Ухвала
від 05.12.2023 по справі 377/973/23
СЛАВУТИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У х в а л а

Справа №377/973/23

Провадження №2/377/411/23

05 грудня 2023 року суддя Славутицького міського суду Київської області Бабич Н.С., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 , адреса зареєстрованого місця проживання: АДРЕСА_1 ) до Обслуговуючого кооперативу гаражей «ПРОТОН» (код ЄДРПОУ 20578899, адреса місцезнаходження: Київська область, Вишгородський район, м. Славутич, Чернігівський квартал) про розірвання трудового договору, видачу трудової книжки, виплату коштів, що входять до складу заробітної плати, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу,

У С Т А Н О В И Л А:

30 листопада 2023 року через систему «Електронний суд» надійшла позовна заява ОСОБА_1 , в якій позивачка, посилаючись на статті 8, 43, 46 Конституції України, статті 24, 36, 38, 232 КЗпП України, просить:

-розірвати безстроковий трудовий договір, укладений 02 липня 2018 року між позивачем та Обслуговуючим кооперативом гаражей «ПРОТОН» відповідно до вимог частини 3 статті 38 КЗпП України;

-зобов`язати Обслуговуючий кооператив гаражей «ПРОТОН» в особі голови кооперативу видати позивачці належним чином оформлену трудову книжку;

-зобов`язати Обслуговуючий кооператив гаражей «ПРОТОН» розрахувати та виплатити усі належні кошти, що входять до складу заробітної плати, ОСОБА_1 станом на день отримання заяви про звільнення 12.10.2023;

-зобов`язати відповідача нарахувати та виплатити середній заробіток ОСОБА_1 за час вимушеного прогулу, з розрахунку мінімальної заробітної плати, станом на день звільнення.

Позовна заява підсудна Славутицькому міському суду Київської області, проте не може бути прийнята до розгляду та підлягає залишенню без руху з таких підстав.

Відповідно до частини 4 статті 177 ЦПК України до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Проте, до позовної заяви не додано документ, що підтверджує сплату судового збору у встановлених порядку та розмірі.

Разом з тим, одночасно з позовною заявою позивачка подала клопотання про звільнення від сплати судового збору, яке мотивувала скрутним майновим станом через відсутність заробітку за останні місяці, наявністю неповнолітньої дитини, постійним браком коштів.

Згідно із частинами першою та третьою статті 136 ЦПК України суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на визначений строк у порядку, передбаченому законом, але не більше як до ухвалення судовогорішення у справі. З підстав, зазначених у частині першій цієї статті, суд у порядку, передбаченому законом, може зменшити розмір належних до оплати судових витрат, пов`язаних з розглядом справи, або звільнити від їх сплати.

Відповідно до частини першої статті 8 Закону України «Про судовий збір», враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі за таких умов:

1) розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік; або

2) позивачами є:

а) військовослужбовці;

б) батьки, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю, якщо інший з батьків ухиляється від сплати аліментів;

в) одинокі матері (батьки), які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю;

г) члени малозабезпеченої чи багатодітної сім`ї;

ґ) особа, яка діє в інтересах малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена; або

3) предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров`ю.

Згідно з пунктом 29 постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ №10 від 17 жовтня 2014 року «Про застосування судами законодавства про судові витрати у цивільних справах», єдиною підставою для відстрочення або розстрочення сплати судового збору є врахування судом майнового стану сторони, тобто фізичної або юридичної особи (наприклад, довідка про доходи, про склад сім`ї, про наявність на утриманні непрацездатних членів сім`ї, банківські документи про відсутність на рахунку коштів, довідка податкового органу про перелік розрахункових та інших рахунків тощо). Клопотання про відстрочення або розстрочення сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення від його сплати може бути викладене в заяві чи скарзі, які подаються до суду, або окремим документом. Особа, яка заявляє відповідне клопотання, повинна навести доводи і подати докази на підтвердження того, що її майновий стан перешкоджав (перешкоджає) сплаті нею судового збору у встановленому законодавством порядку і розмірі.

Відповідно до статті 12 ЦПК України кожна сторона повинна довести обставини, на які вона посилається, як на підставу своїх вимог.

Наведене дає підстави для висновку, що єдиною підставою для звільнення від сплати судового збору, за наявності умов, визначених частиною першою статті 8 Закону України «Про судовий збір», є майновий стан сторони, який унеможливлює чи створює істотні перешкоди у сплаті нею судового збору у встановленому законом розмірі, про наявність якого сторона має надати належні і допустимі докази. Крім того, звільнення від сплати судового збору визначене вказаними нормативними актами як право, а не обов`язок суду.

Водночас, згідно з частиною 1статті 5 Закону України «Про судовий збір»від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються позивачі -у справах про стягнення заробітної плати та поновлення на роботі.

Крім того, як зазначено у висновку Великої Палати Верховного Суду, викладеному в постанові від 08 лютого 2022 року у справі №755/12623/19, середній заробіток за час вимушеного прогулу входить до структури заробітної плати бо є заробітною платою.

Таким чином, особи, які звертаються з вимогами про стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу також звільняються від сплати судового збору на підставі частини 1 статті 5 Закону України « Про судовий збір».

Проте, зазначені позивачкою обставини не є безумовними підставами для звільнення від сплати судового збору за вимоги про розірвання трудового договору та зобов`язання видати належним чином оформлену трудову книжку, оскільки на їх підтвердження суду не надано достатніх доказів реального майнового стану позивачки (наявність рухомого і нерухомого майна, рахунків у банківських установах, тощо), який перешкоджає позивачці виконати вимоги законодавства щодо оплати поданої позовної заяви судовим збором, зокрема, за вимоги про розірвання трудового договору, зобов`язання видати трудову книжку.

У свою чергу Індивідуальні відомості про застраховану особу, які додані до позовної заяви, свідчать про те, що судовий збір, який підлягає сплаті, не перевищує 5 % річного доходу позивачки за попередній календарний рік.

Так, відповідно до підпунктів 1,2 пункту 1 частини 2 статті 4 Закону України «Про судовий збір» ставка судового збору за подання до суду фізичною особою позовної заяви майнового характеру становить 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; ставка судового збору за подання до суду фізичною особою позовної заяви немайнового характеру становить 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Станом на 01 січня 2023 рокупрожитковий мінімум для працездатних осіб встановленийу розмірі 2 684 грн.

З урахуванням вимог частини 3 статті 4 Закону України «Про судовий збір», при поданні до суду процесуальних документів, передбачених частиною другою цієї статті, в електронній формі - застосовується коефіцієнт 0,8 для пониження відповідного розміру ставки судового збору.

Отже, ставка судового збору, яка підлягає сплаті за дві позовні вимоги немайнового характеру (про розірвання трудового договору та зобов`язання видати належним чином оформлену трудову книжку ), з урахуванням понижуючого коефіцієнту, становить 1 717 гривень 76 копійок (2684х0,4 х 2 х 0,8).

Таким чином, клопотання про звільнення від сплати судового збору не підлягає задоволенню, тому позивачці необхідно сплатити судовий збір за подання позовної заяви до Славутицького міського суду Київської області за дві вимоги немайнового характеру ( про розірвання трудового договору; про зобов`язання видати належним чином оформлену трудову книжку) в сумі 1717 гривень 76 копійок.

Згідно з частиною 1 статті 185ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Як зазначено у частині 2 цієї статті, в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Відповідно до частини 3 статті 185 ЦПК України, якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначенні статтями 175 і 177 цього Кодексу, позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

За таких обставин позовну заяву ОСОБА_1 до Обслуговуючого кооперативу гаражей «ПРОТОН» про розірвання трудового договору, видачу трудової книжки, виплату коштів, що входять до складу заробітної плати, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу залишити без руху та надати позивачці строк для усунення зазначених недоліків шляхом надання до суду документу, що підтверджує сплату судового збору на суму 1 717 гривень 76 копійок.

Керуючись статтею 185 ЦПК України,

У Х В А Л И Л А:

У задоволенні клопотання позивачки ОСОБА_1 про звільнення від сплати судового збору відмовити.

Позовну заяву ОСОБА_1 до Обслуговуючого кооперативу гаражей «ПРОТОН» про розірвання трудового договору, видачу трудової книжки, виплату коштів, що входять до складу заробітної плати, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу залишити без руху та надати позивачці строк десять днів з дня отримання копії ухвали для усунення зазначених вище недоліків шляхом надання до суду документу, що підтверджує сплату судового збору на суму 1 717 гривень 76 копійок.

Реквізити для сплати судового збору:

Отримувач коштів: ГУК у Київській області /Славутицька міська/22030101; код отримувача (код за ЄДРПОУ): 37955989; банк отримувача: Казначейство України (Ел.Адм.Подат); код банка отримувача МФО 899998; номер рахунку (IBAN): UA978999980313141206000010846; код класифікації доходів бюджету: 22030101; Найменування коду Судовий збір (ДСА України); Призначення платежу: *;101;


(код клієнта за ЄДРПОУ для юридичних осіб (доповнюється зліва нулями до восьми цифр, якщо значущих цифр менше 8), реєстраційний номер облікової картки платника податківфізичної особи (завжди має 10 цифр) або серія та номер паспорта громадянина України, в разі якщо платник через свої релігійні переконання відмовився від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомив про це відповідний орган Міністерства доходів і зборів України і має відповідну відмітку у паспорті); Судовий збір, за позовом
(ПІБ чи назва установи, організації позивача), Славутицький міський суд Київської області (назва суду, де розглядається справа).

Попередити позивачку, якщо недоліки будуть усунуті в установлений строк, позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду, інакше заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

Копію ухвали надіслати позивачці для виконання.

Ухвала апеляційному оскарженню не підлягає і набирає законної сили з моменту її підписання.

Ухвала підписана 05 грудня 2023 року.

Суддя Н. С. Бабич

Дата ухвалення рішення05.12.2023
Оприлюднено07.12.2023
Номер документу115410520
СудочинствоЦивільне
Сутьрозірвання трудового договору, видачу трудової книжки, виплату коштів, що входять до складу заробітної плати, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу

Судовий реєстр по справі —377/973/23

Ухвала від 13.02.2024

Цивільне

Славутицький міський суд Київської області

Бабич Н. С.

Ухвала від 29.12.2023

Цивільне

Славутицький міський суд Київської області

Бабич Н. С.

Ухвала від 15.12.2023

Цивільне

Славутицький міський суд Київської області

Бабич Н. С.

Ухвала від 05.12.2023

Цивільне

Славутицький міський суд Київської області

Бабич Н. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні