Ухвала
від 22.05.2023 по справі 331/3134/23
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

22.05.2023

Справа № 331/3134/23

Провадження № 1-кс/331/1011/2023

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 травня 2023 року місто Запоріжжя

Слідчий суддя Жовтневого районного суду міста Запоріжжя ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі Жовтневого районного суду міста Запоріжжя клопотання слідчого в ОВС 1-го відділення слідчого відділу Управління Служби безпеки України в Запорізькій області капітана юстиції ОСОБА_3 , погоджене з прокурором який здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні ОСОБА_4 , про арешт майна у кримінальному провадженні № 22023080000000568, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 05 квітня 2023 року, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 111 КК України,

В С Т А Н О В И В:

До слідчого судді Жовтневого районного суду міста Запоріжжя надійшло клопотання слідчого в ОВС 1-го відділення слідчого відділу Управління Служби безпеки України в Запорізькій області ОСОБА_3 , погоджене з прокурором, який здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні ОСОБА_4 , про арешт майна у кримінальному провадженні № 22023080000000568, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 05 квітня 2023 року, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 111 КК України.

В обґрунтування клопотання слідчий зазначив, що слідчим відділом Управління Служби безпеки України в Запорізькій області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 22023080000000568, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 05 квітня 2023 року, за підозрою ОСОБА_5 за ч. 2 ст. 111 КК України.

У клопотанні зазначено, що громадянин України ОСОБА_5 , будучи проросійськи налаштованою особою, усвідомлюючи протиправність своїх дій, направлених на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканості, обороноздатності, державній, економічній та інформаційній безпеці України, передбачаючи невідворотне настання суспільно-небезпечних наслідків та бажаючи їх настання, діючи з прямим злочинним умислом, не пізніше 17 квітня 2023 року (точні дата та час органом досудового розслідуванням не встановлені), перебуваючи за місцем фактичного проживання: АДРЕСА_1 , добровільно та ініціативно надав згоду на допомогу представнику іноземної держави держави-агресора Російської Федерації - представнику федеральної служби безпеки Російської Федерації, який використовує псевдонім « ОСОБА_6 » на проведення підривної діяльності проти України, в умовах воєнного стану. Далі, діючи усвідомлено та протиправно, громадянин України ОСОБА_5 , починаючи з 17 квітня 2023 року по 17 травня 2023 року, усвідомлюючи протиправність свого діяння та бажаючи настання суспільно небезпечних наслідків для державної безпеки України, а також для життя та здоров`я людини, вчинив активні дії, шляхом виконання отриманих від представника іноземної держави представника Російської Федерації, псевдонім « ОСОБА_6 », спрямовані на збір та передачу інформації щодо місць розташування військової техніки і особового складу сил оборони України, у тому числі підрозділів Збройних Сил України, задіяних в протидії військовій агресії з боку збройних формувань держави-агресора російської федерації проти України на території міста Запоріжжя та Запорізького району, яку останній дотримуючись заходів конспірації, передавав за допомогою закритих каналів можливостей всесвітньої мережі Інтернет.

Усвідомлюючи неможливість самостійно виконати поставлене представником іноземної держави представником ФСБ Російської Федерації завдання, громадянин України ОСОБА_5 залучив до своєї протиправної діяльності мешканців міста Запоріжжя - ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 і ОСОБА_15 .

Враховуючи викладене,17травня 2023року органомдосудового розслідування,на підставіухвали слідчогосудді Жовтневогорайонного судуміста Запоріжжябуло проведенообшук домоволодінняза місцемфактичного проживаннягромадянина України ОСОБА_11 , розташованому за адресою: АДРЕСА_2 , під час проведення якого вилучено предмети, які мають вагоме значення для досудового розслідування у кримінальному провадженні, а саме: мобільний телефон FLY IQ4416 S/N: НОМЕР_1 IMEI 1: НОМЕР_2 , IMEI 2: НОМЕР_3 .

Постановою слідчого від 17 травня 2023 року вказаний предмет визнано речовим доказом у даному кримінальному провадженні.

Слідчий вказує у клопотанні, що на вказаному предметі можуть міститись електронні докази, виявлення та фіксація яких передбачає застосування спеціальних знань, в органу досудового розслідування є необхідність провести судову комп`ютерну технічну експертизу.

Виходячи із вищенаведеного, слідчий просить слідчого суддю клопотання задовольнити та накласти арешт, шляхом заборони користування, розпорядження та відчуження, на майно, яке було вилучено 17 травня 2023 року під час проведення обшуку за місцем проживання громадянина України ОСОБА_11 , розташованому за адресою: АДРЕСА_2 , а саме на: мобільний телефон FLY IQ4416 S/N: НОМЕР_1 IMEI 1: НОМЕР_2 , IMEI 2: НОМЕР_3 , з метою збереження речових доказів у кримінальному провадженні.

У зв`язку із наявністю ризиків знищення електронних доказів, що містяться на вказаному носії інформації громадянином ОСОБА_11 , розгляд зазначеного клопотання слідчий просить здійснити без його виклику як власника майна.

У судове засідання слідчий в ОВС 1-го відділення слідчого відділу Управління Служби безпеки України в Запорізькій області ОСОБА_3 не з`явився, проте надав до канцелярії суду заяву, в якій просить клопотання задовольнити, а розгляд справи провести за його відсутності та без застосування технічних засобів фіксації судового процесу (а.с.56).

Власник майна ОСОБА_11 у судове засідання також не з`явився, причини неявки суду не повідомив.

Згідно з ч. 4 ст. 107 КПК України, у разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень КПК України судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Неприбуття у судове засідання слідчого та/або прокурора, цивільного позивача, якщо клопотання подано ним, підозрюваного, обвинуваченого, іншого власника майна, і за наявності - також захисника, законного представника, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, відповідно до вимог ч. 1 ст. 172 КПК України, не перешкоджає розгляду клопотання.

Дослідивши матеріали клопотання слідчого, яке погоджено з прокурором, ознайомившись с письмовими поясненнями слідчого, а також дослідивши додані до клопотання документи на його обґрунтування щодо необхідності накладення арешту на зазначене у клопотанні майно, та проаналізувавши докази на підтвердження та обґрунтування заявленого слідчим клопотання у їх сукупності, приходжу до висновку про необхідність задоволення клопотання слідчого з наступних підстав.

Згідно положень статті 167 КПК України тимчасовим вилученням майна є фактичне позбавлення підозрюваного або осіб, у володінні яких перебуває зазначене у частині другій цієї статті майно, можливості володіти, користуватися та розпоряджатися певним майном до вирішення питання про арешт майна або його повернення, або його спеціальну конфіскацію в порядку, встановленому законом.

Тимчасово вилученим може бути майно у вигляді речей, документів, грошей тощо, щодо яких є достатні підстави вважати, що вони:

1) підшукані, виготовлені, пристосовані чи використані як засоби чи знаряддя вчинення кримінального правопорушення та (або) зберегли на собі його сліди;

2) призначалися (використовувалися) для схиляння особи до вчинення кримінального правопорушення, фінансування та/або матеріального забезпечення кримінального правопорушення або винагороди за його вчинення;

3) є предметом кримінального правопорушення, у тому числі пов`язаного з їх незаконним обігом;

4) одержані внаслідок вчинення кримінального правопорушення та/або є доходами від них, а також майно, в яке їх було повністю або частково перетворено.

За правилами ч. 2 ст. 170 КПК України, слідчий суддя накладає арешт на майно у вигляді речей, якщо є достатні підстави вважати, що вони відповідають критеріям, зазначеним у ч. 2 ст. 167 цього Кодексу, зокрема, якщо вони використані як засоби чи знаряддя вчинення кримінального правопорушення та (або) зберегли на собі його сліди.

Відповідно до п. 1) ч. 2 ст. 167 КПК України, тимчасово вилученим може бути майно у вигляді речей, документів, грошей тощо, щодо яких є достатні підстави вважати, що вони підшукані, виготовлені, пристосовані чи використані як засоби чи знаряддя вчинення кримінального правопорушення та (або) зберегли на собі його сліди.

За змістом частини 1 статті 170 КПК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом кримінального правопорушення, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження.

Відповідно до ч. 2 ст. 170 КПК України, арешт майна допускається з метою забезпечення:

1) збереження речових доказів;

2) спеціальної конфіскації;

3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи;

4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Слідчим суддею встановлено, що слідчим відділом Управління Служби безпеки України в Запорізькій області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 22023080000000568, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 05 квітня 2023 року, за підозрою ОСОБА_5 за ч. 2 ст. 111 КК України (а.с.4-5).

Ухвалою слідчого судді Жовтневого районного суду міста Запоріжжя від 17 травня 2023 року клопотання слідчого в ОВС 1-го відділення слідчого відділу Управління Служби безпеки України в Запорізькій області капітана юстиції ОСОБА_3 , яке погоджено з прокурором відділу Запорізької обласної прокуратури ОСОБА_4 , про проведення обшуку, за матеріалами кримінального провадження № 22023080000000568 від 05.04.2023 року, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 111 КК України, задоволено. Надано слідчим групи слідчих слідчого відділу Управління Служби безпеки України в Запорізькій області, які здійснюють досудове розслідування у кримінальному провадженні № 22023080000000568 від 05.04.2023 року, дозвіл на проведення обшуку домоволодіння, яке розташовано за адресою: АДРЕСА_2 , за місцем фактичного проживання ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та яке згідно витягу з Єдиного державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна № 332358661 від 16.05.2023 року належить на праві приватної власності ОСОБА_16 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , з метою виявлення та вилучення речей та документів, що мають безпосереднє значення для даного кримінального провадження, а саме: електронних та мобільних пристроїв (мобільні телефони, планшети), комп`ютерної техніки (персональні обчислювальні машини, ноутбуки), матеріальних та магнітних носіїв інформації (жорсткі диски, флеш-накопичувачі, карти пам`яті), сім-карток операторів мобільного зв`язку, предметів і документів, які можуть містити інформацію про здійснення ОСОБА_11 активних дій, спрямованих на наведення та корегування вогню збройних сил держави-агресора на позиції підрозділів Збройних Сил України, а також ведення підривної діяльності проти України, документів, чорнових записів (блокноти, записники), зброї, боєприпасів, військової амуніції.

З протоколуслідчого пропроведення обшукувбачається,що 17травня 2023року органомдосудового розслідування,на підставіухвали слідчого судді Жовтневого районного суду міста Запоріжжя від 17.05.2023 року було проведено обшук домоволодіння, яке розташовано за адресою: АДРЕСА_2 , за місцем фактичного проживання ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,.

Під час проведення обшуку даного домоволодіння було виявлено та вилучено мобільний телефон FLY IQ4416 S/N: НОМЕР_1 IMEI 1: НОМЕР_2 , IMEI 2: НОМЕР_3 (а.с.7-12).

Відповідно до протоколу огляду від 17 травня 2023 року, вилучений під час обшуку предмет був оглянутий з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення (а.с.13-15).

Як вбачається із постанови слідчого про визнання речовими доказами від 17 травня 2023 року, вищезазначене майно, яке було вилучено під час проведення обшуку домоволодіння, розташовано за адресою: АДРЕСА_2 , за місцем фактичного проживання ОСОБА_11 , визнано речовим доказом у кримінальному провадженні № 22023080000000568 від 05 квітня 2023 року (а.с.6), що у відповідності до ч. 2 ст. 167 КПК України, - є підставою для накладення арешту.

Того ж дня, ОСОБА_11 , було допитаю в якості свідка, відповідно до протоколу допита свідка від 17.05.2023 року (а.с.57-63).

За правилами ч. 5 ст. 171 КПК України, клопотання слідчого, прокурора про арешт тимчасово вилученого майна повинно бути подано не пізніше наступного робочого дня після вилучення майна, інакше майно має бути негайно повернуто особі, у якої його було вилучено.

У разітимчасового вилученнямайнапід час обшуку, огляду, здійснюваних на підставі ухвали слідчого судді, передбаченої статтею 235 цього Кодексу, клопотання про арешт такого майна повинно бути подано слідчим, прокурором протягом 48 годин після вилучення майна, інакше майно має бути негайно повернуто особі, в якої його було вилучено.

Із оглянутого в судовому засіданні протоколу обшуку від 17 травня 2023 року вбачається, що зазначений вище предмет було вилучено під час проведення обшуку домоволодіння, розташовано за адресою: АДРЕСА_2 .

Із клопотанням про накладення арешту на це майно слідчий звернувся до слідчого судді 19 травня 2023 року (а.с.1), тобто в строки, визначені статтею 171 КПК України.

З урахуваннямвищевикладеного таприймаючи доуваги,що поверненнятимчасово вилученогомайна можепризвести дозникнення,втрати тайого пошкодження,або настанняінших наслідків,які можутьперешкодити кримінальномупровадженню,та зметою досягненнядієвості кримінальногопровадження,оскільки вилученийпредмет визнаноречовим доказомта,відповідно докритеріїв ст.84та ст.100КПК України,у подальшомуможе бутивикористаний якдоказ протиправноїдіяльності,на вказаномупредметі можутьміститись електроннідокази,виявлення тафіксація якихпередбачає застосуванняспеціальних знань,а самепроведення судовоїкомп`ютерно-технічноїекспертизи,про проведенняякої зазначаєслідчий уклопотанні,що матимесуттєве значеннядля встановленняважливих обставину кримінальномупровадженні,а тому,на теперішнійчас данийдоказ неможуть бутиповернутий доприйняття рішенняу кримінальномупровадженні,вважаю необхіднимзастосувати такийзахід забезпеченнякримінального провадженняяк арештцього майна,тому,на підставівищезазначеного, підлягає задоволенню клопотання слідчого про арешт майна, за матеріалами досудового розслідування № 22023080000000568, відомості за яким внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 05 квітня 2023 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 111 КК України, та яке було виявлено та вилучено під час проведення обшуку домоволодіння, розташовано за адресою: АДРЕСА_2 .

На підставі вищевикладеного та керуючись ст.ст. 98, 100, 107, 167, 170-173, 309, 369, 372 КПК України,

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання слідчого в ОВС 1-го відділення слідчого відділу Управління Служби безпеки України в Запорізькій області капітана юстиції ОСОБА_3 , погоджене з прокурором який здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні ОСОБА_4 , про арешт майна у кримінальному провадженні № 22023080000000568, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 05 квітня 2023 року, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 111 КК України, задовольнити.

Накласти арешт на мобільний телефон FLY IQ4416 S/N: НОМЕР_1 IMEI 1: НОМЕР_2 , IMEI 2: НОМЕР_3 , який було виявлено тавилучено17 травня 2023 року під час проведення обшуку домоволодіння за місцем фактичного проживання ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , розташованого за адресою: АДРЕСА_2 .

Заборонити ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,а також іншим особам користуватися, розпоряджатися та відчужувати арештоване майно до прийняття рішення про скасування арешту, з метою збереження речового доказу.

Відповідно до положень статті 175 КПК України виконання ухвали суду покласти на слідчого та прокурора у вказаному кримінальному провадженні.

Ухвала підлягає негайному виконанню, проте може бути оскаржена до Запорізького апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її проголошення, відповідно до п. 9) ч. 1 ст. 309, ст. 395 КПК України.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудЖовтневий районний суд м. Запоріжжя
Дата ухвалення рішення22.05.2023
Оприлюднено26.04.2024
Номер документу115350677
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —331/3134/23

Ухвала від 22.05.2023

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Яцун О. О.

Ухвала від 22.05.2023

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Яцун О. О.

Ухвала від 22.05.2023

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Яцун О. О.

Ухвала від 22.05.2023

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Яцун О. О.

Ухвала від 18.05.2023

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Яцун О. О.

Ухвала від 27.07.2023

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Світлицька В. М.

Ухвала від 13.07.2023

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Яцун О. О.

Ухвала від 13.07.2023

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Яцун О. О.

Ухвала від 13.07.2023

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Яцун О. О.

Ухвала від 13.07.2023

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Яцун О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні