Рішення
від 14.11.2023 по справі 278/3775/23
ЖИТОМИРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 278/3775/23

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 листопада 2023 року м. Житомир

Житомирський районний суд Житомирської області у складі головуючого судді Дубовік О. М., за участю секретаря судового засідання Мороз К. Г., розглянувши за правилами загального позовного провадження цивільну справу за позовною заявою Служби у справах дітей Новогуйвинської селищної ради Житомирського району Житомирської області до ОСОБА_1 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: Орган опіки та піклування Новогуйвинської селищної ради Житомирського району Житомирської області, ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав, -

ВСТАНОВИВ:

Служба у справах дітей Новогуйвинської селищної ради Житомирського району Житомирської області звернулась до суду з вище вказаною позовною заявою, у якій просить суд:

- позбавити батьківських прав гр. ОСОБА_1 стосовно малолітньої дочки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ;

- стягнути з гр. ОСОБА_1 аліменти на утримання малолітньої дочки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у розмірі частки заробітної плати та інших доходів щомісячно, але не менше 50% прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку, починаючи з дня подання позовної заяви; аліменти перераховувати у подальшому, після визначення відповідного опікуна.

Позовна заява обґрунтована тим, що відповідач ОСОБА_1 не працює, зловживає спиртними напоями, дитиною не цікавиться, не виховує, не утримує, не надає матеріальної допомоги та не піклується про життя та здоров`я дитини.

Представник позивача у судовому засіданні позовні вимоги підтримала та просила задовольнити. Зазначила, що з Троянівського ліцею надходило декілька разів повідомлення, що дитина без поважних причин не відвідує ліцей; матір не опікується дитиною та зловживає спиртними напоями. ОСОБА_2 звернулась до органу опіки з приводу того, що ОСОБА_4 матір не опікується та повідомила, що дитина часто проживає з нею. Орган опіки неодноразово викликав на засідання матір, яка з`явилась лише один раз; однак відповідач не вживає ніяких заходів з цього приводу, а дитина так і залишається без належного батьківського піклування з боку матері.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, - ОСОБА_2 зазначила, що дитина зараз доглянута, а її матір ще до народження дівчинки зловживала спиртними напоями; з березня 2023 року дитина проживає у її сім`ї постійно, у с. Пряжево відвідує школу.

Пояснила, що відповідач їй доводиться невісткою, а батьком дитини є її брат, який помер. Останній раз відповідачку бачила у травні 2023 року відвідувала дитину; іноді відповідач привозила цукерки, також відповідач періодично відвідує дитину у школі, однак матеріально не опікується.

Відповідач про розгляд справи повідомлена належним чином, що вбачається з рекомендованого повідомлення про вручення поштового відправлення (а.с. 23); відзив на позовну заяву не подала; заяв, клопотань від останньої на адресу суду не надходило; причини неявки суду не відомі.

Згідно з ч. 1 ст.280ЦПК України у разі неявки в судове засідання відповідача, який належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання, без поважних причин або неповідомлення ним про причини неявки, не подав відзив, позивач не заперечує проти заочного вирішення справи, суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів.

Враховуючи, що в матеріалах справи зібрано достатньо доказів про взаємовідносини сторін, на підставі ст. ст. 211, 280 ЦПК України, суд вважає за можливе провести розгляд справи за відсутності відповідача і ухвалити заочне рішення.

Суд, дослідивши матеріали справи, встановив такі факти та відповідні їм правовідносини.

Щодо вимоги про позбавлення батьківських прав позивача

Батьками ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є ОСОБА_3 та ОСОБА_1 (а.с. 4).

ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 помер (а.с. 6).

Відповідно до довідки Новогуйвинської селищної ради Житомирського району Житомирської області № 22 від 05.04.2023 року (а.с. 14) племінниця ОСОБА_2 , малолітня ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживає без реєстрації за її адресою: АДРЕСА_1 .

Згідно акту обстеження умов проживання від 05.04.2023 року (а.с. 13) у квартирі ОСОБА_2 створені всі умови для проживання дитини, наявне місце для сну, навчання та відпочинку.

Адміністрація КНП «ЦПМСД» Новогуйвинської селищної ради листом № 256 від 31.03.2023 року звернулась до Служби у справах дітей Новогуйвинської селищної ради з проханням про взяття сім`ї ОСОБА_5 під соціальний супровід, забезпечити дотримання прав дитини з боку матері на безпечне середовище, належні умови проживання, повноцінне харчування; у разі загрози здоров`ю і життю дитини, невиконання матір`ю батьківських обов`язків, просять провести вилучення дитини з сім`ї, оскільки мати веде аморальний спосіб життя, в будинку незадовільні матеріально-побутові умови, опалення відсутнє; умови життя дитини вкрай незадовільні; грубо порушуються права дитини на безпечні умови проживання, повноцінного харчування, створюється загроза здоров`ю дитини (а.с. 11).

Адміністрація Троянівського ліцею письмово повідомляла службу у справах дітей Ногуйвинськоїселищної радипро те,що дитинабез поважнихпричин пропускалазаняття,мати дитининеодноразово з`являласьдо школиу станіалкогольного сп`яніння, на зауваження класного керівника не реагувала.Дитину зішколи забиравдід табаба (полінії матері),які мешкалиу с. Волиця Новогуйвинськоїгромади.Дід завждицікавився шкільнимжиттям дитини,допомагав їйробити домашнізавдання,але ІНФОРМАЦІЯ_3 вінпомер iдитина залишиласьбез турботизі сторониблизьких їйлюдей.Односельчани хвилювалисяподальшою долеюдитини,піднімали питаннящодо позбавленняматері батьківськихправ,телефонували дослужби усправах дітейпро невиконання нею батьківських обов`язків.У будинку, в якому проживала мати та дитина,умови проживаннявкрай незадовільні:брудно,відсутнє опалення,повноцінне харчування,дитина частохворіла.З ОСОБА_1 неодноразово булипроведені профілактичнібесіди,вона булапопереджена пронаслідки позбавленнябатьківських прав,проте бажанихпозитивних результатівце ненадало.Свою поведінкуне змінилата продовжувала вестиаморальний спосібжиття: пиячила, ні де не працювала, розпродувала останні пожитки з власного подвір`я на придбання алкогольних напоїв (а.с. 15).

Рішенням виконавчого комітету Новогуйвинської селищної ради № 791 від 15.06.2023 року (а.с. 7) затверджено висновок про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_1 відносно малолітньої доньки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с. 8).

Підтвердження родинних стосунків між ОСОБА_1 , дитиною ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_2 судом не досліджувалось, оскільки це не є предметом спору.

Кожен учасник сімейних відносин має право на судовий захист (ч. 10 ст. 7 СК України).

Батьки зобов`язані виховувати дитину в дусі поваги до прав та свобод інших людей, любові до своєї сім`ї та родини, свого народу, своєї Батьківщини. Батьки зобов`язані піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток. Батьки зобов`язані забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя. Батьки зобов`язані поважати дитину. Передача дитини на виховання іншим особам не звільняє батьків від обов`язку батьківського піклування щодо неї. Забороняються будь-які види експлуатації батьками своєї дитини. Забороняються фізичні покарання дитини батьками, а також застосування ними інших видів покарань, які принижують людську гідність дитини (ст. 150 СК України).

Здійснення батьками своїх прав та виконання обов`язків мають ґрунтуватися на повазі до прав дитини та її людської гідності. Батьківські права не можуть здійснюватися всупереч інтересам дитини. Відмова батьків від дитини є неправозгідною, суперечить моральним засадам суспільства. Ухилення батьків від виконання батьківських обов`язків є підставою для покладення на них відповідальності, встановленої законом (ст. 155 СК України).

Мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він ухиляються від виконання своїх обов`язків щодо виховання дитини та/або забезпечення здобуття нею повної загальної середньої освіти (п. 2 ч. 1ст. 164 СК України).

Право на звернення до суду з позовом про позбавлення батьківських прав мають один з батьків, опікун, піклувальник, особа, в сім`ї якої проживає дитина, заклад охорони здоров`я, навчальний або інший дитячий заклад, в якому вона перебуває, орган опіки та піклування, прокурор, а також сама дитина, яка досягла чотирнадцяти років (ст. 165 СК України).

З огляду на наведене, суд вважає доведеним факт ухилення відповідача від виконання своїх обов`язків щодо виховання дитини, зокрема, ухилення від піклування про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток, а також від готування її до самостійного життя, у зв`язку з чим, дійшов висновку про потребу у позбавленні ОСОБА_1 батьківських прав стосовно її дитини ОСОБА_6 .

Щодо вимоги про стягнення аліментів на утримання дитини

Згідно з ч. 2 ст.166СК України особа, позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов`язку щодо утримання дитини.

При задоволенні позову щодо позбавлення батьківських прав суд одночасно приймає рішення про стягнення аліментів на дитину (реч. 1 ч. 3 ст. 166 СК України).

Батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття (ст. 180 СК України, реч. 1 ч. 2 ст. 51 Конституції України).

Кожна дитина має право на рівень життя, достатній для її фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного й соціального розвитку. Батьки або особи, які їх замінюють, несуть відповідальність за створення умов, необхідних для всебічного розвитку дитини, відповідно до законів України (ст. 8 Закону України "Про охорону дитинства").

Згідно зі ст. 27 Конвенції про права дитини від 20 листопада 1989 pоку, батько (-ки) або інші особи, які виховують дитину, несуть основну відповідальність за забезпечення в межах своїх здібностей і фінансових можливостей умов життя, необхідних для розвитку дитини.

За рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина (абз. 1 ч. 3 ст. 181 СК України).

При визначенні розміру аліментів суд враховує: стан здоров`я та матеріальне становище дитини; стан здоров`я та матеріальне становище платника аліментів; наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; наявність на праві власності, володіння та/або користування у платника аліментів майна та майнових прав, у тому числі рухомого та нерухомого майна, грошових коштів, виключних прав на результати інтелектуальної діяльності, корпоративних прав; доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів; інші обставини, що мають істотне значення (ч. 1 ст. 182 СК України).

Розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини. Мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Мінімальний рекомендований розмір аліментів на одну дитину становить розмір прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку і може бути присуджений судом у разі достатності заробітку (доходу) платника аліментів (ч. 2 ст. 182 СК України).

Аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред`явлення позову, а в разі подання заяви про видачу судового наказу - з дня подання такої заяви (ч. 1 ст. 191 СК України).

З огляду на наведене, зважаючи на необхідність забезпечити дитині рівень життя, достатній для їх всебічного розвитку, суд вважає за потрібне стягувати з ОСОБА_1 аліменти на утримання доньки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у розмірі 1/4 усіх видів заробітку (доходу) щомісячно, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, на користь особи, яку буде призначено опікуном у визначеному діючим законодавством порядку, починаючи з 09.08.2023 року, і до повноліття дитини.

Відтак позовні вимоги підлягають задоволенню у повному обсязі.

Також суд, з огляду на положення ст. 141 ЦПК України, вважає за потрібне стягнути з відповідача на користь держави 1073,00 грн судового збору.

Керуючись ст. ст. 2, 4, 12, 13, 76-83, 89, 141, 280 ЦПК, ст. ст. 7, 150, 155, 164-167, 180-182, 191, 243, 244 СК України, ст. 60 ЦК України, суд

УХВАЛИВ:

Позовну заяву Служби у справах дітей Новогуйвинської селищної ради Житомирського району Житомирської області до ОСОБА_1 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: Орган опіки та піклування Новогуйвинської селищної ради Житомирського району Житомирської області, ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав - задовольнити.

Позбавити батьківських прав ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , щодо доньки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Стягувати з ОСОБА_1 аліменти на утримання доньки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у розмірі 1/4 усіх видів заробітку (доходу) щомісячно, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, на користь особи, яку буде призначено опікуном у визначеному діючим законодавством порядку, починаючи з 09.08.2023 року, і до повноліття дитини.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь держави 1073,60 грн судового збору.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Позивач, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право оскаржити рішення суду в апеляційному порядку повністю або частково. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом встановлених строків не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Повний текст рішення складено та підписано 06.12.2023 року.

Суддя О. М. Дубовік

СудЖитомирський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення14.11.2023
Оприлюднено08.12.2023
Номер документу115443181
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —278/3775/23

Ухвала від 13.06.2024

Цивільне

Житомирський районний суд Житомирської області

Дубовік О. М.

Ухвала від 05.06.2024

Цивільне

Житомирський районний суд Житомирської області

Дубовік О. М.

Рішення від 14.11.2023

Цивільне

Житомирський районний суд Житомирської області

Дубовік О. М.

Рішення від 14.11.2023

Цивільне

Житомирський районний суд Житомирської області

Дубовік О. М.

Ухвала від 25.09.2023

Цивільне

Житомирський районний суд Житомирської області

Дубовік О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні