вважає необхідним автомобіль марки «Nissan Almera» з державним номерним знаком НОМЕР_1 , помістити на майданчик тимчасового утримання транспортних засобів Вознесенського РУП ГУНП в Миколаївській області за адресою: Миколаївська область, м. Вознесенськ, вул. Київська, 24.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст.170,172-173, 372 КПК України, слідчий суддя

У Х В А Л И В:

Клопотання прокурора Миколаївської спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Південного регіону ОСОБА_3 про арешт майна за кримінальним провадженням, внесеним до ЄРДР за №12023152190001274 задовольнити.

Накласти арешт на транспортний засіб - «Nissan Almera» з державним номерним знаком НОМЕР_1 , який згідно свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу НОМЕР_4 зареєстрований за ОСОБА_6 .

Даний транспортний засіб помістити на майданчик тимчасового утримання транспортних засобів Вознесенського РУП ГУ НП в Миколаївській області, який розташований за адресою: м. Вознесенськ Миколаївської області, вул. Київській, 24.

Копію ухвали невідкладно вручити прокурору Миколаївської спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Південного регіону ОСОБА_3 , ОСОБА_6 та слідчому СВ Вознесенського РУП ГУНП в Миколаївської області ОСОБА_7 .

Виконання ухвали про арешт майна доручити слідчому СВ Вознесенського РУП ГУНП в Миколаївської області ОСОБА_7 .

Ухвала підлягає негайному виконанню.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Миколаївської апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

СудВознесенський міськрайонний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення01.12.2023
Оприлюднено26.04.2024
Номер документу115333955
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —473/6682/23

Ухвала від 07.03.2024

Кримінальне

Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області

Миронова О. В.

Ухвала від 13.02.2024

Кримінальне

Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області

Миронова О. В.

Ухвала від 13.02.2024

Кримінальне

Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області

Миронова О. В.

Ухвала від 12.12.2023

Кримінальне

Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області

Миронова О. В.

Ухвала від 12.12.2023

Кримінальне

Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області

Миронова О. В.

Ухвала від 05.12.2023

Кримінальне

Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області

Миронова О. В.

Ухвала від 05.12.2023

Кримінальне

Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області

Миронова О. В.

Ухвала від 01.12.2023

Кримінальне

Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області

Миронова О. В.

Ухвала від 30.11.2023

Кримінальне

Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області

Миронова О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні