Ухвала
від 04.12.2023 по справі 161/18595/23
ЛУЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 161/18595/23

Провадження № 2-о/161/476/23

У Х В А Л А

04 грудня 2023 року Луцький міськрайонний суд Волинської області в складі:

головуючого - судді Олексюка А.В.,

присяжних Форманюк Н.Ю., Антонюк Л.Є.,

при секретарі судових засідань Гичці М.В.,

за участю заявника ОСОБА_1 ,

представника заявника ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Луцьку цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , особа, щодо якої вирішується питання про визнання недієздатною ОСОБА_3 , заінтересована особа Виконавчий комітет Піддубцівської сільської ради, про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна,-

В С Т А Н О В И В:

У провадженні Луцького міськрайонного суду перебуває справа за заявою ОСОБА_1 , особа, щодо якої вирішується питання про визнання недієздатною ОСОБА_3 , заінтересована особа Виконавчий комітет Піддубцівської сільської ради, про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна.

В судовому засіданні вирішувалося питання про надання доручення Західному регіональномуцентру знадання безоплатноївторинної правовоїдопомоги про призначення адвоката особі щодо якої порушено питання про визнання її недієздатною.

Учасники процесу не заперечували щодо його задоволення.

Заслухавши поясненняучасників процесу,дослідивши матеріалисправи,суд прийшовдо наступноговисновку.

Частиною 1 ст. 15 ЦПК України передбачено право учасників справи користуватися правничою допомогою.

Відповідно доч.3ст.15ЦПК Українибезоплатна правничадопомога надаєтьсяв порядку,встановленому законом,що регулюєнадання безоплатноїправничої допомоги.

Стаття 13 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» передбачає, що безоплатна вторинна правнича допомога - вид державної гарантії ,що полягає у створенні рівних можливостей для доступу осіб до правосуддя. Безоплатна вторинна правнича допомога включає такі види правничих послуг: 1) захист; 2) здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правничу допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; 3) складення документів процесуального характеру.

Внаслідок набраннямЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення доступу до безоплатної правничої допомоги» № 3022-IX від 10.04.2023 рокузаконної сили,при розглядісправ провизнання фізичноїособи недієздатноюобов`язковоює участьїї адвоката.

З врахуванням відповідних змін, відповідно до п. 24 ч.1 ст. 14 ЗУ «Про безоплатну правову допомогу» право на безоплатну вторинну правничу допомогу згідно з цим Законом та іншими законами мають особи, стосовно яких суд розглядає справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною; поновлення цивільної дієздатності недієздатних фізичних осіб та фізичних осіб, цивільна дієздатність яких обмежена, звільнення від повноважень опікунів чи піклувальників таких осіб, - на правничі послуги, передбачені пунктами 2і3частини другої статті 13 цього Закону, протягом розгляду справи в суді.

Також, Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення доступу до безоплатної правничої допомоги» № 3022-ІХ від 10.04.2023, який набрав чинності з 03.08.2023, у Цивільному процесуальному кодексі України статтю 293 доповнено частиною п`ятою такого змісту: «У випадках, встановлених пунктами 1, 9 і 10 частини другої цієї статті, розгляд справ проводиться судом за обов`язковою участю адвоката особи, стосовно якої розглядається справа. У разі якщо особа не залучила адвоката, суд залучає його через орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правничої допомоги. Рішення суду про доручення призначити адвоката негайно, але не пізніше двох робочих днів, надсилається відповідному органу (установі), уповноваженому законом на надання безоплатної правничої допомоги, для виконання».

Перше речення абзацу першого частини першої статті 299 викладено в такій редакції: «1. Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її адвоката та представника органу опіки та піклування».

Додатково було частину четверту статті 62 викласти в такій редакції: «4.Повноваження адвоката як представника підтверджуються одним з таких документів: 1) довіреністю; 2) ордером, виданим відповідно до Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність»; 3) дорученням органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правничої допомоги, виданим відповідно до Закону України "Про безоплатну правничу допомогу»;

Таким чином, після набрання чинності вищезазначеним нормативним актом, розгляд справ, зокрема, про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи проводяться судом за обов`язковою участю адвоката особи, стосовно якої розглядається така справа.

У разі якщо особа не залучила адвоката, суд залучає його через орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правничої допомоги.

Також, суд приймає до уваги те, що відповідно до ст. 25 Закону України «Про психіатричну допомогу» передбачено, що особи, яким надається психіатрична допомога, мають права і свободи громадян, передбачені Конституцією України та законами України. Обмеження їх прав і свобод допускається лише у випадках, передбачених Конституцією України, відповідно до законів України. Особи, яким надається психіатрична допомога, можуть піклуватися про захист своїх прав та свобод особисто або через своїх представників у порядку, встановленому Цивільним кодексом України, Цивільним процесуальним кодексом України та іншими законами України. Особи, яким надається психіатрична допомога, мають право, зокрема, на безоплатну юридичну допомогу з питань, пов`язаних з наданням їм психіатричної допомоги.

Як вже зазначалося, здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу в судах один з видів правових послуг, що включається до безоплатної вторинної правової допомоги (ч.2 статті 13 Закону України «Про безоплатну правову допомогу»). Особи, щодо яких суд розглядає справу є суб`єктами права на безоплатну вторинну правову допомогу, зокрема на здійснення представництва інтересів в суді, протягом розгляду справи в суді ( п. 24 ч.1 ст.14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу»).

Відповідно до ч. 4 ст.19 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», у разі надходження судового рішення про залучення адвоката осіб, зазначених у пунктах 9, 24, 25частини першої статті 14 цього Закону, центр з надання безоплатної правничої допомоги зобов`язаний невідкладно прийняти рішення про призначення адвоката та про надання безоплатної вторинної правничої допомоги.

При цьому, суд враховує, що відповідно до наказу Міністерства юстиції України № 1733/5 від 08.05.2023 року «Питання оптимізації системи надання безоплатної правової допомоги» з метою підвищення ефективності управління системою надання безоплатної правової допомоги та оптимізації відповідних видатків державного бюджету Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області із 11.07.2023 року перейменовано на Західний регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги та приєднано до нього Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Волинській області, а також місцеві центри області.

До повноважень Західного регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги віднесено забезпечення виконання, зокрема, ухвал суду про залучення адвоката у випадках обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, надання особі психіатричної допомоги в примусовому порядку чи примусову госпіталізацію до протитуберкульозного закладу, в порядку передбаченому п. 5ст. 293 ЦПК України.

Враховуючи наведене, суд вважає за необхідне доручити Західному регіональному центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги призначити адвоката особі, стосовно якої вирішується питання про визнання недієздатною з метою забезпечення її прав та законних інтересів.

Таким чином, з метою забезпечення права ОСОБА_3 , щодо якої вирішується питання про визнання її недієздатною, на безоплатну юридичну допомогу, суд вважає за необхідне доручити Західному регіональному центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги призначити адвоката.

Керуючись ст. ст. 15, 62, 260, 293, 299 ЦПК України, п. 24 ч. 1ст. 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Доручити Західному регіональному центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги призначити адвоката ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 , для надання безоплатної правничої допомоги в обсязі, передбаченому нормами Закону України «Про безоплатну правову допомогу» для участі в даній цивільній справі.

Судове засідання відкласти на 19 лютого 2024 року о 10:00 год. в приміщенні Луцького міськрайонного суду за адресою: м. Луцьк, вул. Конякіна, 3, каб. № 9.

Копію ухвали негайно направити Західному регіональному центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги для виконання (46003, м. Тернопіль, вул. За Рудкою, 33 офіс 603).

Зобов`язати адвоката, призначеного Західним регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги, з`явитися у вищезазначені місце та час.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Луцького міськрайонного

суду Волинської області А.В. Олексюк

Присяжні Н.Ю. Форманюк

Л.Є. Антонюк

Дата ухвалення рішення04.12.2023
Оприлюднено06.12.2023
Номер документу115392638
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —161/18595/23

Ухвала від 19.02.2024

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Олексюк А. В.

Ухвала від 04.12.2023

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Олексюк А. В.

Ухвала від 04.12.2023

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Олексюк А. В.

Ухвала від 04.12.2023

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Олексюк А. В.

Ухвала від 04.12.2023

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Олексюк А. В.

Ухвала від 27.10.2023

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Олексюк А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні