Ухвала
від 06.12.2023 по справі 381/2811/23
ФАСТІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ФАСТІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУДКИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

08500, м. Фастів, вул. Івана Ступака, 25, тел. (04565) 6-17-89, факс (04565) 6-16-76, inbox@fs.ko.court.gov.ua

1-кп/381/397/23

381/2811/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 грудня 2023 року місто Фастів

Фастівський міськрайонний суд Київської області в складі:

головуючої судді ОСОБА_1

за участі:

секретаря судових засідань ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

обвинуваченого ОСОБА_4 ,

захисника обвинуваченого адвоката ОСОБА_5 ,

провівши судове засідання у кримінальному провадженні, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12023111310000201 від 27.01.2023 року відносно ОСОБА_4 , що обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 286 КК України,-

В С Т А Н О В И В:

Захисник обвинуваченого адвокат ОСОБА_5 у судовому засіданні подав клопотання про зняття арешту з автомобіля марки «Toyota Camry», реєстраційний номер НОМЕР_1 , який належить ОСОБА_6 . В обґрунтування клопотання вказав, що потреба в арешті на даний час відпала, оскільки досудове розслідування закінчене, підготовче судове провадження також завершено, поведені всі необхідні експертизи, що обумовлює відсутність підстав для знаходження автомобіля на майданчику тимчасового утримання транспортних засобів.

В судовому засіданні обвинувачений підтримав клопотання та просив його задовольнити.

Прокурор в судовому засіданні не заперечував проти задоволення клопотання.

Представник потерпілого ТОВ «Джинджер Девелопмент груп» - адвокат ОСОБА_7 , через канцелярію суду надала заяву, в якій просить проводити розгляд справи за її відсутності та відсутності потерпілих, проти задоволення клопотання про зняття арешту з автомобіля не заперечує.

Заслухавши учасників судового провадження, дослідивши клопотання та додані до нього документи, суд дійшов наступного висновку.

ОСОБА_4 обвинувачувався у тому, що він 27.01.2023 року, близько 08 години 10 хвилин, керуючи у світлу пору доби технічно-справним автомобілем марки «Toyota Camry» р.н. НОМЕР_2 , рухався проїзною частиною вул.. Дружби в с. Фастівець в напрямку центру, порушив ПДР, внаслідок чого допустив виїзд на зустрічну смугу руху, де сталось зіткнення з автомобілем під керуванням ОСОБА_8 , внаслідок чого останній отримав тілесне ушкодження у вигляді закритого перелому грудини, яке відноситься до категорії тілесних ушкоджень середньої тяжкості.

Відповідно до ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Відповідно до ч. 2 ст. 170 КПК України арешт майна допускається з метою забезпечення: 1) збереження речових доказів; 2) спеціальної конфіскації; 3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; 4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

У випадку арешту майна з метою збереження речових доказів, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 КПК України.

Згідно зі ст. 98 КПК України речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження.

Відповідно до ч. 1 ст. 174 КПК України, підозрюваний, обвинувачений, їх захисник, законний представник, інший власник або володілець майна, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково. Таке клопотання під час досудового розслідування розглядається слідчим суддею, а під час судового провадження - судом. Арешт майна також може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисника чи законного представника, іншого власника або володільця майна, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

Ухвалою слідчого судді Фастівського міськрайонного суду Київської області від 02 лютого 2023 року накладений арешт на автомобіль марки «Toyota Camry», реєстраційний номер НОМЕР_1 , який належить ОСОБА_6 , вилученого згідно протоколу огляду місця дорожньо-транспортної пригоди від 27.01.2023 року, шляхом заборони відчуження, розпорядження, користування зазначеного майна.

Приймаючи таке рішення слідчий суддя вказував на те, що вищевказане майно має значення для проведення досудового розслідування, як речовий доказ та існують достатні підстави вважати, що воно може бути приховане, знищене, відчужене.

На даний час досудове розслідування завершене, кримінальне провадження № 12023111310000201 перебуває на розгляді в суді, відповідно до реєстру матеріалів досудового розслідування проведені відповідні інженерно-транспортні дослідження.

Відповідно до копії свідоцтва про право на спадщину за законом від 02.10.2023 року, ОСОБА_9 є спадкоємцем майна ОСОБА_6 , 1955 р.н., який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 . Спадщина, на яку видано це свідоцтво складається з автомобіля марки «Toyota Camry», реєстраційний номер НОМЕР_1 , 2016 року випуску.

Статтею 41 Конституції України встановлено, що кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності.

Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним.

Отже, на даний час всі необхідні судові експертизи були проведені, автомобіль був оглянутий та вивчений експертами, всі дослідження були зроблені, у зв`язку з чим необхідність в його утриманні на майданчику тимчасового утримання транспортних засобів відпала. Тому подальше зберігання вказаного автомобіля суперечить інтересам власника майна, порушується його право на користування даним автомобілем.

Враховуючи вимоги розумності та співрозмірності обмеження права власності завданням кримінального провадження, та вимоги верховенства права і недоторканості майна, суд вважає за можливе задовольнити клопотання захисника обвинуваченого ОСОБА_4 адвоката ОСОБА_5 .

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 174, 372 КПК України,-

УХВАЛИВ:

Клопотання про скасування арешту майна задовольнити.

Скасувати арешт майна, що був накладений ухвалою слідчого судді Фастівського міськрайонного суду Київської області від 02 лютого 2023 року, а саме на транспортний засіб марки «Toyota Camry», реєстраційний номер НОМЕР_1 , який належить ОСОБА_6 .

На ухвалу суду може бути подана апеляційна скарга до Київського апеляційного суду протягом семи днів з дня її оголошення.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення06.12.2023
Оприлюднено08.12.2023
Номер документу115443967
СудочинствоКримінальне
Сутьяке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12023111310000201 від 27.01.2023 року відносно ОСОБА_4 , що обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 286 КК України

Судовий реєстр по справі —381/2811/23

Ухвала від 25.01.2024

Кримінальне

Фастівський міськрайонний суд Київської області

Чернишова Є. Ю.

Ухвала від 06.12.2023

Кримінальне

Фастівський міськрайонний суд Київської області

Чернишова Є. Ю.

Ухвала від 18.10.2023

Кримінальне

Фастівський міськрайонний суд Київської області

Чернишова Є. Ю.

Ухвала від 16.10.2023

Кримінальне

Фастівський міськрайонний суд Київської області

Чернишова Є. Ю.

Ухвала від 16.10.2023

Кримінальне

Фастівський міськрайонний суд Київської області

Чернишова Є. Ю.

Ухвала від 28.06.2023

Кримінальне

Фастівський міськрайонний суд Київської області

Чернишова Є. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні