Ухвала
від 06.12.2023 по справі 202/18185/23
МАГДАЛИНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 202/18185/23

провадження № 6/179/57/23

УХВАЛА

про залишення заяви без руху

06 грудня 2023 року смт Магдалинівка

Суддя Магдалинівського районного суду Дніпропетровської області Чорна А.О., розглянувши заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Дебт Форс» про заміну сторони у виконавчому провадженні, шляхом заміни стягувача його правонаступником, заінтересовані особи: ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «ВЕРДИКТ КАПІТАЛ», ОСОБА_1 , приватний виконавець Сидорук Леся Вікторівна, ТОВ «Кампсіс Фінанс», -

В С Т А Н О В И В:

Заявник Товариство з обмеженою відповідальністю «Дебт Форс» звернулося до Магдалинівського районного суду Дніпропетровської області із заявою про заміну сторони у виконавчому провадженні, шляхом заміни стягувача його правонаступником, у виконавчому провадженні № 67221049 відкритому на підставі виконавчого напису № 93352 вчиненого 15.07.2021 про стягнення боргу з боржника ОСОБА_1 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Вердикт Капітал" заборгованості в розмірі 26794,64 грн.

Дослідивши матеріали заяви, вважаю її такою, що підлягає залишенню без руху, виходячи з наступного.

Статтею 442 ЦПК України, не врегульовані вимоги щодо форми та змісту заяви про заміну сторони виконавчого провадження.

Виходячи із приписів частини 9 статті 10цього ж Кодексущодо застосування судом закону за аналогією, вимоги до вказаної заяви визначаються загальними нормами, зокрема, статями 175,177 ЦПК України.

В той час, в порушення вимог ч. 3 ст.175 ЦПК України заява не містить підтвердження заявником про те, що ним не подано іншої заяви про заміну сторони у виконавчому провадженні.

Крім того, відповідно до ч. 6 ст. 175 ЦПК України, у позовній заяві можуть бути вказані й інші відомості, необхідні для правильного вирішення спору.

Так, відповідно до ч. ч. 1, 2 ст. 442 ЦПК України, у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець.

Згідно з ч. 5ст.442 ЦПК України, положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Необхідною умовою для заміни сторони виконавчого провадження є перебування вказаного виконавчого документу на виконанні, а для заміни стягувача у виконавчому листі виконавчого документу, відповідно заява може бути подана до відкриття провадження виконавчого провадження з виконання вказаного виконавчого листа.

З заяви поданої Товариством з обмеженою відповідальністю «Дебт Форс» про заміну стягувача у виконавчому провадженні не вбачається на якій стадії знаходиться виконавче провадження на момент звернення до суду із даною заявою.

Крім того, в заяві зазначено зареєстроване місце проживання боржника ОСОБА_1 як: АДРЕСА_1 , проте, згідно відповіді з Єдиного державного демографічного реєстру від 06.12.2023 року боржник ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстрованим не значиться.

Разом з тим, як вбачається із копії постанови про відкриття виконавчого провадження № 67221049 від 22.10.2021 зазначено адресу боржника ОСОБА_1 як: АДРЕСА_1 , що територіально відноситься до Магдалинівського районного суду Дніпропетровської області. Проте, постанова приватного виконавця винесена ще 22.10.2021 року, і жодних інших підтверджуючих документів щодо адреси реєстрації чи фактичного проживання боржника ОСОБА_1 на даний час заявником не додано.

Також, зі змісту поданої заяви вбачається, місцем знаходження робочого місця приватного виконавця Сидорук Л.В. на виконанні якого знаходиться виконавчий напис № 93352 від 15.07.2021 року є м.Дніпро, вул.Богдана Хмельницького, буд.4 оф.5, що є територією Індустріального району м.Дніпра.

Місце виконання виконавчого напису визначається згідно з положеннямиЗакону України «Про виконавче провадження».

Зокрема, згідно ст.3 Закону України «Про виконавче провадження» відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню рішенняна підставі таких виконавчих документів: виконавчих написів нотаріусів.

Положеннями ст.24 Закону визначено, що виконавчі дії провадяться державним виконавцем за місцем проживання, перебування, роботи боржника або за місцезнаходженням його майна. Право вибору місця відкриття виконавчого провадження між кількома органами державної виконавчої служби, що можуть вчиняти виконавчі дії щодо виконання рішення на території, на яку поширюються їхні функції, належить стягувачу. Виконання рішення, яке зобов`язує боржника вчинити певні дії, здійснюється виконавцем за місцем вчинення таких дій.

Отже, законодавець пов`язує місце виконання рішення з місцем вчинення виконавчих дій.

Тобто, місцем виконання виконавчого напису у даному випадку є місце проживання, перебування, роботи боржника або місцезнаходження його майна, а не місце розташування виконавчої служби, якою було відкрито виконавче провадження.

Саме до таких правових висновків дійшов Верховний суд у постанові №263/14171/19 від 29.10.2020 року.

За змістом пункту 1 статті 6 Конвенції 1950 року кожен при вирішенні спору щодо його цивільних прав та обов`язків має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом.

Ніхто не може бути позбавлений права на розгляд його справи в суді, до підсудності якого вона віднесена процесуальним законом (стаття 8 Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

Всупереч наведеним вище положенням, до поданої заяви не було долучено доказів на підтвердження того, що заява підсудна Магдалинівському районному суду Дніпропетровської області.

Зокрема, до заяви не додано документів на підтвердження місця проживання, перебування, роботи боржника або місце знаходження його майна, що унеможливлює вирішення питання щодо її підсудності саме Магдалинівському районному суду Дніпропетровської області або іншому суду за місцем виконання виконавчого напису.

Заява, подана без додержання вимогЦПК України, залишається без руху.

Згідно із ст.185 ЦПК України суддя встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху з наданням строку для усунення недоліків, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Керуючись ст.ст. 10, 175, 185, 442, 446 Цивільного процесуального кодексу України, суд -

П О С Т А Н О В И В:

Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Дебт Форс» про заміну сторони у виконавчому провадженні, шляхом заміни стягувача його правонаступником, заінтересовані особи: ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «ВЕРДИКТ КАПІТАЛ», ОСОБА_1 , приватний виконавець Сидорук Леся Вікторівна, ТОВ «Кампсіс Фінанс» - залишити без руху.

Надати заявнику строк для усунення вказаних недоліків, протягом семі днів з дня отримання копії ухвали.

Роз`яснити заявнику, що у випадку невиконання ухвали у встановлений строк, заява буде йому повернута.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя А.О. Чорна

СудМагдалинівський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення06.12.2023
Оприлюднено07.12.2023
Номер документу115431893
СудочинствоЦивільне
КатегоріяІнші скарги та заяви в процесі виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб)

Судовий реєстр по справі —202/18185/23

Ухвала від 02.04.2024

Цивільне

Самарський районний суд м.Дніпропетровська

Малихіна В. В.

Ухвала від 14.02.2024

Цивільне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Марченко Н. Ю.

Ухвала від 20.12.2023

Цивільне

Магдалинівський районний суд Дніпропетровської області

Чорна А. О.

Ухвала від 06.12.2023

Цивільне

Магдалинівський районний суд Дніпропетровської області

Чорна А. О.

Ухвала від 10.10.2023

Цивільне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Марченко Н. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні