Ухвала
від 04.12.2023 по справі 285/3273/23
ЖИТОМИРСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа №285/3273/23 Головуючий у 1-й інст. Літвин О. О.

Категорія 76 Доповідач Борисюк Р. М.

У Х В А Л А

04 грудня 2023 року

Житомирський апеляційний суд у складі:

головуючого судді Борисюка Р.М.,

суддів Микитюк О.Ю., Трояновської Г.С.,

розглянувши клопотання Державного навчальногозакладу«Новоград-Волинськепрофесійне училище» вособі директораПаламарчука МиколиЄвгеновича пропроведення судовогозасідання врежимі відеоконференціїу справі№285/3273/23 за позовом ОСОБА_1 доДержавногонавчального закладу«Новоград-Волинськепрофесійне училище»про визнанняпротиправним наказупро застосуваннядисциплінарного стягнення

за апеляційною скаргою Державного навчальногозакладу«Новоград-Волинськепрофесійне училище»на рішення Новоград-Волинського міськрайонного суду Житомирської області від 12 вересня 2023 року,

встановив:

У провадженні Житомирського апеляційного суду перебуває дана цивільна справа.

Розгляд вказаної справи призначено на 11 годину 00 хвилин 05 грудня 2023 року.

Про дату, час та місце розгляду справи повідомлено учасників справи.

30 листопада 2023 року на електронну адресу суду від Державного навчальногозакладу«Новоград-Волинськепрофесійне училище»в особі директора Паламарчука М.Є. надійшло клопотання про проведення судового засідання в режимі відеоконференції.

Дослідивши клопотання суд приходить до наступного висновку.

Згідно п. 1 ч. 1 ст. 183 ЦПК України, будь-яка письмова заява, клопотання, заперечення повинні містити: повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) (для фізичних осіб) особи, яка подає заяву чи клопотання або заперечення проти них, її місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), відомості про наявність або відсутність електронного кабінету.

Разом з тим, клопотання не містить відомостей про наявність чи відсутність електронного кабінету у Державного навчального закладу«Новоград-Волинське професійне училище».

У відповідності до вимог абз. 2 ч. 4 ст. 183 ЦПК України, суд повертає заяву (клопотання, заперечення) її заявнику без розгляду також у разі, якщо вона подана особою, яка відповідно до частини шостої статті 14 цього Кодексу зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його.

Згідно п. 4 ч. 8 ст. 14 ЦПК України, якщо цим Кодексом встановлено вимогу зазначення у змісті процесуального документа відомостей про наявність або відсутність електронного кабінету, особа, яка подає до суду відповідний процесуальний документ в електронній формі через електронний кабінет, звільняється від обов`язку зазначення відповідних відомостей.

Разом з тим, Державний навчальнийзаклад«Новоград-Волинськепрофесійне училище»направив клопотання в електронній формі на електронну адресу Житомирського апеляційного суду.

Апеляційний суд також повідомляє, що з 18 жовтня 2023 року введено в дію Закон від 29 червня 2023 №3200-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов`язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами» щодо обов`язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами.

Адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Процесуальні наслідки, передбачені цим Кодексом у разі звернення до суду з документом особи, яка відповідно до цієї частини зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його, застосовуються судом також у випадках, якщо інтереси такої особи у справі представляє адвокат (ч. 6 ст. 14 ЦПК України).

Особа, яка зареєструвала електронний кабінет в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, може подавати процесуальні, інші документи, вчиняти інші процесуальні дії в електронній формі виключно за допомогою Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи або її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін документами, з використанням власного електронного підпису, прирівняного до власноручного підпису відповідно до Закону України «Про електронні довірчі послуги», якщо інше не передбачено цим Кодексом. Реєстрація в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, не позбавляє права на подання документів до суду в паперовій формі. (ч. 8 ст. 14 ЦПК України).

Згідно з ч.ч. 5, 6, 8 ст. 43 ЦПК України, документи (в тому числі процесуальні документи, письмові та електронні докази тощо) можуть подаватися до суду, а процесуальні дії вчинятися учасниками справи в електронній формі з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, за винятком випадків, передбачених цим Кодексом. Процесуальні документи в електронній формі мають подаватися учасниками справи до суду з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи в порядку, визначеному Положенням про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та/або положеннями, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів). Якщо документи подаються учасниками справи до суду або надсилаються іншим учасникам справи в електронній формі, такі документи скріплюються електронним підписом учасника справи (його представника). Якщо документи подаються учасниками справи до суду або надсилаються іншим учасникам справи в паперовій формі, такі документи скріплюються власноручним підписом учасника справи (його представника).

Крім того, головною умовою обміну документами між судом та користувачем електронного кабінету є наявність відомостей про РНОКПП/ЄДРПОУ в додаткових відомостях про учасника справи в автоматизованій системі документообігу суду. У випадку некоректного заповнення або повної відсутності даних в цьому полі не дозволить системі ідентифікувати в повній мірі користувача, а відповідно, й не буде надано можливості перегляду матеріалів справи в кабінеті.

Отже, враховуючи, що клопотання про розгляд справи в режимі відеоконференції, яке не сформоване в системі «Електронний суд», не відповідає вимогам ст.ст. 14, 43 ЦПК України.

При цьому, суд наголошує, що обмеження, що пов`язанні з використанням підсистеми «Електронний суд» є легітимними, пропорційними та не перешкоджають доступу до правосуддя, тому що носить елемент правової дисципліни, яких законодавець зобов`язав обов`язково зареєструватися користувачами цих підсистем.

Зареєструвати електронну адресу в Єдиній судовій інформаційно- телекомунікаційній системі (адреса в мережі Інтернет https://id.court.gov.ua/).

Зареєструватися в підсистемі "Електронний кабінет" Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (адреса в мережі Інтернет https://cabinet.court.gov.ua/login).

Також, законодавцем встановлено як право учасника справи брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції, так і відповідний цьому праву обов`язок учасника справи - не пізніше п`яти днів до судового засіданні подання такої заяви до суду та її надіслання іншим учасникам справи (ч. 2 ст. 212 ЦПК України).

Разом з тим, докази надіслання вказаного клопотання іншим учасникам справи відсутні.

Враховуючи викладене, колегія суддів дійшла висновку, що подане Державним навчальнимзакладом«Новоград-Волинськепрофесійне училище»клопотання про проведення судового засідання у режимі відеоконференції не може бути прийнято Житомирським апеляційним судом та на підставі ч. 4 ст. 183 ЦПК України підлягає поверненню заявнику без розгляду.

Колегія суддів вважає за необхідне роз`яснити, що повернення клопотання не перешкоджає повторному поданню такого клопотання після усунення підстав зазначених у даній ухвалі, що стали підставою для його повернення.

Керуючись ст. ст. 14, 43, 183, 212, 260, 374 ЦПК України, суд

у х в а л и в :

Клопотання Державного навчальногозакладу«Новоград-Волинськепрофесійне училище»вособі директораПаламарчука МиколиЄвгеновича пропроведення судовогозасідання врежимі відеоконференціїу справі№285/3273/23 за позовом ОСОБА_1 доДержавногонавчального закладу«Новоград-Волинськепрофесійне училище»про визнанняпротиправним наказупро застосуваннядисциплінарного стягнення повернути без розгляду.

Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення та може бути оскаржена в касаційному порядку шляхом подання касаційної скарги безпосередньо до Верховного Суду протягом тридцяти днів.

Головуючий Судді

Дата ухвалення рішення04.12.2023
Оприлюднено06.12.2023
Номер документу115377349
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнанняпротиправним наказупро застосуваннядисциплінарного стягнення за апеляційною скаргою Державного навчальногозакладу«Новоград-Волинськепрофесійне училище»на рішення Новоград-Волинського міськрайонного суду Житомирської області від 12 вересня 2023 року

Судовий реєстр по справі —285/3273/23

Ухвала від 08.03.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Гудима Дмитро Анатолійович

Постанова від 23.01.2024

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Борисюк Р. М.

Постанова від 23.01.2024

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Борисюк Р. М.

Ухвала від 17.01.2024

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Борисюк Р. М.

Ухвала від 04.12.2023

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Борисюк Р. М.

Ухвала від 30.10.2023

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Борисюк Р. М.

Ухвала від 30.10.2023

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Борисюк Р. М.

Рішення від 12.09.2023

Цивільне

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

Літвин О. О.

Рішення від 12.09.2023

Цивільне

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

Літвин О. О.

Ухвала від 31.05.2023

Цивільне

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

Літвин О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні