Ухвала
від 05.12.2023 по справі 202/16268/23
АМУР-НИЖНЬОДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 202/16268/23

(2/199/2849/23)

УХВАЛА

05.12.2023

Амур-Нижньодніпровський районний суд м. Дніпропетровська у складі:

головуючого судді Спаї В.В.,

розглянувши клопотання позивача про витребування доказів у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 доКомунального підприємства«Житлово експлуатаційне підприємство №53»Дніпровської міськоїради,Дніпровської міськоїради таКабінету МіністрівУкраїни,де третяособа Головнеуправління Державноїказначейської службиу Дніпропетровськійобласті,про стягненнязаробітної платиза часвимушеного прогулу,про відшкодуванняморальної шкоди,про зобов`язаннявчинити певнідії,

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Амур-Нижньодніпровського районного суду м. Дніпропетровська перебуває цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до Комунального підприємства «Житлово експлуатаційне підприємство №53» Дніпровської міської ради, Дніпровської міської ради та Кабінету Міністрів України, де третя особа Головне управління Державної казначейської служби у Дніпропетровській області, про стягнення заробітної плати за час вимушеного прогулу, про відшкодування моральної шкоди, про зобов`язання вчинити певні дії. У клопотанні про витребування доказів позивач просить суд, керуючись ст. 84 ЦПК України, витребувати у Комунального підприємства «Житлово експлуатаційне підприємство №53» Дніпровської міської ради докази: довідку про середню заробітну плату працівників комунальної сфери, які працюють на посадах, на яку позивача поновлено судом 3 2014 році після незаконного звільнення, цей доказ потрібен для визначення шкоди, яку несе позивач внаслідок невиконання судових рішень.

Розглянув клопотання позивача про витребування доказів, суд дійшов до висновку про відсутність підстав для його задоволення, виходячи з наступного.

Відповідно до ч. 1 ст. 3 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється відповідно доКонституції України, цього Кодексу,Закону України"Про міжнародне приватне право", законів України, що визначають особливості розгляду окремих категорій справ, а також міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України.

Провадження в цивільних справах здійснюється відповідно до законів, чинних на час вчинення окремих процесуальних дій, розгляду і вирішення справи (ч. 3 ст. 3 ЦПК України).

Поняття доказів наведено у ст. 76 ЦПК України.

Вимоги щодо доказів наведені у ст.ст. 77 80 ЦПК України.

За змістом ст.ст. 76, 81, 95 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Одним із засобів встановлення таких даних є письмові докази (документи (крім електронних), які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору). Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений у частинахдругійтатретійстатті 83 цього Кодексу (ч. 1 ст. 84 ЦПК України).

Частиною другою статті 83 ЦПК України передбачено, що позивач, особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом з поданням позовної заяви.

Згідно з ч. 4 ст. 83 ЦПК України, якщо доказ не може бути поданий у встановлений законом строк з об`єктивних причин, учасник справи повинен про це письмово повідомити суд та зазначити: доказ, який не може бути подано; причини, з яких доказ не може бути подано у зазначений строк; докази, які підтверджують, що особа здійснила всі залежні від неї дії, спрямовані на отримання вказаного доказу.

Передбачений ч. 2 ст. 83 ЦПК України строк позивачем не дотриманий, зазначений у частині 4 ст. 83 ЦПК України обов`язок з боку позивача не виконаний.

Системний аналіз наведених вище норм цивільного процесуального законодавства дає підстави для висновку, що обов`язковими умовами задля можливості задоволення судом клопотання сторони про витребування доказів є: подання такого клопотання у передбачені процесуальним законом строки, а у випадку їх пропуску наведення із належним підтвердженням поважних причин пропуску цього строку; відповідність змісту та форми такого клопотання встановленим законом вимогам.

При цьому вимоги до змісту клопотання зводяться до належного обґрунтування відсутності у сторони можливості самостійно отримати необхідні докази, а також належного мотивування необхідності задоволення поданого клопотання шляхом доведення значення витребовуваних доказів для повного та всебічного розгляду справи, перевірки достовірності правових позицій сторін, а отже і для прийняття рішення у справі по суті.

Щодо строків подання клопотання, то такі строки позивачем не дотримані, у клопотанні не наведені причини пропущення строку з належним підтвердженням поважності причин пропуску цього строку, у зв`язку з чим клопотання про витребування доказів не підлягає задоволенню.

Керуючись п. 1 ч. 1 ст. 258, ч. 2 ст. 258, ст.ст. 260-261 ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

В задоволенні клопотання позивача про витребування доказів у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 доКомунального підприємства«Житлово експлуатаційне підприємство №53»Дніпровської міськоїради,Дніпровської міськоїради таКабінету МіністрівУкраїни,де третяособа Головнеуправління Державноїказначейської службиу Дніпропетровськійобласті,про стягненнязаробітної платиза часвимушеного прогулу,про відшкодуванняморальної шкоди,про зобов`язаннявчинити певнідії відмовити.

Дата підписання ухвали 05.12.2023 р.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала не може бути оскаржена.

Суддя В.В.Спаї

Дата ухвалення рішення05.12.2023
Оприлюднено06.12.2023
Номер документу115399590
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із трудових правовідносин, з них про виплату заробітної плати

Судовий реєстр по справі —202/16268/23

Ухвала від 22.01.2024

Цивільне

Амур-Нижньодніпровський районний суд м.Дніпропетровська

СПАЇ В. В.

Ухвала від 22.01.2024

Цивільне

Амур-Нижньодніпровський районний суд м.Дніпропетровська

СПАЇ В. В.

Ухвала від 25.12.2023

Цивільне

Амур-Нижньодніпровський районний суд м.Дніпропетровська

СПАЇ В. В.

Ухвала від 05.12.2023

Цивільне

Амур-Нижньодніпровський районний суд м.Дніпропетровська

СПАЇ В. В.

Ухвала від 01.12.2023

Цивільне

Амур-Нижньодніпровський районний суд м.Дніпропетровська

СПАЇ В. В.

Ухвала від 29.11.2023

Цивільне

Амур-Нижньодніпровський районний суд м.Дніпропетровська

СПАЇ В. В.

Ухвала від 04.10.2023

Цивільне

Амур-Нижньодніпровський районний суд м.Дніпропетровська

СПАЇ В. В.

Ухвала від 27.09.2023

Цивільне

Амур-Нижньодніпровський районний суд м.Дніпропетровська

СПАЇ В. В.

Ухвала від 20.09.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Єлізаренко І. А.

Ухвала від 20.09.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Єлізаренко І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні