Ухвала
від 04.12.2023 по справі 925/1512/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"04" грудня 2023 р. м. Черкаси Справа № 925/1512/23

Господарський суд Черкаської області у складі судді Зарічанської З.В.,

розглянувши зустрічний позов Чигиринської міської ради

до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Говтва"

про стягнення 340 211,52 грн,

у справі 925/1512/23

за позовом Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Говтва"

до Чигиринської міської ради

про визнання недійсним та скасування рішення, визнання додаткової угоди укладеною

УСТАНОВИВ:

06.11.2023 до Господарського суду Черкаської області надійшла позовна заява Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Говтва" до Чигиринської міської ради з вимогами: визнати протиправним та скасування рішення тридцять другої сесії восьмого скликання Чигиринської міської ради Черкаської області від 15.11.2022 "Про відмову в продовженні строку договору оренди землі від 26.11.2007, укладеного із СТОВ "Говтва"; визнати укладеною між Чигиринською міською радою та Сільськогосподарським товариством з обмеженою відповідальністю "Говтва" Додаткову угоду про внесення змін до договору оренди землі від 26.11.2007, зареєстрованого у Чигиринському РВ Черкаської РФ ДП "Центр ДЗК" 07.12.2007 за № 040779801172 (земельні ділянки сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 6,5449 га (кадастровий номер 7125486500:01:000:1760), 175,8976 га (кадастровий номер 7125486500:01:000:1554), 18,5817 га (кадастровий номер 7125486500:01:000:1555), які знаходяться за межами населених пунктів на території Чигиринської міської ради Черкаського району (колишньої Тіньківської сільської ради Чигиринського району) Черкаської області) у викладеній редакції.

Позовні вимоги позивач обґрунтовує порушенням відповідачем процедури реалізації переважного права позивача на поновлення договору оренди відповідно до вимог ст. 33 Закону України "Про оренду землі".

Ухвалою від 13.11.2023 господарський суд відкрив провадження у справі №925/1512/23 за правилами загального позовного провадження. Підготовче засідання призначив на 11.12.2023 об. 11:00. Встановив сторонам строк для подання заяв по суті.

28.11.2023 від відповідача, у строк встановлений судом, до суду надійшов відзив на позовну заяву з вимогою відмовити у задоволенні позовних вимог в повному обсязі.

30.11.2023 від Чигиринської міської ради надійшов зустрічний позов з вимогою стягнути з СТОВ "Говтва" на користь Чигиринської міської ради кошти в сумі 340 211,52 грн.

Також позивач за зустрічним позовом просить:

- залучити до участі у справі, як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на стороні позивача Головне управління ДПС у Черкаській області;

- витребувати від Головного управління ДПС у Черкаській області належним чином завірені копії декларацій, поданих СТОВ "Говтва", приватним підприємством "Колос Чигиринщини", Товариством з обмеженою відповідальністю "Агрофірма Кам`янка" за 2018-2023 роки, а також інформацію щодо сум сплачених коштів за період з 2018 по 2019 роки в рахунок сплати орендної плати за земельні ділянки по Чигиринській міській територіальній громаді (колишній Тіньківській сільській раді).

В обґрунтування зустрічної позовної заяви позивач за зустрічним позовом зазначає, що СТОВ "Говтва" неналежним чином виконано умови договору оренди землі від 26.11.2007 в частині оплати орендної плати, внаслідок чого у відповідача виникла заборгованість у сумі 340 211,52 грн.

Відповідно до ч. 2 - 4 ст. 180 ГПК України, зустрічний позов приймається до спільного розгляду з первісним позовом, якщо обидва позови взаємопов`язані і спільний їх розгляд є доцільним, зокрема, коли вони виникають з одних правовідносин або коли задоволення зустрічного позову може виключити повністю або частково задоволення первісного позову. Вимоги за зустрічним позовом ухвалою суду об`єднуються в одне провадження з первісним позовом. Зустрічна позовна заява, яка подається з додержанням загальних правил пред`явлення позову, повинна відповідати вимогам статей 162, 164, 172, 173 цього Кодексу.

Розглянувши поданий зустрічний позов на його відповідність приписам ст. 162, 164, 172, 173 ГПК України, а також доцільність його об`єднання до розгляду з первісним позовом, суд дійшов висновку щодо необхідності прийняття зустрічного позову для спільного розгляду з первісним позовом в одне провадження.

За ч. 1, 3-5 ст. 50 ГПК України - треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі.

Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Треті особи, які не заявляють самостійних вимог, мають процесуальні права та обов`язки, встановлені статтею 42 цього Кодексу.

В обґрунтування вимоги про залучення до участі у справі третьої особи, що не заявляє самостійних вимог на стороні позивача Чигиринська міська рада зазначає, що вважає за необхідне залучити до участі у провадженні Головне управління ДПС у Черкаській області як третю особу яка не заявляє самостійних вимог на стороні Позивача у зв`язку з необхідністю отримання інформації, пояснень тощо, а також у зв`язку з тим, що прийняте рішення по суті спору може вплинути на права та обов`язки ГУ ДПС у Черкаській області.

Господарський суд погоджується із доводами Чигиринської міської ради та задовольняє заяву про залучення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні позивача за зустрічним позовом.

Відповідно до приписів ст. 161 ГПК України третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору має право подати пояснення щодо позову або відзиву.

Відповідно до ст. 168 ГПК України у поясненнях третьої особи щодо позову або відзиву третя особа, що не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, викладає свої аргументи і міркування на підтримку або заперечення проти позову.

Пояснення третьої особи підписуються третьою особою або її представником.

До пояснень третьої особи застосовуються правила, встановлені частинами третьою - сьомою статті 165 цього Кодексу.

Пояснення третьої особи подаються в строк, встановлений судом. Суд має встановити такий строк, який дозволить третій особі підготувати свої міркування, аргументи та відповідні докази, та надати пояснення до позову або відзиву, а іншим учасникам справи - відповідь на такі пояснення завчасно до початку розгляду справи по суті.

Також позивачем у зустрічному позові заявлено вимогу про витребування в Головного управління ДПС у Черкаській області належним чином завірені копії декларацій, поданих СТОВ "Говтва", приватним підприємством "Колос Чигиринщини", Товариством з обмеженою відповідальністю "Агрофірма Кам`янка" за 2018-2023 роки, а також інформацію щодо сум сплачених коштів за період з 2018 по 2019 роки в рахунок сплати орендної плати за земельні ділянки по Чигиринській міській територіальній громаді (колишній Тіньківській сільській раді).

Заявлену вимогу позивач обґрунтовує численними відмовами Державної податкової служби України щодо надання Чигиринській міській раді відомостей та інформації щодо нарахованих та сплачених сум орендної плати.

Розглянувши зазначену вимогу, господарський суд зазначає таке.

За ч. 1, 2 ст. 80 ГПК України учасники справи подають докази у справі безпосередньо до суду. Позивач, особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом з поданням позовної заяви.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 81 ГПК України, учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений в частинах другій та третій статті 80 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.

У клопотанні про витребування судом доказів повинно бути зазначено: 1) який доказ витребовується (крім клопотання про витребування судом групи однотипних документів як доказів); 2) обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати; 3) підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа; 4) заходи, яких особа, яка подає клопотання, вжила для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу; 5) причини неможливості отримати цей доказ самостійно особою, яка подає клопотання.

Враховуючи необхідність дослідження повноти сплати орендної плати за спірні земельні ділянки СТОВ "Говтва" і юридичними особами, правонаступниками яких є відповідач за зустрічним позовом, господарський суд доходить висновку щодо можливості задоволення вимоги позивача за зустрічним позовом про витребування доказів.

Керуючись ст. 50, 81, 165, 168, 180, 234-235 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

1. Прийняти зустрічну позовну заяву Чигиринської міської ради до спільного розгляду з первісним позовом, об`єднавши вимоги за зустрічним позовом в одне провадження з первісним позовом.

Відповідач за зустрічним позовом має право у строк протягом 15 днів з дня вручення йому даної ухвали подати відзив на зустрічну позовну заяву, що має відповідати вимогам ст. 165 Господарського процесуального кодексу України.

Копія відзиву та доданих до нього документів позивачу повинна бути надіслана (надана) одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду.

У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Позивач за зустрічним позовом має право у строк протягом 5 днів з дня отримання відзиву на позовну заяву надати відповідь на відзив, що має відповідати вимогам частин 3-6 ст. 165 Господарського процесуального кодексу України.

Відповідач за зустрічним позовом має право у строк протягом 5 днів з дня отримання відповіді на відзив подати заперечення, що мають відповідати вимогам частин 3-6 ст. 165 Господарського процесуального кодексу України та докази, які підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача, якщо такі докази не надані позивачем за зустрічним позовом.

2. Задовольнити вимогу Чигиринської міської ради про залучення до участі у справі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача.

Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача за зустрічним позовом - Головне управління Державної податкової служби у Черкаській області (ідентифікаційний код 44131663, вул. Хрещатик, буд. 235, м. Черкаси, 18002).

Зобов`язати позивача та відповідача протягом трьох днів з дня отримання цієї ухвали направити на адресу Головного управління ДПС у Черкаській області копії заяв по суті з додатками, докази такого направлення у той же строк подати суду.

Третя особа має право подати суду пояснення щодо позову та відзиву у строк протягом п`яти днів з дня отримання позову та відзиву відповідно з одночасним направленням таких пояснень на адреси обох сторін та надати суду докази такого направлення.

3. Витребувати у Головного управління ДПС у Черкаській області належним чином завірені копії декларацій, поданих сільськогосподарським товариством з обмеженою відповідальністю "Говтва" (ідентифікаційний код 13952156), приватним підприємством "Колос Чигиринщини" (ідентифікаційний код 32482851), Товариством з обмеженою відповідальністю "Агрофірма Кам`янка" (ідентифікаційний код 32860479) за 2018-2023 роки, а також інформацію щодо сум сплачених коштів за період з 2018 по 2019 роки в рахунок сплати орендної плати за земельні ділянки по Чигиринській міській територіальній громаді (колишній Тіньківській сільській раді).

Строк подання - протягом п`яти днів з дня отримання даної ухвали.

Головне управління ДПС у Черкаській області в разі неможливості подати докази, які витребовує суд, або неможливості подати такі докази у встановлений строк, зобов`язане повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня отримання ухвали.

4. Врахувати, що підготовче засідання призначено на 11.12.2023 об 11:00.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню.

Копію ухвали надіслати сторонам за допомогою системи "Електронний суд" та Головному управлінню Державної податкової служби у Черкаській області, зокрема, для виконання п. 3 резолютивної частини ухвали.

Суддя Зоя ЗАРІЧАНСЬКА

Дата ухвалення рішення04.12.2023
Оприлюднено06.12.2023
Номер документу115373371
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання недійсним та скасування рішення, визнання додаткової угоди укладеною

Судовий реєстр по справі —925/1512/23

Постанова від 01.05.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Тарасенко К.В.

Ухвала від 19.02.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Тарасенко К.В.

Ухвала від 08.02.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Зарічанська З.В.

Ухвала від 08.02.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Зарічанська З.В.

Ухвала від 01.02.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Зарічанська З.В.

Ухвала від 01.02.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Зарічанська З.В.

Ухвала від 01.02.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Зарічанська З.В.

Ухвала від 31.01.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Зарічанська З.В.

Ухвала від 30.01.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Зарічанська З.В.

Ухвала від 17.01.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Зарічанська З.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні