Ухвала
від 05.12.2023 по справі 380/1521/15-к
ТЕТІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

05.12.2023 Справа № 380/1521/15-к

Провадження по справі № 1-в/940/45/23

УХВАЛА

Іменем України

05 грудня 2023 року Тетіївський районний суд Київської області в складі

головуючого судді : ОСОБА_1

при секретарі : ОСОБА_2

з участю прокурора : ОСОБА_3

захисника: ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Тетієві Київської області заяву лікаря - психіатра комунального некомерційного підприємства «Тетіївська центральна лікарня» Тетіївської міської ради ОСОБА_5 про продовження примусових заходів медичного характеру ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителю АДРЕСА_1 , громадянину України, з середньою освітою, не працюючому, інваліду 2 групи,

встановив :

Лікар - психіатр комунального некомерційного підприємства «Тетіївська центральна лікарня» Тетіївської міської ради ОСОБА_5 звернулася до суду із заявою про продовження ОСОБА_6 примусових заходів медичного характеру строком на шість місяців, посилаючись на те, що відповідно до ухвали Тетіївського районного суду Київської області від 21 червня 2017 року до ОСОБА_6 застосовано примусові заходи медичного характеру у виді надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку. Згідно консультаційного висновку спеціаліста КЗ КОР «ОПНМО» від 05.10.2023 року ОСОБА_6 потребує продовження амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку в зв?язку з нестабільним психічним станом та небезпекою рецидиву. Психічне захворювання, на яке страждає ОСОБА_6 , є тяжким психічним розладом, саме внаслідок своїх хворобливих переживань він скоїв тяжкий соціально-небезпечний злочин. Стаціонарного лікування у психіатричному закладі ОСОБА_6 не отримував, а тому потребує регулярного амбулаторного протирецидивного лікування для запобігання загострення хвороби.

У судовому засіданні лікар-психіатр комунального некомерційного підприємства «Тетіївська центральна лікарня» Тетіївської міської ради ОСОБА_5 заяву підтримала та підтвердила, що стан здоров?я ОСОБА_6 нестабільний, тому йому слід продовжити застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді амбулаторної психіатричної допомоги у примусовому порядку строком на шість місяців.

Прокурор ОСОБА_3 заяву представника медичного закладу підтримала.

ОСОБА_6 та його захисник ОСОБА_4 проти заяви не заперечують.

Заслухавши осіб, які беруть участь у справі, дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що заява про продовження ОСОБА_6 примусових заходів медичного характеру строком на шість місяців підлягає до задоволення.

Відповідно до ч. 1 ст. 17 Закону України «Про психіатричну допомогу» перебування особи в психіатричному закладі в примусовому порядку може здійснюватися лише протягом часу наявності підстав, за якими було проведено госпіталізацію.

Згідно з ч. 3 ст. 514 КПК України розгляд питання про продовження, зміну чи припинення застосування примусових заходів медичного характеру здійснюються за письмовою заявою представника медичного закладу (лікаря-психіатра), де тримається дана особа, у передбаченому статею 95 КК України та статею 512 цього Кодексу порядку. До подання додається висновок комісії лікарів-психіатрів, який обґрунтовує необхідність продовження, зміни або припинення застосування таких примусових заходів.

Згідно із ч. 1, 2 ст. 95 КК України продовження, зміна або припинення застосування примусових заходів медичного характеру здійснюється судом за заявою представника психіатричного закладу (лікаря-психіатра), який надає особі психіатричну допомогу, до якої додається висновок комісії лікарів-психіатрів, який обґрунтовує необхідність продовження, зміни або припинення застосування таких примусових заходів. Особи, до яких застосовані примусові заходи медичного характеру, підлягають огляду комісією лікарів-психіатрів не рідше одного разу на шість місяців для вирішення питання про наявність підстав для звернення до суду із заявою про припинення або про зміну застосування такого заходу. У разі відсутності підстав для припинення або зміни застосування примусового заходу медичного характеру представник психіатричного закладу (лікар-психіатр), який надає особі таку психіатричну допомогу, направляє до суду заяву, до якої додається висновок комісії лікарів-психіатрів, який містить обгрунтування про необхідність продовження застосування примусового заходу медичного характеру. У разі необхідності продовження застосування примусового заходу медичного характеру понад шість місяців представник психіатричного закладу (лікар-психіатр), який надає особі таку психіатричну допомогу, повинен направити до суду за місцем знаходження психіатричного закладу заяву про продовження застосування примусового заходу. До заяви додається висновок комісії лікарів-психіатрів, який містить обґрунтування про необхідність продовження надання особі такої психіатричної допомоги. В подальшому продовження застосування примусового заходу медичного характеру проводиться кожного разу на строк, який не може перевищувати 6 місяців.

Із матеріалів справи вбачається, що до ОСОБА_6 був застосований примусовий захід медичного характеру у виді надання амбулаторної психіатричної допомоги у примусовому порядку, проте після проведеного лікування стан хворого не стабільний, тому у відповідності до висновку КЗ КОР ОПНМО від 05.10.2023 року прийнято рішення, що за станом психічного здоров?я ОСОБА_6 потребує продовження надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку, а тому заява є обґрунтованою та підлягає до задоволення.

Керуючись ст. 17 Закону України «Про психіатричну допомогу», ст. 95 КК України, ст.ст. 512,514 КПК України, суд

ухвалив:

Заяву лікаря - психіатра комунального некомерційного підприємства «Тетіївська центральна лікарня» Тетіївської міської ради ОСОБА_5 про продовження ОСОБА_6 примусових заходів медичного характеру - задовольнити.

Продовжити ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителю АДРЕСА_1 , застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку строком на шість місяців.

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду протягом семи днів з дня її проголошення.

Суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення05.12.2023
Оприлюднено06.12.2023
Номер документу115393527
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження примусових заходів медичного характеру ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителю АДРЕСА_1 , громадянину України, з середньою освітою, не працюючому, інваліду 2 групи

Судовий реєстр по справі —380/1521/15-к

Ухвала від 05.12.2023

Кримінальне

Тетіївський районний суд Київської області

Косович Т. П.

Ухвала від 17.11.2023

Кримінальне

Тетіївський районний суд Київської області

Косович Т. П.

Ухвала від 19.05.2023

Кримінальне

Тетіївський районний суд Київської області

Косович Т. П.

Ухвала від 04.04.2023

Кримінальне

Тетіївський районний суд Київської області

Косович Т. П.

Ухвала від 12.10.2022

Кримінальне

Тетіївський районний суд Київської області

Косович Т. П.

Ухвала від 04.08.2022

Кримінальне

Тетіївський районний суд Київської області

Косович Т. П.

Ухвала від 18.02.2022

Кримінальне

Тетіївський районний суд Київської області

Косович Т. П.

Ухвала від 09.02.2022

Кримінальне

Тетіївський районний суд Київської області

Косович Т. П.

Ухвала від 18.08.2021

Кримінальне

Тетіївський районний суд Київської області

Косович Т. П.

Ухвала від 17.02.2021

Кримінальне

Тетіївський районний суд Київської області

Косович Т. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні