Рішення
від 05.12.2023 по справі 712/12275/23
СОСНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Єдиний унікальний номер судової справи 712/12275/23

провадження № 2/712/3362/23

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

05 грудня 2023 року Соснівський районний суд м. Черкаси у складі:

Головуючого судді Мірошниченко Л.Є.

За участю

секретаря судового засідання Мелещенкової А.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження в залі суду м. Черкаси цивільну справу

за позовною заявою Комунального підприємства теплових мереж «Черкаситеплокомуненерго» Черкаської міської ради

до відповідача ОСОБА_1

вимоги позивача про стягнення боргу за спожиту теплову

енергію

В С Т А Н О В И В :

1. Стислий виклад позиції позивача.

1.1. 09 листопада 2023 року Комунальне підприємство теплових мереж «Черкаситеплокомуненерго» Черкаської міської ради звернулося до Соснівського районного суду м. Черкаси з позовом до ОСОБА_1 про стягнення боргу за спожиту теплову енергію, посилаючись на те, що рішення Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 14.04.2011 № 630 Комунальному підприємству теплових мереж «Черкаситеплокомуненерго» Черкаської міської ради видано ліцензію на право постачання теплової енергії, на підставі якої підприємство забезпечує тепловою енергією населення, організації та підприємства всіх форм власності у м. Черкаси.

Між Комунальним підприємством теплових мереж «Черкаситеплокомуненерго» Черкаської міської ради як виконавцем послуги з постачання теплової енергії, та відповідачем, як споживачем вищевказаної послуги у багатоквартирному будинку АДРЕСА_1 , укладено Типовий договір про надання послуги з постачання теплової енергії (https://treck.com.ua/pub), в запропонованій підприємством редакції та наявні правові відносини щодо надання послуги з постачання теплової енергії.

Відповідач, фактично споживши вищезазначені послуги, не надсилала жодних скарг чи претензій щодо їх наявності, якості чи кількості надання, що свідчить про надання житлово-комунальних послуг належним чином. Однак, відповідач не сплачувала у повному обсязі за надані послуги, внаслідок чого її дії наносять шкоду підприємству, яке втрачає можливість своєчасно проводити оплату за енергоносії, сировину, матеріали, своєчасно виконувати свої зобов`язання перед бюджетом і впливають на якість наданих послуг.

Станом на 31 серпня 2023 року борг відповідача перед позивачем складає 55 673 гривень 24 копійки.

На підставі викладеного, позивач просить стягнути з відповідача вказану суму боргу у судовому порядку, а також сплачений за подання даного позову судовий збір.

1.2.Представник позивача ОСОБА_2 в судове засідання не з`явилася, про час, дату та місце розгляду справи повідомлялася належним чином, надала до суду заяви про підтримання позовних вимог, у зв`язку з чим суд вважає за можливе розглянути справу за її відсутності.

1.3. Відповідач ОСОБА_1 в судові засідання не з`явилася по невідомим причинам, хоча належно сповіщалася про час і місце розгляду справи шляхом направлення поштою позовних матеріалів з ухвалою про відкриття провадження по справі за адресою вказаного місця проживання. Поштова кореспонденція повернулася з відміткою «адресат відсутній за вказаною адресою».

Своїм правом на подання суду будь-яких заяв, клопотань чи пояснень, а так само можливого відзиву проти позову відповідач не скористалася, тим самим зайнявши пасивну позицію.

Враховуючи, що відповідача повідомлено належним чином про час, дату та місце розгляду справи, суд вважає за можливе розглянути справи без участі відповідача.

2. Заяви (клопотання) учасників справи.

2.1. 22 листопада 2023 року та 05 грудня 2023 року представник позивача по довіреності Шаригіна Наталія Миколаївна надала до суду заяви про розгляд справи без її участі, позовні вимоги підтримала і просила задовольнити у повному обсязі. Не заперечувала проти заочного розгляду справи.

3. Процесуальні дії у справі.

3.1. Ухвалою судді Соснівського районного суду від 10 листопада 2023 року відкрито провадження у справі та вирішено здійснювати її розгляд за правилами спрощеного позовного провадження з викликом сторін.

3.2. Ухвалою суду від 05 грудня 2023 року визначено провести заочний розгляд даної справи та ухвалити заочне рішення.

3.3. Відповідно до частини 2 статті 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального засобу не здійснювалося.

4. Фактичні обставини, встановлені Судом та зміст спірних правовідносин.

4.1. Позивач-Комунальне підприємство теплових мереж «Черкаситеплокомуненерго» Черкаської міської ради, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 14.04.2011 № 630 та Рішення виконавчого комітету Черкаської міської ради № 1480 від 31.10.2007 забезпечує тепловою енергією населення, організації та підприємства всіх форм власності у м. Черкаси (а.с.6).

4.2. Згідно копії реєстру зареєстрованих осіб, по особовому рахунку № НОМЕР_1 , відкритому за адресою: АДРЕСА_1 , значаться зареєстрованими:

? ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ;

? ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ;

? ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ;

? ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 (а.с. 4).

4.3. Між сторонами був укладений договір 5-15613 про надання послуг з централізованого опалення і постачання гарячої води, за умовим якого позивач зобов`язався надавати відповідачу послуги належної якості, а той, у свою чергу, зобов`язався своєчасно їх оплачувати відповідно до тарифів ( а.с. 12).

4.4. Таким чином, відповідач є споживачем послуги з постачання теплової енергії, яку надає Комунальне підприємство теплових мереж «Черкаситеплокомуненерго» Черкаської міської радиза вищевказаною адресою, а тому, відповідноЗакону України «Про житлово-комунальні послуги»,між сторонами виникли правовідносини, які полягають у виконанні споживачем зобов`язання щодо своєчасної та повної оплати спожитих послуг.

4.5. З наданого розрахунку по особовому рахунку № НОМЕР_1 за адресою: АДРЕСА_1 , відкритого на ім`я ОСОБА_1 та довідки про відбір періодів взаєморозрахунків між сторонами за надані послуги, убачається, що відповідач має заборгованість перед Комунальним підприємством теплових мереж «Черкаситеплокомуненерго» Черкаської міської ради за надані послуги з постачання теплової енергії в загальному розмірі 55673 гривень 24 копійки( а.с. 11).

4.6. На підтвердження проведення опалювальних сезонів у 2019-2022 роках та установлених тарифів, позивачем надані копії відповідних рішень виконкому Черкаської міської ради за № 1127 від 15.10.2019, № 1059 від 27.10.2020, №1122 від 13.10.2021 і динаміка тарифів на послуги з централізованого опалення та постачання гарячої води, що надаються населеннюКомунальним підприємством теплових мереж «Черкаситеплокомуненерго» Черкаської міської ради, що є виконавцем цих послуг за 2013-2022 роки (а.с.8-10).

5. Оцінка Суду.

5.1. Відповідно до положень частини першої статті 2 ЦПК України завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

5.2. Згідно ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутись до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

5.3. Відповідно до ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених цього Кодексу.

5.4. Копією Ліцензії, рішеннями виконавчого комітету Черкаської міської ради, випискою з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань позивачем підтверджено, що у розумінні Закону України «Про житлово-комунальні послуги» Підприємство є виконавцем послуг з постачання теплової енергії як теплопостачальна організація.

5.5. Правовідносини між постачальником теплової енергії і споживачами регулюються Законом України «Про житлово-комунальні послуги» та Постановою КМУ № 630 від 21.07.2005 «Про затвердження Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення та типового договору про надання послуг з централізованого опалення та постачання холодної та гарячої води і водовідведення».

5.6. Відповідно до п. 3, 4 ч. 2 ст. 6 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» виконавцем послуг з постачання теплової енергії є теплопостачальна організація, а послуг з постачання гарячої води - суб`єкт господарювання, який є власником (або володіє і користується на інших законних підставах) теплової, тепловикористальної або теплогенеруючої установки, за допомогою якої виробляє гарячу воду, якщо споживачами не визначено іншого постачальника гарячої води.

5.7. Індивідуальним споживачем житлово-комунальних послуг являється фізична або юридична особа, яка є власником (співвласником) нерухомого майна, або за згодою власника інша особа, яка користується об`єктом нерухомого майна і отримує житлово-комунальну послугу для власних потреб та з якою або від імені якої укладено відповідний договір про надання житлово-комунальної послуги.

5.8. Відповідно до ч. 1 ст. 1 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», споживачем комунальних послуг являється фізична чи юридична особа, яка отримує або має намір отримати житлово-комунальну послугу.

5.9. Статтями 20,21 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», ст. 24 Закону України «Про теплопостачання» визначені права та обов`язки споживача й виконавця житлово-комунальних послуг. Зокрема, правом споживача є одержання вчасно та відповідної якості житлово-комунальних послуг згідно з законодавством та умовами договору на надання житлово-комунальних послуг, а обов`язком споживача - є укладення договору на надання житлово-комунальних послуг, підготовленого виконавцем на основі типового договору, а також оплата житлово-комунальних послуг у строки, встановлені договором або законом. Обов`язком виконавця надання послуг вчасно та відповідної якості згідно із законодавством та умовами договору, а також підготовка та укладення із споживачем договору про надання житлово-комунальних послуг з визначенням відповідальності за дотримання умов його виконання згідно з типовим договором.

5.10. Обов`язок споживача укласти договір про надання житлово-комунальних послуг та оплачувати надані послуги передбачено також п. 30 Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затверджених постановою КМУ від 21.07.2005 року № 630.

5.11. Між сторонами був укладений договір про надання послуг з централізованого опалення і постачання гарячої води, з можливістю його щорічної пролонгації.

5.12. Відповідно до статті 32 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» плата за житлово-комунальні послуги нараховується щомісячно відповідно до умов договору в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. Розмір плати за комунальні послуги розраховується виходячи з розміру затверджених цін/тарифів та показань засобів обліку або за нормами, затвердженими в установленому порядку.

5.13. За змістом ст. 67-68, 162 ЖК України наймач чи власник житла зобов`язаний своєчасно вносити плату за комунальні послуги по затвердженим тарифам. Плата за комунальні послуги вноситься щомісячно.

5.14. Відповідно до ст. 19 Закону України «Про теплопостачання» споживач повинен щомісячно здійснювати оплату теплопостачальній організації за фактично отриману теплову енергію.

5.15.Доданими до позовної заяви доказами підтверджено, що у розумінніЗакону України «Про житлово-комунальні послуги»позивач - Комунальне підприємство теплових мереж «Черкаситеплокомуненерго» Черкаської міської ради є виконавцем послуг з постачання теплової енергії за адресою місця реєстрації відповідача: ОСОБА_1 , а саме: АДРЕСА_1 .

5.16. Суду не надано доказів від`єднання квартири від мереж централізованого опалення з додержанням вимог Порядку відключення окремих житлових будинків від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води при відмові споживачів від централізованого теплопостачання, затвердженогоНаказом № 4 від 22.11.2005 Міністерством будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства Українита Порядку відключення споживачів від систем централізованого опалення та постачання гарячої води, затвердженого Наказом № 169 від 26.07.2019 р. Міністерством будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України.

5.17. Підведення централізованого опалення до стояка в межах квартири відповідача свідчить про виконання послуг позивачем. Аналогічна правова позиція висловлена у Постанові Верховного суду у справі № 226/1437/16-ц від 19.08.2019 року. Викладене також узгоджується з правовими висновками Верховного Суду України, наведеними у постановах від 11 листопада 2015 року у справах № 6-1192цс15 та № 6-1706цс15.

5.18. Зважаючи на вищенаведене, відповідач є споживачем послуг, які надає позивач до її помешкання, в розумінні Закону України«Прожитлово-комунальніпослуги» тавона несе відповідальність за зобов`язаннями з оплати житлово-комунальних послуг.

5.19. Відповідач, споживаючи комунальні послуги, не надсилала позивачу жодних скарг чи претензій (передбачених п. 37 Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення та типового договору про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затвердженихПостановою КМУ № 630 від 21 липня 2005 р. та ст.27,28 Закону України «Про житлово-комунальні послуги») щодо наявності послуг, якості чи кількості їх надання. Це свідчить про те, що позивач надавав відповідачу житлово-комунальні послуги належним чином, а саме: якісно, своєчасно та у повному обсязі. Аналогічні висновки були зроблені у Постановах Верховного Суду у справах № 645/5401/17 від 29.11.2019 р. та № 465/5138/15-ц від 31.10.2019 р.

5.20. З розрахунку заборгованості за послуги за теплову енергію встановлено, що станом на 31 серпня 2023 року відповідач має заборгованість перед позивачем за надані послуги в сумі 55 673 гривень 24 копійки(а.с. 11).

5.21. Вказаний розрахунок, підписаний бухгалтером Комунального підприємства теплових мереж «Черкаситеплокомуненерго» та скріплений печаткою підприємства, як спеціалістом відповідальним за даний напрямок роботи та інші документи, є належним і допустимим доказом. Аналогічна правова позиція міститься у постанові ВГСУ від 06.04.2017 р. у справі № 905/2009/15, в якій касаційний суд зазначив, що виписки з особових рахунків клієнтів є регістрами аналітичного обліку, вміщують записи про операції та є підтвердженням виконаних операцій.

5.22. Згідно зі ст. 525, 526 ЦК України одностороння відмова від зобов`язання не допускається. Зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог ЦК України, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимогвідповідно до звичаїв ділового обороту та інших вимог, що звичайно ставляться.

5.23. Враховуючи надані суду докази, наявні підстави для задоволення позову про стягнення з відповідача боргу за надані послуги, оскільки вона отримувала теплову енергію, надану позивачем, проте порушувала договірний обов`язок щодо своєчасної оплати, тим самим порушуючи права та законні інтереси позивача, тому суд приходить до висновку про задоволення позову.

6. Судові витрати.

6.1. Відповідно до ч. 1 ст. 141 ЦПК України, оскільки позов обґрунтований наданими суду доказами та підлягає задоволенню, з відповідача підлягає стягненню сплачений позивачем згідно платіжної інструкції за № 2121 від 13 жовтня 2023 року та № 2205 від 15 листопада 2023 судовий збір на загальну суму 2 684 гривень (а.с. 15, 24).

Керуючись ст. 4, 141, 263-265, 268, 279-281 ЦПК України, ст. 67, 68, 156, 162 ЖК України, ст. 526, 530, 625 ЦК України, суд

В И Р І Ш И В :

Позовну заяву Комунального підприємства теплових мереж «Черкаситеплокомуненерго» Черкаської міської ради до ОСОБА_1 про стягнення боргу за спожиту теплову енергію задовольнити повністю.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Комунального підприємстватеплових мереж«Черкаситеплокомуненерго» Черкаськоїміської ради заборгованість за спожиту теплову енергію станом на 31 серпня 2023 року в сумі 55 673 гривень 24 копійки.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Комунального підприємства теплових мереж «Черкаситеплокомуненерго» Черкаської міської ради витрати по сплаті судового збору в сумі 2 684 гривень.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою до суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення, у відповідності до правил ст. ст. 284-287 ЦПК України.

Рішення може бути оскаржено повністю або частково учасниками справи, а також особами, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їх права, свободи, інтереси та (або) обов`язки до Черкаського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом 30 днів з дня його проголошення.

Веб-адреса рішення в Єдиному державному реєстрі судових рішень http://reyestr.court.gov.ua.

Позивач:Комунальне підприємство теплових мереж «Черкаситеплокомуненерго» Черкаської міської ради, ЄДРПОУ 02082522, адреса: 18001 м. Черкаси, вулиця ОстафіяДашковича, 62.

Представник позивача: Шаригіна Наталія Миколаївна, діє на підставі довіреності № 11/333 від 27.02.2023

Відповідач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП НОМЕР_2 , адреса: АДРЕСА_1 .

Головуючий Л. Є. Мірошниченко

СудСоснівський районний суд м.Черкас
Дата ухвалення рішення05.12.2023
Оприлюднено07.12.2023
Номер документу115411635
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —712/12275/23

Ухвала від 20.06.2024

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Новіков О. М.

Рішення від 22.05.2024

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Троян Т. Є.

Рішення від 21.05.2024

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Троян Т. Є.

Ухвала від 19.04.2024

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Троян Т. Є.

Ухвала від 12.02.2024

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Романенко В. А.

Рішення від 05.12.2023

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Мірошниченко Л. Є.

Ухвала від 05.12.2023

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Мірошниченко Л. Є.

Ухвала від 10.11.2023

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Мірошниченко Л. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні