Ухвала
від 30.11.2023 по справі 200/15529/21
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

про закриття підготовчого провадження

та призначення справи до судового розгляду по суті

30 листопада 2023 року Справа №200/15529/21

Донецький окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Бєломєстнова О.Ю.

при секретарі: Грисюк І.А.

за участю сторін:

представника позивача - Моткової Н.В.

розглянувши у підготовчому судовому засіданні справу за адміністративним позовом Головного управління ДПС у Донецькій області до Товариства з додатковою відповідальністю Управління механізації - 5 про стягнення з платника податків податкового боргу та за зустрічним позовом Товариства з додатковою відповідальністю Управління механізації - 5 до Головного управління ДПС у Донецькій області про скасування податкових повідомлень-рішень

ВСТАНОВИВ:

10.11.2021 року позивач Головне управління ДПС у Донецькій області (код ЄДРПОУ ВП: 44070187, місцезнаходження: Донецька область, м. Маріуполь, вул. Італійська, 59) звернувся до Донецького окружного адміністративного суду з позовом до Товариства з додатковою відповідальністю Управління механізації - 5 (код ЄДРПОУ: 23771088, місцезнаходження: донецька область, м. Краматорськ, просп.. Олекси Тихого, 2) про стягнення податкового боргу в розмірі 125 893,89 грн.

Ухвалою суду від 15.11.2021 року відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін.

Ухвалою суду від 11.01.2022 року прийнято до спільного розгляду з первісним позовом зустрічний позов Товариства з додатковою відповідальністю Управління механізації - 5 до Головного управління ДПС у Донецькій області про скасування податкових повідомлень-рішень. Вимоги за зустрічним позовом об`єднано в одне провадження з первісним позовом. Розгляд справи ухвалено здійснювати за правилами загального позовного провадження. Продовжено на 30 днів строк проведення підготовчого провадження у справі.

Ухвалою від 06.07.2022 року розгляд справи було відкладено, роз`яснено учасникам справи право звернення до суду із заявою про розгляд справи без їх участі за наявними у справі матеріалами в порядку письмового провадження.

Ухвалою суду від 17.11.2023 року призначено справу до розгляду у судовому засіданні на 30.11. 2023 року о 10 год. 00 хв.

Представник позивача (представник відповідача за зустрічним позовом) в підготовчому судовому засіданні надав додаткові пояснення по справі.

Представник відповідача (позивач за зустрічним позовом) в підготовче судове засідання не зявився, надав заяву про проведення підготовчого судового засідання без його участі. Також надав клопотання про участь у наступному судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів за допомогою системи «EasyCon».

Крім того, просив суд відмовити у прийнятті відзиву на зустрічну позовну заяву, у зв`язку із пропуском звернення до суду.

Вирішуючи вказані клопотання по суті, суд виходить з наступного.

22.11.2023 року Головне управління ДПС у Донецькій області надав відзив на зустрічний позов Товариства з додатковою відповідальністю Управління механізації - 5, у якому, зокрема, просила суд вважати відзив на зустрічний позов таким, що наданий без порушення процесуального строку. У судовому засіданні представник позивача також заявила клопотання про продовження строку надання відзиву на зустрічний позов.

Зазначене обгрунтовано тим, що у зв`язку із військовою агресією Російської Федерації проти України Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», затвердженого Законом України від 24 лютого 2022 року № 2102-IX «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні», введено в Україні воєнний стан, який на теперішні час триває. Через військову агресію Російської Федерації, з метою збереження життя і здоров`я працівників наказом ДПС України від 24.02.2022 №243 «Про встановлення простою у роботі Державної податкової служби України та її територіальних органів» ДПС України було встановлено простой у роботі ГУ ДПС у Донецькій області.

З 28 березня 2022 року більшість повноважень ГУ ДПС у Донецькій області передано ГУ ДПС у Львівській області (Наказ ДПС України від 28.03.2022 №173 «Про забезпечення безперебійної роботи територіальних органів ДПС»). У зв`язку з продовженням дії воєнного стану в Україні Наказом ДПС України від 28.07.2022 №490 виконання окремих повноважень Головного управління ДПС у Донецькій області щодо самопредставництва у судах закріплено за Головним управлінням ДПС у Львівській області.

Наказом ДПС України від 11.08.2023 №652 втратив чинність наказ ДПС від 28.07.2022 № 490 «Про закріплення виконання окремих повноважень Головного управління ДПС у Донецькій області за головним управлінням ДПС у Львівській області». Відтак, з 11.08.2023 року ГУ ДПС у Донецькій області безпосередньо виконує функції щодо самопредставництва у судах, серед іншого - надання відзивів по ряду адміністративних справ, які були передані ГУ ДПС у Донецькій області після припинення повноважень ГУ ДПС у Львівській області, оскарження рішень суду у справах, стороною яких є ГУ ДПС у Донецькій області.

За приписами статті 121 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) продовження та поновлення процесуальних строків можливе за умови відповідного звернення сторін до суду.

Строк для надання відзиву на зустрічний позов був встановлений ухвалою від 11.01.2022 та наразі пропущений позивачем.

Водночас, у рішеннях по справі «Міраґаль Есколано та інші проти Іспанії» від 13 січня 2000р. та справі «Перес де Рада Каваніллес проти Іспанії» від 28 жовтня 1998 року, Європейський суд з прав людини зазначив, що надто суворе тлумачення внутрішніми судами процесуальної норми позбавило заявників права доступу до суду і завадило розгляду їхніх позовних вимог. Це визнане порушенням п.1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Тому з урахуванням приписів ст. 17 Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини», відповідно до якої суди застосовують при розгляді справ Конвенцію та практику зазначеного Суду як джерело права, а також норм ч. 2 ст. 8, ч.2 ст. 9 КАС України, суд вважає, що пропущення процесуального строку за умови відсутності ознак недбалого ставлення позивача до реалізації права на справедливий судовий розгляд та поважності причин його пропущення не може бути перешкодою реалізації права особи заперечувати проти позову.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає можливим продовжити позивачу строк надання відзиву на зустрічний позов та прийняти його до розгляду.

Положеннями статті 195 КАС України встановлено, що учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою. Суд може постановити ухвалу про участь учасника справи у судовому засіданні в режимі відеоконференції в приміщенні суду, визначеному судом. У клопотанні про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції в приміщенні суду в обов`язковому порядку зазначається суд, в якому необхідно забезпечити її проведення. Таке клопотання може бути подано не пізніш як за п`ять днів до відповідного судового засідання. Відеоконференція, у якій беруть участь учасники справи, фіксується судом, який розглядає справу, за допомогою технічних засобів відео- та звукозапису. Відео- та звукозапис відеоконференції зберігається в матеріалах справи.

Враховуючи наявність у суду технічної можливості щодо проведення судового засідання 12.12.2023 року в режимі відеоконференції за допомогою системи Easycon, суд дійшов висновку про задоволення клопотання представника відповідача.

Зважаючи на вищевикладене суд дійшов висновку про можливість закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті на підставі п. 3 ч. 2 ст. 183 КАС України.

Керуючись статтями 180, 181, 183, 248, 256, 294 КАС України, суд

У Х В А Л И В:

Продовжити позивачу строк надання відзиву на зустрічний позов та прийняти його до розгляду.

Закрити підготовче провадження за позовом Головного управління ДПС у Донецькій області до Товариства з додатковою відповідальністю Управління механізації - 5 про стягнення з платника податків податкового боргу та за зустрічним позовом Товариства з додатковою відповідальністю Управління механізації - 5 до Головного управління ДПС у Донецькій області про скасування податкових повідомлень-рішень.

Призначити справу №200/15529/21 до розгляду по суті на 12 грудня 2023 року о 9 год. 00 хв., яке відбудеться у приміщенні Донецького окружного адміністративного суду за адресою: Донецька область, м. Слов`янськ, вул. Добровольського, 1.

Забезпечити участь представника відповідача в судовому засіданні, яке відбудеться 12 грудня 2023 року о 9 год. 00 хв. у адміністративній справі №200/15529/21 в режимі відеоконференції із застосуванням сервісу «EASYCON».

Роз`яснити учасникам справи, що ризики технічної неможливості участі у відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв`язку тощо несе учасник справи, який подав відповідну заяву.

Відеоконференція проводитиметься за допомогою додатку «EasyCon», який може бути встановлений за веб-посиланням https://vkz.court.gov.ua/.

Для участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції необхідно використовувати комп`ютерну техніку або смартфони з доступом в мережу Інтернет, які дозволяють передавати аудіосигнал та відеозображення. Технічні вимоги для доступу до Системи відеоконференцзв`язку визначені у Додатку 1 до «Порядку роботи з технічними засобами відеоконференцзв`язку під час судового засідання в адміністративному, цивільному та господарському процесах за участі сторін поза межами приміщення суду», затвердженого наказом Державної судової адміністрації України від 23 квітня 2020 року № 196.

Вступна та резолютивна частина ухвали проголошена у судовому засіданні 30.11.2023. Повний текст ухвали виготовлений та підписаний 4.12.2023.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її підписання.

Суддя Бєломєстнов О.Ю.

Дата ухвалення рішення30.11.2023
Оприлюднено06.12.2023
Номер документу115378299
СудочинствоАдміністративне
Сутьскасування податкових повідомлень-рішень

Судовий реєстр по справі —200/15529/21

Ухвала від 09.04.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Ханова Р.Ф.

Ухвала від 03.04.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Ханова Р.Ф.

Постанова від 04.03.2024

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Гайдар Андрій Володимирович

Постанова від 04.03.2024

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Гайдар Андрій Володимирович

Ухвала від 28.02.2024

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Гайдар Андрій Володимирович

Ухвала від 19.01.2024

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Гайдар Андрій Володимирович

Ухвала від 19.01.2024

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Гайдар Андрій Володимирович

Рішення від 12.12.2023

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Бєломєстнов О.Ю.

Рішення від 12.12.2023

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Бєломєстнов О.Ю.

Ухвала від 06.12.2023

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Бєломєстнов О.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні