Ухвала
від 05.12.2023 по справі 420/5653/23
П'ЯТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П`ЯТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

05 грудня 2023 р.м. ОдесаСправа № 420/5653/23

П`ятий апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів:

судді-доповідача Шляхтицького О.І.,

суддів: Семенюка Г.В., Домусчі С.Д.,

секретар Цибульська Ю.М.,

за участю: прокурора - Сандула С.Д.,

представника Акціонерного товариства "Холодмаш" - адвоката Крагеля М.М.,

представника Одеської обласної державної адміністрації - Колеснікова О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Одесі апеляційну скаргу Акціонерного товариства "Холодмаш" на рішення Одеського окружного адміністративного суду від 04 вересня 2023 року у справі № 420/5653/23 за адміністративним позовом Керівника Малиновської окружної прокуратури міста Одеси в інтересах Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Одеській області, Одеської обласної військової адміністрації до Акціонерного товариства "Холодмаш", третя особа Департамент з питань цивільного захисту, оборонної роботи та взаємодії з правоохоронними органами Одеської обласної військової адміністрації, про визнання протиправною бездіяльності та зобов`язання вжити заходи , необхідні для приведення захисних споруд (сховищ), -

ВСТАНОВИВ:

У березні 2023 року Керівник Малиновської окружної прокуратури міста Одеси в інтересах Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Одеській області, Одеська обласна військова адміністрація звернулися до суду з адміністративним позовом, в якому просили:

- визнати протиправною бездіяльність АТ Холодмаш, яка полягає у невчиненні дій, спрямованих на усунення порушень вимог законодавства у сфері цивільного захисту;

- зобов`язати АТ Холодмаш вжити заходи , необхідні для приведення захисних споруд (сховищ) № 56444 та № 56445, що розташовані за адресою: м.Одеса, вул. Михайлівська, 44 у стан, придатний для використання за цільовим призначенням (готовності до укриття населення).

Одеський окружний адміністративний суд рішенням від 04 вересня 2023 року позов задовольнив частково.

Визнав протиправною бездіяльність АТ Холодмаш, яка полягає у невчиненні дій, спрямованих на усунення порушень вимог законодавства у сфері цивільного захисту.

Зобов`язав АТ Холодмаш вжити заходів, необхідних для приведення захисних споруд (сховищ) № 56444 та № 56445, що розташовані за адресою: м.Одеса, вул. Михайлівська, 44 у стан придатний до використання за цільовим призначенням (готовності до укриття населення).

У задоволенні решти позовних вимог відмовив.

В ході апеляційного провадження виникло питання щодо можливості залучення у справі третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору .

Так, відповідно до частини 2 статті 49 КАС України треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача у будь-який час до закінчення підготовчого провадження або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження , у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов`язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням осіб, які беруть участь у справі. Якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права і обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору. Вступ третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, не має наслідком розгляд адміністративної справи спочатку.

Як убачається із матеріалів справи, відповідно до Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, 19.09.2017 проведена реєстрація права власності на об`єкт нерухомого майна (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 1359675451101) - захисна споруда цивільного захисту № 56445 загальною площею 380,1 кв.м., розташована за адресою: м. Одеса, вул. Михайлівська,44, вказана споруда перебуває у державній власності в особі Фонду державного майна України.

Також, згідно Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, 19.09.2017 проведена реєстрація права власності на об`єкт нерухомого майна (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 1358082651101) - захисна споруда цивільного захисту № 56444 загальною площею 282,8 кв.м., розташована за адресою: м. Одеса, вул. Михайлівська,44, відповідно до якої вказана споруда перебуває у державній власності в особі Фонду державного майна України.

Водночас, відповідно до листа Регіонального відділення фонду державного майна України по Одеській та Миколаївській областях від 09.01.2023 за №10-10-00097, захисні споруди цивільного захисту населення № 56444 та № 56445 перебувають на балансі АТ «Холодмаш».

Наведена обставина на переконання суду, свідчить, про те, що рішення суду у цій справі може вплинути на права та інтереси Фонду державного майна України.

Вивчивши та проаналізувавши матеріали справи , враховуючи предмет спору, його учасників, характер спірних правовідносин, з урахуванням норм частини 2 статті 49 КАС України, колегія суддів вважає за необхідне залучити Фонду державного майна України в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача.

Крім цього, колегія суддів ураховує за необхідне зазначити, що відповідно до статті 165 КАС України у поясненнях третьої особи щодо позову або відзиву третя особа, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору, викладає свої аргументи і міркування на підтримку або заперечення проти позову. До пояснень третьої особи застосовуються правила, встановлені частинами другою - четвертою статті 162 цього Кодексу.

На підставі викладеного, суд вважає необхідне надіслати Фонду державного майна України копію адміністративного позову та копію апеляційної скарги для надання обґрунтованих пояснень щодо підстав та предмета позову.

З рішенням Одеського окружного адміністративного суду по справі, що розглядається можна ознайомитись в ЄДРСР.

Керуючись статтями 49, 162,165,321 КАС України, суд ,-

УХВАЛИВ:

Залучити до участі у адміністративній справі № 420/5653/23 в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору Фонд державного майна України.

Копію цієї ухвали направити сторонам у справі.

Копію адміністративного позову та копію апеляційної скарги направити Фонду державного майна України.

Оголосити у судовому засіданні перерву до 19 грудня 2023 року о 12 год. 30 хвлн.

Ухвала суду окремо оскарженню у касаційному порядку не підлягає.

Суддя-доповідач О.І. ШляхтицькийСудді С.Д. Домусчі Г.В. Семенюк

Дата ухвалення рішення05.12.2023
Оприлюднено07.12.2023
Номер документу115420635
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправною бездіяльності та зобов`язання вжити заходи , необхідні для приведення захисних споруд (сховищ

Судовий реєстр по справі —420/5653/23

Ухвала від 13.02.2024

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Шляхтицький О.І.

Ухвала від 13.02.2024

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Шляхтицький О.І.

Ухвала від 05.12.2023

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Шляхтицький О.І.

Ухвала від 13.11.2023

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Шляхтицький О.І.

Ухвала від 20.10.2023

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Шляхтицький О.І.

Ухвала від 20.09.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Бойко О.Я.

Рішення від 18.09.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Бойко О.Я.

Ухвала від 20.07.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Бойко О.Я.

Ухвала від 27.03.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Бойко О.Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні