Ухвала
від 18.05.2023 по справі 331/3134/23
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

18.05.2023

Справа № 331/3134/23

Провадження № 1-кс/331/1002/2023

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 травня 2023 року місто Запоріжжя

Слідчий суддя Жовтневого районного суду міста Запоріжжя ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , за участю прокурора ОСОБА_3 , слідчого ОСОБА_4 , підозрюваного ОСОБА_5 , захисника підозрюваного - адвоката ОСОБА_6 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду у місті Запоріжжі клопотання слідчого в ОВС 1-го відділення слідчого відділу Управління Служби безпеки України в Запорізькій області капітана юстиції ОСОБА_4 , погоджене із прокурором відділу Запорізької обласної прокуратури ОСОБА_3 , за матеріалами кримінального провадження № 22023080000000568, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 05 квітня 2023 року, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 111 КК України, про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно:

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця села Савинки Корюківського району Чернігівської області, українця, громадянина України, розлученого, малолітніх та неповнолітніх дітей на утриманні не має, з вищою освітою, працює на посаді охоронника у ТОВ «Обласний благодійний фонд «Парсек», зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 ; фактично проживає за адресою: АДРЕСА_2 , не є особою щодо якої, згідно статті 480 КПК України, передбачений особливий порядок кримінального провадження, раніше судимого:

27.07.2001 року Апеляційним судом Чернігівської області за ч.1 ст. 56-1 КК України (в редакції 2001 року) до 6 років позбавлення волі, з конфіскацію майна та позбавлення спеціального звання - майор. Ухвалою Верховного Суду України перекваліфіковано ч. 1 ст. 56-1 КК України (в редакції 1960 року) на ч. 1 ст. 109 КК України (в редакції 2001 року і ст. 37 КК України (в редакції 1960 року) на ст. 54 КК України (в редакції 2001 року). В іншій частині залишено без змін. Звільнений 25.04.2003 року з Менської ВК Чернігівської області № 91 від відбування основного покарання на підставі Указу Президента України про помилування від 19.04.2003 року,

В С Т А Н О В И В:

18 травня 2023 року слідчий в ОВС 1-го відділення слідчого відділу Управління Служби безпеки України в Запорізькій області капітан юстиції ОСОБА_4 , за погодженням із прокурором, який здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні ОСОБА_3 , звернувся до слідчого судді Жовтневого районного суду міста Запоріжжя із клопотанням про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно підозрюваного ОСОБА_5 , в рамках кримінального провадження № 22023080000000568, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 05 квітня 2023 року, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 111 КК України.

В обґрунтування клопотання слідчий зазначив, що слідчим відділом Управління Служби безпеки України в Запорізькій області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 22023080000000568 від 05.04.2023 року за підозрою ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 111 КК України.

Так, громадянин України ОСОБА_5 , перебуваючи за місцем своєї реєстрації та фактичного проживання, за адресою: АДРЕСА_2 , не пізніше ніж 17 квітня 2023 року (точні дата та час органом досудового розслідування не встановлені), діючи з прямим умислом, будучи проросійськи налаштованою особою з категорично негативним відношенням до Збройних сил України, активно підтримуючи російську військову агресію по відношенню до України, маючи вищу освіту та достовірно розуміючи, що по всій території України введено воєнний стан, прийняв рішення про надання представникам іноземної держави - державі-агресору Російській Федерації допомоги у проведенні підривної діяльності проти України, з метою скорішої окупації території міста Запоріжжя та Запорізької області представниками збройних формувань держави-агресора Російської Федерації та встановленню на її теренах окупаційної влади.

З метою реалізації свого злочинного умислу, направленого на надання допомоги представникам іноземної держави - держави-агресора Російської Федерації у проведенні підривної діяльності проти України та встановлення безпосереднього контакту з їх представниками, ОСОБА_5 , перебуваючи за адресою: АДРЕСА_2 , за допомогою сервісу обміну текстовими, голосовими та відео повідомленнями в мережі Інтернет, а саме месенджеру «Telegram», вступив у контакт із представником держави-агресора. який використовує псевдонім « ОСОБА_7 », під час бесід з яким був завербований останнім із єдиною злочинною метою - надання допомоги представникам іноземної держави - держави агресора Російської Федерації у проведенні підривної діяльності проти України, у тому числі на території міста Запоріжжя та Запорізької області.

Так, не пізніше 17 квітня 2023 року (точні дата та час органом досудовим розслідуванням не встановлені), ОСОБА_5 , перебуваючи за місцем фактичного проживання, АДРЕСА_2 , активно підтримуючи антиукраїнську ідеологію, будучи прихильником ідеї приєднання території України до Російської Федерації та створення на її території проросійських псевдодержавних утворень, діючи умисно на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканості, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці України, використовуючи власний обліковий запис у мобільному додатку системи миттєвого обміну повідомленнями «Telegram», який зареєстрований під ім`ям « ОСОБА_5 » (обліковий запис користувача зареєстрований на номер мобільного телефону НОМЕР_1 ) встановлений на мобільний телефон, свідомо встановив контакт та розпочав спілкування у формі листування з одним із представників держави-агресора, який використовує псевдонім « ОСОБА_7 », та який для зв`язку (листування) використовує обліковий запис (профіль) додатку Telegram із назвою ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Під час листування ОСОБА_5 свідомо та добровільно прийняв пропозицію від представника іноземної держави - представника Російської Федерації « ОСОБА_7 », який для зв`язку (листування) використовує обліковий запис (профіль) додатку Telegram із назвою ІНФОРМАЦІЯ_2 та надав добровільно згоду на допомогу в проведенні підривної діяльності проти України, шляхом конфіденційної співпраці в інтересах іноземної держави держави-агресора Російської Федерації щодо збору та передачі різного роду інформації щодо сил та засобів, задіяних в обороні території Запорізької області, розташування військових об`єктів та об`єктів критичної інфраструктури, інформації про місця влучання внаслідок ракетних ударів здійснених збройними формуваннями держави-агресора Російської Федерації тощо. Після цього, з метою дотримання форм та методів конспірації, одним із видів зв`язку було визначено листування за допомогою мобільного додатку системи миттєвого обміну повідомленнями «Telegram», в особистій бесіді (листуванні) із користувачем із обліковим записом ІНФОРМАЦІЯ_2 , в якій ОСОБА_5 повинен був передавати зібрану ним на виконання завдання інформацію.

Далі, у період часу з 17 квітня 2023 року по 17 травня 2023 року, ОСОБА_5 , перебуваючи у місті Запоріжжі, діючи умисно, на виконання завдання отриманого від представника іноземної держави - представника Російської Федерації, який використовує псевдонім « ОСОБА_7 », маючи змогу безперешкодного пересування територією міста Запоріжжя та Запорізької області (в межах підконтрольних силам оборони України районах), дотримуючись заходів безпеки та конспірації, здійснював збір інформації про особовий склад та військову техніку Збройних Сил України та інших військових формувань, створених відповідно до чинного законодавства України, яка тимчасово розміщувалася у місті Запоріжжі та його околицях, як шляхом особистого візуального огляду так і шляхом опитування своїх знайомих, діючих військовослужбовців Збройних сил України та Національної гвардії України.

Так, зібравши достатню на його думку кількість інформації щодо розташування військової техніки сил оборони України на території міста Запоріжжя, ОСОБА_5 , перебуваючи за місцем фактичного проживання, - АДРЕСА_2 , діючи з прямим злочинним умислом, використовуючи власний мобільний телефон та обліковий запис « ОСОБА_5 » (обліковий запис користувача зареєстрований на номер мобільного телефону НОМЕР_1 ) у мобільному додатку системи миттєвого обміну повідомленнями «Telegram», шляхом відправлення особистого повідомлення у приватній бесіді представнику іноземної держави - представнику Російської Федерації, який використовує псевдонім « ОСОБА_7 », та який для зв`язку (листування) використовує обліковий запис (профіль) додатку «Telegram» із назвою ІНФОРМАЦІЯ_2 у період часу з 16 квітня 2023 року по 17 квітня 2023 року (більш точний час органом досудового розслідування не встановлено), передав вказаному представнику заздалегідь зібрану ним інформацію у вигляді фотознімка надрукованого машинописного тексту повідомлення наступного змісту (мовою оригіналу): « АДРЕСА_3 . ІНФОРМАЦІЯ_9. Из здания выселили и перевели в другие здания по городу всех сотрудников. В здании дислоцируются в/сл. На каких этажах, неизвестно. В цокольном этаже - столовая. Рядом - ресторан «ІНФОРМАЦІЯ_10 » и гостиннично - ресторанный комплекс « ІНФОРМАЦІЯ_3 ». На ІНФОРМАЦІЯ_11 - охрана численностью до стрелковой роты.» а також текст (мовою оригіналу): « АДРЕСА_4 . ІНФОРМАЦІЯ_12. Площади длительное время сдаются собственниками в аренду. С северной стороны постоянно работает один цех - завод «ІНФОРМАЦІЯ_13». С правой стороны в цехах - ремонт в/техники. В каких конкретно, неизвестно. С правой стороны от КПП - админздание, населенность неизвестная. Охрана - из гражданских. На всех работающих на заводе, СБУ собрала анкеты, каждого контролируют. Также контролируют все автомобили и их владельцев. В/сл зимой вырезали много деревьев для отопления зданий», з метою їх подальшого вогневого ураження представниками збройних формувань держави-агресора Російської Федерації.

Окрім того, 29 квітня 2023 року о 10 годині 15 хвилин, ОСОБА_5 , продовжуючи реалізацію свого злочинного наміру, направленого на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканості, обороноздатності та державній безпеці України, перебуваючи за місцем фактичного проживання, - АДРЕСА_2 , діючи з прямим умислом, використовуючи власний мобільний телефон та обліковий запис « ОСОБА_5 » (обліковий запис користувача зареєстрований на номер мобільного телефону НОМЕР_1 ), у мобільному додатку системи миттєвого обміну повідомленнями «Telegram», шляхом відправлення особистого повідомлення у приватній бесіді представнику іноземної держави - представнику Російської Федерації, який використовує псевдонім « ОСОБА_7 », та який для зв`язку (листування) використовує обліковий запис (профіль) додатку «Telegram» із назвою ІНФОРМАЦІЯ_2 , передав заздалегідь зібрану ним інформацію, у вигляді фото текстового повідомлення наступного змісту (мовою оригіналу): «Да. Прилет был. на 300 м недолет, попало в частный сектор. Я ошибся, горели частные дома на Павло - Кичкасе . А со "ІНФОРМАЦІЯ_14" топливозаправщики идут по прежнему.», з метою їх подальшого вогневого ураження представниками збройних формувань держави-агресора Російської Федерації.

Далі, 02 травня 2023 року о 21 годині 46 хвилин, ОСОБА_5 , перебуваючи за місцем фактичного проживання, - АДРЕСА_2 , діючи з прямим умислом, використовуючи власний мобільний телефон та обліковий запис « ОСОБА_5 » (обліковий запис користувача зареєстрований на номер мобільного телефону НОМЕР_1 ) у мобільному додатку системи миттєвого обміну повідомленнями «Telegram», шляхом відправлення особистого повідомлення у приватній бесіді представнику іноземної держави - представнику Російської Федерації, який використовує псевдонім « ОСОБА_7 », та який для зв`язку (листування) використовує обліковий запис (профіль) додатку «Telegram» із назвою ІНФОРМАЦІЯ_2 , заздалегідь виготовлену ним інформацію у вигляді фотознімка надрукованого машинописного тексту повідомлення наступного змісту (мовою оригіналу): «Санаторий «ІНФОРМАЦІЯ_4», в район новою вантового моста. Пункт временной дислокации ВСУ. На стоянке до 20 авто, есть покрашенные в зеленый защитный цвет. Шлагбаум закрыт, на посту один военнослужащий. Ниже, ІНФОРМАЦІЯ_15. Стоят два авто, один в/сл. Некоторые в/сл купаются в Днепре. На ІНФОРМАЦІЯ_16 блок - посты сняты, ранее не разрешали останавливаться на мосту. Блок - посты остались ІНФОРМАЦІЯ_17. Ранее были прилеты в «молоко» - в насыпь ж.д. моста Преображенского, в школу перед санаторием « ІНФОРМАЦІЯ_4 » и в районе альтанкн санатория ДСС (снова или руко..опость РВиА или РЭБ)», з метою їх подальшого вогневого ураження представниками збройних формувань держави-агресора Російської Федерації.

Відповідно до інформації, отриманої від Командувача оперативного угрупування військ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », підтверджено зосередження, станом на 02 травня 2023 року, особового складу ЗСУ/НГУ в наступних місцях: територія санаторія « ІНФОРМАЦІЯ_6 », в районі новою «вантового» моста, пункт тимчасової дислокації військовослужбовців, а також територія гребної бази ДСС (завод Днінроспецсталь), на «вантовому» мосту блок - пости та по обидві сторони арочного моста ім. Преображенського та актуальність переданої ОСОБА_5 інформації, дійсній бойовій обстановці у зазначений період часу.

Продовжуючи виконувати завдання, отримане від представника Російської Федерації на псевдонім « ОСОБА_7 », в наданні допомоги у веденні підривної діяльності проти України, 07 травня 2023 року о 23 год. 11 хв., ОСОБА_5 , перебуваючи за місцем фактичного проживання, АДРЕСА_2 , діючи умисно, зібравши достатню на його думку, кількість інформації щодо розташування військової техніки сил оборони України на території міста Запоріжжя, та у подальшому, діючи з прямим умислом, використовуючи власний мобільний телефон та обліковий запис « ОСОБА_5 » (обліковий запис користувача зареєстрований на номер мобільного телефону НОМЕР_1 ), у мобільному додатку системи миттєвого обміну повідомленнями «Telegram», шляхом відправлення особистого повідомлення у приватній бесіді представнику іноземної держави - представнику Російської Федерації, який використовує псевдонім « ОСОБА_7 », та який для зв`язку (листування) використовує обліковий запис (профіль) додатку Telegram із назвою ІНФОРМАЦІЯ_2 , заздалегідь виготовлену ним інформацію у вигляді фотознімка надрукованого машинописного тексту повідомлення наступного змісту (мовою оригіналу): «Да, в зданиях и на территории алюминиевого комбинат и л/с, и техника. Но точное место дислокации неизвестно. За территорией ПВД - я указывал ранее.».

Відповідно до інформації, отриманої від Командувача оперативного угрупування військ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », підтверджено зосередження, станом на 07 травня 2023 року особового складу ЗСУ/НГУ в наступних місцях: розміщення особового складу військовослужбовців ЗСУ/НГУ та/або здійснення ремонту військової техніки на території « ІНФОРМАЦІЯ_7 » за адресою: АДРЕСА_5 , та актуальність переданої ОСОБА_5 інформації, дійсній бойовій обстановці у зазначений період часу.

Слідчий вказує, що органом досудового розслідування встановлено достатню кількість доказів для повідомлення ОСОБА_5 про підозру у вчиненні особливо тяжкого злочину, передбаченого ч. 2 ст. 111 КК України, яке кваліфікується, як державна зрада, тобто діяння, умисно вчинене громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканості, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці України, шляхом надання представникам іноземної держави допомоги в проведенні підривної діяльності проти України, вчинена в умовах воєнного стану.

Обґрунтованість підозри у вчиненні ОСОБА_5 особливо тяжкого злочину, підтверджується зібраними з дотриманням вимог КПК України доказами, а саме:

-листом щодо виконання доручення № 59/2/3-3848нт від 18.04.2023 року;

-розсекречений протокол за результатами проведення негласної слідчої (розшукової) дії - зняття інформації з електронних інформаційних систем, а саме: відомостей з мобільного додатку «Telegram», який зареєстрований на абонентський номер телефону оператора мобільного зв`язку НОМЕР_1 , під обліковим записом з ім`ям « ОСОБА_5 », який належить та яким особисто користується ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , № 59/2 /3-1813т від 17.05.2023, яким підтверджено передачу інформації ОСОБА_5 , щодо місць розташування (дислокації) військової техніки і особового складу сил оборони України, у тому числі підрозділів Збройних Сил України, задіяних в протидії військовій агресії з боку збройних формувань держави-агресора Російської Федерації проти України на території міста Запоріжжя, Запорізької області представнику іноземної держави;

-розсекречений протокол за результатами проведення негласної слідчої дії - спостереження за ОСОБА_5 № 59/2/3-1815т від 17.05.2023 року;

-протокол затримання ОСОБА_5 , підозрюваного у вчиненні злочину від 17.05.2023 року;

-повідомлення про підозру ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 111 КК України;

-фотознімки екрану мобільного телефону, який належить ОСОБА_5 , та робочого комп`ютера ОСОБА_5 , виявлених під час проведення обшуку за адресою: АДРЕСА_6 , за місцем роботи підозрюваного;

-протоколом огляду місця події від 05.05.2023 року, відповідно до якого: приблизно о 20 год. 00 хв. у місті Запоріжжя відбувся вибух (попередньо ідентифіковано ракету від ОТРК «Іскандер-К»), за адресою: АДРЕСА_8 (координати місця вибуху НОМЕР_3 , НОМЕР_4 ), в результаті якого загинуло три військовослужбовця;

-протоколом огляду місця події від 12.05.2023 року, відповідно до якого, в період часу з 02 год. 12 хв. по 02 год. 13 хв. два ракетних удари (попередньо ідентифіковано тип ракет ЗРК С-300) за адресою: ділянка місцевості поблизу огородженої території за адресою АДРЕСА_9, за координатами в системі Google Maps - НОМЕР_6;

-протоколом огляду місця події від 11.05.2023 року, відповідно до якого, в період часу з 01 год. 17 хв. по 01 год. 31 хв. здійснено обстріл міста Запоріжжя, за адресою: АДРЕСА_7 , а саме на території військової частини НОМЕР_5 (попередньо ідентифіковано влучання двох ракет типу С-300), одна з ракет влучила біля підземного резервуару для зберігання нафтопродуктів. Зазнав пошкоджень резервуар для зберігання, друге влучання в землю на території військової частини;

-іншими матеріалами кримінального провадження.

17 травня 2023 року о «14» годині «13» хвилин уповноваженою особою складено протокол про затримання громадянина України ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , якого фактично було затримано о «07» годині «00» хвилин 17 травня 2023 року з підстав, передбачених статтею 208 КПК України.

Того ж дня, 17 травня 2023 року слідчим слідчого відділу Управління Служби безпеки України в Запорізькій області, за погодженням з процесуальним керівником у кримінальному провадженні - прокурором відділу Запорізької обласної прокуратури, у встановленому КПК України порядку, було повідомлено ОСОБА_5 про те, що він обґрунтовано підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 111 КК України.

18 травня 2023 року підозрюваному ОСОБА_5 та його захиснику - адвокату ОСОБА_11 вручено копію клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою та додатки до нього.

Відповідно до положень п. 4) ч. 1 ст. 184 КПК України, органом досудового розслідування встановлено наявність ризиків, передбачених п.п. 1), 2), 3), 5) ч. 1 ст. 177 КПК України, а саме те, що ОСОБА_5 може:

-переховуватися від органу досудового розслідування та/або суду: враховуючи, що ОСОБА_5 вчинив особливо тяжкий злочин - державна зрада, тобто діяння, умисно вчинене громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканості, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці України, шляхом надання представникам іноземної держави допомоги в проведенні підривної діяльності проти України, вчинена в умовах воєнного стану, а також враховуючи наявність так званого «куратора», який використовує псевдонім « ОСОБА_7 » на території Російської Федерації, існує ризик, що підозрюваний ОСОБА_5 , з метою уникнення кримінальної відповідальності, може переховуватися від органів досудового розслідування та суду у даному кримінальному провадженні, користуючись при цьому допомогою представників держави-агресора. Крім того, встановлено, що ОСОБА_5 взаємодіяв із особою на прізвище « ОСОБА_12 », який перебував у місті Мелітополі, яке на теперішній час є тимчасово окупованою територією, та має зв`язки із особами, які перебувають на тимчасово окупованій території Запорізької області, у зв`язку з чим підозрюваний може виїхати на тимчасово окуповану територію, де орган досудового розслідування на теперішній час не має змоги законно та безперешкодно діяти, а отже ОСОБА_5 буде там переховуватися з метою уникнення покарання;

-знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення. Під час досудового розслідування у даному кримінальному провадженні встановлено, що ОСОБА_5 вчинив вказаний злочин на виконання завдання представника держави-агресора, у зв`язку з чим, є достатні підстави вважати, що у них є інші співучасники із якими останній може вчинити ряд дій, спрямованих на знищення і спотворення будь-яких речей та документів, що мають значення для даного кримінального провадження. Наразі органом досудового розслідування проводиться комплекс слідчих (розшукових) та процесуальних дій, які спрямовані на встановлення місцезнаходження та долучення до матеріалів кримінального провадження речових доказів по даному кримінальному провадженні, а саме: засобів зв`язку, технічних пристроїв збору інформації та обладнання для шифрування розмов, а також отримання інших доказів, які підтвердять вину ОСОБА_5 . У випадку необрання останньому запобіжного заходу, існує ризик втрати речових доказів, що беззаперечно підтверджують вину останнього;

-незаконно впливати на свідків у кримінальному провадженні: у зв`язку з тим, що у даному кримінальному провадженні не допитано всіх свідків, які володіють інформацією про протиправну діяльність ОСОБА_5 , у зв`язку з чим останній може вчинити протиправні дії, направлені на вплив на свідків злочину, яким відомі деталі вчинення даного злочину, і які ще не допитані у даному кримінальному провадженні;

-вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється: орган розслідування вважає, що існують ризики, що ОСОБА_5 може продовжити вчиняти вказаний злочин, а також, з метою отримання грошових коштів, для незаконного (позитивного вирішення питання щодо уникнення кримінальної відповідальності) або при здійсненні впливу на свідків вчинити інший злочин.

У клопотанні слідчим також вказано, що при вирішенні питання запропонованого запобіжного заходу належить оцінити у сукупності всі інші обставини, що, відповідно до положень статті 178 КПК України, враховуються судом при обранні запобіжного заходу:

- ОСОБА_5 обґрунтовано повідомлено про підозру у вчиненні особливо тяжкого злочину, за який передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк п`ятнадцять років або довічним позбавленням волі, а докази у проваджені зібрані, у відповідності до вимог статті 84 КПК України;

- вік та соціальні зв`язки підозрюваного не перешкоджають останньому знаходитись під вартою;

- враховуючи суспільно-політичну обстановку, а також той факт, що місто Запоріжжя на теперішній час знаходиться в безпосередній близькості до території ведення активних бойових дій та тимчасово окупованих територій Російською Федерацією Запорізької області, куди підозрюваний може безперешкодно та/або за сприянням представників держави агресора виїхати, де органи Національної поліції в Запорізької області не здатні на даний час забезпечити виконання підозрюваним будь-якого іншого запобіжного заходу, крім тримання під вартою, що дасть підозрюваному можливість уникнути від виконання покладених на нього обов`язків і унеможливить запобігання скоєння інших злочинів;

-також ОСОБА_5 було засуджено 13.11.2001 року за злочин проти основ національної безпеки України, а саме за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 109 КК України, у зв`язку з чим підозрюваний може вжити заходів щоб уникнути кримінальної відповідальності та переховуватися від органу досудового розслідування.

Таким чином, орган досудового розслідування дійшов висновку, що для забезпечення належної процесуальної поведінки підозрюваного ОСОБА_5 , з метою уникнення ризиків, передбачених статтею 177 КПК України, необхідно обрати йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без визначення розміру застави, тому слідчий звернувся до слідчого судді з вказаним клопотанням.

Ознайомившись із клопотанням та доданими до нього матеріалами, вислухавши думку прокурора ОСОБА_3 , який підтримав клопотання за викладеними вище мотивами та обґрунтуванням, просить дане клопотання задовольнити, думку слідчого ОСОБА_4 , який також підтримав вказане клопотання, думку підозрюваного ОСОБА_5 , який утримався від надання пояснень та не висловив свою позицію щодо клопотання слідчого про обрання відносно нього запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, думку захисника підозрюваного - адвоката ОСОБА_6 , який заперечує проти задоволення клопотання слідчого про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, вважає за можливе обрати відносно підозрюваного ОСОБА_5 більш м`який запобіжний захід, не пов`язаний з позбавленням волі, у вигляді цілодобового домашнього арешту. При цьому, захисник заперечував проти наявності ризиків, передбачених п.п. 1), 2), 3) ч. 1 ст. 177 КПК України, вважає вказані ризики не доведеними, оскільки підозрюваний ОСОБА_5 не має наміру переховуватися від органу досудового розслідування і суду; усі необхідні речі, які можуть мати доказове значення у даному кримінальному провадженню, були вилучені органом досудового розслідування під час проведення обшуку, а також слідчим не обґрунтований ризик впливу підозрюваним ОСОБА_5 на свідків. Отже, на думку сторони захисту, зазначені у клопотанні ризики є лише особистим припущенням слідчого і жодними доказами вони не підтверджені. Слідчий суддя приходить до наступних висновків.

Відповідно до частини 2 статті 177 КПК України, підставою застосування запобіжного заходу є наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення, а також наявність ризиків, які дають достатні підстави слідчому судді, суду вважати, що підозрюваний, обвинувачений, засуджений може здійснити дії, передбачені частиною першою цієї статті. Слідчий, прокурор не мають права ініціювати застосування запобіжного заходу без наявності для цього підстав, передбачених КПК України.

За правилами статті 178 КПК України, при вирішенні питання про обрання запобіжного заходу, крім наявності ризиків, зазначених у статті 177 цього Кодексу, слідчий суддя на підставі наданих сторонами кримінального провадження матеріалів зобов`язаний оцінити в сукупності всі обставини, у тому числі: вагомість наявних доказів про вчинення підозрюваним, обвинуваченим кримінального правопорушення; тяжкість покарання, що загрожує відповідній особі у разі визнання підозрюваного, обвинуваченого винуватим у кримінальному правопорушенні, у вчиненні якого він підозрюється, обвинувачується; вік та стан здоров`я підозрюваного, обвинуваченого; міцність соціальних зв`язків підозрюваного, обвинуваченого в місці його постійного проживання, у тому числі наявність в нього родини й утриманців; наявність у підозрюваного, обвинуваченого постійного місця роботи або навчання; репутацію підозрюваного, обвинуваченого; майновий стан підозрюваного, обвинуваченого; наявність судимостей у підозрюваного, обвинуваченого; дотримання підозрюваним, обвинуваченим умов застосованих запобіжних заходів, якщо вони застосовувалися до нього раніше; наявність повідомлення особі про підозру у вчиненні іншого кримінального правопорушення; розмір майнової шкоди, у завданні якої підозрюється, обвинувачується особа, або розмір доходу, в отриманні якого внаслідок вчинення кримінального правопорушення підозрюється, обвинувачується особа, а також вагомість наявних доказів, якими обґрунтовуються відповідні обставини; ризик продовження чи повторення протиправної поведінки, зокрема ризик летальності, що його створює підозрюваний, обвинувачений, у тому числі у зв`язку з його доступом до зброї.

Частиною 1 статті 183 КПК України визначено, що тримання під вартою є винятковим запобіжним заходом, який застосовується виключно у разі, якщо прокурор доведе, що жоден із більш м`яких запобіжних заходів не зможе запобігти ризикам, передбаченим статтею 177 цього Кодексу, крім випадків, передбачених частинами шостою та сьомою статті 176 цього Кодексу.

Пунктом 5) частини 1 статті 176 КПК України визначено, що запобіжним заходом, зокрема є тримання під вартою.

Відповідно до частини 6 статті 176 КПК України, під час дії воєнного стану до осіб, які підозрюються або обвинувачуються у вчиненні злочинів, передбачених статтями 109-1142, 258-2586, 260, 261, 437-442 Кримінального кодексу України, за наявності ризиків, зазначених у статті 177 цього Кодексу, застосовується запобіжний захід, визначений пунктом 5 частини першої цієї статті.

Відповідно до частини 1 статті 194 КПК України, під час розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу слідчий суддя зобов`язаний встановити, чи доводять надані сторонами кримінального провадження докази обставини, які свідчать про: наявність обґрунтованої підозри у вчиненні підозрюваним кримінального правопорушення; наявність достатніх підстав вважати, що існує хоча б один із ризиків, передбачених статтею 177 цього Кодексу, і на які вказує слідчий, прокурор; недостатність застосування більш м`яких запобіжних заходів для запобігання ризику або ризикам, зазначеним у клопотанні.

Так, слідчим суддею встановлено, що слідчим відділом Управління Служби безпеки України в Запорізькій області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 22023080000000568, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 05 квітня 2023 року, за підозрою ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 111 КК України (а.с.9-10).

17 травня 2023 року органом досудового розслідування, на підставі п. 1) ч. 1 ст. 208 КПК України, було здійснено затримання громадянина України ОСОБА_5 (а.с.24-27).

У межах даного кримінального провадження, 17 травня 2023 року слідчим слідчого відділу Управління Служби безпеки України в Запорізькій області ОСОБА_4 , за погодженням з процесуальним керівником у кримінальному провадженні - прокурором відділу Запорізької обласної прокуратури ОСОБА_3 , громадянину України ОСОБА_5 , у присутності захисника - адвоката ОСОБА_11 , у відповідності до статті 278 КПК України, було повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 111 КК України (а.с.28-29, 30-37).

18 травня 2023 року о 09 год. 00 хв. підозрюваному ОСОБА_5 та його захиснику - адвокату ОСОБА_11 було вручено клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою та копії матеріалів до нього (а.с.8.

Клопотання слідчого вмотивоване тим, що досудовим розслідуванням встановлена причетність підозрюваного ОСОБА_5 до вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 111 КК України, та наявні ризики, передбачені п. п. 1), 2), 3), 5) ч. 1 ст. 177 КПК України.

Згідно з вимогами ст.ст. 177, 178 КПК України, метою застосування запобіжного заходу є забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього процесуальних обов`язків, а підставою - є наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення, а також наявність ризиків, які дають достатні підстави слідчому судді, суду вважати, що підозрюваний, обвинувачений, засуджений може здійснити дії, передбачені частиною першою статті 177 КПК України.

При вирішенні питання про обрання запобіжного заходу, крім наявності ризиків, зазначених у статті 177 КПК України, слідчий суддя, суд на підставі наданих сторонами кримінального провадження матеріалів зобов`язаний оцінити в сукупності всі обставини, у тому числі: вагомість наявних доказів про вчинення підозрюваним, обвинуваченим кримінального правопорушення, тяжкість покарання, що загрожує відповідній особі у разі визнання підозрюваного, обвинуваченого винуватим у кримінальному правопорушенні, у вчиненні якого він підозрюється, обвинувачується, вік та стан здоров`я підозрюваного, обвинуваченого, міцність його соціальних зв`язків, наявність у нього постійного місця роботи або навчання, його репутацію, майновий стан, наявність судимостей, дотримання підозрюваним, обвинуваченим умов застосування запобіжних заходів, якщо вони застосовувались до нього раніше, наявність повідомлень особі про підозру у вчиненні іншого кримінального правопорушення, а також розмір майнової шкоди, у завданні якої підозрюється особа.

Слідчий суддя приходить до висновку, що матеріалами, зібраними в ході досудового розслідування по даному кримінальному провадженню та долученими до клопотання, підтверджується на даній стадії слідства обґрунтованість повідомленої ОСОБА_5 підозри у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 111 КК України.

Слідчий суддя приймає до уваги, що по даному кримінальному провадженню ОСОБА_5 повідомлено про підозру у вчиненні особливо тяжкого злочину, вчиненого в умовах воєнного стану, за який законом передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк п`ятнадцять років або довічне позбавлення волі, з конфіскацією майна, що дає підстави слідчому судді вважати, що залишаючись на волі, підозрюваний може знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають суттєве значення для встановлення обставин кримінального правопорушення, з метою уникнення кримінальної відповідальності. Так, підозрюваний ОСОБА_5 вчинив вказаний злочин на виконання завдання представника держави-агресора Російської Федерації, у зв`язку з чим є достатні підстави вважати, що є інші співучасники, із якими останній може вчинити ряд дій, спрямованих на знищення і спотворення будь-яких речей та документів, що мають значення для даного кримінального провадження. Наразі органом досудового розслідування проводиться комплекс слідчих (розшукових) та процесуальних дій, які спрямовані на встановлення місцезнаходження та долучення до матеріалів кримінального провадження речових доказів по даному кримінальному провадженні, а саме: засобів зв`язку, технічних пристроїв збору інформації, та обладнання для шифрування розмов, а також отримання інших доказів, які ймовірно підтвердять вину ОСОБА_5 .

Крім того, стороною обвинувачення також доведений ризик можливого вчинення іншого кримінального правопорушення чи продовження кримінального правопорушення, у вчиненні якого підозрюється ОСОБА_5 , оскільки останній, в умовах воєнного стану, будучи громадянином України, неодноразово надавав представнику Російської Федерації - держави, яка здійснює збройну агресію проти України, заздалегідь зібрану ним інформацію у вигляді текстових, голосових та відеоповідомлень, з метою надання іноземній державі допомоги у проведенні підривної діяльності проти України. Вказані вище незаконні дії ОСОБА_5 у подальшому можуть мати триваючий характер або призвести до вчинення ОСОБА_5 інших кримінальних правопорушень.

Необхідно також зауважити, що ОСОБА_5 раніше притягався до кримінальної відповідальності за вчинення аналогічного злочину, наразі підозрюється у вчиненні умисного злочину, який відноситься до категорії особливо тяжких злочинів проти основ національної безпеки України.

Разом з тим, на підтвердження наявності ризиків, зазначених в статті 177 КПК України, слідчим також зазначено, що підозрюваний може переховуватися від органів досудового розслідування та суду, а також незаконно впливати на свідків у кримінальному провадженні.

Перевіряючи доводи клопотання в частині посилання слідчим на ризики, які зазначені в статті 177 КПК України, в судовому засіданні встановлено, що слідчим лише формально зазначено ризики, які передбачені пунктами 1), 3) ч.1 ст. 177 КПК України щодо переховування підозрюваним ОСОБА_5 від органів досудового розслідування і суду, та щодо впливу останнього на свідків у цьому ж кримінальному провадженні, оскільки жодного доказу на підтвердження цих обставини суду так і не було надано.

З огляду на викладене, при розгляді даного клопотання слідчий суддя дійшов висновку, що заявлені ризики, які передбачені п.п. 2), 5) ч. 1 ст. 177 КПК України, доведені стороною обвинувачення і є підставою для обрання відносно підозрюваного ОСОБА_5 запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Враховуючи викладене, слідчий суддя не вбачає достатніх підстав для можливості застосування інших запобіжних заходів, альтернативних триманню під вартою, як таких, що недостатні запобігти вказаним ризикам, а також забезпеченню виконання підозрюваним процесуальних обов`язків, визначаючи тримання під вартою у цьому випадку виправданим за наявності конкретного суспільного інтересу у виді права на справедливий судовий розгляд, а також унеможливлення знищення, приховування або спотворення будь-яких речей і документів, які мають важливе значення для встановлення обставин кримінального правопорушення, вчинення інших кримінальних правопорушень, які, незважаючи на презумпцію невинуватості, превалюють над принципом поваги до свободи особистості.

За таких обставин, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання слідчого про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно ОСОБА_5 є доведеним та обґрунтованим, у зв`язку з чим підлягає задоволенню.

Крім того, враховуючи положення частини 3 статті 183 КПК України, приймаючи до уваги дані про особу підозрюваного ОСОБА_5 , наявність ризиків, передбачених п.п. 2), 5) ч. 1 ст. 177 КПК України, обставини, які встановлені в судовому засіданні, а також тяжкість інкримінованого підозрюваному кримінального правопорушення, слідчий суддя вважає за необхідне розмір застави у даному кримінальному провадженні стосовно підозрюваного не визначати.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст.ст. 176-178, 182, 183, 184, 193, 194, 196, 197, 205, 309, 392, 395 КПК України,

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання слідчого в ОВС 1-го відділення слідчого відділу Управління Служби безпеки України в Запорізькій області капітана юстиції ОСОБА_4 , погоджене із прокурором відділу Запорізької обласної прокуратури ОСОБА_3 , за матеріалами кримінального провадження № 22023080000000568, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 05 квітня 2023 року, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 111 КК України, про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно підозрюваного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , задовольнити.

Застосувати відносно підозрюваного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , запобіжний захід у вигляді тримання під вартою в Державній установі «Запорізький слідчий ізолятор».

Строк дії запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно підозрюваного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , встановити терміном на 60 (шістдесят) днів, у межах строку досудового розслідування, який обчислювати з 17 травня 2023 року з 07 години 00 хвилин, з часу фактичного затримання підозрюваного ОСОБА_5 .

Термін дії ухвали закінчується 15 липня 2023 року о 07 годині 00 хвилин.

Ухвала слідчого судді щодо застосування запобіжного заходу підлягає негайному виконанню після її оголошення.

Виконання ухвали слідчого судді доручити співробітникам Управління Служби безпеки України в Запорізькій області.

Ухвала підлягає негайному виконанню, проте може бути оскаржена до Запорізького апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її проголошення.

Подання апеляційної скарги на ухвалу слідчого судді зупиняє набрання нею законної сили, але не зупиняє її виконання.

Копію ухвали вручити підозрюваному, його захиснику, слідчому та прокурору.

Вступна та резолютивна частини ухвали постановлені в нарадчій кімнаті та проголошені в судовому засіданні 18 травня 2023 року.

Повний текст ухвали проголошено 19 травня 2023 року о 15 годині 00 хвилин.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудЖовтневий районний суд м. Запоріжжя
Дата ухвалення рішення18.05.2023
Оприлюднено05.12.2023
Номер документу115350675
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про застосування запобіжних заходів тримання під вартою

Судовий реєстр по справі —331/3134/23

Ухвала від 22.05.2023

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Яцун О. О.

Ухвала від 22.05.2023

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Яцун О. О.

Ухвала від 22.05.2023

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Яцун О. О.

Ухвала від 22.05.2023

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Яцун О. О.

Ухвала від 18.05.2023

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Яцун О. О.

Ухвала від 27.07.2023

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Світлицька В. М.

Ухвала від 13.07.2023

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Яцун О. О.

Ухвала від 13.07.2023

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Яцун О. О.

Ухвала від 13.07.2023

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Яцун О. О.

Ухвала від 13.07.2023

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Яцун О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні