Ухвала
від 06.12.2023 по справі 760/26134/23
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №760/26134/23

1-кс/760/10798/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 грудня 2023 року слідчий суддя Солом`янського районного суду міста Києва ОСОБА_1 , при секретарі судових засідань ОСОБА_2 , за участю адвоката ОСОБА_3 , прокурора ОСОБА_4 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання прокурора Солом`янської окружної прокуратури міста Києва ОСОБА_5 про накладення арешту на майно у кримінальному провадженні №12023100090002299 від 08.08.2023, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 190, ч. 4 ст. 190 КК України,-

ВСТАНОВИВ:

У провадженні слідчого відділу Солом`янського УП ГУНП у місті Києві знаходиться кримінальне провадження, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12023100090002299 від 08.08.2023, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 190, ч. 4 ст. 190 КК України.

До Солом`янського УП ГУНП у м. Києві на спецлінію "102" надійшло звернення Народного депутата України 9-го скликання, про те, що за адресою: АДРЕСА_1 на 2 поверсі, будівлі бізнесцентру " ІНФОРМАЦІЯ_1 ", власник якої є ТОВ "ДМВ ГРУП", невстановлені особи організували "кол центр" та продовжують здійснюють незаконні дії шахрайського характеру із використанням електро-обчислювальної техніки.

Так, 09 серпня 2023 року приїхавши за адресою:

АДРЕСА_2 , встановлено, що інформація достовірна за відповідною адресою дійсно знаходиться «кол-центр» в якому продовжують здійснюються злочинні дії, направлені на протиправне заволодіння грошовими коштами громадян.

На підставі ухвали слідчого судді Солом`янського районного суду м.Києва 09.08.2023 проведено обшук за адресою: АДРЕСА_2 , в ході якого виявлені та вилучені предмети, а саме: комп`ютерна техніка (системні блоки, монітори, комп`ютерні миші та клавіатури, маршрутизатори), мобільні телефони, ноутбуки, стартові пакети операторів стільникового зв`язку, чорнові записи.

Крім цього, 28 вересня 2023 року приїхавши за адресою:

АДРЕСА_2 , встановлено, що інформація достовірна за відповідною адресою дійсно знаходиться «кол-центр» в якому продовжують здійснюються злочинні дії, направлені на протиправне заволодіння грошовими коштами громадян.

На підставі ухвали слідчого судді Солом`янського районного суду м. Києва 28.09.2023 проведено обшук офісного приміщення за адресою: м. Київ, вул. Миколи Амосова, 12, у приміщенні бізнес центру «Горизонт Парк», буд. 2 поверх 8, в ході якого вилучено комп`ютерне обладнання, комп`ютерну техніку, мобільні телефони, документи

Так, 02 листопада 2023 року приїхавши за адресою: АДРЕСА_2 , встановлено, що інформація достовірна за відповідною адресою дійсно знаходиться «кол-центр» в якому продовжуються здійснюватись злочинні дії, направлені на протиправне заволодіння грошовими коштами громадян.

У ходідодаткового допитународного депутатаУкраїни ОСОБА_6 ,в якостісвідка буловстановлено,що протягоммісяця вкомітеті зпитань правоохоронної діяльністьпри ВРУстворено тимчасовуслідчу комісіюдля боротьбиз шахрайськими«call-центрами»,до якоїнадійшло повідомленняпро те,що заадресою: АДРЕСА_1 у приміщеннібізнес центру« ІНФОРМАЦІЯ_2 »,а самеприміщення корпусу«Д»,на другомуповерсі знаходятьсяшахрайські «call-центри»та російськабото-ферма,що продовжуютьздійснювати своюнезаконну діяльністьна отриманнігрошових коштівнезаконним шляхом,за допомогою використання інформаційних (автоматизованих), електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж.

02.11.2023року вході додатковогодопиту народногодепутата України ОСОБА_6 ,в якостісвідка буловстановлено,що протягоммісяця вкомітеті зпитань правоохоронної діяльністьпри ВРУстворено тимчасовуслідчу комісіюдля боротьбиз шахрайськими«call-центрами»,до якоїнадійшло повідомленняпро те,що заадресою: АДРЕСА_1 у приміщеннібізнес центру« ІНФОРМАЦІЯ_2 »,а самеприміщення корпусу«Д»,на другомуповерсі знаходятьсяшахрайські «call-центри»та російськабото-ферма,що продовжуютьздійснювати своюнезаконну діяльністьна отриманнігрошових коштівнезаконним шляхом,за допомогою використання інформаційних (автоматизованих), електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж.

Окрім цього, як зазначається в заяві за адресою:

АДРЕСА_2 , також можуть знаходитись люди, здоров`ю та життю яких загрожує небезпека.

Для досягнення своєї мети, зазначені особи орендують офісні приміщення, на території м. Києва, так звані «call-центри», обладнавши їх необхідною технікою, та в подальшому здійснюють підбір осіб так званих «операторів» з відсутністю моральних принципів щодо вчинення шахрайських дій відносно громадян, проводять їх навчання щодо здійснення психологічних прийомів та вчиняють шахрайські дії шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки.

Так, працівники «call-центрів» використовуючи підготовлені скрипти (сценарії ведення розмови розроблений на основі методів психологічного впливу) під виглядом співробітників різноманітних банків або під виглядом продажу неіснуючих товарів, надання неіснуючих послуг або інвестування в неіснуючі криптовалютні біржи, розсилають на номери телефонів SMS-повідомлення або роблять дзвінки громадянам, та вводячи їх в оману, отримують особисту та банківську інформацію від клієнта: номери банківських карток, CVV-коди, СМС-коди, одноразові паролі тощо, або шахрайських шляхом, змушують потерпілих самостійно перераховувати кошті на підконтрольні їм рахунки. Інформація стосовно платіжних банківських карток громадян дозволяє зловмисникам здійснювати вивід грошових коштів з скомпрометованої банківської картки на підконтрольні рахунки. В подальшому незаконно отримані кошти виводяться у готівку та привласнюються учасниками організованої злочинної групи.

03.11.2023 на підставі ухвали слідчого судді Солом`янського районного суду м. Києва ОСОБА_7 , №1-кс/760/10678/23 проведено обшук за адресою: АДРЕСА_2 , власником якого є ТОВ « ДМВ ГРУП», ЄДРПОУ 35644765, в якому знаходиться «кол-центр», в ході якого виявлені та вилучені предмети, які потребують проведення відповідних експертиз та можуть стосуватися даного кримінального правопорушення, а саме:

?один монітор марки «iijama» чорного кольору, один монітор марки «Aser» світлого кольору, які склеєні склейкою NPU0497539;

?два монітори марки «LG» чорного кольору, які склеєні склейкою NPU0497540;

?один монітор чорно-сірого кольору марки Belnea», що склеєний печаткою NPU0497541;

?один монітор «Samsung», один монітор марки «Dell», які склеєні печаткою NPU0497542;

?блокнот із чорновими записами, що поміщено до спец.пакету за №NPU1501540;

?один монітор марки «Fujitsu» світлого кольору, що склеєний печаткою NPU0497536;

?один монітор чорного кольору марки «hp», що склеєний печаткою NPU0497535;

?один монітор марки «Aser» чорного кольору, що склеєно печаткою NPU0497537;

?два монітори «LG» чорного кольору, які склеєні печаткою NPU0497533;

?монітор марки «BenQ» чорно-сірого кольору, що склеєний печаткою NPU0497538;

?монітор марки «Prestigio» чорно-сірого кольору, що склеєний печаткою NPU0497529;

?монітор марки «LG» чорного кольору та монітор марки «Samsung» чорного кольору, які склеєні печаткою NPU0497523;

?монітор марки «LG» чорного кольору, що склеєний печаткою NPU0497521;

?один монітор марки «Dell» чорно-сірого кольору, що склеєний печаткою NPU0497525;

?один монітор марки «Lenovo» чорно кольору, що склеєний печаткою NPU0497532;

?два монітори марки «LG» чорного кольору, що склеєні печаткою NPU0497531;

?один монітор марки «ViewSonie» чорно кольору, що склеєний печаткою NPU0497530;

?два монітори марки «Aser» один чорно кольору та один світлого кольору, що склеєні печаткою NPU0497524;

?два монітори марки «Dell» чорно-сірого кольору, що склеєні печаткою NPU0497528;

?один монітор марки «Philips», чорно-сірого кольору, що склеєний печаткою NPU0497527;

?два монітори марки «LG» чорного і сірого кольору, що склеєні печаткою NPU0497520;

?один монітор марки «Asus» чорного кольору, що склеєний печаткою NPU0497526;

?два монітори марки «LG» чорного і сірого кольору, що склеєні печаткою NPU0497522.

Відтак з метою забезпечення збереження вищеперерахованого майна та запобігання можливості його відчуження у сторони обвинувачення виникла необхідність у накладенні арешту на майно.

У судовому засіданні прокурор клопотання підтримав та просив слідчого суддю його задовольнити.

Адвокат заперечувала щодо задоволення клопотання, у зв`язку з його необґрунтованістю.

Слідчий суддя, дослідивши матеріали клопотання, приходить до наступного.

Відповідно до положень ч. 1 ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом кримінального правопорушення, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження.

Згідно з ч. 10 ст. 170 КПК України арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, віртуальні активи, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна.

Зі змісту п. 1 ч. 2, ч. 3 ст. 170 КПК України слідує, що арешт майна допускається з метою забезпечення збереження речових доказів - щодо майна, будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 КПК України.

Згідно зі ст. 98 КПК України речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Частиною 2 ст. 173 КПК України визначено, що при вирішенні питання про арешт майна слідчий суддя, суд повинен враховувати: правову підставу для арешту майна; крім того можливість використання майна як доказу у кримінальному провадженні (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої статті 170 цього Кодексу); розумність та співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження; наслідки арешту майна для підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб.

На даний час, з метою забезпечення дієвості даного кримінального провадження, забезпечення виконання всіх необхідних слідчих дій, забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду, запобігання спробам перешкоджання у встановленні істини та притягнення винних до кримінальної відповідальності, необхідно накласти арешт на вищезазначене майно у кримінальному провадженні.

Стороною обвинувачення на даному етапі доведено, що майно, на яке необхідно накласти арешт, відповідає критеріям ч. 1 ст. 98 КПК України. Вилучені предмети можуть бути доказами ймовірного кримінального правопорушення і відносяться до категорії речових доказів.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 98, 131, 132, 170-173, 309 КПК України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

Клопотання - задовольнити.

Накласти арешт на майно, власником якого є ТОВ « ДМВ ГРУП», ЄДРПОУ 35644765, а саме:

?один монітор марки «iijama» чорного кольору, один монітор марки «Aser» світлого кольору, які склеєні склейкою NPU0497539;

?два монітори марки «LG» чорного кольору, які склеєні склейкою NPU0497540;

?один монітор чорно-сірого кольору марки Belnea», що склеєний печаткою NPU0497541;

?один монітор «Samsung», один монітор марки «Dell», які склеєні печаткою NPU0497542;

?блокнот із чорновими записами, що поміщено до спец.пакету за №NPU1501540;

?один монітор марки «Fujitsu» світлого кольору, що склеєний печаткою NPU0497536;

?один монітор чорного кольору марки «hp», що склеєний печаткою NPU0497535;

?один монітор марки «Aser» чорного кольору, що склеєно печаткою NPU0497537;

?два монітори «LG» чорного кольору, які склеєні печаткою NPU0497533;

?монітор марки «BenQ» чорно-сірого кольору, що склеєний печаткою NPU0497538;

?монітор марки «Prestigio» чорно-сірого кольору, що склеєний печаткою NPU0497529;

?монітор марки «LG» чорного кольору та монітор марки «Samsung» чорного кольору, які склеєні печаткою NPU0497523;

?монітор марки «LG» чорного кольору, що склеєний печаткою NPU0497521;

?один монітор марки «Dell» чорно-сірого кольору, що склеєний печаткою NPU0497525;

?один монітор марки «Lenovo» чорно кольору, що склеєний печаткою NPU0497532;

?два монітори марки «LG» чорного кольору, що склеєні печаткою NPU0497531;

?один монітор марки «ViewSonie» чорно кольору, що склеєний печаткою NPU0497530;

?два монітори марки «Aser» один чорно кольору та один світлого кольору, що склеєні печаткою NPU0497524;

?два монітори марки «Dell» чорно-сірого кольору, що склеєні печаткою NPU0497528;

?один монітор марки «Philips», чорно-сірого кольору, що склеєний печаткою NPU0497527;

?два монітори марки «LG» чорного і сірого кольору, що склеєні печаткою NPU0497520;

?один монітор марки «Asus» чорного кольору, що склеєний печаткою NPU0497526;

?два монітори марки «LG» чорного і сірого кольору, що склеєні печаткою NPU0497522.

Контроль за виконанням ухвали покласти на прокурора у кримінальному провадженні.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Київського апеляційного суду протягом 5 (п`яти) днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення06.12.2023
Оприлюднено26.04.2024
Номер документу115465254
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —760/26134/23

Ухвала від 24.01.2024

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Кагановська Тетяна Володимирівна

Ухвала від 06.12.2023

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Демидовська А. І.

Ухвала від 06.12.2023

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Демидовська А. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні