Ухвала
від 03.11.2023 по справі 752/15311/23
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 752/15311/23

Провадження № 1-кс/752/8807/23

У Х В А Л А

03 листопада 2023 року слідчий суддя Голосіївського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Києва скаргу адвоката ОСОБА_3 , який діє в інтересах Товариства з обмеженою відповідальністю « Ренесанс -Медикал», про зобов`язання слідчого СУ ГУНП у м.Києві у кримінальному провадженні № 12023100000000716 від 06.07.2023 року вчинити певні дії,

У С Т А Н О В И В:

до Голосіївського районного суду м. Києва надійшла скарга адвоката ОСОБА_3 , який діє в інтересах ТОВ « Ренесанс -Медикал» про зобов`язання слідчого СУ ГУНП у м.Києві у кримінальному провадженні № 12023100000000716 від 06.07.2023 року вчинити певні дії.

Просить слідчого суддю постановити ухвалу, якою зобов`язати слідчого СУ ГУНП у м.Києві надіслати на адресу АО «СКІФ» копію протоколу огляду речей і документів, вилучених під час обшуку 13.04.2023 року за адресою: м. Київ, Вул. Феодори Пушиної, буд. 8А, за місцем фактичного здійснення діяльності службовими особами ТОВ « Ренесанс -Медикал».

Вимоги скарги обґрунтовує тим, що у провадженні СУ ГУНП у м .Києві знаходиться кримінальне провадження № 12023100000000716 від 06.07.2023 року. 13.10.2023 року адвокат ОСОБА_3 в інтересах ТОВ « Ренесанс -Медикал» у порядку статті 220 КПК України, звернувся до слідчого СУ ГУНП у м.Києві з клопотанням про отримання процесуальних документів, яке 16.10.2023 року було отримано уповноваженою особою СУ ГУНП у м. Києві. Однак, станом на момент звернення до слідчого судді зі скаргою, відповідь на вказане клопотання не надійшла, що на думку скаржника свідчить про порушення слідчим вимог статті 220 КПК України.

Адвокат ОСОБА_3 у судовому засіданні відсутній, до суду звернувся з заявою про розгляд клопотання за його відсутності.

У судове засідання уповноважений слідчий не з`явився, про дату, час та місце розгляду скарги повідомлявся належним чином, його відсутність не перешкоджає розгляду скарги.

За таких обставин, з урахуванням думки скаржника та зважаючи на ч. 3 ст. 306 КПК України слідчий суддя вважає за можливе розглянути скаргу за відсутності уповноваженого слідчого та прокурора.

Дослідивши скаргу, документи долучені в її обґрунтування, слідчий суддя встановив наступне.

13.10.2023 року адвокат ОСОБА_3 в інтересах ТОВ «Ренесанс -Медикал» у порядку статті 220 КПК України, звернувся до слідчого СУ ГУНП у м. Києві з клопотанням про отримання процесуальних документів.

За даними матеріалів скарги, зазначене вище клопотання 16.10.2023 року було отримано уповноваженою особою СУ ГУНП у м. Києві.

Відповідно до ч. 1 ст. 303 КПК України на досудовому провадженні може бути оскаржена бездіяльність слідчого, дізнавача або прокурора, зокрема, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, у неповерненні тимчасово вилученого майна згідно з вимогами статті 169 цього Кодексу, а також у нездійсненні інших процесуальних дій, які він зобов`язаний вчинити у визначений цим Кодексом строк.

Бездіяльність, яка полягає у нездійсненні інших процесуальних дій (крім внесення відомостей до ЄРДР та повернення тимчасово вилученого майна), є третім, комплексним видом бездіяльності, оскарження якої допускається відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 303 КПК України та передбачає три обов`язкові ознаки: 1) слідчий, дізнавач або прокурор наділені обов`язком вчинити певну процесуальну дію; 2) така процесуальна дія має бути вчинена у визначений КПК України строк; 3) відповідна процесуальна дія слідчим, дізнавачем чи прокурором у встановлений строк не вчинена.

Таким чином, наведена норма дозволяє звернутися до суду зі скаргою не на будь-яку бездіяльність, а лише щодо обов`язків, строк виконання яких чітко регламентований кримінальним процесуальним законодавством.

Наведеним ознакам відповідає бездіяльність, яка виникає внаслідок невиконання вимог ст. 220 КПК України, відповідно до яких клопотання сторони захисту, потерпілого і його представника чи законного представника, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, про виконання будь-яких процесуальних дій та у випадках, установлених цим кодексом, іншої особи, права чи законні інтереси якої обмежуються під час досудового розслідування, або її представника, слідчий, дізнавач, прокурор зобов`язані розглянути в строк не більше трьох днів з моменту подання і задовольнити їх за наявності відповідних підстав.

Про результати розгляду клопотання повідомляється особа, яка заявила клопотання. Про повну або часткову відмову в задоволенні клопотання виноситься вмотивована постанова, копія якої вручається особі, яка заявила клопотання, а у разі неможливості вручення з об`єктивних причин надсилається їй.

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ, в своїх узагальненнях щодо практики розгляду скарг на рішення, дії чи бездіяльність органів досудового розслідування чи прокурора під час досудового розслідування, зазначав, що слідчим суддя варто зважати на те, що відповідна бездіяльність може бути зумовлена не лише невчиненням процесуальної дії в межах встановлених зазначеною нормою строків, а й неналежним розглядом клопотання, зокрема, залишенням його без процесуального реагування або неналежним на нього процесуальним реагуванням.

Так, адвокат ОСОБА_3 вимоги скарги мотивує тим, що з боку слідчого мала місце бездіяльність, що полягає у не розгляді його клопотання.

Однак, у прохальній частині скарги адвокат ОСОБА_3 просить слідчого суддю зобов`язати слідчого СУ ГУНП у м.Києві надіслати на адресу АО «СКІФ» копію протоколу огляду речей і документів, вилучених під час обшуку 13.04.2023 року за адресою: м. Київ, Вул. Феодори Пушиної, буд. 8А, за місцем фактичного здійснення діяльності службовими особами ТОВ « Ренесанс -Медикал».

Відповідно до ст. 2 Кримінального процесуального кодексу України завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Статтею 24 КПК України визначено, що кожному гарантується право на оскарження процесуальних рішень, дій чи бездіяльності суду, слідчого судді, прокурора, слідчого в порядку, передбаченому цим Кодексом.

Згідно з п. 18 ч. 1 ст. 3 КПК України до повноважень слідчого судді належить здійснення у порядку, передбаченому цим Кодексом, судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні під час проведення досудового розслідування в кримінальному провадженні.

Таким чином, слідчий суддя - це суддя, уповноважений забезпечувати законність та обґрунтованість обмеження конституційних прав і свобод людини на досудовому провадженні у кримінальній справі, до компетенції якого належить прийняття рішення про застосування заходів кримінального процесуального примусу, проведення слідчих та інших процесуальних дій, що обмежують конституційні права людини, розгляд скарг на дії (бездіяльність) та рішення особи, яка провадить дізнання, слідчого і прокурора.

Основним призначенням слідчого судді є здійснення судового захисту прав і законних інтересів осіб, які беруть участь у кримінальному процесі, та забезпечення законності провадження у справі на досудових стадіях. Це зумовлює специфічний характер виконуваної ним кримінально-процесуальної функції, яка полягає у забезпеченні законності та обґрунтованості обмеження конституційних прав і свобод людини на досудовому провадженні у кримінальній справі.

Відповідно до ч. 3 ст. 26 КПК України слідчий суддя у кримінальному провадженні вирішує лише ті питання, які винесені на його розгляд сторонами та віднесені до його повноважень цим Кодексом.

Межі втручання слідчого судді у діяльність прокурора та слідчого обмежуються ч. 1 ст. 303 КПК України. Слідчий суддя позбавлений можливості втручання у діяльність прокурора, крім випадків, визначених КПК України.

Отже, вимоги скаржника про зобов`язання слідчого СУ ГУНП у м.Києві надіслати на адресу АО «СКІФ» копію протоколу огляду речей і документів, вилучених під час обшуку 13.04.2023 року за адресою: м. Київ, Вул. Феодори Пушиної, буд. 8А, за місцем фактичного здійснення діяльності службовими особами ТОВ « Ренесанс -Медикал», не підлягають задоволенню, оскільки вирішення таких питань відноситься до дискреційних повноважень слідчого.

Керуючись статтями 220, 221, 303-307, 309, 372, 532 КПК України, слідчий суддя,

ПОСТАНОВИВ:

у задоволенні скарги адвоката ОСОБА_3 , який діє в інтересах Товариства з обмеженою відповідальністю « Ренесанс -Медикал», про зобов`язання слідчого СУ ГУНП у м.Києві у кримінальному провадженні № 12023100000000716 від 06.07.2023 року вчинити певні дії, відмовити.

Ухвала суду оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення03.11.2023
Оприлюднено06.12.2023
Номер документу115376219
СудочинствоКримінальне
Сутьзобов`язання слідчого СУ ГУНП у м.Києві у кримінальному провадженні № 12023100000000716 від 06.07.2023 року вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —752/15311/23

Ухвала від 20.05.2024

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Гаврищук А. В.

Ухвала від 18.03.2024

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Плахотнюк К. Г.

Ухвала від 20.11.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Колдіна О. О.

Ухвала від 20.11.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Колдіна О. О.

Ухвала від 20.11.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Колдіна О. О.

Ухвала від 20.11.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Колдіна О. О.

Ухвала від 21.03.2024

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Плахотнюк К. Г.

Ухвала від 07.12.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Плахотнюк К. Г.

Ухвала від 17.01.2024

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Хоменко В. С.

Ухвала від 07.12.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Плахотнюк К. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні