Ухвала
від 04.12.2023 по справі 380/1057/23
ВОСЬМИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ВОСЬМИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про залишення апеляційної скарги без руху

04 грудня 2023 рокуЛьвівСправа № 380/1057/23 пров. № А/857/20919/23

Восьмий апеляційний адміністративний суд в складі колегії суддів:

судді-доповідача -Шавеля Р. М.суддів -Бруновської Н. В. Хобор Р. Б.

перевіривши апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю «ВЕСТ ЮЕЙ» на ухвалу Львівського окружного адміністративного суду від 12 жовтня 2023 року про залишення позовної заяви без розгляду у справі № 380/1057/23 за адміністративним позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «ВЕСТ ЮЕЙ» до Головного управління ДПС у Львівській області про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення,

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою Львівського окружного адміністративного суду від 12 жовтня 2023 року залишено без розгляду позово Товариства з обмеженою відповідальністю «ВЕСТ ЮЕЙ» до Головного управління ДПС у Львівській області про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення.

Не погодившись із постановленою ухвалою, Товариство з обмеженою відповідальністю «ВЕСТ ЮЕЙ» подало апеляційну скаргу.

Відповідно до вимог частини 1 статті 295 Кодексу адміністративного судочинства України апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Із матеріалів справи слідує, що оскаржена ухвала проголошена 12 жовтня 2023 року.

Товариством з обмеженою відповідальністю «ВЕСТ ЮЕЙ» 31 жовтня 2023 року (згідно з відбитком календарного штемпеля на поштовому відправленні) подано апеляційну скаргу на ухвалу Львівського окружного адміністративного суду від 12 жовтня 2023 року про залишення позовної заяви без розгляду, тобто із пропуском строку на апеляційне оскарження.

Особою, яка подала апеляційну скаргу, одночасно заявлено клопотання про поновлення строку апеляційного оскарження, яке обґрунтоване тим, що оскаржена ухвала від 12 жовтня 2023 року була оприлюднена на сайті Єдиного державного реєстру судових рішень 16 жовтня 2023 року. Таким чином, лише після 16 жовтня 2023 року позивач зміг ознайомитися із текстом вказаної ухвали суду. Відтак, вважає, що останнім днем подання апеляційної скарги є 01 листопада 2023 року.

Розглянувши клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження, суд вважає його необґрунтованим, з огляду на наступне.

Аналіз положень статей 5, 13, 293, 295 КАС України дозволяє дійти висновку, що учасники справи, особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право подати апеляційну скаргу на ухвалу суду першої інстанції у встановлений вказаним кодексом строк.

Згідно з частиною першою статті 45 КАС України учасники судового процесу та їхні представники повинні добросовісно користуватися процесуальними правами. Зловживання процесуальними правами не допускається.

Відповідно до пункту шостого частини п`ятої статті 44 КАС України учасники справи зобов`язані виконувати процесуальні дії у встановлені законом або судом строки.

Згідно з ч. 2 ст. 295 КАС України учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: 1) на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду; 2) на ухвалу суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Положеннями ч. 5 ст. 251 КАС України передбачено, що учасникам справи, які не були присутні в судовому засіданні, або якщо судове рішення було ухвалено в порядку письмового провадження, копія судового рішення надсилається протягом двох днів із дня його складення у повному обсязі в електронній формі у порядку, визначеному законом, - у випадку наявності у особи офіційної електронної адреси, або рекомендованим листом з повідомленням про вручення - якщо така адреса відсутня.

Із матеріалів справи вбачається, що копія ухвали Львівського окружного адміністративного суду від 12 жовтня 2023 року була скерована позивачу Товариству з обмеженою відповідальністю «ВЕСТ ЮЕЙ» в електронній формі на електронні адреси, вказані його представниками у позовній заяві та у письмових поясненнях: ІНФОРМАЦІЯ_2 та ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.1-8, 145-153).

Так, до матеріалів справи приєднано довідки Львівського окружного адміністративного суду про те, що копію оскаржуваної ухвали було доставлено до електронної скриньки Товариства з обмеженою відповідальністю «ВЕСТ ЮЕЙ», на вказані його представниками електронні адреси 13 жовтня 2023 року (а.с.181).

Відповідно до п. 2 ч. 6 ст. 251 КАС України днем вручення судового рішення є день отримання судом повідомлення про доставлення копії судового рішення на офіційну електронну адресу особи.

Таким чином, днем отримання Товариством з обмеженою відповідальністю «ВЕСТ ЮЕЙ» копії ухвали Львівського окружного адміністративного суду від 12 жовтня 2023 року є день її доставлення до електронних скриньок за електронними адресами, вказаними його представниками у позовній заяві та у письмових поясненнях, тобто 13 жовтня 2023 року.

Доказів, які б спростовували зазначену обставину, апелянт не надав.

Разом з тим, позивачем апеляційна скарга на ухвалу Львівського окружного адміністративного суду від 12 жовтня 2023 року була подана 31 жовтня 2023 року, тобто з пропуском строку на апеляційне оскарження.

При цьому інших поважних причини пропуску строку на апеляційне оскарження апелянт не вказав.

Судом апеляційної інстанції враховується, що підстави пропуску строку апеляційного оскарження можуть бути визнані поважними, а строк поновлено лише у разі, якщо вони пов`язані з дійсно непереборними та об`єктивними перешкодами, істотними труднощами, які не залежать від волі особи та унеможливили своєчасне, тобто у встановлений процесуальним законом строк подання апеляційної скарги.

Відповідно до ч. 3 ст. 295 КАС України строк на апеляційне оскарження також може бути поновлений в разі його пропуску з інших поважних причин, крім випадків, визначених частиною другою статті 299 цього Кодексу.

Згідно з ч. 3 ст. 298 КАС України апеляційна скарга залишається без руху у випадку, якщо вона подана після закінчення строків, установлених статтею 295 цього Кодексу, і особа, яка її подала, не порушує питання про поновлення цього строку, або якщо підстави, вказані нею у заяві, визнані неповажними. При цьому протягом десяти днів з дня вручення ухвали особа має право звернутися до суду апеляційної інстанції з заявою про поновлення строку або вказати інші підстави для поновлення строку.

Суд вважає за необхідне зазначити, що звернення до апеляційного суду з апеляційною скаргою - це право сторони, а не обов`язок, а тому, якщо особа вважає за необхідне скористатися своїм правом на апеляційне оскарження, то реалізація зазначеного права повинна відбуватися із дотриманням порядку та строків встановлених положеннями КАС України. Зловживання процесуальними правами не допускається.

За таких обставин, апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю «ВЕСТ ЮЕЙ» слід залишити без руху, надавши особі, яка її подала, строк для усунення недоліків - надання можливості повторно заявити обґрунтоване клопотання/заяву про поновлення строку на апеляційне оскарження із вказівкою на поважні причини його пропуску та представлення підтверджуючих документів такого.

Вказаний недолік апеляційної скарги повинен бути усунений шляхом надіслання до Восьмого апеляційного адміністративного суду обґрунтованого клопотання/заяви про поновлення строку на апеляційне оскарження із вказівкою на поважні причини його пропуску та представлення підтверджуючих документів такого.

При цьому, особі, яка подала апеляційну скаргу, слід роз`яснити, що відповідно до пункту 4 частини першої статті 299 Кодексу адміністративного судочинства України в разі, якщо заяву про поновлення строку на апеляційне оскарження не буде подано в зазначений строк, або наведені нею підстави для поновлення строку на апеляційне оскарження будуть визнані неповажними, суд апеляційної інстанції відмовляє у відкритті апеляційного провадження.

Керуючись статтями 169, 295, 296, 298, 299 Кодексу адміністративного судочинства України,

УХВАЛИВ:

Визнати неповажними, наведені в апеляційній скарзі Товариства з обмеженою відповідальністю «ВЕСТ ЮЕЙ» підстави поновлення строку на апеляційне оскарження ухвалу Львівського окружного адміністративного суду від 12 жовтня 2023 року про залишення позовної заяви без розгляду у справі № 380/1057/23, та у задоволенні клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження рішення суду відмовити.

Апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю «ВЕСТ ЮЕЙ» на ухвалу Львівського окружного адміністративного суду від 12 жовтня 2023 року про залишення позовної заяви без розгляду у справі № 380/1057/23 за адміністративним позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «ВЕСТ ЮЕЙ» до Головного управління ДПС у Львівській області про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення - залишити без руху.

Встановити Товариству з обмеженою відповідальністю «ВЕСТ ЮЕЙ» десятиденний строк з дня вручення копії цієї ухвали для усунення недоліків апеляційної скарги.

Ухвала набирає законної сили з моменту підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя-доповідач Р. М. Шавель судді Н. В. Бруновська Р. Б. Хобор

Дата ухвалення рішення04.12.2023
Оприлюднено06.12.2023
Номер документу115385211
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення

Судовий реєстр по справі —380/1057/23

Ухвала від 14.02.2024

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Москаль Ростислав Миколайович

Постанова від 24.01.2024

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Шавель Руслан Миронович

Ухвала від 25.12.2023

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Шавель Руслан Миронович

Ухвала від 25.12.2023

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Шавель Руслан Миронович

Ухвала від 04.12.2023

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Шавель Руслан Миронович

Ухвала від 13.11.2023

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Шавель Руслан Миронович

Ухвала від 12.10.2023

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Москаль Ростислав Миколайович

Ухвала від 23.01.2023

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Москаль Ростислав Миколайович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні