Ухвала
від 05.12.2023 по справі 452/2565/21
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 452/2565/21 Головуючий у 1 інстанції: Пташинський І.А.

Провадження № 22-ц/811/3475/23 Доповідач: Копняк С. М.

У Х В А Л А

про залишення без руху

05 грудня 2023 року Львівський апеляційний суд у складі судді судової палати з розгляду цивільних справ Копняк С.М., вирішуючи питання відкриття апеляційного провадження за апеляційною скаргою ОСОБА_1 , яка підписана адвокатом Шаровським Романом Михайловичем на рішення Самбірського міськрайонного суду Львівської області від 17 жовтня 2023 року в справі за позовом ОСОБА_1 до комунального некомерційного підприємства Самбірської міської ради «Стоматологічна поліклініка», третя особа на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, комісія з припинення (ліквідації) юридичної особи - комунального некомерційного підприємства Самбірської міської ради «Стоматологічна поліклініка» про стягнення заборгованості по заробітній платі та компенсації,

В С Т А Н О В И В:

03 грудня 2023 року адвокат Шаровський Роман Михайлович в інтересах ОСОБА_1 подав через систему «Електронний суд» безпосередньо до Львівського апеляційного суду апеляційну скаргу на рішення Самбірського міськрайонного суду Львівської області від 17 жовтня 2023 року, така зареєстрована в суді апеляційної інстанції 04 грудня 2023 року.

На підставі поданої апеляційної скарги ОСОБА_1 , яка підписана адвокатом Шаровським Романом Михайловичем не може бути вирішено питання про відкриття апеляційне провадження, виходячи з такого.

Відповідно до статті 354 ЦПК України апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів, а на ухвалу суду - протягом п`ятнадцяти днів з дня його (її) проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: 1) на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду; 2) на ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу.

Відповідно допункту 4частини четвертоїстатті 356ЦПК Українидо апеляційноїскарги додаються докази, що підтверджують дату отримання копії оскаржуваного судового рішення суду першої інстанції (за наявності).

В апеляційній скарзі мають бути зазначені, зокрема, дата отримання копії судового рішення суду першої інстанції, що оскаржується (пункт 8 частини другої статті 356 ЦПК України).

Із Єдиного державного реєстру судових рішень убачається, що оскаржуване рішення судом першої інстанції ухвалено 17 жовтня 2023 року, повний текст рішення виготовлено 23 жовтня 2023 року. Апеляційна скарга на рішення Самбірського міськрайонного суду Львівської області від 17 жовтня 2023 року подана заявником через систему «Електронний суд» 03 грудня 2023 року, хоча останнім днем для подання апеляційної скарги було 22 листопада 2023 року. Відтак, така подана із пропуском строку на апеляційне оскарження судового рішення, будь - які заяви, клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження рішення Самбірського міськрайонного суду Львівської області від 17 жовтня 2023 року в матеріалах апеляційної скарги відсутні.

Європейський суд з прав людини зауважив, що вирішення питання щодо поновлення строку на оскарження перебуває в межах дискреційних повноважень національних судів, однак такі повноваження не є необмеженими. Від судів вимагається вказувати підстави (PONOMARYOV v. UKRAINE, № 3236/03, § 41, ЄСПЛ, від 03 квітня 2008 року).

Безпідставне поновлення строку на оскарження судового рішення, що набрало законної сили, є порушенням вимог статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Поважними причинами визнаються лише такі обставини, які є об`єктивно непереборними, не залежать від волевиявлення особи, що оскаржує судове рішення та пов`язані з перешкодами чи труднощами для своєчасного вчинення процесуальних дій, що підтверджені належними доказами.

Учасники судового процесу та їхні представники повинні добросовісно користуватися процесуальними правами; зловживання процесуальними правами не допускається (частина перша стаття 44 ЦПК України).

Водночас особа, яка має намір подати апеляційну скаргу, повинна вчиняти усі можливі та залежні від неї дії для виконання процесуального обов`язку дотримання вимог процесуального закону стосовно строків подання, форми і змісту скарги, в тому числі щодо доведення поважності причин пропуску строку на апеляційне оскарження, що є проявом добросовісного користування процесуальними правами.

За таких обставин, заявнику необхідно надати суду обґрунтоване клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження рішення Самбірського міськрайонного суду Львівської області від 17 жовтня 2023 року, а також належні докази в обгрунтування поданого клопотання.

Крім того, частиною шостою статті 43 ЦПК України встановлено, що процесуальні документи в електронній формі мають подаватися учасниками справи до суду з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи в порядку, визначеному Положенням про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та/або положеннями, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів).

Відповідно до частини сьомої статті 43 ЦПК України у разі подання до суду документів в електронній формі учасник справи зобов`язаний надати доказ надсилання листом з описом вкладення іншим учасникам справи копій поданих до суду документів.

Пунктом 29 Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, затвердженого Рішенням Вищої ради правосуддя від 17 серпня 2021 року № 1845/0/15-21, передбачено, що у разі подання до суду документів в електронній формі учасник зобов`язаний у випадках, визначених процесуальним законодавством, надати доказ надсилання іншим учасникам справи копій поданих до суду документів.

Апеляційна скарга була сформована в системі «Електронний суд», однак до такої заявником не долучено докази надсилання листом з описом вкладення цієї апеляційної скарги учасникам справи.

За таких обставин, заявнику необхідно надати суду докази надсилання листом з описом вкладення копії апеляційної скарги учасникам справи.

З 18 жовтня 2023 року введено в дію Закон України від 29 червня 2023 року № 3200-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов`язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами», яким, зокрема встановлено, що адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи (публічного права) реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку. Процесуальні наслідки, передбачені ЦПК України у разі звернення до суду з документом особи, яка відповідно до цієї частини зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його, застосовуються судом також у випадках, якщо інтереси такої особи у справі представляє адвокат.

З матеріалів апеляційної скарги убачається, що така не містить відомостей щодо реєстрації в електронному кабінеті в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі) комунального некомерційного підприємства Самбірської міської ради «Стоматологічна поліклініка», хоча зобов`язане його зареєструвати.

У цьому зв`язку, заявнику необхідно надати суду відомості щодо реєстрації комунального некомерційного підприємства Самбірської міської ради «Стоматологічна поліклініка» в електронному кабінеті в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі) або відомості із системи «Електронний суд» про те, що комунальне некомерційне підприємство Самбірської міської ради «Стоматологічна поліклініка» не має зареєстрованого електронного кабінету у цій системі.,

Якщо інший учасник справи відповідно дочастини шостоїстатті 14 цього Кодексу зобов`язаний зареєструвати електронний кабінет, але не зареєстрував його, учасник справи, який подає документи до суду в електронній формі з використанням електронного кабінету, звільняється від обов`язку надсилання копій документів такому учаснику справи (абзац третій частини сьомої статті 43 ЦПК України).

Відповідно до частини другої статті 357 ЦПК України до апеляційноїскарги,яка оформленаз порушеннямвимог,встановлених статтею356 цього Кодексу,застосовуються положеннястатті 185 цього Кодексу.

Апеляційна скарга залишається без руху також у випадку, якщо вона подана після закінчення строків, установлених статтею 354 цього Кодексу, і особа, яка її подала, не порушує питання про поновлення цього строку або якщо підстави, вказані нею у заяві, визнані неповажними. При цьому протягом десяти днів з дня вручення ухвали особа має право звернутися до суду апеляційної інстанції з заявою про поновлення строку або вказати інші підстави для поновлення строку (частина третя статті 357 ЦПК України).

Ураховуючи викладене, апеляційну скаргу слід залишити без руху та надати заявнику строк для усунення її недоліків.

Керуючись статтями 185, 260, 261, 354, 356, 357, 381 ЦПК України Львівський апеляційний суд,

У Х В А Л И В:

апеляційну скаргу ОСОБА_1 , яка підписана адвокатом Шаровським Романом Михайловичем на рішення Самбірського міськрайонного суду Львівської області від 17 жовтня 2023 року , залишити без руху.

Встановити для усунення вказаних у мотивувальній частині ухвали недоліків строк десять днів з дня вручення цієї ухвали.

Роз`яснити, що у разі не усунення недоліків апеляційної скарги у встановлений судом строк, заявнику буде відмовлено у відкритті апеляційного провадження або апеляційна скарга вважатиметься неподаною та буде повернута заявнику.

Копію ухвали про залишення апеляційної скарги без руху надіслати заявнику.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання, касаційному оскарженню не підлягає.

Суддя С.М. Копняк

СудЛьвівський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення05.12.2023
Оприлюднено07.12.2023
Номер документу115439616
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із трудових правовідносин

Судовий реєстр по справі —452/2565/21

Постанова від 01.03.2024

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Копняк С. М.

Ухвала від 14.02.2024

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Копняк С. М.

Ухвала від 18.12.2023

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Копняк С. М.

Ухвала від 05.12.2023

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Копняк С. М.

Рішення від 17.10.2023

Цивільне

Самбірський міськрайонний суд Львівської області

Пташинський І. А.

Ухвала від 29.11.2021

Цивільне

Самбірський міськрайонний суд Львівської області

Пташинський І. А.

Ухвала від 22.10.2021

Цивільне

Самбірський міськрайонний суд Львівської області

Пташинський І. А.

Ухвала від 04.08.2021

Цивільне

Самбірський міськрайонний суд Львівської області

Пташинський І. А.

Ухвала від 22.07.2021

Цивільне

Самбірський міськрайонний суд Львівської області

Пташинський І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні