Ухвала
від 05.12.2023 по справі 335/8726/23
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

1Справа № 335/8726/23 2/335/3171/2023

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 грудня 2023 року м.Запоріжжя

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя у складі головуючого судді Апаллонової Ю.В., за участю секретаря судового засідання Анісімової А.І., розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду за адресою: м. Запоріжжя, вул. Перемоги, 107Б, клопотання представника позивача ОСОБА_1 про залучення співвідповідача у цивільній справі за позовом ОСОБА_2 в особі представника ОСОБА_1 до ОСОБА_3 , третя особа Приватний нотаріус Запорізького міського нотаріального округу Єдемська-Фастовець Ольга Олександрівна про визначення додаткового строку для прийняття спадщини,-

ВСТАНОВИВ:

У провадженні суду перебуває цивільна справа за ОСОБА_2 в особі представника ОСОБА_1 до ОСОБА_3 , третя особа Приватний нотаріус Запорізького міського нотаріального округу Єдемська-Фастовець Ольга Олександрівна про визначення додаткового строку для прийняття спадщини.

24.11.2023 року від представника позивача надійшло клопотання про залучення у справі в якості співвідповідача Пологівську міську раду Пологівського району Запорізької області. В обґрунтування клопотання заявник посилається на ті обставини, що спадкове майно після смерті ОСОБА_4 знаходиться на території с.Басань Пологівського району Запорізької області. Рішенням Пологівської міської ради №374 від 26.06.2020 Басанську сільську раду Пологівського району було припинено шляхом приєднання до Пологівської міської ради, яка з 06.01.2021 року є правонаступником прав і обов`язків Басанської сільської ради Пологівського району Запорізької області. Оскільки позивачем було пропущено строк для прийняття спадщини, то відповідно Пологівська міська рада Пологівського району як уповноважений орган, на території знаходження спадкового майна, могла або може у подальшому вжити заходів щодо визнання спадщини відумерлою.

Учасники справи у судове засідання не з`явилися, повідомлені належним чином, до суду від них подані заяви про проведення засідань у їх відсутність.

Дослідивши вказане клопотання, суд приходить до наступного.

Згідно ч.2 ст.50ЦПК України участь у справі кількох позивачів і(або)відповідачів (процесуальна співучасть)допускається, якщо: 1)предметом спору є спільні права чи обов`язки кількох позивачів або відповідачів; 2)права та обов`язки кількох позивачів чи відповідачів виникли з однієї підстави; 3) предметом спору є однорідні права і обов`язки.

Згідно ч. 1ст. 51 ЦПК Українисуд першої інстанції має право за клопотанням позивача до закінчення підготовчого провадження, а у разі розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження - до початку першого судового засідання залучити до участі у ній співвідповідача.

Згідно ч. 3 ст.ст. 51 ЦПК Українипісля спливу строків, зазначених у частинах першій та другій цієї статті, суд може залучити до участі у справі співвідповідача або замінює первісного відповідача належним відповідачем виключно у разі, якщо позивач доведе, що не знав та не міг знати до подання позову у справі про підставу залучення такого співвідповідача чи заміну неналежного відповідача.

Про залучення співвідповідача чи заміну неналежного відповідача постановляється ухвала. За клопотанням нового відповідача або залученого співвідповідача розгляд справи починається спочатку.

Відповідно до ст. 2 ЦПК Українизавданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Згідно до ст. 13 ЦПК України, учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд. Отже, законодавець, з урахуванням принципу диспозитивності , поклав саме на позивача обов`язок визначати відповідача у справі і суд повинен розглянути позов щодо тих відповідачів, яких визначив позивач.

За вказанихобставин,з метоюповного таоб`єктивногоз`ясуваннявсіх обставинсправи, з огляду на ті обставини, що позивачем подано до суду заяву про залучення співвідповідача, суд вважає за доцільне задовольнити клопотання позивача, залучити співвідповідача Пологівську міську раду Пологівського району Запорізької області та у зв`язку з цим, підготовче судове засідання відкласти.

Керуючись ст.50,51,260 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Клопотання представника позивача - адвоката Богач Алли Олександрівнизадовольнити.

Залучити до участі у цивільній справі за позовом ОСОБА_2 в особі представника ОСОБА_1 до ОСОБА_3 , третя особа Приватний нотаріус Запорізького міського нотаріального округу Єдемська-Фастовець Ольга Олександрівна про визначення додаткового строку для прийняття спадщини, в якості співвідповідача Пологівську міську раду Пологівського району Запорізької області (69032 м.Запоріжжя, пр. Туристський, 5 ).

Зобов`язати позивача в 10-денний строк з дня отримання ухвали суду направити співвідповідачу Пологівській міській раді Пологівського району Запорізької області (69032 м.Запоріжжя, пр. Туристський, 5 ). копії позовної заяви з додатками.

Роз`яснити співвідповідачу право подати відзив на позов і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду),висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позовупротягом п`ятнадцяти днів із дня отримання копії ухвали, копія якого разом з доданими до нього документами повинна бути надіслана (надана) іншим учасникам справи одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду. У разі ненадання відзиву у строк, встановлений судом, без поважних причин, суд вирішить справу за наявними матеріалами.

Позивач має право подати відповідь на відзив, відповідачізаперечення, протягом десяти днів із дня отримання відзиву на позов та відповіді на відзив, відповідно, копія якої повинна бути надіслана (надана) іншим учасникам справи одночасно з надісланням (наданням) відповіді на відзив чи заперечення. У разі не надання відповіді на відзив чи заперечення у строк, встановлений судом, без поважних причин, суд вирішить справу за наявними матеріалами.

Копію ухвали направити учасникам справи.

Підготовче судове засідання відкласти та призначити на 09 год.15 хв. 26.12.2023 року.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Повний текст ухвали складено 05.12.2023 року.

Суддя: Ю.В. Апаллонова

Дата ухвалення рішення05.12.2023
Оприлюднено06.12.2023
Номер документу115402884
СудочинствоЦивільне
Сутьвизначення додаткового строку для прийняття спадщини

Судовий реєстр по справі —335/8726/23

Рішення від 18.01.2024

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Апаллонова Ю. В.

Рішення від 18.01.2024

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Апаллонова Ю. В.

Ухвала від 26.12.2023

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Апаллонова Ю. В.

Ухвала від 05.12.2023

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Апаллонова Ю. В.

Ухвала від 02.11.2023

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Апаллонова Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні