Ухвала
від 01.12.2023 по справі 460/23002/23
РІВНЕНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

РІВНЕНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

з питань залучення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача до участі у справі

01 грудня 2023 року м. Рівне№460/23002/23

Рівненський окружний адміністративний суд у складі судді Поліщук О.В., за участю секретаря судового засідання Тарвердієвої К.Р.; відповідача-1: ОСОБА_1 , представника відповідача-2: Накопалова Є.О., розглянувши у підготовчому засіданні клопотання представників відповідача про залучення до участі у справі третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача Щербанівську сільську раду Полтавського району Полтавської області в адміністративній справі за позовом ОСОБА_2 до Головного управління Держгеокадастру у Рівненській області, Державного кадастрового реєстратора Відділу № 1 Управління надання адміністративних послуг Головного управління Держгеокадастру у Рівненської області Каленюк Оксани Олександрівни про визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинення певних дій,

В С Т А Н О В И В:

До Рівненського окружного адміністративного суду надійшли матеріали позовної заяви ОСОБА_2 до Головного управління Держгеокадастру у Рівненській області, Державного кадастрового реєстратора Відділу № 1 Управління надання адміністративних послуг Головного управління Держгеокадастру у Рівненській області Каленюк Оксани Олександрівни, у якій вона просить суд:

визнати протиправним та скасувати рішення № РВ-5600116722023 від 04.09.2023 державного кадастрового реєстратора Відділу № 1 Управління надання адміністративних послуг Головного управління Держгеокадастру у Рівненській області Каленюк Оксани Олександрівни про відмову у внесенні відомостей (змін до них) до Державного земельного кадастру стосовно зміни цільового призначення земельної ділянки приватної форми власності кадастровий номер 5324087705:05:006:0042 площею 2,7435 га, яка розташована в с. Розсошенці, Полтавська область, Полтавський район;

зобов`язати Головне управління Держгеокадастру у Рівненській області здійснити в Державному земельному кадастрі державну реєстрацію зміни цільового призначення земельної ділянки кадастровий номер 5324087705:05:006:0042 площею 2,7435 га, яка розташована в с. Розсошенці, Полтавська область, Полтавський район, з існуючого цільового призначення "01.01 - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва" на цільове призначення "02.01 - для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка)".

Ухвалою суду від 06.10.2023 позовну заяву прийнято до розгляду, відкрито провадження у справі та вирішено розгляд справи проводити за правилами загального позовного провадження. підготовче засідання призначено на 07.11.2023.

07.11.2023 справу знято з розгляду у зв`язку із перебуванням головуючої судді у відрядженні з 07 листопада 2023 року до 09 листопада 2023 року. Справу призначено до розгляду на 28.11.2023.

Ухвалою суду від 28.11.2023, занесеною до протоколу судового засідання, підготовче засідання відкладено до 01 грудня 2023 року.

01.12.2023 представник позивача у підготовче засідання не з`явився, однак подав до суду клопотання про проведення підготовчого засідання за його відсутності.

26.10.2023 до суду надійшло клопотання від Державного кадастрового реєстратора Відділу № 1 Управління надання адміністративних послуг Головного управління Держгеокадастру у Рівненській області Каленюк Оксани Олександрівни, у якому вона просить суд залучити Щербанівську сільську раду Полтавського району Полтавської області, як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача до участі у справі. Клопотання обґрунтоване тим, що витяг з містобудівної документації, який наданий посадовими особами виконавчого комітету сільської ради оформлений не у відповідності до Постанови КМУ № 926 віл 01.09.2021, відтак на думку відповідача, наведена обставина унеможливить в подальшому виконати рішення суду в разі задоволення позовних вимог.

27.10.2023 до суду надійшло клопотання від Головного управління Держгеокадастру у Рівненській області, у якому відповідач просить суд залучити Щербанівську сільську раду Полтавського району Полтавської області, як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача до участі у справі. Клопотання за своїм змістом є ідентичним з клопотанням, що заявлене Державним кадастровим реєстратором 26.10.2023.

01.12.2023 у судовому засіданні вирішення даного питання поставлено судом на обговорення учасників справи. Заявники подані клопотання підтримали, наполягали на їх задоволенні.

Перевіривши юридичну та фактичну обґрунтованість мотивів, покладених в основу заявлених клопотань суд зазначає наступне.

Частиною другою статті 49 КАС України, зокрема передбачено, що треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов`язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням учасників справи. Вступ третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, не має наслідком розгляд адміністративної справи спочатку.

За приписами частини п`ятої статті 49 КАС України про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Так, необхідною умовою залучення третіх осіб є той факт, що судове рішення у справі може вплинути на права, свободи, інтереси або обов`язки осіб, які не є стороною у справі.

Крім того, заявляючи таке клопотання ініціатор має довести наявність правового зв`язку у заявленої особи зі сторонами спору або безпосередньо судовим рішенням через обґрунтування наявності трьох критеріїв: вирішення судом питання про її (1) право, (2) інтерес, (3) обов`язок і такий зв`язок має бути очевидним та безумовним, а не ймовірним.

Аналізуючи матеріали справи, суд зазначає, що рішення по справі може вплинути на права та обов`язки Щербанівської сільської ради Полтавського району Полтавської області, відтак суд дійшов висновку про наявність підстав для залучення останньої до участі у справі № 460/23002/23 як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача.

Відповідно до частини другої статті 51 КАС України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, мають права та обов`язки, визначені у статті 44 цього Кодексу.

Суд зазначає, що згідно статті 176 КАС України у строк, встановлений судом в ухвалі про відкриття провадження у справі або ухвалі, постановленій у підготовчому засіданні (якщо третіх осіб було залучено у підготовчому засіданні), треті особи, які не заявляють самостійні вимоги щодо предмета спору, мають право подати письмові пояснення щодо позову або відзиву.

Учасники справи мають право подати відповідь на такі пояснення до закінчення підготовчого провадження (частина друга статті 176).

Враховуючи положення статті 176 КАС України, суд вважає за необхідне встановити третій особі, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача строк для подання пояснень щодо позову протягом десяти днів з дня отримання позову.

Згідно пункту 2 частини другої статті 181 КАС України, суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадках: залучення до участі або вступу у справу третьої особи, заміни позивача, заміни неналежного відповідача, залучення співвідповідача.

Відповідно до частини четвертої статті 173 Кодексу адміністративного судочинства України, підготовче провадження має бути проведене протягом шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі. У виняткових випадках для належної підготовки справи для розгляду по суті цей строк може бути продовжений не більше ніж на тридцять днів за клопотанням однієї із сторін або з ініціативи суду.

Враховуючи наведене, для належної підготовки справи до розгляду по суті та беручи до уваги те, що судом залучено до участі в справі третю особу, а строк підготовчого провадження спливає 06.12.2023, суд вважає за необхідне з власної ініціативи продовжити строк підготовчого провадження на 30 днів та відкласти підготовче засідання.

Керуючись статтями 49, 176, 241, 248, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

У Х В А Л И В :

Клопотання представника Головного управління Держгеокадастру у Рівненській області та Державного кадастрового реєстратора Відділу № 1 Управління надання адміністративних послуг Головного управління Держгеокадастру у Рівненській області про залучення до участі у справі третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача задовольнити.

Залучити до участі в адміністративній справі № 460/23002/23 як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача Щербанівську сільську раду Полтавського району Полтавської області (код ЄДРПОУ 24565876, Україна, 38750, Полтавська область, Полтавський район, село Щербані, вулиця Центральна, будинок 2).

Зобов`язати позивача надіслати на адресу Щербанівської сільської ради Полтавського району Полтавської області копію позовної заяви з додатками.

Запропонувати Щербанівській сільській раді Полтавського району Полтавської області подати до суду письмові пояснення щодо позову в порядку статті 176 КАС України та встановити десятиденний строк для надання таких пояснень з дня отримання позову.

Роз`яснити Щербанівській сільській раді Полтавського району Полтавської області , що копія пояснень та доданих до них документів повинна бути надіслана (надана) іншим учасникам справи одночасно з надісланням (наданням) пояснення до суду.

Іншим учасникам справи встановити п`ятиденний строк для надання відповіді на такі пояснення з дня їх отримання.

Продовжити строк підготовчого провадження у справі № 460/23002/23 на 30 (тридцять) днів.

Відкласти підготовче засідання в адміністративній справі № 460/23002/23.

Підготовче засідання у справі призначити на 26 грудня 2023 року о 15:00 год в залі судових засідань Рівненського окружного адміністративного суду (м. Рівне, вул. 16 Липня 87).

У підготовче засідання викликати осіб, які беруть участь у справі.

Відповідно до частини 2 статті 131 Кодексу адміністративного судочинства України учасники справи, які не можуть з поважних причин прибути до суду, зобов`язані завчасно повідомити про це суд.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення.

Ухвала окремо не оскаржується. Заперечення на ухвалу можуть бути включені до апеляційної скарги на рішення суду.

Повний текст ухвали складено 01.12.2023

Суддя Ольга ПОЛІЩУК

СудРівненський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення01.12.2023
Оприлюднено04.12.2023
Номер документу115344898
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи з приводу регулюванню містобудівної діяльності та землекористування, зокрема у сфері

Судовий реєстр по справі —460/23002/23

Ухвала від 10.05.2024

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Гінда Оксана Миколаївна

Ухвала від 10.05.2024

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Гінда Оксана Миколаївна

Ухвала від 08.04.2024

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Гінда Оксана Миколаївна

Рішення від 07.03.2024

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

О.В. Поліщук

Рішення від 07.03.2024

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

О.В. Поліщук

Ухвала від 05.03.2024

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

О.В. Поліщук

Ухвала від 08.02.2024

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

О.В. Поліщук

Ухвала від 08.02.2024

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

О.В. Поліщук

Ухвала від 01.12.2023

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

О.В. Поліщук

Ухвала від 01.12.2023

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

О.В. Поліщук

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні