Ухвала
від 13.06.2024 по справі 278/3775/23
ЖИТОМИРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №278/3775/23

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13 червня 2024 року м. Житомир

Житомирський районний суд Житомирської області у складі головуючого судді Дубовік О. М., за участю секретаря судового засідання Кравчук Д. В., розглянувши заяву Служби у справах дітей Новогуйвинської селищної ради Житомирського району Житомирської області про заміну сторони виконавчого провадження у справі за позовною заявою Служби у справах дітей Новогуйвинської селищної ради Житомирського району Житомирської області до ОСОБА_1 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: Орган опіки та піклування Новогуйвинської селищної ради Житомирського району Житомирської області, ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав, -

ВСТАНОВИВ:

Представник Служби у справах дітей Новогуйвинської селищної ради Житомирського району Житомирської області звернулась до суду з вище вказаною заявою, у якій просить замінити сторону стягувача у виконавчому провадженні з примусового виконання виконавчого листа № 278/3775/23 від 14.11.2023 року щодо стягнення аліментів за ОСОБА_1 на утримання малолітньої доньки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В обґрунтування заяви зазначено, що стягнення аліментів на Службу у справах дітей Новогуйвинської селищної ради є недоцільним, оскільки рішенням виконавчого комітету Новогуйвинської селищної ради № 1006 від 15.02.2024 року призначено опікуна ОСОБА_2 над малолітньою дитиною ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

У засідання належним чином повідомлені про час і місце розгляду справи учасники справи або їхні представники не з`явились, у зв`язку з чим розгляд здійснюється без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу, що відповідає вимогам ч. 2 ст. 247 ЦПК України.

Дослідивши матеріали справи та проаналізувавши докази в їх сукупності, суд дійшов до висновку, що заява підлягає задоволенню виходячи з наступного.

Рішенням Житомирського районного суду Житомирської області від 14.11.2023 року (а.с. 3-4) позбавлено батьківських прав ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , щодо доньки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ; стягнуто з ОСОБА_1 аліменти на утримання доньки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у розмірі 1/4 усіх видів заробітку (доходу) щомісячно, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, на користь особи, яку буде призначено опікуном у визначеному діючим законодавством порядку, починаючи з 09.08.2023 року, і до повноліття дитини.

На виконання зазначеного рішення в частині стягнення аліментів, Житомирським районним судом Житомирської області 13.03.2024 року видано виконавчий лист, де стягувачем зазначено Службу у справах дітей Новогуйвинської селищної ради Житомирського району Житомирської області (а.с. 9).

Відповідно до копії рішення виконавчого комітету Новогуйвинської селищної ради Житомирського району Житомирської області № 1006 від 15.02.2024 року ОСОБА_2 призначено піклувальником над малолітньою дитиною ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с. 5-6).

Відповідно до вимог ч. 4 ст. 247 Сімейного кодексу Українивстановлення опіки та піклування не припиняє права дитини на отримання пенсії, аліментів, відшкодування шкоди у зв`язку з втратою годувальника та інших соціальних виплат, призначених дитині відповідно до законів України, а також права власності дитини на ці виплати.

Відповідно до вимогст. 442 ЦПК Україниу разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець.

Згідно з частиною 5статті 15 Закону України «Про виконавче провадження» від 02 червня 2016 року № 1404-VIIIу разі вибуття однієї із сторін державний виконавець з власної ініціативи або за заявою сторони, а також сама заінтересована сторона мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, обов`язкові тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Сторонами у виконавчому провадженні є стягувач і боржник. Заміна сторони виконавчого провадження відбувається у разі вибуття однієї зі сторін (стягувача або боржника), зокрема, внаслідок смерті або реорганізації. Заміна сторони полягає у вступі на її місце правонаступника (спадкоємця).

Відповідно до ч.1, ч.2ст. 16 Цього Закону, сторони виконавчого провадження можуть реалізувати свої права і обов`язки у виконавчому провадженні самостійно або через представників. Діти реалізують свої права та виконують обов`язки, пов`язані з виконавчим провадженням, відповідно до вимог закону через своїх законних представників.

У пункті 9статті 129 Конституції Українидо основних засад судочинства віднесено обов`язковість рішень суду. Виконання судових рішень є складовою права на справедливий суд та однією з процесуальних гарантій доступу до суду та ефективного захисту сторони у справі, що передбачено статтями6,13 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

На підставі викладеного, оскільки над дитиною встановлено опіку та саме опікун є безпосереднім законним представником дитини, саме йому належить право стягнення, розпорядження аліментами, та лежить обов`язок по забезпеченню належного утримання дитини, та забезпечення інших потреб дитини, а тому суд приходить до висновку про можливість задоволення заяви та замінити стягувача у виконавчому провадженні орган опіки та піклування на опікуна дитини.

Керуючись ст.ст.258,260,442 ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Заяву Служби у справах дітей Новогуйвинської селищної ради Житомирського району Житомирської області про заміну сторони виконавчого провадження у справі за позовною заявою Служби у справах дітей Новогуйвинської селищної ради Житомирського району Житомирської області до ОСОБА_1 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: Орган опіки та піклування Новогуйвинської селищної ради Житомирського району Житомирської області, ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав-задовольнити.

Замінити сторону стягувача аліментів у цивільній справі № 278/3775/23 за позовом Служби у справах дітей Новогуйвинської селищної ради Житомирського району Житомирської області до ОСОБА_1 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: Орган опіки та піклування Новогуйвинської селищної ради Житомирського району Житомирської області, ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав.

Стягувати з ОСОБА_1 .06.1983року народження, аліментну плату на користь ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , на утримання ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у розмірі 1/4 усіх видів заробітку (доходу) щомісячно, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з 09.08.2023 року, і до повноліття дитини.

Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення до суду апеляційної інстанції. Учасник справи, якому повну ухвалу суду не було вручено у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження ухвали суду, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя О. М. Дубовік

СудЖитомирський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення13.06.2024
Оприлюднено17.06.2024
Номер документу119732562
СудочинствоЦивільне
КатегоріяІнші скарги та заяви в процесі виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб)

Судовий реєстр по справі —278/3775/23

Ухвала від 13.06.2024

Цивільне

Житомирський районний суд Житомирської області

Дубовік О. М.

Ухвала від 05.06.2024

Цивільне

Житомирський районний суд Житомирської області

Дубовік О. М.

Рішення від 14.11.2023

Цивільне

Житомирський районний суд Житомирської області

Дубовік О. М.

Рішення від 14.11.2023

Цивільне

Житомирський районний суд Житомирської області

Дубовік О. М.

Ухвала від 25.09.2023

Цивільне

Житомирський районний суд Житомирської області

Дубовік О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні