Ухвала
від 07.12.2023 по справі 472/1002/23
ВЕСЕЛИНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 472/1002/23

Провадження №2-о/472/58/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"07" грудня 2023 р. смт. Веселинове

Веселинівський районний суд Миколаївської області в складі:

головуючого судді Чаричанського П.О.,

присяжних Лопаткіної Н.О., Фігурської Л.Г.,

за участю секретаря Замети Н.В.,

заявника ОСОБА_1 ,

представника заявника ОСОБА_2 ,

розглянувши заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Орган опіки та піклування Степівської сільської ради Миколаївського району Миколаївської області, ОСОБА_3 про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна,

ВСТАНОВИВ:

Заявник ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою про визнанняособи недієздатним,встановлення опікита призначенняопікунау відношенні ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка є матір`ю заявнику.

Разом з заявою представник заявника ОСОБА_2 подала клопотання про призначення у справі амбулаторної судово-психіатричної експертизи з метою визначення психічного стану ОСОБА_3 .

В судовому засіданні заявник ОСОБА_1 та представник заявника ОСОБА_2 підтримали клопотання та просила суд призначити в справі амбулаторну судово-психіатричну експертизу.

Представник заінтересованої особи Орган опіки та піклування Степівської сільської ради Миколаївського району Миколаївської області Федюк В. не з`явився до зали судового засідання, надав до суду клопотання про розгляд справи без участі сторони.

Заінтересована ОСОБА_3 не з`явилася до зали судового засідання.

Суд, заслухавши думку заявника, представника заявника, заінтересовану особу, дійшов наступного висновку.

Відповідно до ч.1,3-5ст.103ЦПК Українисуд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов:

1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо;

2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

При призначенні експертизи судом експерт або експертна установа обирається сторонами за взаємною згодою, а якщо такої згоди не досягнуто у встановлений судом строк, експерта чи експертну установу визначає суд.

Разом з тим, згідно п. 2 ч. 1 ст. 105, ч. 1 ст. 298 ЦПК України призначення експертизи судом є обов`язковим також за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи. Суд у справах про визнання фізичної особи недієздатною, за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи, призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Відповідно до досліджених в судовому засіданні документів вбачається, що ОСОБА_3 з 2018 року має діагноз хронічна ішемія головного мозку ІІІ ступеню зі значним зниженням функцій мозку, стадія декомпенсації, судинна деменція, діагноз F01.8, з приводу чого знаходиться на обліку у лікаря психіатра.

Відповідно до п. 4 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 28.03.1972р. №3 (із змінами та доповненнями): в ухвалі про призначення експертизи на вирішення експертів мають бути поставлені такі питання:

1) чи хворіє даний громадянин на психічну хворобу;

2) чи розуміє він значення своїх дій та чи може керувати ними.

Виходячи з наведеного, суд ставить питання для вирішення експерта згідно рекомендацій вищезазначеного Пленуму ВСУ.

З врахуванням встановлених судом обставин, суд вважає за необхідне призначити амбулаторну судово-психіатричну експертизу.

Суд вважає можливим доручити проведення експертизи Миколаївській філії судових експертиз Державної установи «Інституту судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» (54020, Миколаївська область, м. Миколаїв, вул. Корабелів, буд. 14-в, а/с 28).

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 252, п. 9 ч. 1 ст. 253 ЦПК України суд вважає за необхідне зупинити провадження у цивільній справі на час проведення експертизи.

Відповідно до ч.2 ст. 299 ЦПК України витрати з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною або обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, відносяться на рахунок держави.

Керуючись ст.ст. 103, 104, 252, 253, 258-260, 298 ЦПК України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання представника заявника ОСОБА_4 про призначення амбулаторної судово-психіатричної експертизи задовольнити.

Призначити по справі амбулаторну судово-психіатричну експертизу для визначення психічного стану ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_1 .

На вирішення експертів поставити наступні запитання:

1) Чи хворіє (страждає) ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , хронічним стійким психічним розладом і якщо так, то яким саме?

2) Чи розуміє ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , значення своїх дій та чи може керувати ними?

Проведення експертизи доручити Миколаївській філії судових експертиз Державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» (54020, Миколаївська область, м. Миколаїв, вул. Корабелів, буд. 14-в, а/с. 28).

Судові витрати, пов`язані з проведенням даної експертизи, віднести на рахунок держави.

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384, 385 КК України за надання завідомо неправдивого висновку експерта (введення в оману суду або іншого уповноваженого органу) та про відмову без поважних причин від виконання покладених на них обов`язків.

У розпорядження експертів надати матеріали цивільної справи, амбулаторну картку №141а на ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , мешканку с. Широколанівка, Миколаївського району Миколаївської області.

Провадження у справі зупинити на час проведення амбулаторної судово-психіатричної експертизи.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. Рішення суду може бути оскаржено до Миколаївського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги. На ухвалу може бути подана апеляційна скарга до Миколаївського апеляційного суду протягом 15 днів з дня її проголошення.

Суддя П. О. Чаричанський

Присяжні: Н.О. Лопаткіна

Л.Г. Фігурська

СудВеселинівський районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення07.12.2023
Оприлюднено08.12.2023
Номер документу115456700
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —472/1002/23

Ухвала від 20.05.2024

Цивільне

Веселинівський районний суд Миколаївської області

Кучерявенко С. С.

Ухвала від 24.04.2024

Цивільне

Веселинівський районний суд Миколаївської області

Кучерявенко С. С.

Ухвала від 07.12.2023

Цивільне

Веселинівський районний суд Миколаївської області

Чаричанський П. О.

Ухвала від 07.12.2023

Цивільне

Веселинівський районний суд Миколаївської області

Чаричанський П. О.

Ухвала від 24.10.2023

Цивільне

Веселинівський районний суд Миколаївської області

Чаричанський П. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні